Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Η Αγκάθα στο Οριάν Εξπρές, Lindsay Jayne Ashford


Ο τίτλος του βιβλίου δεν περνά απαρατήρητος από κανέναν φανατικό αναγνώστη των βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι.
Όχι μόνο γιατί περιέχει το όνομά της, αλλά και γιατί προδιαθέτει για πολλά, αφού το Οριάν Εξπρές μας είναι ήδη αρκετά γνώριμο.

Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος με κέρδισε πριν με κερδίσει το βιβλίο.
Έτσι αποφάσισα να κάνω για άλλη μια φορά τη διαδρομή, πρώτα με τον Ηρακλή Πουαρώ για να θυμηθώ όσα είχα ξεχάσει, μια και το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές" το είχα διαβάσει αμέτρητα χρόνια πριν, και μετά μπήκα στο κουπέ, μαζί με την Αγκάθα αυτή τη φορά, και ταξίδεψα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Lindsay Jayne Ashford στα άδυτα και τα μυστικά της ζωής της υπέροχης Αγκάθα.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι και μπορεί η φωτογράφιση του βιβλίου να έγινε στον προαστιακό, αλλά νοερά ήμουν σε εκείνο το άλλο, το σχεδόν μυθικό τρένο, διασχίζοντας Ευρώπη κι Ασία για να βρεθώ στη Βαγδάτη και στις ανασκαφές της Ουρ όπου η ζωή της Αγκάθα άλλαξε για πάντα.


Η Αγκάθα για να ξεπεράσει το τραυματικό της διαζύγιο με τον Άρτσι Κρίστι αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι με το Οριάν Εξπρές.

Όσα συνέβησαν την έχουν καταβάλλει ψυχολογικά και όλα δείχνουν ότι μόνο φεύγοντας έστω και για λίγους μήνες μακριά από όσα στοιχειώνουν την καθημερινότητά της θα καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Ταξιδεύει με ψεύτικο όνομα και προσπαθεί να κρύψει καλά τα μυστικά της.
Στο τρένο θα συναντηθεί με άλλες δυο γυναίκες που έχουν κι εκείνες τα δικά τους.
Η Κάθριν Κίλινγκ μετά από ένα γάμο που κατέληξε σε τραγωδία, προχωράει σε μια άλλη σχέση στηριγμένη στο ψέμα, ενώ η νιόπαντρη Νάνσι Νέλσον, πασχίζει να κρύψει την εγκυμοσύνη της, αλλά και το γεγονός ότι γι' αυτή ευθύνεται ένας άλλος άντρας και όχι ο σύζυγός της.
Μέχρι να τελειώσει το ταξίδι οι τρεις γυναίκες θα καταφέρουν να έρθουν κοντά, να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση και όσα θα ακολουθήσουν στην ανασκαφή όπου εργάζεται η Κάθριν θα τις φέρουν ακόμα πιο κοντά.


Η ιστορία είναι φανταστική, αν και περιέχει πολλά πραγματικά γεγονότα και ιστορικά στοιχεία. 
Δεν είναι βιογραφία, αλλά στηρίζεται στην αληθινή ζωή της Αγκάθα για να πλέξει την ιστορία ξετυλίγοντας ταυτόχρονα τις ζωές τριών γυναικών, από τις οποίες μόνο η μία οφείλει την ύπαρξή της στη φαντασία.
Διαβάζεται ευχάριστα και κάνει έξυπνες αναφορές, ή ίσως ακολουθεί απλώς τα ίχνη κάποιων βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι που δίνουν το δίχως άλλο μια ακόμα νότα ενδιαφέροντος στον αναγνώστη.
Οι περιγραφές του ταξιδιού είναι τόσο γλαφυρές και πιστές που πραγματικά μας ταξιδεύουν.
Όταν φτάνουμε στην ανασκαφή και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρά που επικρατεί εκεί, δεν είναι μόνο τα αρχαία ευρήματα που έρχονται στο φως, αλλά και τα βαθύτερα μυστικά των ηρωίδων. Κι εκεί στην έρημο όλα αλλάζουν. Για κάποιους όλα ξεκινούν εδώ, ενώ για κάποιους άλλους τελειώνουν για πάντα.


"Γιατί το τρένο, όπως και η ίδια η ζωή, πρέπει να συνεχίσει τη διαδρομή του μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Πιθανόν να μη σου αρέσουν πάντα αυτά που βλέπεις από το παράθυρο, αλλά, αν κατεβάσεις την περσίδα, θα χάσεις και την ομορφιά εκτός από την ασχήμια."


Η Αγκάθα στο Οριάν Εξπρές
Τίτλος πρωτοτύπου: The Woman on the Orient Express
Συγγραφέας: Lindsay Jayne Ashford
Μετάφραση: Χρύσα Σπυροπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Πρώτη έκδοση: Δεκέβριος 2018

7 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον ακούγεται. Μπαίνει στα προσεχώς.
    Σέυχαριστούμε!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ θα συμφωνήσω Μαρία ότι το μυθιστόρημα ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Είναι μια ιδιαίτερη απόπειρα αυτή να συνδυαστούν μυθοπλαστικά στοιχεία και ιστορικά πρόσωπα με τις εμπειρίες και την ιστορία τους. Όσο για τις περιγραφές σου, πάντα ζωντανές Μαρία, πάντα παραστατικές.
    Σε ευχαριστούμε μία ακόμα φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τους φαν της Άγκαθα, το βιβλίο αυτό φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Έχοντας διαβάσει (νομίζω όλα) τα βιβλία της, μια νέα έκδοση με την ίδια ως ηρωίδα, είναι εκ προοιμίου επιτυχημένο και πιθανότατα ευπώλητο.
    Μαράκι ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχοντας συνδυάσει με πολύ συγκεκριμένη (και πολύ παλιά..) εποχή τα διαβάσματα της Αγκάθα Κρίστι, σα μια ευκαιρία μου φαίνεται να προσεγγίσω με λίγο διαφορετικό τρόπο τον κόσμο της.

    Ωραία η ιδέα και η εκτέλεση της φωτογράφισης στο τρένο!

    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρον ! Και ένας από τους λόγους που δείχνει ενδιαφέρον, που μας παρακινεί να το διαβάσουμε, είναι η πολύ καλογραμμένη παρουσίαση του. Έβαλες και εσύ το χεράκι σου ! Μάθαμε τώρα τι οδηγίες σου έδινε όλη την εβδομάδα η Άγκαθα στον ύπνο σου !!! χαχαχα
    Πολύ έξυπνη ιδέα και σίγουρα η φωτογράφιση θα του προσθέτει.
    Στα υπ όψιν !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλή παρουσίαση κσι πάλι Μαρία μου.
    Σίγουρα θα το ψάξω. Ανεβαίνει επικίνδυνα η σωρός των βιβλίων για διάβασμα 😁😁
    Κι εγω διάβαζα την Αγκάθα Κρίστι μανιωδώς .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή