Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Σεμινάρια δημιουργικής κλοπής

Η παρακάτω ιστορία είναι προϊόν μυθοπλασίας. Δεν γίνονται τέτοια πράγματα πουθενά στον κόσμο, πόσο δε μάλλον στη χώρα μας όπου οι πολιτικοί δε γίνονται πολιτικοί για ιδίον όφελος, αλλά για να προσφέρουν.
Προσφέρουν λοιπόν αγόγγυστα οι ταπεινοί εργάτες του λαού, οι θεματοφύλακες του έθνους, οι κολόνες της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας κι ούτε λόγος για καριέρες και πλούτη, για μεγαλεία και για προσωπικά απωθημένα. Ποτέ δε θα γκρίνιαζαν αυτοί που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις και ζωές, για τα δικά τους "πενιχρά" εισοδήματα, ουδέποτε θα απομυζούσαν τον κόπο του λαού για να πατήσουν πάνω του και να ανεβούν ψηλότερα. 
Μόνο το κοινό καλό υπολογίζουν στα κιτάπια τους, όχι εκείνα που θα αρπάξουν, αλλά εκείνα που θα δώσουν.
Και δίνουν!
Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια, δίνουν κι άλλα πολλά, όσο εμείς δίνουμε τόπο στην οργή, γιατί τα παραπάνω λόγια είναι λόγια του Απρίλη μια και είθισται την πρώτη του μέρα τη γνωστή ως Πρωταπριλιά να λέμε ψέματα.
Αυτό είναι το δικό μου πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ότι όλα αυτά δε συμβαίνουν ποτέ!
Τώρα που το κοιτάζω, κομματάκι χλωμό μου φαίνεται αυτό το ψέμα, κεράκι που ωχριά μπροστά στον ήλιο αν συγκριθεί με τα δικά τους ψέματα που καθόλου πρωταπριλιάτικα δεν είναι.
Κι αν κατηγορηθώ για λαϊκισμό, ας με λιθοβολήσει η πρώτη αναμάρτητη Μαρία Αντουανέττα που θα θιχτεί απ' την αλήθεια.
Γιατί η παρακάτω ιστορία στηρίχτηκε σε αληθινά γεγονότα και περιλαμβάνει φράσεις που φέρνουν πικρό, πικρότατο γέλιο, γιατί δεν είναι φράσεις που σκαρφίστηκα, αλλά φράσεις που ειπώθηκαν και μάλιστα ενδεδυμένες με σοβαρότητα. Φαιδρή σοβαρότητα, μα τι να πεις
Αμ΄ έπος αμ΄ έργον...

Αν έγραφα την ιστορία λίγο αργότερα, δε θα έλειπε εκείνο το τόσο συγκινητικό περιστατικό που μας έκανε όλους να ανατριχιάσουμε και να αναρωτηθούμε σε τι κόσμο ζούμε τέλος πάντων, εκείνο, κατά το οποίο μια γιαγιά, άκουσον άκουσον, δεν είχε να αγοράσει σοκολατένια αυγά στα εγγόνια της. Και να το δάκρυ να αχνοφαίνεται, πίσω από το ξινόπικρο χαμόγελο, αλλά να μην τρέχει για να μην τρέξει μαζί του και το ρίμελ.  
Κι αν το μυαλό σας τρέχει στις γιαγιάδες που ξέρουμε, εκείνες που παίρνουν μια ιδέα μόνο από τη σύνταξή τους πια, αφού η υπόλοιπη κόπηκε, αυτές δηλαδή που δυσκολεύονται να ζήσουν, αλλά βοηθούν απ' το υστέρημά τους και τα άνεργα μέλη της οικογένειάς τους, τότε δεν ξέρετε την άλλη όψη του νομίσματος. Υπάρχουν και πιο "πονεμένες" γιαγιάδες, σας λέω και τη συγκεκριμένη και καθόλου συνηθισμένη γιαγιά, που τόλμησε να κάνει τον πόνο της πρωτοσέλιδο, θα την εντοπίσετε πανεύκολα με ένα απλό ψάξιμο στο google, όπως άλλωστε θα εντοπίσετε και τις παρακάτω φράσεις:
"Ε, τώρα, δεν κάθομαι να τα μετράω..."
"Πληρώσαμε ακριβότερα από όλους την κρίση"
"Έχουμε έξοδα"

Ακόμα και η φράση με τα κομμωτήρια και το μαλλί κάποιας κυρίας είναι αληθινή. Και η κυρία που παραπονέθηκε για το μαλλί, δυστυχώς για όλους μας είναι κι αυτή αληθινή.
Κι εδώ κολλάει επιτέλους και κάποια παροιμία που αρχίζει κάπως έτσι...εδώ ο κόσμος χάνεται...και τελειώνει με ποικίλες εκδοχές, άλλες κόσμιες και άλλες όχι και τόσο!
Αφού όμως δεν ήρθε, ακόμα τουλάχιστον, κάποιο νομοσχέδιο που να ζητάει να αναλάβουμε εθελοντικά τη βαφή κάποιων κυρίων και κυριών, να υιοθετούμε δηλαδή εκ περιτροπής μια κουρούπα που θα συντηρούμε με έκτακτο φόρο, πάλι καλά να λέμε!
Αν και τίποτα δεν πάει καλά εδώ που τα λέμε.
Και θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, όσο θα αρπάζουν όλοι αυτοί, ανεξαρτήτου χρώματος κι αρώματος, (πανσπερμία είχε άλλωστε το φτωχικό μου ρεπορτάζ, κι αν είχα χρόνο να ψάξω λίγο παραπάνω όταν το έγραφα, θα έβρισκα πολλά ακόμα), όσα περισσότερα μπορούν από μας τους πλούσιους για να τα δίνουν στους δικούς τους πτωχούς εαυτούς που αδυνατούν να αγοράσουν πασχαλινά αυγά για τα εγγόνια, λες και τους έκοψε την πίστωση ο μπακάλης, ή που δεν έχουν ένα αναθεματισμένο ευρώ να αγοράσουν έναν άβακα βρε αδερφέ, για να μετρούν τέλος πάντων με ακρίβεια τα ρημαδιακά τους χωρίς να χάνουν τα έρμα τα ντουβάρια το λογαριασμό!
Η ψεύτικη ιστορία με τα αληθινά πρόσωπα και τις αληθινές ατάκες, ήταν η δική μου συμμετοχή στο 14ο "Παίζοντας με τις λέξεις".
Ευχαριστώ όσους την ξεχωρίσατε αναγνωρίζοντας την αλήθεια της!




Σεμινάρια δημιουργικής κλοπής 

"Όσα ξέρατε να τα ξεχάσετε! Εδώ δεν υπάρχουν έννοιες όπως: φιλότιμο, ειλικρίνεια, τσίπα, εντιμότητα και άλλα τέτοια τετριμμένα και γλυκανάλατα. Όλα πληρώνονται κι όλα αγοράζονται. Ακόμα και οι φιλίες. Κι ό, τι δεν μπορεί να αγοραστεί μπορεί κάλλιστα να κλαπεί, σύμφωνα πάντα με το νόμο. Τίποτα δε γίνεται παράνομα. Τίποτα δεν είναι ανήθικο. Όλα είναι νόμιμα και ηθικά, όλα είναι μπίζνες που λέμε κι εμείς στο Αμέρικα. Τα επιδόματα λόγου χάριν είναι μια καλή και κυρίως ηθική πρακτική για να χώνουμε στην τσέπη ακόμα περισσότερα...".

Τα σεμινάρια δημιουργικής κλοπής μόλις είχαν αρχίσει. Το λόγο είχε μια καθηγήτρια που πλούτιζε το βιογραφικό της βοηθώντας τη χώρα. Με το αζημίωτο η βοήθεια, μην τρελαθούμε κιόλας. Να οι μισθάρες  να τρέχουν, να τα επιδόματα ενοικίου να πέφτουν, να στα μούτρα μας που δεχόμαστε την κοροϊδία τους και την αλτρουιστική τους διάθεση για προσφορά.  
Παραστάτης της σε όλη αυτή τη βοήθεια που ήρθε να δώσει, σε όσα ήρθε να πάρει δηλαδή, ο σύζυγός της, που πάει να πει η κολόνα του σπιτιού το οποίο πληρώναμε όλοι εμείς, αλλά κι όλων των άλλων ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους. Μια κολόνα χίλιες χρήσεις. Πολυκολόνα ο μίστερ. 

Το κοινό απαρτίζεται από επίδοξους σωτήρες των εαυτών τους. Μια κυρία με βλέμμα αρπακτικού, σταματά  να υπολογίζει πόσο θα της κοστίσουν τα σεμινάρια και αρπάζεται σαν μαϊμού από τη λέξη που ήχησε ίδια με θεία μουσική στα αυτιά της. Μια μουσική που μόνο τα νομίσματα μπορούν να συνθέσουν, και που μπορείς να την απολαύσεις καλύτερα όταν τα νομίσματα γίνονται χαρτονομίσματα, αλλά φτάνει στο κρεσέντο μόνο όταν ενορχηστρώνεται από πολλά μηδενικά σε τραπεζικά βιβλιάρια.
Χωρίς να ζητήσει το λόγο ύψωσε τη φωνή και ρώτησε πόσα νόμιμα επιδόματα θα μπορούσε η ίδια να υπεξαιρέσει ηθικά από το λαό.
"Πόσα σπίτια έχεις;" τη ρώτησε η ομιλήτρια.
"Ε, τώρα, δεν κάθομαι να τα μετράω σαν να είμαι καμιά τσοκαρία από τον Μπύθουλα" απάντησε με στόμφο η άλλη κουνώντας απαξιωτικά το χέρι. 

Δεν πέρασε πολλή ώρα και στην αίθουσα επικράτησε αναβρασμός. Όλοι ήθελαν να βρουν τρόπο να αυξήσουν τα πενιχρά τους εισοδήματα, μια και τα έξοδα όπως έλεγαν ήταν πάρα πολλά. 
"Πληρώσαμε ακριβότερα από όλους την κρίση" έλεγε ο ένας. "Έχουμε έξοδα" έσκουζε ένας άλλος.
 "Χρειάζομαι πολλά για κομμωτήρια" τσίριζε μια τρίτη, "να πάλι βγήκε η ρίζα, με θαύμα νομίζετε πως διατηρώ αυτό το χρώμα;". 
"Κανένα καλό σκανδαλάκι παίζει;" διπλάρωνε κάποιος  τον διπλανό του, που ήταν μανούλα στις λαμογιές.
"Φιλαράκι έχεις ένα ευρώ;" ακούστηκε πάνω από το πανδαιμόνιο ένας που λαχτάρησε ένα καφεδάκι, αλλά δεν είχε πάνω του ψιλά για τον αυτόματο πωλητή.

Με τα πολλά ο κουρνιαχτός κατακάθισε και η τάξις  απεκατεστάθη. Ευρώ δε βρέθηκε, μια και κανείς δεν κρατούσε ψιλά, αλλά θα πήγαιναν μετά όλοι μαζί για περιδρόμιασμα στην υγειά των κορόιδων. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν, αφού κι αυτό τα κορόιδα θα το πλήρωναν.


Και για να διώξω τη γεύση που άφησαν όλα τα παραπάνω θα καλωσορίσω τον Απρίλιο με τις μαργαρίτες και θα ευχηθώ να έχουμε έναν υπέροχο μήνα, χωρίς ψέματα!

22 σχόλια:

  1. Με ένα πιο δυνατό επίλογο θα είχε πάρει ίσαμε και δύο βαθμούς από μένα.
    Στο τσακ έμεινε απέξω!
    Καλογραμμένη Μαρία μου. Πολύ! Μπράβο σου!
    Το θέμα επίκαιρο όσο ποτέ... πονάει η αλήθεια του!
    Πολλά φιλιά, καλό μήνα και καλό Μεγαλοβδόμαδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο μου άρεσε η συμμετοχή σου, Μαρία μου. Με υπέροχο (και πικρό) τρόπο ανέδειξες ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, που λέει και το αριστάκι. Μπράβο σου!

    (Επιτέλους, έγινε το θαύμα και σε πέτυχα! Καημό το 'χα! χαχα)

    Καλό μας μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου λείψατε και, διαβάζοντας, το νοιώθω ακόμη πιο έντονα.
    Εξαιρετική η ιστορία, αλλά και η "επισκόπηση" που, δυστυχώς, δεν είναι πρωταπριλιάτικη (ίσως όμως είναι πολύ... chchchοκολατένια!)

    Τα φιλιά μου, Μαρία μου!
    Καλό μήνα!💕

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έξυπνο και αληθινό το δικό σου διήγημα Μαρία μου και πόση ειρωνία βγάζει για όλα όσα υποστηρίζει και για περισσότερα που αφήνει να κατανοήσουμε. Μια πραγματικότητα που ζούμε...
    Καλογραμμμένο και επίκαιρο νομίζω ότι είναι και διαχρονικό.
    Καλό σου μήνα και καλή Μεγαλοβδομάδα Μαράκι μου
    Καλή μας συνέχεια και...........αντοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βαθύτατα συγκινημένη για το δράμα της άβαφης ρίζας, στέλνω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια μου Μαράκι μου. Απ' το Bithoula city, με πολλή αγάπη ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία μου, ο λόγος σου είναι γεμάτος κοινωνικό ρεαλισμό. Δοσμένο με ελαφρύ κυνισμό, με δηκτικό χιούμορ.
    Το εισαγωγικό σου σημείωμα εδώ πολύ παραστατικό και τελικά σαν τέτοιο πόσο εξυψώνει τη γραφή σου.
    Επίκαιρο, περιπαικτικό. Έχει τη δύναμη να μας χαστουκίζει.
    Και πάλι μπράβο για όλα Μαρία.
    Να είσαι καλά, πάντα να γράφεις, να εμνέεις, να συντονίζεις.
    Καλή Μεγαλοβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίκαιρο το θέμα σου Μαρία μου, αλλά πάντα θα υπάρχει και μια λαμογιά οπότε τέτοια θέματα πάντα θα είναι στην επικαιρότητα. Άλλωστε στο εισαγωγικό σημείωμα έγραψες άλλα τόσα.
    Κρατάω τις όμορφες μαργαρίτες σου και σου εύχομαι καλό μήνα.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το εισαγωγικό σου, ήταν γεμάτο αλήθειες, έξυπνα δωσμένες. Κι η ιστορία σου καλογραμμένη. Μπράβο για τη συμμετοχή σου Μαρία μου κι ευχαριστούμε που γι' άλλη μια φορά τόσο όμορφα μας φιλοξένησες.
    Να είμαστε καλά, να συναντιώμαστε στα δρώμενα μας.
    Καλό μήνα και καλό ξημέρωμα. Σε φιλώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλύτερο πρωταπριλιάτικο ψέμα δεν έχω ξαναδιαβάσει .
    Ο κόσμος θα ήταν ιδανικός αλλά κι ανιαρος αν ήταν τόσο αγνοί οι πολιτικοί.
    Πάντως όντως δεν κουβαλάνε ούτε ευρώ μαζί τους, αφού όπου πάνε τους κερνάνε .
    Απορία: πού τα ξοδεύουν τα λεφτά τους αφού δεν πληρώνουν ποτέ;
    Θυμάστε που κάναμε παζάρι με κουμπαράδες;
    Είχε έρθει ένας πολιτικός, κατά λάθος όπως καταλάβαμε, πήγαινε στη διπλανή αίθουσα και Όταν του είπαμε τί κάναμε και του δείξαμε έναν χειροποίητο κουμπαρά, νόμιζα ότι θα του τον χαρίζαμε .
    Δεν είχε ούτε ευρώ επάνω του.
    Εμείς όμως δεν πτοηθήκαμε , αφου ηταν για φιλανθρωπικό σκοπό κι αναγκάστηκε να ζητήσει δανεικά 10 ευρώ από τον οδηγό του, τα οποία φαντάζομαι ότι δεν θα τα έδωσε ποτέ 😁😂🤣
    Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου Μαρία μου και για όλο το παιχνίδι .
    Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οχι μόνο το διοργανώνεις με την ίδια αγάπη και΄ όρεξη κάθε φορά , έχεις την διάθεση και την όρεξη και συμμετέχεις κι εσύ
    Η φωτογραφία με τις μαργαρίτες μου άρεσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρία μου, η εισαγωγή σου είναι όλα τα λεφτά! Όσο για το διήγημα, εξαιρετικά επίκαιρο. Μπράβο, φίλη μου. Πάντα τέτοια. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ καημένη φτωχολογιά τι τραβάς!!!!!

    Καλή Μεγάλη εβδομάδα Μαρία μου ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αφού δεν σαπίζουν -κυριολεκτικά- σε κάποια φυλακή,
    μετά το κατακλέψιμο δημοσίου χρήματος, που έχουν "ρίξει"
    αφενός, κι αφού υπάρχουν ακόμη μαλ...πολίτες που τους
    ψηφίζουν αφετέρου, φυσικό είναι να βγαίνουν στα βοθροκάναλα,
    και να μας "γλεντάνε"! Ήθελε η...αγωνίστρια να επαναστατήσει
    για τα κάπιταλ κοντρόλ, που επιβλήθηκαν επειδή το βρωμοσόι της
    και 2-3 ακόμα, χρεοκόπησαν τη χώρα, κι είπε να πει για τα αυγά!
    Άσε με, γιατί με έκανες πύραυλο, όχι ότι ήθελα και πολύ χαχα!
    "Δημιουργική" κλοπή, δε λες τίποτα, γιατί η ληστεία δημοσίου χρήματος
    (βλέπε Ερυθρός Σταυρός και όχι, μόνο) είναι χάρισμα, όσο και να πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή Μαρία θα διαφωνήσω σε πολλά παρότι σε βρίσκω στη σωστή κατεύθυνση..!
    Η κυρία που λες άδικα την κατακρίνουμε γιατί αμφιβάλλω αν γνώριζε καν πόσα έπαιρνε και αν είχε κοιτάξει ποτέ την ανάλυση του μισθού της. Δεν το είχε ανάγκη , έχει λεφτά. Για δόξα αποδέχτηκε τη θέση...
    Τον σύζυγό της τον είδα στο Περιφερειακό Συνέδριο στη Τρίπολη λίγες ώρες πριν παραιτηθεί και σε διαβεβαιώνω ότι ήταν και πολλά άνετος και η εισήγηση του σε κανένα σημείο δεν έδειξε ότι έχει κάποιο πρόβλημα και δεν άφησε καμία αιχμή..
    Το ότι δεν βρέθηκε κέρμα ευρώ είναι το προφανές τα κέρματα τρυπάνε τις τσέπες και όλοι το αποφεύγουμε...
    Στο δε περιδρόμιασμα που αναφέρεσαι είναι θέμα «φιλοξενίας» και υπάρχει σε κάθε σύσκεψη, συνέδρια, γιορτές, πολιτιστικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές εκδηλώσεις, κλπ... Ακολουθεί αναμόρφωση του προυπολογισμού με την δημιουργία νέων ΚΑΕ των εξόδων για την εγγραφή πιστώσεων και την καταβολή δαπανών..!! Όλα έχουν προβλεφθεί νομοθετικά..!
    Μαρία, και Μαρία σας εύχομαι ολόκαρδα Καλό Πάσχα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την ξεχώρισα αμέσως Μαρία μου!
    Και ο τίτλος πολύ πετυχημένος..!

    Καλό Πάσχα με υγεία και δύναμη σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη η ιστορία σου Μαρία μου ποτισμένη με μια τάση καυστική μέσα από χιούμορ και άκρως ρεαλιστική. Συγχαρητήρια από μένα και σου στέλνω πολλά φιλιά και τις πιο θερμές μου ευχές για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό Πάσχα, Μαρία μου.
    Ελπίζω να περάσεις από το μπλογκοσπιτάκι μου και να αφήσεις σχόλιο στη φωτογραφία μου για το Δελφινάκι. Έγραψα ευχαριστώ σε σένα που της έδωσες βαθμό. Σε φιλώ, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια χαρά τα ξεφούρνισες τα ψέματα! Κι εγώ με σχετικά ψέματα ξεκίνησα τον μήνα!
    Ταυτίζομαι με το κείμενό σου και συνυπογράφω το σκεπτικό σου για όλα τα ζαβά που μας κυκλώνουν σαν αρπαχτικά...!
    Λυπάμαι που έχω χάσει τα δρώμενά σας, αλλά τρέχουν πολλά! Τουλάχιστον πήρα ήδη μια μικρή ιδέα από τη σημερινή μου βόλτα...!
    Καλό Πάσχα με όσους αγαπάς να βρίσκονται κοντά σου και ας αφήσουμε για λίγο την ανοησία που μας περιβάλλει να μείνει μοναχή στην κενότητά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό Πάσχα Μαρία μου Εύχομαι η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει ανάσταση ελπιδας και καλύτερη ζωή. Καλά να περάσεις Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ΑΝέστη Μαρία μου. Και του χρόνου με υγεία και χαμόγελα

      Διαγραφή
  20. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα σχόλιά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή