Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Φράουλα από...σπίτι και παγωτό από...παλιά


Όταν θυμάμαι χαίρομαι και χτες θυμήθηκα μια συνταγή για παγωτό φράουλα. Αποφάσισα να το φτιάξω, αλλά με την απόφαση έφυγε η χαρά, αφού το απαιτούμενο συστατικό έλαμψε δια της απουσίας του. 
Η φράουλα είναι πολύ περίεργο φρούτο. Κάνει καλό στην υγεία, περιέχει βιταμίνη C και χίλια μύρια καλά για τον οργανισμό, αλλά υπό προϋποθέσεις. Την εξής μία δηλαδή, να είναι βιολογικές.
Οι βιολογικές είναι τσουχτερές στην τιμή, αλλά η γνώμη μου είναι ότι καλύτερα να μη φας καθόλου, παρά να φας σκέτο δηλητήριο. Τώρα θα μου πείτε τόσα τρώμε καθημερινά αν φάμε και λίγες φράουλες παραπάνω κακό είναι; Καλό πάντως δεν είναι!
Η συζήτηση γίνεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, μια και φράουλες δεν βρήκα, το παγωτό δεν έγινε ποτέ κι εγώ έμεινα με την όρεξη.

Η αλήθεια είναι ότι μετά και τις "ματωμένες φράουλες"* που ήρθαν στο φως πριν λίγα χρόνια η γκλάμουρ εικόνα της φράουλας με τη σαντιγύ δίπλα μεταμορφώθηκε σε μια άσχημη, ντροπιαστική για κάθε κοινωνία εικόνα εκμετάλλευσης μεταναστών και όχι μόνο.
Αυτή η εικόνα μείωσε κατά πολύ την όρεξή μου για τη νοστιμότατη φράουλα και πια αγοράζω πολύ προσεκτικά, ή και καθόλου αν δεν είμαι σίγουρη για την προέλευσή τους.

Μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να τις απολαύσουμε είναι να τις καλλιεργούμε μόνοι μας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Τελικά οι μόνες φράουλες που βρήκα χτες ήταν αυτές στις παλιές φωτογραφίες. Χωρίς λιπάσματα και χωρίς εκμετάλλευση, μια και είναι από σπίτι. Ή πιο σωστά από τον κήπο του.  
Με αυτές θα "χορτάσω" και  καλού κακού θα θυμίσω και σε σας την παλιά συνταγή για παν ενδεχόμενο.







Παγωτό φράουλα

750 γρ. φράουλες
1 φακελάκι ζελέ φράουλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος

Καθαρίζουμε και λιώνουμε στο μούλτι τις φράουλες.
Στη συνέχεια τις βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και λιώνουμε μέσα και το ζελέ ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να αφρατέψει στην οποία θα ρίξουμε στη συνέχεια τη φράουλα. Το βάζουμε στην κατάψυξη.


"Living is easy with eyes closed" τραγουδούσαν οι Beatles....έτσι απλά το αναφέρω.

* "Ματωμένες φράουλες" 

18 σχόλια:

  1. Και γω έχω συνδυάσει τις φράουλες με το εν λόγω γεγονός. Έχω καλλιεργήσει μια φορά φράουλες στο μπαλκόνι. Από παραγωγή βέβαια μηδαμινή. Είχα καταφέρει να διακοσμήσω μια τούρτα.
    Το παγωτό πάντως εύκολο, αν και εδώ είμαστε όλοι της σοκολάτας.
    Καλημέρα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φραουλοκαλημέρες. Κι εγώ θυμάμαι κάποιες επιστροφές, Πάσχα από το νησί, και οι ντόπιες μικρές φραουλίτσες μοσχοβολούσαν και ευωδίαζε ο χώρος. με το ζόρι κρατούσαν μέχρι την Αθήνα. και με το ζόρι κράτησαν και στο νησί (δεν τις βρίσκεις πια), γιατί στην ουσία βιολογικές ήταν..
    Το σοκαριστικό θέμα που είχε βγει στην επιφάνεια με την εκμετάλλευση των ανθρώπων στα θερμοκήπια της φράουλας στην Πελοπόννησο, πράγματι, σε κάνει να μη θες να ξαναγοράσεις ούτε μία (πέρα από τη .. χημική τους σύσταση). Καλό θα ήταν, βέβαια, για να μην πεθάνουμε της πείνας, να μη μαθαίνουμε τίποτα για την παραγωγή κανενός είδους (το λέω αστειευόμενος μεν, σχηματικά δε).
    Αποχαιρετιστήριο λινκ, το τελευταίο δεκάλεπτο από το "φράουλες και αίμα", που κάποτε ξεσήκωνε την αγωνιστική μας διάθεση.. :-) https://www.youtube.com/watch?v=j-74aUK_jbc

    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω παγωτό φράουλααααααα λέμε....
    Τελικά η καλλιέργειά τους πρέπει να έχει ενδιαφέρον Μαρία μου.
    Την καλησπέρα μου με πολλές καλοκαιρινές ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου έχουν μείνει λίγα πράγματα πια που μπορούμε να φάμε άφοβα.
    Είμαι τυχερή που έχω πολλά δέντρα στον κήπο μου και δεν αγοράζω πολλά.
    Φέτος ο καιρός μου τα χάλασε και τα βερύκοκα χάλασαν όλα σε λίγες μέρες...
    Οταν ψωνίζω έχω γίνει ιδιαίτερα προσεκτική.
    Οι φράουλες (αγαπημένες)μου θυμίζουν πια άσχημες ιστορίες, γι αυτό τις αποφεύγω.
    Είσαι πολύ τυχερή που τις βρήκες φράουλες από σπίτι!!

    Φιλάκια πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω αλλά τώρα τελευταία αποφεύγω τις φράουλες γιατί όταν τις βλέπω χάλια, χλιωμένες λες και είναι χαλασμένες, δεν τις θέλω καθόλου, σκέφτομαι πόσα χημικά πρέπει να έχουν.
    Το παγωτό φράουλα είναι η τρίτη αγαπημένη μου γεύση. Σοκολάτα και φυστίκι είναι μπροστά.
    Μου θύμησες και το τραγούδι που το είχα ξεχάσει...
    Τα φιλιά μου Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν έπρεπε να δώσω τον ορισμό της φράουλας σήμερα θα έλεγα: είναι αυτό το μικρό φρούτο με το όμορφο σχήμα που σου θυμίζει καρδιά με το χρώμα που έχει το αίμα απ' έξω αλλά είναι...κάτασπρο από μέσα :)
    Δυστυχώς οι τελευταίες μου απόπειρες να χαρώ τις φράουλες με οδήγησε σε υπαρξιακή σύγχυση. Ήταν σα βαμμένο ξύλο!!
    Ας πάνε στο καλό μέχρι να αποφασίσουν οι καλλιεργητές να σοβαρευτούν και να καλλιεργήσουν τις σωστές φράουλες με το σωστό τρόπο (απ' όλες τις απόψεις)
    Προς το παρόν, χαλαρώνω απολαμβάνοντας τις πανέμορφες εικόνες σου Μαρία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από άποψη συνταγής, έχει προοπτικές για κάτι πολύ γιάμι! Δε θα το φτιάξω, γιατί θα το ζηλέψω (ακούγεται γιάμι λέμε. Προσωπικά, προσπαθώ να βρω υγιεινές λύσεις για παγωτό χωρίς κρέμα γάλακτος, γιατί έχω και τη δυσανεξία. Αν πέσει κάτι στην αντίληψη σου, μη με ξεχάσεις σε παρακαλώ.
    Φιλιά πολλά!!!!
    ΥΓ: Πόσο αγαπώ τα φωτογραφικά σου "κλικς"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να μου επιτρέψεις να "χορτάσω" ομορφιά απ΄τις φωτό σου, γιατί η φράουλα στην Ελλάδα, είναι μια πονεμένη ιστορία που ζήσαμε και φέτος όταν κάηκαν οι σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντα όσων τις μάζευαν...
    ΑΦιλάκια και καλή όρεξη σε όσους φτιάξουν το παγωτό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α τι ωραία! Έπεσα στη σωστή ανάρτηση!
    Όχι το λέω γιατί οτι σκεφτόμουν να περιορίσω λίγο τα παγωτά!
    Αλλά και να θέλω δεν με αφήνεις! Δεν φταίω εγώ! Με παρασέρνεις!
    Αν και για να πω την αλήθεια, τα φρούτα τα προτιμώ σε σορμπέ παρά σε παγωτό!
    Αλλά φταις! Χο χο χο
    Κίσιζ εντ χαγκς Μεμαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό που πουλάνε φράουλες (και αρκετά ευμεγέθεις μάλιστα) μες στο καταχείμωνο, είναι φυσιολογικό;
    Ευτυχώς που δεν τις τρώω ούτε σε τσίχλα, κι έτσι γλύτωσα την αποψινή λιγούρα με τη συνταγή σου :-)
    Να μη σχολιάσω πόσο όμορφες είναι οι φωτογραφίες σου ε;
    Και πόσο εύστοχα μας θύμισες το άρθρο για τις ματωμένες φράουλες. Για να μην ξεχνιόμαστε...
    Την καλησπέρα μου Μαράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φαινεται ευκολο, θα το προσπαθησω, δυστυχως δεν τα κατεχω αυτα
    καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τις αγαπώ, τις λατρεύω!!! Και δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξω κάτι με αυτές, γιατί ποτέ δεν κρατιέμαι, τις τρώω αμέσως!
    Τόσες πηγές μόλυνσης γύρω μας... μυαλού και σώματος...
    Φιλιά, Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λατρεύω φράουλες , μου αρέσουν πολλά οι φράουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ειναι αλήθεια ότι δεν τρελαίνομαι για τις φραουλες γιατί οταν τις τρωω μου βγαζουν μια χωματιλα.. δεν ξερω ισως ειναι η ιδέα μου Μαρία..Το παγωτο δε.. προτιμώ στρατσιατελα..χι..χι.. εχεις συνταγή;
    Θα συμφωνησω με το Κανελλακι πιο πανω με τις φωτος σου... υπεροχες οπως παντα.!! οι φραουλες όλοζώντανες.!!
    Να είσαι καλά και να περνας ακομα καλύτερα.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και τελικά ούτε φράουλες ούτε παγωτό!!
    Συμφωνώ στο σκεπτικό σου, πρόσφατα αποκτήσαμε το δικό μας κήπο και όλα είναι ξεχωριστά νόστιμα!!

    Την συνταγή θα την κρατήσω για το σύζυγο που λατρεύει το παγωτό φράουλα και γιατί είναι εξαιρετικά απλή!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι βιολογικές είναι τσουχτερές στην τιμή, αλλά η γνώμη μου είναι ότι καλύτερα να μη φας καθόλου, παρά να φας σκέτο δηλητήριο.

    Α Κ Ρ Ι Β Ω Σ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πες μου πες μου τι τους ψιθύριζες και κοκκινίζουν χαχαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή