Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Γράφοντας και παίζοντας με τις λέξεις

Το παιχνίδι "Παίζοντας  με τις λέξεις" είναι μια πολύ όμορφη ιδέα της Φλώρας που στηρίζεται με ενθουσιασμό από πολλούς.
Γράφουμε μικρές ιστορίες χρησιμοποιώντας 5 συγκεκριμένες λέξεις και βαθμολογούμε τις υπόλοιπες, ενώ αυτή αναλαμβάνει όλα τα άλλα. Σίγουρα της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!
Πριν λίγες μέρες τέλειωσε το πέμπτο παιχνίδι.
Πέντε παιχνίδια, τέσσερις συμμετοχές δικές μου.
Ξεκίνησα να παίρνω μέρος από το δεύτερο κι
εδώ θα βρείτε τη δεύτερη προσπάθειά μου!
Στη σημερινή ανάρτηση έχω τις δυο τελευταίες ιστορίες μου και δυο βραβεία συμμετοχής.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους ψήφισαν τις δικές μου ιστορίες και να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετέχουν, είτε γράφοντας είτε ψηφίζοντας και φυσικά στους νικητές.
Το έκτο παιχνίδι ξεκίνησε ήδη κι εδώ μπορείτε να δείτε τις 5 καινούριες λέξεις.


Στο βουνό

Το αυτοκίνητο πήρε μια τελευταία στροφή και το ταξίδι τέλειωσε αφήνοντάς με άφωνη από την ομορφιά. Την τελευταία μία ώρα οι εικόνες που συναντούσα ανεβαίνοντας το βουνό με προετοίμαζαν για το τι θα αντικρίσω, αλλά και πάλι η μεγαλοπρέπειά του όρμησε και  κυρίευσε όλες μου τις αισθήσεις. Τα έλατα συμπλήρωναν την εικόνα και το μικρό σπιτάκι που θα γίνονταν το σπίτι μου για ένα μήνα ήταν λες και βγήκε από παραμύθι. Το χωριό ήταν έρημο, αλλά έτσι κι αλλιώς τα υπόλοιπα σπίτια ήταν μακριά. Αυτό ήταν το πρώτο και το πιο απομονωμένο σπίτι του χωριού. Ακόμα κι αν γέμιζε το Σαββατοκύριακο πάλι μόνη θα ήμουν.
Ένα γάβγισμα από το πίσω κάθισμα με έκανε να γυρίσω. Ο Σέβεν – τον είχα ονομάσει έτσι όταν πίστευα πως το επτά ήταν ο τυχερός μου αριθμός- είχε    κολλήσει τη μουσούδα του στο τζάμι του παραθύρου και η ουρά του έκανε έναν ρυθμικό χτύπο καθώς κουνιόταν με ανυπομονησία και χτυπούσε πάνω στο κάθισμα του οδηγού. Βγήκα από το αυτοκίνητο, τεντώθηκα να ξεμουδιάσω από το ατέλειωτο ταξίδι και άνοιξα την πόρτα.
Ο Σέβεν ξεχύθηκε σαν τρελός μέσα από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει, να μυρίζει, να εγκρίνει το νέο μας σπίτι. Είχε τη σοφία να μην απομακρυνθεί  καθώς έβγαζα τα πράγματά μας και τα κουβαλούσα μέσα. Το σπίτι ήταν τακτοποιημένο και καθαρό κι αποφάσισα να πάω μια βόλτα. Ήθελα να απολαύσω  την ομορφιά  και να χαρώ το δάσος που ήταν όλο δικό μου.
Τελικά τα βήματά μου με οδήγησαν προς το χωριό και η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν είδα καπνό να βγαίνει από μια καμινάδα. Πλησιάζοντας είδα τον ένοικο του σπιτιού στην αυλή να κόβει ξύλα. Με είδε κι αυτός  κι έδειξε ξαφνιασμένος για λίγο. Μετά   ένα χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό του. Είχε έρθει , είπε, για να μείνει λίγο μόνος του  και να τακτοποιήσει το  σπίτι για τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα που θα το επισκέπτονταν. 
Αρνήθηκα εκείνο το πρώτο απόγευμα τον καφέ που μου πρόσφερε, αλλά τις επόμενες μέρες ήπιαμε πολλούς καφέδες μαζί και κάναμε ατέλειωτες βόλτες στο δάσος. Ένιωθα λες και είχα βρει ένα φίλο που είχα να συναντήσω χρόνια. Ακόμα και ο Σέβεν ήταν εντυπωσιασμένος από τον άντρα που του χάιδευε το κεφάλι και τον κοιτούσε με αγάπη.
Κάποια μέρα εκεί που καθόμασταν δίπλα στο τζάκι και απολαμβάναμε την κουβέντα μας πρόσεξα ότι  κρατούσε ένα περίεργο αντικείμενο σαν σφαίρα που έδειχνε να είναι φτιαγμένο από ασήμιΤον ρώτησα τι είναι και απέφυγε να απαντήσει. Το έκρυψε στην τσέπη του και είπε γελώντας πως είμαστε τεμπέληδες μια και τόση ώρα δε σηκωθήκαμε να φέρουμε ούτε ένα ξύλο και το τελευταίο είχε γίνει κάρβουνο.
Έτσι πέρναγε ο καιρός με όμορφες συζητήσεις και μεγάλες βόλτες μέχρι που ήρθε το Σαββατοκύριακο που θα έρχονταν οι φίλοι μου να με επισκεφτούν. Η  συμπεριφορά του άλλαξε κι έγινε νευρικός. Όταν τον αναζήτησα το Σάββατο να τον συστήσω στους φίλους μου δεν τον βρήκα. Και το σπίτι που μέχρι πριν λίγες μέρες φιλοξενούσε τις συναντήσεις μας, το σπίτι του όπως έλεγε αυτός, ήταν ερειπωμένο.



Γέφυρες

Η γέφυρα που οδηγεί στην πόλη είναι φωτισμένη και στολισμένη για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν με ορμή. Όλα γύρω της ουρλιάζουν «χαρά» κι αυτή θέλει να κλείσει τα αυτιά της για να μην ακούει. Δεν αντέχει άλλο όλο αυτό το ψεύτικο πάθος για γιορτή. Θέλει να κλείσει την πόρτα της ψυχής της και να αποτραβηχτεί εκεί μόνη της στα σκοτεινά.
Να τρίξει εκείνος ο αόρατος  μεντεσές και να ακούσει τον γνώριμο ήχο που κάνει μια βαριά πόρτα όταν κλείνει. Μόνο τότε θα είναι ήσυχη και προστατευμένη. Μέσα της!
Ίσως να άναβε κι ένα φως. Είχε αφήσει  ένα πορτατίφ εκεί, ίσα  να φωτίζει τα   όνειρα που γεννιούνται. Είναι εκείνο που είχε δίπλα στο κρεβάτι της όταν ήταν  παιδί. Το γλυκό του φως τη συντρόφευε στα ταξίδια που έκανε στο μαγικό κόσμο  της Αλίκης και της  Ντόροθι. Ήταν σίγουρη τότε πως ο μάγος θα έκανε  πραγματικότητα όλες της τις ευχές. Δίπλα του βρίσκεται ξεχασμένο ένα γυάλινο γοβάκι. Άραγε ξέρει η Σταχτοπούτα πως ο πρίγκιπας δεν το βρήκε ποτέ ή περιμένει ακόμα ;
Στο λιγοστό  φως  βλέπει κι άλλα πράγματα να παλεύουν να αποκτήσουν σχήμα και νόημα. Βλέπει την αγαπημένη της κούκλα με το κατακόκκινο φόρεμα που της χάρισαν οι γονείς της κάποια Χριστούγεννα.
Να, αυτός εκεί στην άκρη, δεν είναι ο κέδρος που την φιλοξενούσε στη σκιά του και γίνονταν σιωπηλός μάρτυρας  όσων συνήθιζε να σκαλίζει στο χαρτί; Μια φορά, θυμάται, σκάλισε και πάνω του μια φράση κι αυτός την άφησε να το κάνει. Με τη φαντασία της  περνάει απαλά το χέρι της πάνω στα χαραγμένα αρχικά και χαϊδεύει το ξύλο που δεν μπορεί να αγγίξει.
Ένα  λουλούδι , ίσως εκείνο που της έβαλε κάποτε στα μαλλιά χαμογελώντας ένας έρωτας, μοσχομυρίζει ακόμα και τη γεμίζει αναμνήσεις. Το αστέρι που ξεκρέμασε για χάρη της από ένα μακρινό ουρανό  η καλύτερη φίλη της, λάμπει ακόμα σε μια γωνιά θυμίζοντας αγάπη.
Ανοίγει  ένα μουσικό κουτί και η ξεχασμένη μελωδία έρχεται  πάλι  στο νου και τη συνεπαίρνει. Δεν το καταλαβαίνει, αλλά ψιθυρίζει ήδη το σκοπό.
Κλείνεται όλο και πιο βαθιά μέσα της καθώς διασχίζει τη φωτισμένη γέφυρα. Τα βήματά της πάνω στο πλακόστρωτο ντύνουν με μια περίεργη, μονότονη μουσική την επιστροφή της στην πόλη και μέσα της.
Ψάχνοντας, βρίσκει κι άλλα πράγματα ξεχασμένα.
Ένα χαμόγελο εδώ, μια αγκαλιά εκεί, ένα γράμμα γεμάτο αγάπη. Η βουτιά μέσα της είναι  καταπραϋντική. Στέκεται για λίγο στην άκρη της γέφυρας , αφήνει τον  παγωμένο αέρα να της δώσει  ένα παρηγορητικό χάδι,  κι εκεί, μέσα στα φώτα που πνίγουν το σκοτάδι της νύχτας, διακρίνει μια γυναίκα να της  χαμογελά μέσα στα σκοτεινά νερά. Δεν τη βλέπει καθαρά, περισσότερο την αισθάνεται, αλλά  ξέρει πως είναι αυτή.
Μέχρι να φτάσει στην άκρη της γέφυρας το χαμόγελο γίνεται πιο πλατύ και στολίζει  το πρόσωπό της . Ξέρει πως την περιμένουν κι αυτό ξαφνικά ζεσταίνει την καρδιά της περισσότερο από όλες τις αναμνήσεις.
H περίεργη αίσθηση πως δεν διέσχισε μόνο μια γέφυρα  απόψε,  γίνεται εντονότερη πριν σβήσει μέσα στους ήχους και τα γέλια της γιορτής.


Day 7...Street


Day 8...Something beginning with "t"...toy


33 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Μαρία
    Ξεχασα να σου πω οτι σε ψηφισα στο 5ο παιγνίδι λέξεων (στην αρχή δεν ξέρουμε ποια ιστορία ανήκει που) ωραία η ιστορία σου..Το παιγνδι της Φλωρας μας ειναι πολυ ενδιαφερον και μπραβο της για την ιδεα και την ολη προσπαθεια που κανει...Ας την στηριξουμε οσο μπορουμε και με οποιο τροπο...(και γω συμμετειχα και στο γράψιμο ιστορίας και στη βαθμολογία)..Ωραιες όλες οι φωτος αυτής της ανάρτησης, ειδικά αυτή με το ηλιοβασίλεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Δελφινάκι μου για όλα...χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και η ιστορία και οι φωτογραφίες...είναι όμορφο παιχνίδι και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε..δεν είμαστε συγγραφείς, αλλά πάντα μπορούμε να παίζουμε...έτσι δεν είναι?

      Διαγραφή
    2. Οπως το λες ακριβώς, δεν είμαστε συγγραφείς , αλλά μπορούμε να παίζουμε .. Αναλόγως και των λέξεων..Από τη πρώτη δίνουν έμπνευση ή το αντίθετο..Οι λέξεις του 5ου παιγνιδού από την πρώτη μόλις τις διάβασα έγραψα την ιστορία μου...Οι λέξεις αυτού του 6ου παιγνιδού δε μου ρχεται κάτι (αν και περιέχει και τη λέξη θάλασσα μέσα).. Ειναι ένας γλυκός άνθρωπος η Φλώρα μας

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία μου!
    Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου!
    Η μια καλύτερη απ΄ την άλλη οι ιστορίες σου.Δύσκολα να ξεχωρίσω ποια μ΄ άρεσε!Κι οι δυο ήταν υπέροχες, αλλ΄ επειδή μ΄ αρέσει πολύ η φύση, θα διάλεγα αυτή "στο βουνό"!
    Πάντως από φωτογραφίες εισ΄ εξαιρετική, έχεις ευχέρεια λόγου, μπόλικη φαντασία... για σκέψου το κιόλας ν΄ ασχοληθείς πιο ζεστά!
    Φιλιά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν...με κολακεύεις με τα καλά σου λόγια...σε ευχαριστώ πολύ..φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτηση των ιστοριών στα δικά σας blog.
    O δικός σου τρόπος δε είναι πολύ όμορφος αφού τις εμπλούτισες και με εικόνες.
    Δείχνει εντελώς διαφορετικά κάθε ιστορία μόνη της στο σπίτι της.
    Έπειτα κι αυτός είναι ένας τρόπος να τραβήξουμε κι άλλους στην παρέα μας.
    Ευχαριστώ που συμμετέχεις συστηματικά.
    Σου εύχομαι ένα από τα τρία βραβεία αυτή τη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Φλώρα μου..έτσι είναι..καλό είναι να γίνεται γνωστό το παιχνίδι..θα έχει ενδιαφέρον να μεγαλώσει η παρέα μας..

      Διαγραφή
  4. Όμορφες οι ιστορίες σου Μαρία μου. Πράγματι το παιχνίδι είναι πολύ ωραίο.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mαράκι και τα δικά μου συγχαρητήρια για τα κείμενα και τις φωτογραφίες σου.
    Καλές εμπνεύσεις για το νέο διαγωνισμό & καλή συμμετοχή. Η επιτυχία έπεται...
    Χάρηκα που ήρθα στα μέρη σου. Ζεστά και φιλόξενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια..έτσι είναι..μετράει η προσπάθεια, η συμμετοχή και η επιτυχία πάντα καλοδεχούμενη αν έρθει..χάρηκα πολύ για τη δική σου, γιατί η ιστορία σου με συνεπήρε και με συγκλόνισε..αν σου πω ακόμα σκέφτομαι το τέλος που το θυμάμαι λέξη λέξη?
      Κι εγώ χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο κείμενο Μαράκι!!Καλή επιτυχία στόν διαγωνισμό σού εύχομαι!!Καί οι φωτογραφίες πού συνοδεύουν τό κείμενο,τέλειες!!Ειδικά αυτή μέ τό ηλιοβασίλεμα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίες οι ιστορίες σου Μαρία μου. Η πρώτη "Στο βουνό" δεν ξέρω γιατί, αλλά με άγγιξε περισσότερο. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου! Εμείς που δεν συμμετέχουμε, μπορούμε να ψηφίζουμε και πώς;
    Πολλά φιλιά και καλή συγγραφική συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Φυσικά και μπορείτε να ψηφίζετε..όταν δημοσιεύονται οι ιστορίες απλά διαλέγεις τις τρεις που σου άρεσαν περισσότερο και δίνεις τις ψήφους σου...αλλά μπορείς και να συμμετέχεις..απαραίτητη προϋπόθεση η ανωνυμία των ιστοριών.."φανερωνόμαστε" μετά τη λήξη του παιχνιδιού..χαχα!!

      Διαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη Φλώρα: κάθε ιστορία στο δικό της χώρο δείχνει τόσο διαφορετικά ! Ειδικά Μαρία μου διαβάζοντας τώρα τις γέφυρες και ξέροντας ότι εσύ είσαι από πίσω μου φαντάζουν τόσο διαφορετικές!
    Η γραφή σου είναι συγκινητική αλλά κι όμορφη!
    Καλή συνέχεια να έχουμε και να δημιουργούμε όμορφες ιστορίες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ...οι καινούριες λέξεις είναι πολύ όμορφες και θα μας οδηγήσουν σε όμορφα μονοπάτια..το δικό μου πάντως δε μου φανερώθηκε ακόμα..χαχα!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρααα..
    Να συνεχίσεις φίλη μου με τον ίδιο ενθουσιασμό το παιχνίδι των λέξεων και των ιστοριών..
    Σου πάει τόσο πολύ!
    Εύχομαι να βγεις πρώτη στο επόμενο γιατί το αξίζεις!
    (τα προηγούμενα σχόλια μου,μάλλον χάθηκαν:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λάτρεψα αυτό το παιχνίδι..και οι πέντε λέξεις το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον..
      Θα ήθελα πολύ να πάρεις κι εσύ μέρος...εσένα να δεις πόσο θα σου πήγαινε...για σκέψου το!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Συγχαρητήρια για τις ιστορίες σου, Μαρία μου! Είναι και οι δύο πολύ καλές και χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω και να απολαύσω τη γραφή σου. Να συνεχίσεις! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ..και σε ευχαριστώ διπλά που με ψήφισες κιόλας...φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  11. Μαράκι μου υπέροχες οι ιστορίες σου! Άλλωστε "το'χεις"!! :) Και οι φωτογραφίες σου πολύ καλές.. Οι μπίλιες οι γυάλινες είναι τόσο τέλειες! φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαγικές οι ιστορίες σου,Μαρία.Με καθήλωσαν μπροστά στον υπολογιστή μου!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άκρως δημιουργικό παιχνίδι. Υπέροχο ιστολόγιο!!!Καλή χρονιά με υγεία, έμπνευση, δημιουργία και υλοποίηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ..αν έχεις ιστολόγιο δεν το βλέπω στο προφίλ σου..βασικά δεν βλέπω καθόλου προφίλ..θα ήθελα να μου πεις για να σε βρω..
      Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία!!

      Διαγραφή
  14. μου αρέσει τόσο ο τρόπος που γράφεις κ' η αισιοδοξία μου εκπέμπεις. Σου στέλνω πολλά φιλιά. Εδώ έχει -4 βαθμούς αυτή την ώρα.. καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παγώσαμε Μαράκι μου..κι εδώ σήμερα μόνο κρύο και ο ήλιος ανάμνηση από τα παλιά!
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια..φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Υπέροχες οι ιστορίες σου Μαρία! Είναι πολύ ωραίο αυτό το παιχνίδι της Φλώρας!! Καλή συνέχεια και εύχομαι στο επόμενο να πάρεις εσύ το πρώτο βραβείο :)
    Η φωτογραφία με τους βόλους απίστευτη!! Τι χρώματα είναι αυτά!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την ευχή..όποιος και να το πάρει ένα είναι σίγουρο..πως θα το αξίζει..μπορεί να είσαι κι εσύ..και στο εύχομαι κι εγώ..
      Χαίρομαι που σου άρεσε η φωτογραφία με τους βόλους...φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  16. Dearest Maria,

    Apologize me I have no idea with this words game but I presumed such a fun game because I enjoyed your stories.
    the pictures so beautiful too.
    love to you

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. My dear Ayu..it's just a game we play..we make short stories using 5 words..
      I am glad you enjoyed my stories..thank you very much!!
      Love!!

      Διαγραφή