Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019

18ο Παίζοντας με τις λέξεις (Συμμετοχές 1 - 6)Μπορεί να χάνουμε πολλά στοιχήματα, αλλά η πηγή της δημιουργίας θα παραμένει αστείρευτη!
Απόδειξη οι 30 εξαιρετικές συμμετοχές που κοσμούν το "18ο Παίζοντας με τις λέξεις".
Ας τις απολαύσουμε με ένα φλιτζάνι καφέ, ας αφεθούμε στις ιστορίες και τα ποιήματα, και ποιος ξέρει, μπορεί ανάμεσα στη συγκίνηση, το γέλιο, το μυστήριο και τον προβληματισμό να απλώνει το δικό της σεντόνι η σωτηρία

Οι πέντε λέξεις: καφές, σωτηρία, πηγή, στοίχημα σεντόνι, δε φάνηκε να δυσκόλεψαν κανέναν και θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που τιμάτε το παιχνίδι μας και το πλουτίζετε με τη φαντασία σας.
Η σειρά των συμμετοχών βγήκε με κλήρωση.
Αν δείτε κάποιο λάθος, σας παρακαλώ να μου το επισημάνετε!
Αν αφορά συμμετοχή καλό θα είναι να γίνει στο μέιλ μου almikr@gmail.com
Καλή ανάγνωση!

Βαθμολογείτε 5 συμμετοχές! 

3 βαθμούς παίρνει η συμμετοχή που σας άρεσε περισσότερο, 
2 η επόμενη και από 
1 βαθμό δίνετε σε τρεις ακόμα συμμετοχές που σας άρεσαν!

Για την αποφυγή αδικιών πρέπει να μπουν όλοι οι βαθμοί.
Δεν μπορείτε φυσικά να βαθμολογήσετε τη δική σας συμμετοχή!
Κρατάτε κρυφή τη συμμετοχή σας και δεν τη δημοσιεύετε μέχρι να λήξει το παιχνίδι.

Τις βαθμολογίες θα τις γράψετε στα σχόλια, κάτω από αυτή την ανάρτηση μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 1 Φεβρουαρίου
Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Ο νικητής, ή η νικήτρια, θα λάβει ένα συμβολικό δώρο.
1. Το τείχος

Δεν βρίσκεις τη σωτηρία σε λαχνούς Άνθρωπε
Μήτε στα κατακάθια του καφέ 
Που εναγωνίως κοιτάζεις 
Μήπως και στα τοιχώματα του φλιτζανιού σου δεις
Καβαλάρη περήφανο να ιππεύει προς ανατολάς
Να ερμηνεύσεις έπειτα κατά πώς θες και σε βολεύει 
Δεν υπάρχει μήτε στα ευχολόγια που δίνονται αφειδώλευτα
Σε κάθε ευκαιρία γιορτής
Και ησυχάζουν τις συνειδήσεις, ένθεν κι ένθεν

Πηγή της ευτυχίας σου είσαι εσύ Άνθρωπε
Το μέσα σου όλο ένα τεράστιο, λαμπερό δώρο προς στην Ανθρωπότητα
Μπορείς να το στρώσεις σαν λεβαντοαρωτισμένο σεντόνι στο παλιό σου κρεβάτι
Και να ευφρανθεί η πολύπαθη ψυχούλα σου 
Μπορείς πάλι να το τυλίξεις ωσάν σάβανο γύρω σου
Και να μοιρολογήσεις τη ζωή που δεν έζησες
Θα έχεις καθησυχάσει τη συνείδησή σου
Πως δεν ήταν του χεριού σου, μα το γραμμένο των θεών
Και θα μπεις στο πάνθεον των απανταχού ανθρωπάκων

Υπάρχει όμως - ευτύχημα δίχως άλλο- κι η άλλη όχθη Άνθρωπε
Εκείνη που εσύ γίνεσαι αναζητητής της αλήθειας
Ήσυχα-ήσυχα, απλά κι αγαπημένα 
Τα λάθη ανασκαλεύεις και τα χαϊδεύεις με τρυφερότητα περισσή
Τόσο, που στο τέλος-τέλος θα τ'αγαπήσεις κι αυτά
Μαζί και τον πολύπαθο Άνθρωπο των παιδικών σου μνημών
Στοίχημα πάω πως θα ανοίξει τότε ένας νέος κόσμος μπροστά σου
Αυτός, που άφησες πίσω με τα χρόνια, ελλείψει επίγνωσης αναμφίβολα
Και το τείχος θα πέσει !2. Δώρο γενεθλίων

     Έβαλε το κλειδί στην πόρτα με προσοχή και το γύρισε αργά, προσπαθώντας να μην παρασυρθεί από την έξαψή του και κάνει θόρυβο. Η ησυχία που τον υποδέχτηκε ήταν σε πλήρη αντίθεση με το βουητό που άκουγε στο κεφάλι του.
     Δεν προσπάθησε να ανάψει το φως, έτσι κι αλλιώς το ρεύμα ήταν κομμένο εδώ και τρεις μέρες. Πατώντας στις μύτες και ακολουθώντας το αμυδρό φως που ερχόταν από το καντηλάκι, που έκαιγε μόνιμα, μπήκε στην κουζίνα. Διψούσε. Το φλυτζάνι όπου είχε πιει τον καφέ του το απόγευμα ήταν ακόμη στο νεροχύτη. Στο τραπέζι της κουζίνας υπήρχε ένα πιάτο καλυμμένο με χαρτοπετσέτα, που έκρυβε δύο κομμάτια σπανακόπιτα.
     Άδειασε τις τσέπες του επάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Χαρτονομίσματα διαφόρων κατηγοριών, διπλωμένα πρόχειρα, σχημάτισαν έναν μικρό σωρό. Πρώτη φορά είχε δει τόσα λεφτά μαζεμένα.
     Αργά-αργά, τα ξεχώρισε και ύστερα άρχισε να τα μετράει. Τους είχε πάρει τα σώβρακα απόψε! Τι ρέντα ήταν αυτή! Λες και το σύμπαν τον αποζημίωνε για όλες τις χασούρες του παρελθόντος.
     Προσπάθησε να φανταστεί την έκφρασή της, όταν θα το μάθαινε. Στο μυαλό του ήρθαν όλοι τους οι καυγάδες. «Η πηγή όλων μας των προβλημάτων είναι ο τζόγος», του έλεγε κάθε φορά. «Πώς μπορείς να πιστεύεις πως μπορείς να συντηρήσεις οικογένεια, όταν τα λεφτά σου τα τρώνε τα χαρτιά και τα κάθε λογής στοιχήματα;». «Όχι», της απαντούσε εκείνος, «η πηγή όλων μας των προβλημάτων είναι που δεν μου έχεις εμπιστοσύνη. Θα γυρίσει η τύχη μου και θα το δεις». Και τότε εκείνη έλεγε ότι δεν υπήρχε σωτηρία και κλεινόταν στο δωμάτιό τους, και δεν του μίλαγε για μέρες. Και εκείνος μαζευόταν για λίγες μέρες. Και ύστερα ξανάρχιζε απ’την αρχή.
     Είχε έρθει, λοιπόν, και η δική του η μέρα, και είχε έρθει ακριβώς απόψε, την παραμονή των γενεθλίων της. Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσε να περιμένει;
     Πατώντας στις μύτες των ποδιών, μπήκε στο υπνοδωμάτιο και γδύθηκε. Σήκωσε την άκρη των σκεπασμάτων και χώθηκε μέσα προσεκτικά. Το σώμα του ανατρίχιασε στην επαφή του με το σεντόνι.
     Όχι, δε θα της έλεγε τίποτα. Θα σηκωνόταν το πρωί σαν να μην είχε συμβεί τίποτα και θα έφευγε για τη δουλειά, αλλά δε θα πήγαινε στη δουλειά. Και το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να πληρώσει το ρεύμα, και ύστερα θα πήγαινε στο ενεχυροδανειστήριο να πάρει πίσω τη βέρα του. Θα έκανε τη βόλτα του και κατά το μεσημέρι θα εμφανιζόταν μπροστά της με μια ανθοδέσμη και μια τούρτα γενεθλίων. Και, αν ήταν τυχερός, θα είχε επανασυνδεθεί και το ρεύμα. Και προτού εκείνη συνέλθει από την έκπληξη, θα την έπαιρνε αγκαζέ και θα την πήγαινε να φάνε έξω, να το γιορτάσουν.
     Σκέφτηκε τα πόδια της, που τον πάγωναν όταν εκείνη τα ακουμπούσε στα δικά του για να τα ζεστάνει και ένιωσε να πλημμυρίζει από τρυφερότητα. Σε τελευταία ανάλυση, εκείνη ήταν ο άνθρωπός του. Ας πάει και το παλιάμπελο, παραμονή των γενεθλίων της ήταν! Αυτή τη φορά θα τα ακουμπούσε εκείνος τα πόδια του στα δικά της, να της τα ζεστάνει. Έτσι, για αλλαγή…
     Άπλωσε τα πόδια του. Ήταν μόνος του στο κρεβάτι.3. Ο Κόσμος, είναι σαν τον καφέ

Ο Κόσμος, είναι σαν τον καφέ. Κρύος ή ζεστός, ανάλογα με τις εποχές. Πικρός ή γλυκός, ανάλογα τη ζάχαρη*.
*Όπου ζάχαρη, βάλε τις πράξεις των ανθρώπων.
Μεταξύ μας βέβαια, η αναλογία δεν είναι απόλυτη. Εγώ για παράδειγμα, σιχαίνομαι τον καφέ. Αυτό δε σημαίνει πως σιχαίνομαι και τον Κόσμο. Τουλάχιστον όχι όλες τις ώρες!
Κάποιες φορές, χαίρομαι που είμαι μέρος του, άλλες ντρέπομαι, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Τις περισσότερες φορές πάντως, δυσανασχετώ.
Είναι που ζούμε, σε έναν κόσμο, που άλλα θέλει, άλλα κάνει, κι άλλα εννοεί.
Για παράδειγμα, αποζητά Ελευθερία, μα μόνος του, ανέχεται, συμβιβάζεται. Στην ουσία βλέπεις, διστάζει να διεκδικήσει την ελευθερία του. Γιατί πραγματικά ελεύθερος, ο Κόσμος δεν ήταν ποτέ και το άγνωστο τον φοβίζει.
Αποζητά Αγάπη, Εκτίμηση, Σεβασμό κι όμως, όταν τα δίνει, τα θεωρεί καλή πράξη. Καταλαβαίνεις; Το αυτονόητο, έγινε επιλογή! Στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, αν θέλει να τα δώσει.
Ζητάει ειλικρίνεια, στις σχέσεις, στις στιγμές, μα κρύβεται πίσω από μάσκες. Λίγο για να μην πληγωθεί η καρδιά και λίγο για να μην πληγωθεί ο εγωισμός. Κυρίως ο εγωισμός, αν με ρωτάς.
Και δεν κοιτάζει την δουλειά του. Λες κι έχει δικαίωμα να κρίνει. Και κρίνει από το τι κάνει ο καθένας στη ζωή του, μέχρι πώς απλώνει το σεντόνι, η απέναντι νοικοκυρά! Ότι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, το θεωρεί πηγή έμπνευσης για κρίση και επίκριση, αλλά ουαί κι αλίμονο, αν κρίνει κάποιος εκείνον. Θα φύγουν τα τσιτάτα και τα αποφθέγματα, με δυο τρία "γαλλικά" που 'ναι και της μοδός και δείχνουν τσαμπουκά, να έρθουν να ισιώσουν οι επικριτές (αυτοί οι άλλοι!).
Δεν υπάρχει σωτηρία σου λέω. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ, το πάω και στοίχημα! Κι αν παρ' ελπίδα αλλάξει, ποιος εγγυάται πως θα 'ναι προς το καλύτερο, με τα μυαλά που κουβαλάει η ανθρωπότητα!


4. Όποιος πρόλαβε

     ...Άλλος άνθρωπος, σου λέω, Αιμιλία μου, η νύχτα με τη μέρα! Αφού ώρες-ώρες νομίζω ότι ονειρεύομαι!...
     Πού να ξέρω; Την τελευταία φορά που τσακωθήκαμε του τα’χωσα κι εγώ άγρια, εδώ που τα λέμε… «Λίγη σου έπεσα, βρε αχάριστε», του είπα, «που αν δεν ήταν ο πατέρας μου, θα φίλαγες κατουρημένες ποδιές για ένα μεροκάματο;». Και τι, δηλαδή, ψέματα είναι; Σαν τα κρύα τα νερά ήμουν, όλοι με γλυκοκοίταζαν στη γειτονιά, και πήγα και παντρεύτηκα τον στραβοκάνη το γιο του Γεράσιμου του λούστρου, τον ξεβράκωτο…
    Τον ερωτεύτηκα, θα μου πεις. Ναι, αλλά αναγνώρισε, βρε, κι εσύ, ότι με την προίκα μου μπορείς και κυκλοφορείς τώρα με το κούτελο ψηλά!... Που τον έκανε ο πατέρας μου δεξί του χέρι στο μαγαζί από την αρχή, και έχει να κορδώνεται στους φίλους του…
     Ε, τι να πει; Είπε τα δικά του, ότι σιγά την προίκα που πήρε, ότι ο φίλος του ο Παντελής πήρε ένα τεσσάρι διαμέρισμα στα Πατήσια, χώρια οι μετοχές και τα ομόλογα… Ναι, άντε πούλα το τώρα το τεσσάρι να δούμε τι θα πάρεις, για να μην πω για τις μετοχές και τα ομόλογα… ενώ η δουλειά σε τρέφει όπως σε έτρεφε και πρώτα... Ναι, λίγο έλειψε να πει ότι με πήρε και γυμνή… Βρε, ξέρεις πόσα σεντόνια πήρα προίκα; Δέκα σετ με τις μαξιλαροθήκες τους, όλα κεντημένα στο χέρι, ακόμα σε αυτά κοιμόμαστε. Αν πεις, δε, για τις πετσέτες…
     Ναι, καλά, πίστευε ό,τι θέλεις, εσύ δεν τον ξέρεις όπως εγώ… Βρε, πόσο στοίχημα πας ότι στους φίλους του έχει πει ότι είμαι μια μέγαιρα που τον βασανίζει; Τυχαίο είναι, νομίζεις, που τόσα χρόνια δεν έχω γνωρίσει κανέναν τους;…
     Ο Μάνθος της Ελένης σίγουρα δεν είναι στην παρέα, καμία σχέση σου λέω, ποιος σου το είπε;… Ε, όχι και έγκυρη πηγή η Πετρούλα του φούρναρη!  
     Τέλος πάντων. Αυτά λέγαμε και καυγαδίζαμε και κουβέντα στην κουβέντα με έπιασε κι εμένα και του είπα ότι αν του πέφτω λίγη, να φύγω να τον αφήσω στην ησυχία του… Και εκεί ο κύριος, αντί να σταματήσει, να ηρεμήσει, να μου πει «μη φεύγεις», έστω, σηκώθηκε κι έφυγε, και κοπάνησε και την πόρτα. Να μας δείξει ότι θύμωσε, ο τζαναμπέτης…
     Να σου πω την αλήθεια, σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε σωτηρία και ότι ίσως θα έπρεπε να πραγματοποιήσω την απειλή μου, να τον αφήσω, ή έστω να του τα φορέσω. Ακόμα το σκέφτομαι, δηλαδή… Τι, «με ποιον», λες να μην βρω κανέναν; Ακόμα περνάει η μπογιά μου… Ναι, είδα και με την αξιοπρέπεια τι κέρδισα!…
     Ε, τι να γίνει; Γύρισε αργά το βράδυ και δεν τον είδα, κοιμόμουν. Το επόμενο πρωί, όμως – άκου, να πάθεις πλάκα – σηκώθηκε και μου έφτιαξε καφέ!... Ούτε εγώ το πίστευα! Δεκατρία χρόνια παντρεμένοι, ούτε ένα ποτήρι νερό δε μου έχει φέρει, και να μου φτιάξει καφέ!… Πού να ξέρω τι τον έπιασε, μήπως τον χτύπησε ο αέρας και συνήλθε; Τι να πω;...
     Όχι, τύψεις δεν μπορεί να ήταν, σιγά μην είχε τύψεις, ο γάιδαρος… Πάντως, από εκείνη τη μέρα άλλαξε. Ούτε γκρινιάζει, ούτε τίποτα. Τι να πω, δεν μπορώ να φανταστώ… Βρε, Αιμιλία, λες να με πρόλαβε και να μου τα φοράει εκείνος;
5. Το Μυστήριον της Ηγουμένης... 

Στα καθήκοντά μου άψογος και δεν άφηνα εκκρεμότητες. Στο τέλος ο τίτλος «πρόεδρος» μου έμεινε κουσούρι ως παράπλευρο κέρδος από τη θητεία μου.
Όμως, ο Σεραφείμ ερχόταν με ένα μεγάλο παράπονο
«γιατί εγώ δεν μπορώ να πάρω νερό..?». 
Αγροτόσπιτο, σε περιβόλι με ελιές δίπλα στο μεγάλο Μοναστήρι... Ο δήμαρχος κάθετος
«και εγώ είμαι αντίθετος και θα το καταψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο , μην ασχολείσαι..». 
Ο Σεραφείμ άρχισε να με επισκέπτεται πιο συχνά στο γραφείο μου...
«κάνε κάτι..». Φώναξα τον Αντιδήμαρχο και του ζήτησα να φέρει εισήγηση...
«με τον Ύψιστο δεν τα βάζουμε..» η απάντηση..
Αγνόησα τις υποδείξεις και αποτέλεσε για μένα ένα στοίχημα να ασχοληθώ και να δώσω μία λύση. Πήγα στο Μοναστήρι... Χάρηκε η Ηγουμένη και μου το έδειξε , με πέρασε στο Αρχονταρίκι για καφέ.. Μπήκαμε στο θέμα..
«Θέλω να μιλήσουμε για το νερό.. ο Σεραφείμ γιατί δεν παίρνει ο άνθρωπος τέσσερα χρόνια τώρα, εσύ είσαι το εμπόδιο απότι πληροφορήθηκα..»  
Σταμάτησε απότομα και με όλη τη σοβαρότητα της φωνής της μου απάντησε..
«έλα, πάμε μπροστά στο εικόνισμα της Παναγιάς..».
Μπήκα στο νόημα..
«δεν κατάλαβες, δεν ήρθα ούτε να εξομολογηθώ ούτε να προσευχηθώ, εδώ ήρθα σαν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να συζητήσουμε συγκεκριμένο θέμα..».
«δεν είναι καλός χριστιανός..»
«εγώ ξέρω πάρα πολλούς που δεν είναι καλοί χριστιανοί αλλά έχουν νερό..»
«έχει αυθαίρετο..»
«το έχει τακτοποιήσει με τον τελευταίο νόμο , τα κελιά τα δικά σας είναι αυθαίρετα..».
«το θέλει για να ποτίζει τις ελιές»     
«θα μπει περιορισμός ποσότητας..»
«απλώνει μπουγάδα..»
«σεντόνια..»
«όχι, σώβρακα..»
«χρώμα..»
«κόκκινο..»
«ο Σεραφείμ αποκλείεται , μάλλον σορτς..»
«μας κολάζει..»
«να μην κοιτάτε..» αυτό δεν το είπα αλλά με την έκφρασή μου το εννόησα.. 
«το νερό είναι του Μοναστηριού..»
«γι αυτό ήρθα.. , ότι έγγραφα έχετε να μου τα δώσετε για να τα μελετήσω..»
«δεν έχουμε έγγραφα , το ξέρουμε από..»
«λοιπόν, το νερό είναι Κοινωνικό αγαθό, μόνο εάν έχετε αποδείξεις ότι έχετε χρηματοδοτήσει το έργο του δικτύου από τη πηγή μέχρι το Μοναστήρι τότε μόνο θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει και ο Σεραφείμ στα έξοδα..»
«θα το πω στον δήμαρχο..»
«από το τηλέφωνο, γιατί κάτω από το εικόνισμα δεν θα τον αφήσω να ξανάρθει..»

«κ. πρόεδρε να μας ξανάρθετε , θα σας περιμένουμε με τη σύζυγο..» η κατευόδωση...
«και βέβαια... , θα έρθουμε..»
Με εισήγηση δική μου ψηφίστηκε ομόφωνα.. Ο Σεραφείμ πήγε να τρελαθεί..
«να πληρώσω.. να κεράσω..»
«ναι , ένα τενεκέ λάδι..»
«θα σου φέρω δύο..»
«ωραία δύο , θα τα πας στο Μοναστήρι τα έχουν ανάγκη..»
«δεν μιλάμε..»
«θα μιλήσετε , και να ξέρεις ότι έχουν δίκιο..»
«με προσβάλει αυτό..»
«να προσέχεις γιατί έχουν επισκέψεις και να ντύνεσαι καλύτερα έμαθα και ότι φοράς ροζ εσώρουχα..»
«!!! , ...»

«Σεραφείμ γιατί δεν ζήτησες το δίκιο σου με νομικές διαδικασίες..»
«ξέρεις μπροστά στο εικόνισμα είπα κάποια πράγματα.., δεν μου πήγαινε, δεσμεύτηκα..»
«λοιπόν, να διορθωθείς και να μην ξαναπάς μπροστά στο εικόνισμα..»
Μετά έξι μήνες οι σχέσεις είχαν ομαλοποιηθεί.. Τους επισκέφτηκα..
Ο Σεραφείμ ήταν στα κεριά , για τη σωτηρία της ψυχής του..?
Και φυσικά ...σε ικανή απόσταση από το εικόνισμα της Παναγιάς.6. Όταν το Σύμπαν συνωμοτεί...

Βράδιασε! Ο αστυνόμος Ράζμαν, καθισμένος μπροστά στο γραφείο του, με έναν καφέ μπροστά του, ξένος στο ίδιο του το σώμα, προσπαθούσε να επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες. Ο νους του αρνιόταν πεισματικά. Το σοκ μεγάλο. Από το πρωί που έμαθε την αλήθεια, ξεχύθηκε στους δρόμους να σκεφθεί, να αποδεχθεί, να μην είναι παρών. Βλοσυρός κοιτούσε το κενό σαν να έβλεπε το ημερολόγιο των τελευταίων ημερών που λες και ξεφυλλιζόταν μπροστά στα μάτια του χαιρέκακα . 
7 ημέρες πριν 
Ήχος τηλεφώνου
-Τομ;  Έλα.... γρήγορα... σπίτι μου. Η γυναίκα μου ...μέσα στα αίματα.... Χριστέ μου είναι νεκρή... γρήγορα!!
Και ο χρόνος από εκείνη τη στιγμή έτρεξε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σαν το αίμα της νύφης του που έβαφε το σεντόνι που την σκέπαζε, σαν το περιπολικό που συνέλαβε τον αδελφό του, σαν τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων. 
Εξαιρέθηκε από τις έρευνες λόγω ασυμβίβαστου με την οικογένεια. Συνάδελφοι αποτελούσαν την κρυφή πηγή ενημέρωσης του.
Μαχαίρι κουζίνας ήταν το όπλο του φόνου χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα
Άλλοθι ο κατηγορούμενος δεν είχε
Οι γείτονες άκουσαν το ζευγάρι να καβγαδίζει.
Και απαγορευόταν η επίσκεψη στο κρατητήριο! Με ποιον έβαλε στοίχημα το Σύμπαν εναντίον τους;
4 μέρες πριν 
Επιτέλους πήρε άδεια επίσκεψης στη φυλακή
-Είμαι αθώος, είπε ο αδελφός του μόλις τον είδε
- Γιατί δεν έχεις άλλοθι;
-Γιατί περπατούσα στους δρόμους ως ότου ηρεμήσω. Όταν γύρισα...
-Μήπως υπήρχε άλλη γυναίκα;
-Ξέρεις πόσο την αγαπούσα... μια φορά μόνο... από απερισκεψία μου... αλλά δεν το έμαθε ποτέ. Δεν τη σκότωσα στο ορκίζομαι, θέλω να με πιστέψεις 
-Σε πιστεύω αδελφέ μου, δεν είσαι ικανός ούτε κατσίκι να δεις να σφάζεται, νομίζεις ξέχασα;
2 μέρες πριν 
Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου προσπαθούσε να κλείσει συμφωνία με την Εισαγγελέα για την σωτηρία του από την κρεμάλα. ΗΕισαγγελέας πρότεινε ισόβια με ομολογία
Εκείνος αρνήθηκε ''Είμαι αθώος. Καλύτερα στην κρεμάλα παρά στην φυλακή όλη μου τη ζωή'' 
Το πρωί 
Ο αστυνόμος Τομ  Ράζμαν χτύπησε την πόρτα του αρχηγού του
- Με ζήτησες αρχηγέ;
-Ναι Ράζμαν έλα μέσα. Κάθισε
Ήταν οι δυο τους. Ο αρχηγός τον κοιτούσε έντονα!
-Τομ ,πρέπει να σου πω ότι η έρευνα για το φόνο της νύφης σου δεν σταμάτησε
-Σε ευχαριστώ γι αυτό, θέλω να σου πω και εγώ ότι πιστεύω τον αδελφό μου, είναι αθώος
-Και εγώ το πιστεύω Τομ, αλλά χρειάζονται στοιχεία. Και πιστεύω ότι τα βρήκαμε.
-Τι θες να πεις; αναθάρρησε ο αστυνόμος
-Στο ατελιέ του αδελφού σου, βρήκαμε γράμματα κρυμμένα στο ξύλινο πάτωμα. Ερωτικά γράμματα μιας γυναίκας. Από αυτά φαίνεται πως μόνο μια φορά βρέθηκε μαζί της. Μετά θα της ζήτησε να μη συνεχίσουν γιατί εκείνη τον εκλιπαρούσε να τον ξαναδεί και μετά άρχισε τις απειλές. 
-Ναι μου μίλησε για μια γυναίκα, αλλά δεν μου πε ποια
-Τα γράμματα σταμάτησαν πριν 20 ημέρες. Ξέρουμε τα στοιχεία της. Και θα την καλέσουμε για ανάκριση.... Ήθελα πρώτα να στο πω. 
-Σε ευχαριστώ αρχηγέ αλλά ποια είναι;
- Τομ ...Η γυναίκα αυτή είναι... 
μα κάθισε... 
είναι η γυναίκα σου!Για να διαβάσετε τις συμμετοχές 7 - 18 πατήστε εδώ!
Για να διαβάσετε τις συμμετοχές 19 - 30 πατήστε εδώ! 

41 σχόλια:

 1. Πάλι μου βγάλατε την πίστη για να αποφασίσω! Ύστερα φταίω εγώ που είμαι μέσα στα νεύρα; Ή μήπως φταίει ο καφές; Όχι, αγαπητοί μου, αλλού ψάξτε την πηγή! Και μετά αναρωτιέμαι πώς αντί για σχόλια γράφω σεντόνια...
  Α, το αποφάσισα: δεν υπάρχει σωτηρία με εσάς! Αλλά, τι να κάνω που έχω εθιστεί; Πάω στοίχημα ότι εκεί ποντάρετε! Δεν ντρέπεστε!
  Τέλος πάντων... Μετά κόπων και βασάνων κατάφερα να διαλέξω τις πέντε συμμετοχές που πρέπει να βαθμολογήσω, αλλά ήταν όλες πολύ-πολύ κοντά... Τόσο κοντά, που δεν κατάφερα να ξεχωρίσω κανέναν (ή, σχεδόν κανέναν).

  Έχουμε και λέμε:

  3 βαθμοί στο 21. Μαμά. Επειδή μάνα είναι μόνο μία, και επειδή... για τη νέα γενιά, ρε γαμώ το!
  2 βαθμοί στο 14. Το φάντασμα της Κυριακής, προτού αλλάξω γνώμη, επειδή νομίζω ότι κάποια μου έκλεισε παιχνιδιάρικα το μάτι (δε λέω ποια)
  1 βαθμός στο 15. Ψυχές από πολυπροπυλένιο, για τις καημένες τις ψυχές
  1 βαθμός στο 25. Το μαγικό βοτάνι, για τον Τανάση, ρε γαμώ το!
  1 βαθμός στο 26. Γουλιά τη γουλιά, και πάω να το ξαναμελετήσω!

  Καλή συνέχεια και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Α μιλάμε για Ρεκόρ συμμετοχών !!!!! Μπράβο βρε παιδιά ! μπράβο Μαρία ! Οπότε έχουμε διάβασμα και μάλιστα πολύ !!!! Ξεκινάμε λοιπόν και επανερχόμαστε.
  Την καλησπέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το περίμενα ότι θα έχουμε τόσες πολλές συμμετοχές, ένεκα των λέξεων!
  Έχω διαβάσει τα μισά και μου μένουν άλλα τόσα. Θα επανέλθω....

  Κοίτα, είναι Χειμώνας, βρέχει, χουχουλιασμένη είμαι... τι πιο ωραία να περάσω το ΣΚ διαβάζοντας τις συμμετοχές μας!
  Έχω κι ένα θέμα υγείας που με κρατάει μέσα.... Κουτί μου κάθισε το Παίζοντας....
  Σε φιλώ Μαρία μου κι όλους τους συναθλούμενους....
  Μπράβο μας! ☺

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι χαρά που πήρα μόλις είδα αυτές τις αναρτήσεις! Αμέσως ξεκινησα το διάβασμα πίνοντας τον αχνιστό καφέ μου, ησυχία στο σπίτι, σύζυγος και μπέμπα κάνουν νάνι, οπότε βρήκα ευκαιρία...
  Όλα καλογραμμένα, κάποια συγκινητικά, τα περισσότερα με νόημα. Να η βαθμολογία μου:

  3 βαθμούς δίνω στο 24.Η παραγγελία παραδόθηκε. Δεν έχω λόγια...

  2 βαθμούς δίνω στο 21.Μαμά. Τόσο αληθινό, τόσο επίκαιρο, η αβεβαιότητα που είναι διάχυτη στις μέρες μας.

  1 βαθμό δίνω στο 1.Το τείχος. Η ευτυχία η αλήθεια βρίσκεται μέσα μας.

  1 βαθμό δίνω στο 3.Ο κόσμος είναι σαν τον καφέ. Αχ αυτός ο κόσμος...

  1 βαθμό δίνω στο 12. Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλα τα ζευγάρια, ώστε να μη παραμελούν τη σχέση τους, ωστε να μη φθαρεί.

  Μπράβο σε όλους σας!!! Ευχαριστουμε Πολύ τη Memaria που έκανε τόσο κόπο να διοργανώσει κάτι τόσο όμορφο και διασκεδαστικο. Καλη επιτυχία σε όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μαράκι μου από το πρωί διαβάζω ξανά και ξανά όταν έχω χρόνο .
  Δύσκολη απόφαση με τόσο ωραίες συμμετοχές.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μαρία μου, συγχαρητήρια σε σένα για την υπομονή σου και συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες!
  Έίναι τόσα πολλά και τόσα καλογραμμένα που η βαθμολογία φαντάζει πολύ δύσκολη!
  Όμως θα προσπαθήσω!
  Να είσαι πάντα καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πέρασα ένα υπέροχο Σαββατόβραδο διαβάζοντας τις συμμετοχές, ευχαριστώ όλη την παρέα!
  Με μεγάλο ενθουσιασμό δίνω τον έναν άσσο μου στα "ροζ εσώρουχα του Σεραφείμ" εεε στη συμμετοχή Νο 5 ήθελα να πω και τους άλλους άσσους μου στις 7 και 18.
  Τους δυο βαθμούς μου τους δίνω στις "ψυχές από πολυπροπυλένιο". Πρωτότυπο και ευαίσθητο κείμενο.
  Και τους τρεις βαθμούς μου στην "Πονταρισιά". Με άγγιξε..Θέλω να τινάξω κι εγώ πολλά σεντόνια της ψυχής μου..
  (Γιούλη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λοιπόν.... Θα ήθελα να βάλω 3 σε 3 συμμετοχές...μα έλα που δεν γίνεται!
  Εντελώς τυπικά η βαθμολογία μου:
  3 βαθμούς στο 26, που ένιωσα λες και το έγραφα εγώ- ανυπομονώ να δω ποιος άλλος σκέφτεται ακριβώς σαν κι εμένα ☺
  2 βαθμούς στο 15 .... το φανταστικό του θέμα πέρασε ΠΟΛΛΑ και ΤΕΡΑΣΤΙΑ μηνύματα! Με κέρδισε!
  κι από έναν βαθμό στα
  στη συμμετοχή 11 γιατί "το πιο δύσκολο βιβλίο είναι ο άνθρωπος". Να εδώ είναι που λυπάμαι που δίνω μόνο ένα ψιχουλάκι 1. Είναι καλογραμμένο κείμενο!
  στη συμμετοχή 21, αρκετά ψυχαναλυτικό, θα το ήθελα λιγότερο συγκινησιακό και θα είχε πάρει 3!
  και τέλος στη συμμετοχή 2, για εκείνη την έκπληξη που μου δίνει στο κλείσιμο! Αχ και το καταφχαριστήθηκα! Ας πρόσεχε ο σενιόρ τζογαδόρος! ☺

  Πέρασα πολύ όμορφα διαβάζοντας να πω... Πολλές συμμετοχές μου έδωσαν πολλά, οπότε keep writting παίδες!
  Φιλούρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μαρία μου, πώς να αποφασίσει κανείς με τόσο υπέροχες συμμετοχές? Λοιπόν, μετά από πολύ διάβασμα (τι τραβάμε και δεν το μαρτυράμε!) να οι δικοί μου ψήφοι:
  3 βαθμοί στο 21. Μαμά
  2 βαθμοί στο 26. Γουλιά τη γουλιά
  1 βαθμός στο 1. Το τείχος
  1 βαθμός στο 29. Αγαπημένο μου ημερολόγιο
  1 βαθμός στο 16. Για τα σεντόνια μου ρε γαμώτο
  Και άλλους βαθμούς θα έδινα, αλλά ας όψεται ο κανόνας! Χα, χα.
  Πολλά φιλιά σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αρχικά να πω ότι θα ήθελα να μπορώ να επιλέξω περισσότερα για βαθμολόγηση.
  Ακόμα επτά, το λιγότερο.
  Αλλά αφού έτσι είναι οι κανονισμοί, θα συμμορφωθώ!
  Επίσης θα ήθελα να επιλέξω κι ένα κείμενο που δεν συμμετέχει, διότι εκείνη που το έγραψε ζήλεψε εμένα που όλα τα καίω και αποφάσισε με τη σειρά της να "κάψει" την ιστορία της. Με το "έτσι θέλω"!
  Όχι, δες εδώ Μεμαρία https://oxeiaglossopathia.blogspot.com/2019/01/blog-post_19.html και όταν το διαβάσεις θα με δικαιολογήσεις!
  Αλλά ούτε αυτό μπορώ να κάνω, οπότε και πάλι θα συμμορφωθώ!
  Άρα δεν μου μένει παρά να βαθμολογήσω.

  Δίνω 3 βαθμούς στο 14 (Το φάντασμα της Κυριακής),
  2 βαθμούς στο 15 ( Ψυχές από πολυπροπυλένιο),
  1 βαθμό στο 2 (Δώρο γενεθλίων),
  1 βαθμό στο 26 (Γουλιά τη γουλιά) και
  1 βαθμό στο 4 (Όποιος πρόλαβε)

  Τα σέβη μου Μεμαρία και συμμετέχοντες!
  Κίσιζ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αγαπημένη μου Μαρία, πολύ δύσκολη η βαθμολόγηση!
  Τα έχω διαβάσει τρείς φορές , όλα και δίπλα μου σε Α4, γράφω:3 η 2 σε όλα...
  Αλλά...πρέπει να επιλέξω!
  Συγχαίρω τους συμμετέχοντες που καταφέρνουν με τη φαντασία τους, και τις λέξεις να δημιουργούν τόσο όμορφα σενάρια!
  Λοιπόν, γιατί όσες φορές και να τα ξαναδιαβάσω...πάλι το ίδιο θα είναι:
  Δίνω 3 βαθμούς στο 10, λόγω ανατρεπτικού τέλους.
  2 βαθμούς στο 13, θέμα δυνατό.
  1 βαθμό στο 11 για τις υπέροχες λέξεις του
  1 βαθμό στο 30, τονίζει ένα πάθος
  και 1 βαθμό στο 24 χωρίς αιτιολογία.
  ΌΛΕΣ οι συμμετοχές δυνατές!
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Βυθίστηκα αυτή τη φορά στις συμμετοχές, τις διάβασα περισσότερες φορές από ό,τι συνήθως. Φταίει η έμπνευση των συγγραφέων; η διάθεσή μου; δεν ξέρω! Βρήκα σε πολλές πράγματα που όχι μόνο μου άρεσαν ή μου κέντρισαν το ενδιαφέρον, αλλά και που με άγγιξαν, που με έκαναν να σταθώ και να σκεφτώ...

  3 στην 20. Το κρουστό σώμα της ελπίδας: για τη σύλληψη και για τον επίλογο ("Έσμιγε ο καπνός με τις τρελές νιφάδες κι έπλαθαν κρουστό το σώμα της ελπίδας!") που τόσο με άγγιξε. Το πολυπόθητο σώμα της ελπίδας είναι για τον καθέναν μας τόσο διαφορετικό κι έτυχε τούτο το σώμα, έτσι όπως το περιέγραψε ο συγγραφέας, να το έχω δει να γεννιέται για χάρη μου!
  2 στην 17. Η ΣΙΜΩΝΗ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΝΩΡΙΣ: καθηλωτική ιστορία, σε πηγαίνει κατευθείαν στα βαθιά, χωρίς σωσίβιο, μοιάζει να έρχεται από πολύ μακριά και ταυτόχρονα από τη χτεσινή σου νύχτα. Μια ιστορία που σε καταπίνει!
  1 στην 15. Ψυχές από πολυπροπυλένιο: καλογραμμένη και, όπως κι αν τη διαβάσεις, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, σε παρασύρει και η αγωνία για το τι θα γίνει στο τέλος και η περιέργεια για τι θέλει να πει ο συγγραφέας, πού το... πάει!
  1 στην 29. Αγαπημένο μου ημερολόγιο: για την τρυφερότητά της, για το υπέροχο "Καρτερώ μιαν αυγή να γευτώ τον καφέ στο φιλί σου", για τη γενναιότητα ψυχής που χρειάζεται για να κάνεις μια τέτοια εξομολόγηση.
  1 στην 28. Πονταρισιά: γιατί κι εγώ "Χαιρετίζω τη νέα χρονιά με ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι κι ένα χαμόγελο!" και γιατί, αν και δεν πιστεύω πως πηγή όλων των κακών είναι ο εαυτός μας, με αυτή τη πονταρισιά πορεύομαι!

  Θα ήθελα να είχα βαθμούς τουλάχιστον και για την 2. Δώρο γενεθλίων: μια ιστορία βγαλμένη από την καθημερινότητα, σαν ένα μονόπρακτο δοσμένη, λέει πολλά κι αφήνει μια πικρή γεύση, χωρίς να μαυρίζει την καρδιά.
  Στάθηκα και στα:
  4. Όποιος πρόλαβε...: γέλασα!!!
  25. Το μαγικό βοτάνι: γέλασα!!! (Και θυμήθηκα ένα αγαπημένο μου ανέκδοτο.)
  1. Το τείχος: για τον πολύπαθο άνθρωπο της παιδικής μου μνήμης...
  24. Η Παραγγελία παραδόθηκε: γιατί "Μόνοι είμαστε χαμένοι!"
  7. Η τιμή, τιμή δεν έχει…: γιατί μας θύμισε πως συχνά η τιμή έχει τιμή, κυρίως για όσους κόπτονται γι΄αυτήν...
  11. Δραπετεύσεις: γιατί, αν καταλάβεις τι θέλει να πει ο ποιητής, έχεις το μεταπτυχιακό στο τσεπάκι!!!

  Πώς και πώς περιμένω τις αποκαλύψεις!
  Καλή εβδομάδα σε όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλησπέρα Μαρία μου, εν μέσω γρίπης μου έκατσε καλά το διάβασμα και μπορώ να πω πως πέρασα για άλλη μια φορά ευχάριστα τις ώρες μου! Όμορφα κείμενα, ωραία μηνύματα, και ας πάμε στην βαθμολογία που είναι και το τυπικό μέρος του πράγματος!
  Από 1 βαθμό δίνω στα 3 ''Ο κόσμος είναι σαν τον καφέ'', 11 ''Δραπετεύσεις'', 12 ''Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ
  Τους 2 βαθμούς μου τους δίνω στο πολύ συγκινητικό 21 ''Μαμά''
  Και τους 3 βαθμούς μου τους δίνω στο 6 ''Όταν το σύμπαν συνωμοτεί'' για το τόσο απρόσμενο τέλος του!
  Καλή επιτυχία σε όλους, και θα πρέπει να πω πως αυτό με την βαθμολογία πάντα με κάνει να νοιώθω άβολα. Αδικούνται τόσα πολλά! Ωστόσο έχουμε την χαρά πως τα απολαύσαμε! Φιλιά σε όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
  Συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετοχές.
  Με κέρδισαν όλες για πολλούς λόγους αλλά θα επιλέγω με βάση ποια αισθάνθηκα πιο κοντά μου την δεδομένη χρονική στιγμή και ποια με έκανε να ζήσω ολότελα το σκηνικό που πας περιέγραφε:

  Τους 3 βαθμους μου στην συμμετοχη 10. Τελευταίο Αντίο
  Τους 2 βαθμους στην συμμετοχη 28. Πονταρισιά
  και 1 βαθμό στην συμμετοχή 22. Σιωπή

  καλη επιτυχια σε ολους και ευχαριστουμε Μαρια για το υπεροχο δρωμενο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. συγνώμη:
  δίνω ακόμη από 1 βαθμό στις:
  24. Η Παραγγελία παραδόθηκε
  8. Το στοίχημα


  καλη επιτυχια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Μαρία, καλή εβδομάδα. Παρά την ατυχία μου στις συμμετοχές μου ψηφίζω: 3 βαθμούς στο 11 (Δραπετεύσεις). 2 βαθμούς στο 16(Για τα σεντόνια μου ρε γαμώτο). Από 1 βαθμό στο 1 ( Το τείχος),στο 19 (Η Μαρία και Εκείνος), και στο 21( Μαμά).Όλα είναι πολύ ωραία. Καλή επιτυχία σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Και πάλι Μαρία μου πολύ αναγνωση επεσε για να επιλεξουμε εκεινα μου μας εκαναν ενα κλικ παραπανω...οπως παραπανω επρεπε να ειχαμε βαθμούς..να βαζαμε και σε αλλα που μας αρεσαν εξισου το ιδιο..ας βαθμολισουμε λοιπον ετσι για τον τυπο..που λεμε..
  Στο "1" τους 3 βαθμους μου..για το ομορφο νοημα του..
  Στο "21" τους 2 βαθμους μου γιατί ολοι εχουμε αναγκη απο μια μαμα..
  και από 1 βαθμό ..στο "4 " Οποιος πρόλαβε..για το χιουμορ του.
  στο "24" παραγγελια παραδοθηκε.. μου αρεσε το θεμα του... αλλα απροσμενο το τελος..
  και στο "25 " το μαγικο βοτανι...
  Καλη επιτυχια σε όλους Μαρία μου...φιλακιααα!!


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Καλησπέρα σε όλους! Ρεκόρ συμμετοχών βλέπω! Και δεν ξέρεις τι να διαλέξεις...Υπέροχα!
  3 βαθμούς στο 13. Η Μεγάλη Αδελφή ....γιατί υπάρχουν και αυτοί οι οσιομάρτυρες
  2 βαθμούς στο 24. Η παραγγελία παραδόθηκε για το παιχνίδι που παίζει η μοίρα σε πολλούς ανθρώπους, όταν τους ανοίγει ένα παράθυρο τους κλείνεις συγχρόνως την πόρτα
  και από 1 ΄βαθμό στα:
  21. Μαμά γιατί όλοι τα έχουμε πει στη μαμά μας
  7. Η τιμή, τιμή δεν έχει… γιατί όντως δεν έχει ...
  3. Ο Κόσμος, είναι σαν τον καφέ....σοφότατο!
  Καλή επιτυχία σε όλους Πάντα τετοιες ομορφιές
  Καλό κουράγιο Μαρία μου και ένα ευχαριστώ μεγάλο για τη διοργάνωση αυτού του δρώμενου
  Φιλιά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μαράκι μου, συγχαρητήρια για το εξαιρετικό δρώμενο που διοργανωσες έτι μια φορά. Παρακάτω η ταπεινή μου άποψη...

  3 βαθμούς, στο 6. Όταν το Σύμπαν συνωμοτεί...

  2 βαθμούς, στο 15. Ψυχές από πολυπροπυλένιο

  1 βαθμό, στο 10. Τελευταίο Αντίο

  1 βαθμό, στο 12. ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

  1 βαθμό στο 8. Το στοίχημα

  Ευχαριστώ από καρδιάς για τη χαρά της ανάγνωσης και την τιμή να έχω άποψη στα γραφόμενά σας. Καλή επιτυχία σε όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Μα τι γρήγοροι που είστε! Θα μου πάρει λίγο χρόνο να τα διαβάσω.. Άσε που στις συζητήσεις και τις αποφάσεις με τον εαυτό μου τσακώνομαι συνεχώς και σε αποτέλεσμα δε βγαίνω εύκολα. Μάλλον τελευταιος και καταϊδρωμένος θα ψηφίσω, μου φαίνεται. Ένα γεια, όμως, από τώρα, να μην το πω;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλησπέρα σε όλη την παρέα, η οποία αυξάνεται και αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως. Μένει να δούμε αν αυξάνουν και οι αντρικές παρουσίες. Πολύ όμορφα κείμενα, όχι εύκολη η απόφαση, διάβασα και ξαναδιάβασα και τελικά κατέληξα:
  Οι 3 βαθμοί μου πάνε στο 17 ( Η ΣΙΜΩΝΗ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΝΩΡΙΣ )
  οι 2 βαθμοί μου πάνε στο 24 (Η παραγγελία παραδόθηκε)
  και από 1 βαθμό στα: 3 (Ο κόσμος, είναι σαν τον καφέ), 14 (Το φάντασμα της Κυριακής) και 23 (Το χρονικό μια φιλίας)
  Καλή επιτυχία σε όλους, απολαύστε τη συμμετοχή και κυρίως τη χαρά της γραφής...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Διάβασα πολύ και πέρασα όμορφα.
  Χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σένα Μαρία και σε όλες τις οικοδέσποινες που μας ανοίγεται τις πόρτες σας και υποδεχόσαστε τις συμμετοχές μας και φυσικά σε όλους όσους, μας κρατούν συντροφιά με τις εμπνεύσεις τους!
  Ξεχώρισα κάποιες συμμετοχές και θα τις συμπεριλάβω στη βαθμολογία μου, αν και στις ευχαριστίες μου, τους συμπεριλαμβάνω όλους κι είμαι περήφανη που σε ένα κόσμο που "γουστάρει" το 2019 να κάνει copy paste σκέψεις άλλων, υπάρχει τόσος κόσμος που σκέφτεται και δημιουργεί!
  Η βαθμολογία μου:
  3 βαθμούς στο 1. Το τείχος
  2 βαθμούς στο 29. Αγαπημένο μου ημερολόγιο
  1 βαθμό στο 28. Πονταρισιά
  1 βαθμό στο 21. Μαμά.
  1 βαθμό στο 11. «ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙΣ»

  Φιλάκια πολλά και μια όμορφη βδομάδα εύχομαι σε όλους! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Μπράβο Μαρία για μια ακόμα διοργάνωση

  συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε όλους / όλες

  10. Τελευταίο Αντίο -3
  24. Η Παραγγελία παραδόθηκε -2
  9. "ΝΟΡΑ" -1
  7. Η τιμή, τιμή δεν έχει… -1
  23. Το χρονικό μιας φιλίας -1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Αρχικά θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες για τις όμορφες δημιουργίες τους. Επίσης θέλω να συγχαρώ και την αγαπητή Μαρία μας για το καταπληκτικό παιχνίδι δημιουργικής γραφής που σκάρωσε κι έφερε σε επαφή τόσες ανήσυχες σκέψεις να ΣΥΜΠΟΡΕΎΟΝΤΑΙ, να αναδημιουργούν και να κοινωνούν τα μηνύματα που εκπέμπουν τα δημιουργήματά τους.
  Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι πέντε μονάχα λέξεις θα απογείωναν τόσο πολύ την φαντασία και θα είχαμε 30 καταπληκτικά λογοτεχνήματα. Βυθίστηκα στη μελέτη τους και πραγματικά δυσκολεύομαι να βαθμολογήσω χωρίς να αδικήσω κάποιο από όλα αυτά τα αριστουργήματα. Θα ήθελα να είχα παραπανίσιους βαθμούς, να έβαζα δεκάρια … εννιάρια… κ.λ.π, αλλά επειδή αυτό είναι αδύνατο θα πρέπει να συμμορφωθώ με τους κανόνες του παιχνιδιού (σίγουρα θα αδικηθούν κάποια γραφήματα… αλλά δεν μπορώ να πράξω διαφορετικά...)
  Τελικά, μετά φόβου θεού και αγάπης… βαθμολογώ!

  1 βαθμό στην 15. «Ψυχές από πολυπροπυλένιο», για την ανεξάντλητη φαντασία και τη δυνατή σύλληψη νοημάτων και εικόνων…
  1 βαθμό στην 28. «Πονταρισιά»: γιατί ποντάρει στην δύναμη του εαυτού κι επιδιώκει την αυτοεπίγνωση και βελτίωση γνωρίζοντας την κρυμμένη δύναμη που οδηγεί στην προσωπική ελευθερία και σωτηρία…
  1 βαθμό στην 26. «Γουλιά τη γουλιά» γιατί τα όνειρα δεν ποντάρονται, παρά χτίζονται γουλιά τη γουλιά…

  2 βαθμούς στο 21. «Μαμά» γατί είναι μια εξομολόγηση εκ βαθέων.

  3 βαθμούς στην 1 « Το τείχος» γιατί ρίχνει το τείχος της άγνοιας και φανερώνεται η Πηγή της ευτυχίας που είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος. Φανερώνεται το μέσα σου σαν ένα τεράστιο, λαμπερό δώρο προς στην Ανθρωπότητα , να στρώνει λεβαντοαρωτισμένο σεντόνι στο παλιό του κρεβάτι!….
  Καλή συνέχεια !
  Καλά αποτέλεσμα!
  Καλές εμπνεύσεις!
  Με όλη μου την αγάπη
  http://mariakolovouroumelioti.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Καλησπέρα σε όλους... Ωραία συντροφιά με όμορφες δημιουργίες..

  1 βαθμός στο 2 και να το γενικεύσουμε και λιγάκι , μέσα και οι του Χρηματιστηρίου..!
  1 βαθμός στο 4 γιατί δυστυχώς τώρα με το διαδίκτυο τείνουν να εκλείψουν τέτοιες αυθεντικές γυναικείες φωνές..!
  1 βαθμός στο 24 με πολλούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς..!
  2 βαθμοί στο 25 γέλασα αυθόρμητα...!
  3 βαθμοί στο 26 γουλιά τη γουλιά , ρέει υπέροχα..!
  Καλή συνέχεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Η Ώρα της κρίσης. Αργότερα από ποτέ αυτή τη φορά σε μια σειρά που θα μου μείνει αξέχαστη. Πρώτη φορά μου συνέβη αυτό. Με ένα ακουστικό στα αυτιά. Μια μελωδία η ίδια επαναλαμβανόμενη να δίνει την ίδια χροιά στις συμμετοχές και τα συναισθήματα όχι απλά στο κόκκινο αλλά απείρως περισσότερο.
  Λοιπόν, ξέρω ότι θα αδικήσω ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ δημιουργήματα παιδιά. Ειλικρινά. Και βρίσκομαι σε δύσκολη θέση. Αναλυτικά θα εκφραστώ στις επιμέρους αναρτήσεις.
  Προσπάθησα, εκτός από το συναίσθημα που με ισοπέδωσε, να βάλω και κάποια άλλα ψυχρά στοιχεία στην ταπεινή μου κρίση. Πάμε λοιπόν:

  Βαθμός 1 στα:
  "Όποιος πρόλαβε" (Συμμετοχή 4): Γιατί ένιωσα την ανάγκη να επιβραβεύσω ένα κομεντί αφήγημα δοσμένο πολύ έξυπνα με γλώσσα που "τσακίζει" με το χιούμορ της.

  "Όταν το σύμπαν συνωμοτεί" (Συμμετοχή 6): Κλασικό αστυνομικό, με σεναριακή ανατροπή στο τέλος που σε στέλνει ...αδιάβαστο. θανάσιμος εναγκαλισμός συναισθημάτων και πλοκής.

  "Αγαπημένο Ημερολόγιο" (Συμμετοχή 29): γιατί "Ο έρωτας είναι μόλις ένα γλυκοφτερούγισμα πιο κει.
  Μένει μόνο να σταθείς για μια στιγμή να τον ακούσεις". Εξαίρετο, με συγκίνησε πάρα μα πάρα πολύ.

  Βαθμοί 2
  "Ψυχές και Προπυλένιο" (Συμμετοχή 15): Σενάριο εξαίρετης, πρωτότυπης έμπνευσης. Το φύσημα ψυχής και συναισθημάτων σε κούκλες και η προβολή σε αυτές ανθρώπινων στοιχείων συμπεριφοράς έγινε με πανέμορφο τρόπο.

  Βαθμοί 3
  "Το τείχος" (Συμμετοχή 1): Γιατί ....."Πηγή της ευτυχίας σου είσαι εσύ Άνθρωπε
  Το μέσα σου όλο ένα τεράστιο, λαμπερό δώρο προς στην Ανθρωπότητα" Ένα πολύ μεγάλο μήνυμα με όλους μας αποδέκτες.

  Θέλω να επισημάνω το "Αυστηρά μόνο για μέλη" ως κατ' εμέ ειδικό βραβείο πρωτότυπης σύλληψης.
  θέλω να πω στον/στην δημιουργό του "Τελευταίο αντίο" ότι έχω να δακρύσω έτσι καιρό ειλικρινά.

  Θέλω να δεσμευτώ απέναντί σας ότι αυτό που μου "χαρίσατε" σε αυτόν τον "διαγωνισμό" δεν θα το αφήσω έτσι. Κάτι θα κάνω μετά τη λήξη του ως δικό μου "δώρο" για σας.

  Περισσότερα στη λήξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Πολλές και θαυμάσιες συμμετοχές, χορταστική ανάγνωση, διαφορετικά στυλ σε κάθε ιστορία και πολύ δύσκολη η επιλογή. Μαράκι μου, με το χέρι στην καρδιά και το μολύβι στο χαρτί, βαθμολογώ (αφού έχω επιδοθεί σ' ένα ανηλεές "γράφε-σβήσε"):
  3 βαθμοί στο #20. Το κρουστό σώμα της ελπίδας (βγήκα μαζί της στο μπαλκόνι)
  2 βαθμοί στο #11. «ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙΣ» (δραπέτευσα με τις λέξεις και τις φράσεις, με κορυφαία "καθώς ταχυπορούσε στα νερά του Αχέροντα)
  Κι οι άσσοι:
  # 21. Μαμά (πονάει λίγο, αλλά ο επίλογος αποζημιώνει)
  # 26. Γουλιά τη γουλιά (πολλές γουλιές αλήθειας)
  # 2. Δώρο γενεθλίων (η ουτοπία του τζογαδόρου, άψογα δοσμένη)

  Καλή συνέχεια Μαρία μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. καλησπέρα στην παρέα με τα λαμπρά μυαλουδάκια. Τι να πρωτοδιαλέξω όταν με καθηλώνουν 12, 14 συμμετοχές; ( υπέροχο ρεκόρ ποιότητας).
  Δίνω 3 βαθμούς στο 24 "η παραγγελία"( με τάραξε, με ταρακούνησε, με .., με.., με..,)
  2 βαθμούς στο 12 "οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ"( με συγκίνησε βαθιά η αλήθεια του)
  και από 1 βαθμό στο 2 "δώρο γενεθλίων"( πόσο μπερδεύουν τα πάθη...)
  στο 5 " το μυστήριο της ηγουμένης" ( νερό, κοινωνικό αγαθό!!!!)
  στο 18 " το γύρισμα" ( εκπληκτικό και επίκαιρο σενάριο, αναμένουμε κι άλλα με το Γιάννη στην κάμερα, ε; )
  Εκτός κλήρωσης για τους άσους ατύχησαν και δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο 1 (λέξεις που καίνε), στο 6 για το σασπένς του, , στο 8 για το γκυκόπικρό του, στο 14 για τη φρεσκάδα της νιότης του, στο 15 ( ευφάνταστο!), στο 26 στέκομαι με μεγάλο θαυμασμό, στο 27 για τη γλύκα του! , και ... και... και ... ουφ! ατέλειωτη η λίστα! Χαλάστε και λίγο να μη μπαίνουμε σε τέτοια διλήμματα κι εμείς!
  Μαρία μου και συμμετέχοντες όλα μου τα μπράβο ! Πάντα έτσι, πάντα τόσα, πάντα τέτοια :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Καλησπέρα στην παρέα
  Γράφω από το κινητό γι αυτό θα είμαι σύντομη
  Δίνω λοιπόν
  3 βαθμούς στο 1
  2 βαθμους στο 18
  κι οι άσσοι μου πάνε στο 12 στο 7 και στο 21

  Σας φιλώ πολύ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Καλησπέρα και από μένα! Εξαιρετικές το δρώμενο. Και οι ιστορίες. Μεράκι, έμπνευση, συναίσθημα. Αυτά διέκρινα. Για πρώτη φορά γίνομαι μέλος της παρέας του "Παίζοντας με τις λέξεις" και είναι μεγάλη μου χαρά.

  Η βαθμολογία μου

  3 βαθμοί στο Νο3 "Ο Κόσμος, είναι σαν τον καφέ". Πολύ έξυπνο.

  2 βαθμοί στο Νο29 "Αγαπημένο μου ημερολόγιο". Δυνατή εκμυστήρευση.

  Απο 1 βαθμό βάζω στα:

  No30. "Αυστηρά μόνο για μέλη"

  No26. "Γουλιά τη γουλιά"

  No9. "ΝΟΡΑ"

  Συγχαρητήρια σε όλους και όλες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Καλησπέρα Μαρία !! Σε πέντε δόσεις τα διάβασα !! Μπράβο σε όλους και πραγματικά οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία !!
  3 βαθμούς στο 26
  2 βαθμούς στο 2 και από έναν βαθμό στο 3 , 21 και 16 Μπράβο και σε σένα και καλή υπομονή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Μαρία μου καλημέρα
  Όλες οι συμμετοχές είναι υπέροχες και σίγουρα αδικώ κάποιες που θα μείνουν εκτός βαθμολογίας.

  Έτσι δίνω
  3 βαθμούς στο 21 "Μαμά" γιατί Μαμά πονάω που έφυγες από κοντά μου
  2 βαθμούς στο 14 "Το φάντασμα της Κυριακής" παιχνιδιάρικο
  Από 1 βαθμό
  στο 2 "Δώρο γενεθλίων" Η ηρωίδα έκανε το καλύτερο δώρο στον εαυτό της με τη φυγή της
  στο 6 "Όταν το σύμπαν συνωμοτεί" μου αρέσουν τα αστυνομικά
  και στο 18 "Το γύρισμα" .
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Ήταν μια από εκείνες τις φορές που δυσκολεύτηκα πολύ να αποφασίσω
  και σίγουρα αδίκησα πολλές ιστορίες.. Δεν φτάνουν οι βαθμοί αφού!
  Ωστόσο, αν το θυμηθείς Μαράκι μου, την επόμενη φορά να "ανοίγει"
  κάθε λινκ σε νέο "παράθυρο", είναι πιο βολικό νομίζω το διάβασμα.
  Καλή δύναμη Μαρία, και φυσικά πολλά μπράβο σε όλες τις συμμετοχές ✿

  3 βαθμοί στο 15
  2 βαθμοί στο 6
  1 βαθμοί στο 24
  1 βαθμοί στο 21
  1 βαθμοί στο 7

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γενικότερα το λέω ως tip, γιατί το συναντάμε κι αλλού: δεξί κλικ στον σύνδεσμο κι άνοιγμα σε νέο παράθυρο. :)

   Διαγραφή
 34. Ρεκόρ συμμετοχών; Και μου άρεσε πολύ αυτή η πολυφωνία που υπήρξε στις συμμετοχές - τι ωραία που μίλησαν οι λέξεις. Μπράβο σε όλους, και ένα μεγαλύτερο (μαζί με ένα ευχαριστώ) στη Μαρία μας, για την οργάνωση και την -όπως πάντα- ζεστή της φιλοξενία.

  Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  3 βαθμούς στην #17
  2 βαθμούς στην #15
  Κι από έναν βαθμό (σε αριθμητική σειρά) #14, #21 και #25.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Καταπληκτικές συμμετοχές πραγματικά δεν ήξερα τι να διαλέξω.. συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς που κατέθεσαν ψυχή για άλλη μια φορά! Μπράβο Μαρία υπέροχη οργάνωση!
  Λοιπόν...
  3 βαθμοί στο 12
  2 βαθμοί στο 24
  Κι από 1 βαθμό στα 1, 2, 10
  Καλά αποτελέσματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Μεγάλη απόφαση.
  Ποιά να αφήσω απ έξω;
  Πρέπει όμως και μακάρι να είχαμε 30 βαθμούς να βάλουμε.
  Δίνω λοιπόν τους 3 βαθμούς στο 15
  2 βαθμούς στο 6
  κι από 1 βαθμό δυστυχώς στα 21, 2, 26
  Συγχαρητήρια σε όλους κι όλες και σε σένα ιδιαιτέρως Μαρία μου, που μας δίνεις τη δυνατότητα να διαβάζουμε τόσο ωραίες συμμετοχές .
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Συγνώμη, προκαταβολικά, για όλα τα διαμαντάκια που δεν είχα το περιθώριο να βαθμολογήσω. Δεν μου φτάνουν οι βαθμοί, λέμε!! Ευγνώμων για το συνταξίδεμα.
  Η βαθμολογία μου:
  3 βαθμούς στο #24(Η Παραγγελία παραδόθηκε)
  2 βαθμούς στο #17(Η ΣΙΜΩΝΗ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΝΩΡΙΣ)
  Και από 1 βαθμό στα:
  #2(Δώρο γενεθλίων),
  #14(Το φάντασμα της Κυριακής),
  #26(Γουλιά τη γουλιά).
  Για μια ακόμη φορά, η φιλοξενία σου ήταν άψογη, Μαρία μου! Σ΄ευχαριστούμε τόσο πολύ! Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετοχές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Απαντήσεις
  1. Εμείς σε ευχαριστούμε!!!
   Να είσαι πάντα καλά!!!Καλή συνέχεια!ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

   Διαγραφή
 39. Καλημέρα !!!Δεν πρόλαβα να βαθμολογήσω....γιατί ακόμα διαβάζω !!!Αυτή η πανδαισία με έχει συνεπάρει κυριολεκτικά, συγχαρητήρια σε όλους ανεξαιρέτως...κάθε ιστορία και ποίημα , πηγή θαυμάσιων συναισθημάτων...να είστε όλοι καλά. Μαρία μου και πάλι ευχαριστώ γιά αυτή την ασύγκριτη χαρά που μας προσφέρεις...Καλό μήνα !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή