Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Με τη μαγεία των αστεριών - Αστροφωτογραφίζοντας

Όταν η φωτογραφία γίνεται μαγεία καταφέρνει να φτάσει ως τα αστέρια! 
Ή να φέρει τα αστέρια πιο κοντά!
Μαγικά ταξίδια κάνει τα βράδια με τον φακό του ο Άγγελος Μακρής και μοιράζεται μαζί μας όσα ανακαλύπτει  στον έναστρο ουρανό.

Δεν πάει πολύς καιρός που έμεινα άφωνη μπροστά στην ομορφιά των φωτογραφιών του.
Τα τοπία, γνωστά στους περισσότερους από μας μόνο στο φως της ημέρας, αποκαλύπτουν μια άλλη τους διάσταση κάτω από τον πανέμορφο έναστρο νυχτερινό ουρανό. Όλα μοιάζουν πιο αρμονικά και πιο ειρηνικά. Τόσο ξεχωριστά και θεσπέσια, που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα!

Επικοινώνησα αμέσως μαζί του για να τον συγχαρώ και να ζητήσω την άδειά του για μια παρουσίαση της εξαιρετικής του δουλειάς.
Μια παρουσίαση που κατέληξε θερμή φιλοξενία, αφού όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι λόγια δικά του. 
Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές τους είναι από τις αναρτήσεις του στο facebook .
Πριν τον αφήσω να μαγέψει κι εσάς θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την προθυμία του να "δανείσει" όλη αυτή την ομορφιά!


Ονομάζομαι Άγγελος Μακρής και τη νύχτα φωτογραφίζω τη μαγεία του έναστρου ουρανού. 
Ζω μόνιμα στο Αγρίνιο με τη σύζυγο μου και τα δυο παιδιά μας, και την ημέρα εργάζομαι ως καθηγητής Φυσικής στον ιδιωτικό τομέα. Το ενδιαφέρον μου για την Αστρονομία και την αστροφωτογράφιση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκεί, ένα βράδυ τον Οκτώβριο του 2007, είδα τη Σελήνη μέσα από το τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου. Η στιγμή εκείνη ήταν ένα πραγματικό σημείο καμπής για τη ζωή μου, καθώς είδα τον νυχτερινό ουρανό με μια πολύ διαφορετική ματιά.
Τον Απρίλιο του 2014, με τη σύντροφο μου αγοράσαμε την πρώτη μας DSLR κάμερα για να είμαστε έτοιμοι για τη γέννηση της κόρης μας.
Ξεκίνησα να τη χρησιμοποιώ για αστροφωτογράφιση τοπίων, και έμεινα πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που μπορείς να έχεις με μια κάμερα και ένα τρίποδο σε σκοτεινούς ουρανούς.
Φωτογραφίες μου δημοσιεύονται τακτικά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, και έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε εφημερίδες, αστρονομικά και φωτογραφικά περιοδικά και ημερολόγια.
Στην προσπάθεια που κάνω να αναδείξω υπέροχα τοπία της Ελλάδας, έχω βρει υποστήριξη σε εταιρείες όπως η Canon και η Microsoft.Τέλος, είμαι περήφανο μέλος των οργανισμών Astronomers Without Borders και International Dark Sky Association, με στόχο την προώθηση της Αστρονομίας και την προστασία του νυχτερινού ουρανού.


Αρχαίο λιμάνι Οινιάδων (3000 ετών)
Κοντά στην πόλη του Μεσολογγίου, βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός των Οινιάδων.

Το πιο επιβλητικό μνημείο του οικισμού είναι το αρχαίο λιμάνι που είχε ως χρήση την ανάσυρση των πλοίων στο εσωτερικό του, την επισκευή και παραμονή τους για ορισμένο διάστημα το χειμώνα. Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο νεώριο του αρχαίου κόσμου και σ’ αυτό βοηθά το ότι είναι λαξευτό στο βράχο κι όχι χτισμένο με υλικά.
Αποτελούσε το ναύσταθμο των Οινιαδών και τα πλεούμενα μέσω της λίμνης Κυνίας είχαν άμεση πρόσβαση στο Ιόνιο. Υπάρχουν εφτά διαζώματα, που σημαίνει ότι μπορούσαν ταυτόχρονα να δέσουν εφτά σκάφη.
3000 χρόνια μετά, εκεί είναι στεριά με λιμνάζοντα νερά, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα.Ο νυχτερινός ουρανός όμως δεν έχει αλλάξει και πολύ! 

Ο πυρήνας του γαλαξία μας - το γάλα της Ήρας, σύμφωνα με τους προγόνους μας - διασχίζει τον Σκορπιό και τον Τοξότη, κοσμώντας τον έναστρο ουρανό.


Γεφύρι Αρτοτίβας (600 ετών, Εύηνος ποταμός)

Τον Ιούνιο πέρασα δυο νύκτες αστροφωτογραφίζοντας το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας που χρονολογείται από το 1400μΧ και είναι το αρχαιότερο που σώζεται στον ποταμό Εύηνο.
Το γεφύρι είναι πανέμορφο, στο βάθος μιας πολύ σκοτεινής χαράδρας.Είχα πολύ καιρό να βρεθώ σε τόσο σκοτεινό ουρανό, όπου κυριολεκτικά δεν έβλεπα ούτε το χέρι μου, πόσω μάλλον τρίποδο και κάμερα.


Παλαιομονάστηρο, 600 ετών

Πριν λίγες μέρες εξόρμησα σε μια κοντινή τοποθεσία που είχα επισκεφτεί αρκετές φορές φωτογραφικά, αλλά ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα!
Είναι το μισογκρεμισμένο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων, βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας, κτισμένο πριν από περίπου 600 χρόνια.

Η ιστορία της τοποθεσίας όμως δεν σταματά εκεί!
Το μοναστήρι αυτό είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, του αρχαίου Φιστύου. Εκεί λοιπόν σώζονται ακόμη τμήματα από αρχαία κτίρια και τάφους, μια υπόγεια δεξαμενή καθώς και ένα μέρος της οχύρωσης, που χρονολογούνται τον 2ο αιώνα π.Χ.
Η μόνη σταθερά λοιπόν αυτής της τοποθεσίας καθώς κυλούν οι αιώνες, είναι ο υπέροχος νυχτερινός της ουρανός.
Αρχαίο Φίστυο, 400μ


Τρούλος 1400 ετών
Λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης του Αγρινίου, κοντά στη λίμνη Λυσιμαχία, βρίσκεται ένα μνημείο 1400 ετών.

Είναι ένας βυζαντινός ναός του 6ου αιώνα, που σήμερα βρίσκεται μισοβυθισμένος λόγω των προσχώσεων ενός παραποτάμου του Αχελώου, που επί αιώνες συγκεντρώνονταν στις ακτές της λίμνης.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το µοναδικό τµήµα που εξέχει είναι ο τρούλος, όλος ο υπόλοιπος ναός είναι βυθισµένος, αθέατος σε μια βαθειά λεκάνη νερού (περίπου 5μ βάθος)!
Όταν έφτασα εκεί για να αστροφωτογραφίσω το μνημείο, είχε συννεφιά και απογοητεύτηκα. Αποφάσισα να παραμείνω για λίγο για να χαρώ την απόλυτη ηρεμία, και τελικά αποζημιώθηκα καθώς ο καιρός έκανε "ανοίγματα".


Αρχαία Στράτος, Αιτωλοακαρνανία
Ο βασιλιάς των θεών στον ναό του

Ένα βράδυ πριν από μερικές μέρες εξόρμησα στον υπέροχο αρχαίο ναό του Στρατίου Διός, ηλικίας 2300 ετών. 
Θεωρείται σύγχρονος του Ασκληπιού στην Επίδαυρο και υπήρξε κέντρο λατρείας της ισχυρής Ακαρνανικής Συμπολιτείας.
Στα ερείπια λοιπόν του ναού, απόλαυσα ολομόναχος την θεαματική σύνοδο τριών ουράνιων σωμάτων.
Ο βασιλιάς των θεών Δίας, είναι το φωτεινό "αστέρι" από πάνω μου, ενώ ο Άρης και ο Κρόνος φαίνονται αριστερά ανάμεσα στα δέντρα, στον ανατέλλοντα αστερισμό του Σκορπιού.
Ο απολογισμός της βραδιάς ήταν ότι κέρδισα στιγμές ψυχικής ηρεμίας στα ερείπια ενός ναού των προγόνων μου, με ένα υπέροχο ουράνιο θέαμα, τις μυρωδιές από τα βρεγμένα αγριολούλουδα και τους ήχους από τα βατράχια και τα νυχτοπούλια.


Μακρυνεία, Αιτωλοακαρνανία
Κοσμικός καταρράκτης

Ένας καταρράκτης που φαίνεται να διυλίζει τον έναστρο ουρανό, δημιουργεί μια μικρή λιμνούλα και μια πραγματική όαση.
Το δύσκολο σε αυτό το εγχείρημα αστροφωτογράφισης του τοπίου, ήταν ότι για να έχω πρόσβαση στο σημείο έπρεπε να κάνω καταρρίχηση σε έναν κάθετο βράχο ύψους 5 μέτρων περίπου. Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο κουβαλώντας όλον τον εξοπλισμό, και μέσα στη νύχτα.


Instagram: Aggelos Makris

22 σχόλια:

  1. Κοιτάζω αποχαυνωμένη τις φωτογραφίες και δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη.
    Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο κι έχω εντυπωσιαστεί, μη σου πω κι εκστασιαστεί!
    Αναφωνώ ένα "ουάου", που λέει κι η νεολαία και πάω πάλι από την αρχή να ξαναδώ και να ξαναθαυμάσω!
    Εύγε στον κύριο Μακρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μένω έκθαμβος !!!!! πραγματικά !!!!

    Άγγελε Μακρή απλώνεις ένα μαγικό καμβά στις ψυχές μας ! στη γνώση μας, στο ταξίδι μας στο χώρο και το χρόνο. Στο σύμπαν.

    Μαρία, αυτό ήταν ένας θησαυρός αγαπητή μου φίλη. Και ειλικρινά είναι ευλογία να έχεις δίπλα σου τέτοιους ανθρώπους.
    Πρέπει να κάνουμε κάτι να προωθήσουμε την δημοσίευσή σου εδώ και θα το κάνω στα social media που έχω πρόσβαση.

    Μαγικές στιγμές πραγματικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου, πόσο υπέροχη ανάρτηση. Εικόνες μοναδικής ομορφιάς που μόνο άνθρωποι επιλεγμένοι Άνωθεν έχουν τη δύναμη να φυλακίσουν με τη ματιά τους για να την κοινωνησουν και σε εμάς τους ταπεινούς.
    Ο κόσμος μας αποκαλύπτεται εξαισιος μέσα από τα μάτια σας, κύριε Μακρή. Θερμά συγχαρητήρια!
    Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι Μαρία μου για τούτη την ανάρτηση, μα και για όλη την ομορφιά που σταχυολογεις και μοιράζεσαι μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου, ευχαριστούμε εσένα και τον Άγγελο Μακρή για τις μαγευτικές φωτογραφίες του έναστρου ουρανού. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι φωτογραφίες αυτές είναι μοναδικές! Μαγικές! Συγχαρητήρια στον Άγγελο Μακρή για το έργο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν βρίσκω λόγια...
    Καταπληκτική δουλειά-καταπληκτικό αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη δουλειά!!!! !!
    Μπράβο του και καλή συνέχεια γιατί δεν θα σταματήσει εδώ βέβαια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι ομορφότερο και συγκλονιστικότερο έχω δει τον τελευταίο καιρό!
    Χίλια ευχαριστώ Μαρία μου για τις παραπάνω μαγικές φωτογραφίες!
    Θυμήθηκα και μια δικιά σου παλαιότερη φωτό μέρα όμως από τον Τρούλο 1400 ετών
    Λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης του Αγρινίου, κοντά στη λίμνη Λυσιμαχία... αν θυμάμαι καλά!

    Πολλά τα εκστασιασμένα ΑΦιλάκια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι πραγματικά συγκλονιστικές;

      Και χαίρομαι που θυμήθηκες και τη δική μου ανάρτηση, αν και πέρασαν χρόνια από τότε!

      Εδώ είναι οι δικές μου φωτογραφίες:
      https://mytripssonblog.blogspot.com/2014/05/blog-post_4.html

      Κι εδώ μια παλιά φωτογραφία που μου είχε στείλει αντίδωρο ο Αγρινιώτης ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος:
      https://mytripssonblog.blogspot.com/2014/05/blog-post_6727.html

      Φιλιά πολλά!! :) :)

      Διαγραφή
  9. Τι να πω τωρα ουαου;;; είναι λίγο έχω μείνει άφωνη! Χίλια μπράβο στο φωτογράφο μα και σε σένα Μαράκι που μας το πρόσφερες σαν θέαμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι μαγεία είναι αυτή! Η κάθε φωτογραφία σαν να κρύβει κάποιο μυστήριο.
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρία, καλησπέρα. Τα λέω σε σένα και ελπίζω να τα ακούει και ο ..νοικοκύρης. Κι εγώ τις βρίσκω εξαιρετικές. Τα στοιχεία που δίνουν το κάτι παραπάνω, πέρα από τη φωτογραφική/τεχνική ποιότητα, είναι για μένα ο συνδυασμός των τοπίων που και ωραία είναι και ιστορία κουβαλάνε τα περισσότερα και "έχουν κάτι να πουν", αλλά και τα σχόλια που και πληροφορίες είναι και γλαφυρά και ευχάριστα. Ασχολείται κι ο γιος μου με την αστροφωτογραφία και έχω ζήσει και κάπως "από κοντά" αυτές τις μαγικές νυχτερινές στιγμές, που σου προσφέρουν μια ολόκληρη .. τελετή στο πιάτο.

    Νομίζω ότι μια πρόταση για κάποια έκθεση στο Ευγενίδειο (π.χ) είναι απολύτως ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη. (Άλλωστε, κάποτε είχε γίνει άλλη μια ανάλογη, φωτογράφου που δυστυχώς δε θυμάμαι το όνομά του).

    Μεγάλο, ειλικρινές εύγε στον Άγγελο Μακρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μεγαλείο!
    Ανώτερες από όλες τις φωτογραφίες τού έναστρου ουρανού, που είχα δει μέχρι τώρα.
    Να είσαι καλά, Μαρία που μας παρουσίασες αυτό το εξαιρετικό έργο τού φυσικού Άγγελου Μακρή. Του αξίζει ένας μεγάλος έπαινος.
    Εξαιρετικά και τα συνοδευτικά κείμενά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρία μου , μπράβο σου που στηρίζεις κι άλλους
    πολλά ωραίες οι φωτογραφίες του όλες όλες , εγώ ξεχώρισα αυτές με το γεφύρι και τον καταρράκτη
    πολλά ωραία παρουσίαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο του! Μαγικές φωτογραφίες! Λατρεύω τους ανθρώπους, που δίνουν βάρος σε κάτι με το οποίο είναι παθιασμένοι!
    Ένα μεγάλο μπράβο από εμένα λοιπόν και καλή συνέχεια σε ότι κάνει ο κύριος Μακρής.
    Μαρία μου, σε ευχαριστούμε για τα όσα μοιράστηκες μαζί μας.
    Καλό απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "διυλίζει τον έναστρο ουρανό"!
    Ωραία παρουσίαση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχες φωτογραφίες και σ'ευχαριστούμε που μας σύστησες τον κ. Μακρή! Μαγεία ο έναστρος ουρανός του. Σαν τον πραγματικό!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ασύλληπτη ομορφιά! Το μαγικό επίσης είναι ότι σ' αυτές τις φωτογραφίες αποτυπώνεται μια ομορφιά που είναι η ομορφιά που ζούμε εντός της, μόνο που πρέπει να διαθέτει κανείς το χάρισμα να μας το μεταφέρει, όπως καλή ώρα ο κύριος Μακρής, και τον ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό! ✿ Μπράβο Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΄΄Αστροφωτογραφίζοντας΄΄ Από μόνη της η λέξη μαγεύει !!!Ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί την ασύλληπτη ομορφιά του νυχτερινού κόσμου !!! Υπέροχες όλες και μπράβο σε σένα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ένα τεράστιο μπράβο και από μένα στον Άγγελο Μακρή. Εξαιρετική τεχνική, ωραία ματιά, πολλές πληροφορίες, σε περνάει με μεγάλη ευκολία σε πράγματα που δεν γνωρίζεις.. Θα το μεταφέρω ως ιδέα τη φωτογραφία με ιστορικά τοπία σε σύλλογο με επιστήμονες που ασχολούνται με διαλέξεις και αστρονομικές παρατηρήσεις στην Ασέα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαρία μου, σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την ομορφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή