Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Σε είδα, Clare Mackintosh


Μετά το καταπληκτικό, γεμάτο ανατροπές "Σε άφησα", η Clare Mackintosh επιστρέφει δυναμικά με το καθηλωτικό "Σε είδα".
Μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στην πόλη και στους σταθμούς των τρένων που καθημερινά μεταφέρουν αμέτρητο πλήθος ανθρώπων. Μοιάζει τόσο πραγματικό, που προκαλεί ανατριχίλα. 
Η σκέψη ότι μπορεί κάποιοι να μην είναι απλοί επιβάτες, αλλά να παρακολουθούν ο καθένας για τους δικούς του παρανοϊκούς λόγους τους άλλους δημιουργεί τρόμο. 
Χμ...όλους τους άλλους, ή μήπως κάποια συγκεκριμένα άτομα; 
Αναρωτήθηκες ποτέ αν κάποιος σε παρακολουθεί; 
Όταν αντιγύρισες το χαμόγελο σ' εκείνο το άτομο που σου χαμογέλασε, αναρωτήθηκες αν ήξερε ακριβώς που θα σε βρει;
Αν πήρε αυτό το δρομολόγιο, όχι για να πάει στη δουλειά του, αλλά με σκοπό να σε πετύχει δήθεν τυχαία;
Κι αν τα σκεφτείς όλα αυτά, πόσο θα φοβηθείς την επόμενη φορά;

Η συγγραφέας και σε αυτό το μυθιστόρημα, κρατάει σταθερά την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα της γραφής της συνεχίζοντας να ανατρέπει όσα παίρνουμε κάθε φορά ως δεδομένα.
Θα κάνω κι εγώ μια ανατροπή λοιπόν και θα αφήσω την ίδια να παρουσιάσει το βιβλίο της.




"Το "Σε είδα" έχει να κάνει με την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα· με το πως όλοι μας είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Κάθε μέρα κάνουμε το ίδιο πράγμα γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση να επιζητά το οικείο. Όσο περισσότερο κάνουμε κάτι, όσο περισσότερες φορές ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο για τη δουλειά μας, τόσο λιγότερο το σκεφτόμαστε κι έτσι αισθανόμαστε ασφαλέστεροι. Όμως η καθημερινή επανάληψη κρύβει κινδύνους. Γιατί αν ξέρεις εσύ τι κάνεις κάθε μέρα, είναι πολύ πιθανό να το γνωρίζει και κάποιος άλλος...

Το βιβλίο ξεκινά με τη Ζόι Γουόκερ να επιστρέφει σπίτι της από τη δουλειά με το μετρό. Ξεφυλλίζοντας μια εφημερίδα που κυκλοφορεί δωρεάν, στην τελευταία σελίδα, ανάμεσα στις αγγελίες, βλέπει μία με μια φωτογραφία, που δεν είναι άλλη από τη δική της. Τα πράγματα παίρνουν ακόμα πιο δυσοίωνη τροπή όταν την επόμενη μέρα η εφημερίδα περιέχει τη φωτογραφία μιας άλλης γυναίκας που αργότερα δολοφονείται. Κάποιος έχει μπλέξει τη Ζόι σε ένα σκοτεινό, απειλητικό καρτέρι.

Όταν σχεδίασα το "Σε είδα" πέρασα πολλές ώρες στο Λονδίνο, καθισμένη κυρίως στους συρμούς, παρακολουθώντας ανθρώπους να πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους. Τόσοι πολλοί άνθρωποι που συνεχίζουν τη ρουτίνα τους, μην έχοντας ιδέα ότι κάποιος τους παρακολουθεί... Το βρήκα ιδιαίτερα ανησυχητικό και κατάλαβα ότι ήταν η ιδανική σύλληψη και το τέλειο σκηνικό για μυθιστόρημα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ελικοειδές, τρομακτικό και καθ' όλα αληθοφανές, ψυχολογικό θρίλερ."




"Κάνεις το ίδιο πράγμα κάθε μέρα.
Ξέρεις ακριβώς που πηγαίνεις.
Το ίδιο κι εκείνος."

Το "Σε είδα" έχει σφιχτοδεμένη πλοκή και το μυστήριο που αναδύεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες κάνει τον αναγνώστη να μην μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του και να θέλει όσο τίποτα να κάνει όλη τη διαδρομή μέχρι το τέλος.
Το βιβλίο εξετάζει και την ψυχολογία του θύματος, αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί ένα θύμα να αντιδράσει, ενώ το σκηνικό, πέρα από το μετρό, στήνεται και στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. 

Clare Mackintosh
Η βρετανίδα Clare Mackintosh εργαζόταν στην αστυνομία για δώδεκα χρόνια, καριέρα που διέκοψε το 2011 για να δουλέψει ως σύμβουλος social media και δημοσιογράφος. Η ίδια θέσπισε το λογοτεχνικό φεστιβάλ Chipping Norton. Έχει πλέον αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Ζει στη νότια κεντρική Αγγλία με τον αστυνομικό σύζυγό της και τα τρία τους παιδιά.Το Σ’ άφησα, το πρώτο της βιβλίο, ήταν στη λίστα ευπώλητων των Sunday Times (επί δώδεκα εβδομάδες μέσα στα δέκα πρώτα) και των New York Times. Tιµήθηκε µε το βραβείο Theakston Old Peculier ως το αστυνοµικό µυθιστόρηµα της χρονιάς (2016) και µε το γαλλικό Cognac Prix du Polar ως το ξενόγλωσσο αστυνοµικό µυθιστόρηµα της χρονιάς (2016). Ακολούθησε το Σε είδα, το οποίο σηµείωσε ανάλογη επιτυχία. Εκτοξεύτηκε στο νούμερο ένα της λίστας των μπεστ σέλερ των Sunday Times και ήταν το βιβλίο της χρονιάς (2017) σύμφωνα με το Richard and Judy Summer Book Club. Τα έργα της μεταφράζονται σε περισσότερες από 35 γλώσσες.

Σε είδα
Συγγραφέας:  Clare Mackintosh
Μεταφραστής:  Βάσια Τζανακάρη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες:  464
Ημερομηνία Έκδοσης:  20/09/2018

15 σχόλια:

  1. Παιδιά δε γίνεται να αλλάζουμε κάθε μέρα διαδρομή για τη δουλειά μας. Άντε το σούπερ μάρκετ, η καφετέρια, το καθαριστήριο αλλάζει. Δηλαδή αυτό είναι τρόμος, δεν μπορείς να ξεφύγεις με τίποτα. Να πας σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα; Eίμαστε δηλαδή παγιδευμένοι.Όχι βέβαια πως δεν το ξέραμε. Προνόησε γι' αυτό ο Μεγάλος Αδελφός και οι δορυφόροι παρακολούθησης.
    Πάντως, το βιβλίο είναι ό,τι πρέπει για χειμώνα.
    Έχεις ένα πάπλωμα να χωθείς όταν τρομάξεις.
    Πέρα από την πλάκα, μου αρέσει και σ'αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα η παρουσίασή σου Μαρία μου.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δε γίνεται κι αυτό είναι που το κάνει τρομακτικό!
      Το βιβλίο δηλαδή κάνει τρομακτικό δηλαδή κι έτσι πρέπει αφού είναι ψυχολογικό θρίλερ!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Ωωωωωωωωωωωωωωωωω τι λες τώρα !!!!!
    Τι σοκ είναι αυτό ! αλλά τώρα που το σκέφτομαι έχει δίκιο η Μαρία Γ. αγαπητή μου ...Μαρία. Δηλαδή πόσο τρόμο να γεμίσουμε στη ζωή μας ε ; πόση διαστροφή μας περιμένει σε κάθε τετράγωνο ;
    Το έργο πρέπει να είναι ζοφερό και πραγματικά συγκλονιστικό. Σε τρομάζει με το ...καλημέρα.
    Μαρία, με ενδιαφέρει λόγω της γνωστής μου ....ψυχασθένειας και το κρατώ για αγορά.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή πόσος τρόμος μας περιμένει στην επόμενη σελίδα...χαχα!
      Είναι αρκετά ρεαλιστικό κι αυτό το κάνει ακόμα πιο συγκλονιστικό!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Τώραα.. καλά, ελκυστικά τα γράφεις, Μεμαρία μου, αλλά είναι σίγουρο ότι δε θα κόψω μετά τις διακοπές με τον ηλεκτρικό; Αλλά και ανάποδα: Είναι σίγουρο ότι η ξανθιά αιθέρια ύπαρξη που μεθαύριο θα κοιτάξω δε θα μου φέρει την τσάντα στην κεφάλα, λέγοντάς μου "για να μάθεις να με παρακολουθείς!" -ενώ εγώ.. μόνο ..τα ματάκια της κλπκλπ;
    Απλή αλλά έξυπνα επιλεγμένη μου φαίνεται η βάση της ιστορίας. Αν είναι και καλογραμμένο, να το δοκιμάσουμε. Είχες διαβάσει και το πρώτο της; (Ένα παρόμοιο τίτλο είχε..)

    Πολλά διαβαστερά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα....τίποτα δεν είναι σίγουρο και ταυτόχρονα όλα μπορεί να γίνουν!
      Τουλάχιστον σε ένα καλό βιβλίο!
      Το "Σε άφησα" που με είχε αφήσει με το στόμα ανοικτό πραγματικά! Απίστευτες ανατροπές!
      Το αναφέρω στην αρχή του άρθρου και αν πατήσεις τον τίτλο θα σε βγάλει στην τότε δημοσίευση...βέβαια ο διαγωνισμός δεν τρέχει πια, στον οποίο κι εκεί ανατροπή έγινε, αφού τελικά αντί για ένα βιβλίο δόθηκαν δύο!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Μπρρρ! 😄😄😄
    Το έχεις βάλει σκοπό να με τρομάξεις, ε;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΡΙΑ ΤΩΡΑ ΑΚΟΥΛΟΥΘΩ ΤΟ BLOG ΣΟΥ.ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ BLOG ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ TRAVEL IN LITTERATURE.ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ G+ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψήνομαι να το διαβάσω. Και το "Σε άφησα" και το "Σε είδα", που μου μοιάζει πιο απειλητικό!
    Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε μετρό στο ειδυλλιακό Άργος!
    Κίσιζ Μεμαρία!💋💋💋

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εμείς έχουμε στο μαγευτικό Αγρίνιο, αλλά που ξέρεις, μπορεί μια μέρα να αποκτήσουμε! χαχα!
      Είμαι σίγουρη ότι θα τα απολαύσεις τρομακτικά!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Καλημερα Μαρία μου!
    Ακούγεται πολυ ενδιαφέρον το βιβλίο και το θέμα του!
    Λατρεύω τα ψυχολογικά θρίλερ! Πολυ όμορφη η παρουσίαση σου!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραια παρουσιαση εκανες στο βιβλιο αυτο Μαρια μου και μας κίνησες το ενδιαφερον.. αληθεια πολύ ενδιαφερον το θεμα του και σε βαζει σε σκεψεις..πραγματι θριλερ..
    Θα το εχουμε στα υποψιν μα;.. να εισαι καλα φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ω, ασφαλώς μπαίνει κι αυτό στη (μεγάλη ομολογώ!) λίστα μου!
    Νομίζω πως θα το αγαπήσω!
    Τώρα μόλις είδα και την άλλη συμμετοχή σου στο Συμπόσιο! Τί όμορφη, Μαράκι μου!
    Μυθολογία και άκρως μεθυστική ατμόσφαιρα! 1000 μπράβο!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και ολόγλυκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή