Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Childfree...Κι όμως είναι κίνημα....


Μεγάλο, τι μεγάλο, τεράστιο θέμα θα ανοίξω σήμερα κι είναι και καλοκαίρι που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και φουντώνουν ευκολότερα τα αίματα.

Πόσες φορές έχετε σκεφτεί κάτι που δεν έχετε και να διαπιστώσετε πως είστε χαρούμενοι που δεν το έχετε;
Κι αν τυχόν το έχετε κάνει, γιατί προσωπικά προτιμώ να είμαι χαρούμενη με όσα έχω, παρά με όσα δεν έχω, πόσες φορές νιώσατε την ανάγκη να το διατυμπανίσετε και να πείσετε τους γύρω σας πως επειδή δεν το έχετε είστε πιο χαρούμενοι, πιο ευτυχισμένοι, πιο γε(α)μάτοι και πιο έξυπνοι από όσο θα ήσασταν αν το είχατε;
Πόση ενέργεια θα καταναλώνατε καθημερινά σε αυτό τον σκοπό;

Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που δημιουργούν κοινότητες για να τονίζουν και να προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους πρώτα (αυτή την εντύπωση δίνουν) και μετά τους άλλους πως είναι ευτυχισμένοι επειδή δεν έχουν παιδιά.
Το να είναι ευτυχισμένοι είναι κατανοητό και αυτό είναι και το ζητούμενο φαντάζομαι σε τούτη τη ζωή και πολύ καλά κάνουν και είναι. Μαζί τους κι εγώ και να στηρίξω την επιλογή τους με νύχια και με δόντια.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι για να θέλουν τα ίδια πράγματα, ούτε είναι αφύσικο να μη θέλει κάποιος παιδιά. Το πραγματάκι αρχίζει και στραβώνει από την υπερπροσπάθεια που κάνουν να τονίσουν τα προτερήματα που έχει μια τέτοια επιλογή και με χαλάει τελείως όταν βλέπω νέα άτομα από 20 έως 30 χρονών να μπαίνουν στις κοινότητες και να παίρνουν συμβουλές για στειρώσεις, από γυναίκες ειδικά που ξεπέρασαν τα 40 και που οι περισσότερες είχαν προσπαθήσει για χρόνια να γίνουν μητέρες, δεν τα κατάφεραν, έζησαν με την κατάθλιψη αγκαλιά κι έκλαιγαν κάθε φορά που αντίκριζαν μωρά (δικά τους λόγια) και στράφηκαν ξαφνικά στο άλλο άκρο κι έγιναν μαγικά ευτυχισμένες.

Ένα άτομο στα 25 του ας πούμε, συνήθως δε θέλει παιδιά. Θέλει να εστιάσει στα επαγγελματικά του και στην διασκέδασή του. 
Λογικό να μη θέλει ούτε υποχρεώσεις, ούτε παιδιά ακόμα. 
Αν όμως κάποτε αλλάξει γνώμη;
Πώς μπορούν μεγαλύτεροι (άρα και σοφότεροι, ή μήπως όχι;) να συμβουλεύουν τόσο νεαρά άτομα για κάτι τόσο αμετάκλητο όσο οι στειρώσεις;
Είναι σωστό να δίνονται τέτοιες συμβουλές από μεγαλύτερους σε μικρότερους;

Δεν κατακρίνω φυσικά την ανάγκη τους να συναναστρέφονται άτομα που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και να μοιράζονται τους φόβους τους.
Υπάρχουν άλλωστε δεκάδες, εκατοντάδες κοινότητες, με μαμάδες και μπαμπάδες που θέλουν να μοιραστούν τους δικούς τους, ή ακόμα και να διαγωνιστούν σε ακραίες περιπτώσεις για το ποιος μεγαλώνει καλύτερα τα παιδιά του (αυτούς θα τους περιλάβω άλλη φορά).
Αλλά για στάσου. Αφού είναι σίγουροι για την επιλογή τους και είναι κι απόλυτα ευτυχισμένοι γιατί έχουν φόβους κι ανησυχίες;

Οι ίδιοι τα βάζουν με την κοινωνία που δε δέχεται αυτή τους την επιλογή.
Αυτό κι αν μου μοιάζει ακατανόητο. 
Με νοιάζει εμένα αν θα κάνει παιδί ο γείτονας, ή γιατί δεν θα κάνει τελικά;
Καθόλου, έως πεθαίνω από πλήξη και μόνο του να το σκεφτώ. Που σημαίνει πως δεν θα με απασχολήσει καθόλου το γεγονός και δε θα πάω ποτέ να τους ζητήσω το λόγο που δεν διαιώνισαν το είδος.

Α, λένε πως οι μαμάδες και οι θειάδες τους πιέζουν. Αυτό δεν είναι κοινωνία γενικά. Είναι το σόι τους μέσα!
Και πείτε μου τώρα τι θα καταλάβει η θεια από την Άνω Ραχούλα στην Ελλάδα, ή από το βαθύ Τέξας στο Αμέρικα, που ρωτάει επίμονα κάθε που βλέπει την ανιψιά της πότε θα βάλει μπρος για παιδί, αν η ανιψιά της απαντήσει περήφανα είμαι "Childfree". 
Το πολύ πολύ να της πει "Και εις ανώτερα κορτσούδιμ, αλλά πότε θα γίνω granny;"
Άρα τον καημό τον έχουν οι συγγενείς και ουχί η κοινωνία ολάκερη!

Οι εργοδότες ειδικά αν το μάθουν θα κάνουν και πάρτι!
Άσε που καθόλου χλωμό δεν το κόβω σε αγγελίες για εργασία στο μέλλον να ζητάνε μαζί με τα υπόλοιπα προσόντα απαραίτητα και πιστοποιητικό στείρωσης, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση πως ο υποψήφιος είναι "Childfree".

Αυτό που μου κάνει όμως τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι σε μια κοινωνία που τάχα παλεύει να καταργήσει τις ταμπέλες κάθε είδους, να ξετρυπώνουν ταμπελάκια και διαχωρισμοί από το πουθενά και να αρχειοθετούνται οι άνθρωποι σύμφωνα με το καρτελάκι που οι ίδιοι επινόησαν.
Τα πράγματα είναι πάντα πιο απλά από όσο τα κάνουμε να μοιάζουν!

Και στο φινάλε οι τυχαίες ερωτήσεις των γνωστών, ή αγνώστων, αν έχουμε παιδιά ή γιατί δεν έχουμε, είναι καθαρά κουβέντες για να γίνει η συζήτηση, ή για να κλείσει μια ώρα αρχύτερα αν δε θέλουμε να απαντήσουμε.  Σκασίλα τους μεγάλη και δέκα παπαγάλοι που λέγαμε και στα νιάτα μου. Κάτσε να δεις πως το λέτε εσείς  εκεί γιατί δε θυμάμαι πως το λέμε εμείς εδώ...α, είναι το περιβόητο chit chat.
Με τις υγείες μας! (Ε, μα!! σα φτάρνισμα δεν ήταν;)

55 σχόλια:

  1. Γενικώς υπάρχει μια τάση να διατυμπανίζουμε τα θέλω μας και τα μη θέλω μας. Και γω δεν θέλω να κάνω παιδιά αλλά δεν θα βγάλω και ντουντούκα. Και αν αργότερα αλλάξω γνώμη, απλά θα κάνω και τέλος. Τόσο απλό. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες. Πχ τους γκέι. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το βγάλουμε παράρτημα.
    Όλα αυτά τα βλέπω σαν ένα μέσω να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε σε μας τους ίδιους την επιλογή μας για την οποία μάλλον δεν είμαστε και τόσο περήφανοι.
    Καλημέρα Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποτίθεται πως αυτοί που δηλώνουν childfree δεν αλλάζουν γνώμη και γι΄αυτό συζητούν κιόλας για στειρώσεις...αλλά αυτό κι αν είναι κουφό μια και ορισμένα θέλω μας αλλάζουν ανάλογα την ηλικία μας, ή την κατάστασή μας κ.λ.π.
      Το να θέλει κάποιος να πει ποιος είναι, ή τι πιστεύει, το κατανοώ, αλλά δεν καταλαβαίνω με τίποτα γιατί θα πρέπει να αποδείξει πως είναι καλύτερος από τον άλλον επειδή επέλεξε κάτι διαφορετικό...αυτό με ξεπερνάει!
      Φιλιά πολλά...καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Τι να πω; Αν είναι να σταματήσει να αναπαράγεται η βλακεία τους... Εξυπνάδες... κι αν δηλ σταματήσουν να γεννούν παιδιά ποιοι θα εργάζονται μετά; Α ξέχασα οι εισαγόμενοι μετανάστες και να λέμε και του στραβού το δίκιο όταν τα αγγλάκια δεν ξέρουν με ποιον έχουν πρωτο-απαφτωθεί τα παιδιά των Ινδών στη Βρετανία διαπρέπουν! Και τι δε θα έδεινα να δω στο μέλλον Πακιστανό Προϊστάμενο σε εταιρία δε λέγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό τώρα για καλό μου το είπες?...ένας καλός λόγος για να μην κάνει παιδιά ο κόσμος είναι να μη δημιουργεί για τους λίγους εργατικά χέρια...χαχα!
      Δουλεύουμε οι πολλοί για να τα τρώνε οι λίγοι...αλλά αυτό ταιριάζει περισσότερο στην προηγούμενη ανάρτηση!

      Διαγραφή
  3. Όπως τα λες, όταν κάποιος προωθεί υπερβολικά μία επιλογή του κάτι άλλο υπάρχει από πίσω, είτε ψυχολογικό είτε οικονομικό. Λυπάμαι και εγώ να βλέπω κάποιους να παρασύρονται και να χάνουν χρόνο-χρήμα σε δήθεν κινήματα-οργανώσεις ή σε λάθος-αυτοκαταστροφικές επιλογές.

    Καλή υπόλοιπη Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μια μικρή έρευνα που έκανα πριν γράψω γι΄αυτούς, αυτό κατάλαβα κι εγώ...οι περισσότεροι δεν είχαν καν καλή παιδική ηλικία...άλλοι δεν αντέχουν να βλέπουν καν παιδιά...και όχι τα κακομαθημένα απλά που μπορούν να σπάσουν ολονών μας τα νεύρα κάποιες στιγμές, αλλά μιλάνε για τα παιδιά με τα χειρότερα, τα συγκρίνουν με ζώα, έχουν πολλά θέματα, όχι όλοι ίσως, αλλά οι πολλοί έχουν!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Καλά υπάρχει τέτοια κοινότητα;!!!!!!!!!!!!
    Μια χαρά τα είπες Μαρία μου!!! Τι άλλο θα σκεφτούν τα αμερικανάκια. Ελπίζω να μην έχουμε κι εδώ παρόμοιο κλαμπ. Προσωπικά, έχω μια τέτοια εμπειρία, από δυο φιλικά μας ζευγάρια, που υποστήριζαν την ατεκνία, και, που, βλέπαν αφ' υψηλού όσους είχαν παιδιά. Εκ των υστέρων; Το ένα ζευγάρι, που ήταν καλλιτεχνικό και δεν ήθελε παιδιά για να μην το εμποδίζουν στην καλλιτεχνική του πορεία, απέκτησε αρκετά χρόνια μετά (που τους κατέβηκε ο νους) δυο παιδάκια, τα οποία τώρα χαίρονται!!! Το άλλο, εκ των υστέρων, αποδείκτηκε ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, και μετά από πολλές προσπάθειες, ευτυχώς απέκτησε ένα υπέροχο αγοράκι, που πλέον είναι ό,τι πιο όμορφο έχουν!!!
    Η γνώμη μου για τέτοιες ομάδες, είναι ότι "κρύβουν" μια κακία, μικρότητα, ζήλια, αίσθημα κατωτερότητας, όπως θες πες το, επειδή δεν μπορούν οι ίδιοι να αποκτήσουν παιδιά. Το ζήτημα είναι ότι παρασύρουν νέα παιδιά στην παγίδα τους...Είναι λίγο αρρωστημένο όλο αυτό.
    Πολύ όμορφο το θέμα της ανάρτησής σου Μαρία, πολύ μου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά, μπορεί κάποιος να αλλάξει γνώμη, ή να μην αλλάξει και να είναι ευτυχισμένος όπως διάλεξε να ζει...
      Σε ένα τέτοιο θέμα όμως δεν μπορείς να δηλώσεις τίποτα, γιατί κάνεις συνήθως ψευδή δήλωση...χαχα...
      τι εννοώ:μπορεί να μη θέλεις να αποκτήσεις παιδί στα 25, αλλά στα 35 να κάνεις τα πάντα για να αποκτήσεις...οπότε ο όρος childfree για άτομα που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, είναι ψεύτικος, εκτός αν υπάρξει στείρωση όπως επιλέγουν πολλοί...αλλά και πάλι μια χαρά θα μπορούσαν κάποτε να υιοθετήσουν ένα παιδί, οπότε....ό, τι και να δηλώσουν είναι χαζό....
      Λες και το κάνουν για να μη δώσουν στον εαυτό τους περιθώριο να αλλάξουν γνώμη, κι αν τους ζώσουν οι αμφιβολίες κάποια φορά τσουπ μπαίνουν στις ομάδες τους και οι υπόλοιποι τους επαναφέρουν στην τάξη...
      Διάβασα την περίπτωση μιας κοπέλας που δε θέλει ακόμα παιδί, αλλά ο σύζυγός της θέλει και όλοι της έλεγαν να τον χωρίσει, αφού αυτός δεν λαμβάνει υπόψιν του τι θέλει αυτή....λες κι αυτός ο έρμος δε δικαιούται να έχει άλλη άποψη.

      Να είσαι καλά!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Interesting post subject.

    Greeting from Belgium,Tomorrow it is National Day in Belgium

    http://louisette.eklablog.com



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ μη χειρότερα, υπάρχει τέτοια κοινότητα;;; Τα έχει απολέσει ο κόσμος!!! Ας πιστεύει και ας πράττει καθένας ό, τι θέλει, αλλά προς τι οι τυμπανοκρουσίες και οι ακρότητες; Δηλαδή, αν δεν θες να γίνεις γονιός υπάρχουν και τρόποι αντισύλληψης, η στείρωση είναι μια ακραία πράξη που δείχνει πρόβλημα κατ΄ εμέ. Φιλάκια, Μαρία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχει απολέσει σίγουρα!!
      Υπάρχουν κι έρευνες που λένε πως όσοι δεν έχουν παιδιά είναι πιο έξυπνοι, πιο πετυχημένοι, πιο ουάου!!!, ίσως και πιο όμορφοι δεν ξέρω...χαχα!
      Άσε, παλεύουν πολύ για να αποδείξουν λίγα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Πω πω Μαρία πρώτη φορά διαβάζω για τέτοια αθλιότητα!
    Έχω όμως γνωρίσει μερικά άτομα που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά για σοβαρούς λόγους, το σέβομαι γιατί ξέρω πώς ορθά σκέφτονται,(άσχετα αν η ίδια έχω δυο γιούς και δυο εγγόνια):
    1. Θεωρούν εγωιστικό το να κάνεις παιδί σ' ένα κόσμο που είναι σε αποσύνθεση... τι μέλλον θα του προσφέρεις;
    2. Όταν καλά καλά δεν μπορείς να επιβιώσεις ο ίδιος και όταν η ανεργία παντού αυξάνεται, όταν ότι τρως και αναπνέεις είναι ανασφαλές, κλπ κλπ σκέφτονται σοβαρά πώς αν κάνουν ένα παιδί πώς αυτό θα ζήσει- επιβιώσει;
    Τώρα αυτά τα άτομα επειδή αγαπούν τα παιδιά, χρόνια προσπαθούν να υιοθετήσουν εγκαταλειμμένα παιδάκια και το κράτος δεν βοηθά....(τα γνωστά!)
    Επίσης σκέφτομαι τους χιλιάδες γονείς που έχουν κάνει παιδιά και είναι ανίκανοι να τα μεγαλώσουν γιατί οι ίδιοι είναι εντελώς άσχετοι...
    Όλα αυτά φυσικά και δεν δικαιολογούν τα ΑΘΛΙΑ αυτά κινήματα που από πίσω κρύβουν τεράστιο κομπλεξισμό- ψυχασθένεια!
    Εξαιρετική ανάρτηση Μαρία μου, μπράβο!

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα κάπως έτσι σκέφτονται συνήθως οι απαισιόδοξοι...εμείς οι αισιόδοξοι κάναμε κι από δυο παιδιά...χαχα!
      Για να σοβαρευτώ...
      Η αθλιότητα πάντως ανήκει στο κράτος στην περίπτωση των φίλων σου που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε παιδιά που έχουν ήδη γεννηθεί, αλλά δεν μπορούν κι αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα που μακάρι κάποτε να λυθεί...υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που θα ήθελαν παιδί, υπάρχουν τόσα παιδιά που δεν έχουν γονείς και η εξίσωση βγαίνει πάντα λάθος εις βάρος και των δυο μερών και ειδικότερα των παιδιών!
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Να χαίρεσαι και τα παιδιά σου και τα εγγονάκια σου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Ίδια απορία με την Ειρήνη έχω κι εγώ: υπάρχει τέτοια κοινότητα; Πού εδώ; Στην ελλαδίτσα μας;
    Επειδή είναι κι ένα θέμα που στο παρελθόν ήταν πολύ άουτς για μένα το κλείνω εδώ λέγοντας μόνο πως πραγματικά προκαλούν με κάτι τέτοιες ανοησίες!
    Καλά να περνάς Μαρία μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι πως κι Έλληνες θα μπορούσαν να συμμετέχουν αν ήθελαν...αλλά σημασία έχει οι ανοησίες που λένε οι περισσότεροι και που μπορεί να πάρουν νέα παιδιά στο λαιμό τους...
      Κι εσύ να περνάς καλά!!!

      Διαγραφή
  9. Χαίρετε,χαίρετε!"
    Ίσως να είναι κι αυτός ένας τρόπος να θωρακίσουν τον εαυτό τους από τον πόνο που προκαλεί η αδυναμία ή δυσκοκία τεκνοποίησης.
    Τις συμβουλές περί στείρωσης τις βρίσκω το λιγότερο γελοίες! Φαντάζομαι στην αλλοδαπή όλα αυτά ε;

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμερική, αλλά και Ευρώπη όλο κι εξαπλώνονται...και καλά κάνουν, αν το θέλουν, αλλά άρχισαν να δημιουργούν τάση και αυτό με τρομάζει..
      Το κάνουν να μοιάζει τόσο υπέροχο...άσε που μόνο οι έξυπνοι δεν κάνουν παιδιά...θέλει πολύ να πειστεί το νιάτο που ψάχνει να δει που στέκεται και που βρίσκεται?

      Διαγραφή
  10. Οτι υπάρχουν τετοιες κοινότητες πρώτη φορα το ακούω,απιστευτο,οι νεοι οταν πανε να ενστερνιστουν αυτες τις ιδέες και να τις αποδεχτουν να το σκεφτουν πολυ καλα,δε νομιζω να είναι και οτι καλυτερο το να μην εχεις παιδια,γνωμη μου ειναι οτι οι συγκεκριμενες κοινοτητες γινονται απο ατομα που θελωντας να κρυψουν την πικρα τους για το οτι δεν εχουν παιδια το γυρνανε αντιστροφα παρουσιαζοντας το σαν προσον....λαικα οτι δε φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια....τελος παντων δε θα πω αλλα ,καλο βραδυ Μαρια μου φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν και τέτοιοι σίγουρα ανάμεσά τους, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που πραγματικά δεν ήθελαν...το θέμα είναι πως το παρουσιάζουν τόσο όμορφα όλο αυτό που γίνεται επικίνδυνο, αλλά και ύποπτο!
      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. H κυνική μέσα μου σου γράφει εν ώρα Αγγλίας 00:36 (εν ώρα Ελλάδος 02:36) για να πει πολύ γρήγορα ότι μυρίζεται λαμογιά με χρήμα σ' αυτούς τους ... ... ... childfree. Η αντικειμενική μέσα μου θα τους γκουγκλάρει αύριο - γιατί τώρα προσπαθεί να κρατήσει το ένα μάτι ανοιχτό, το άλλο έχει κλείσει και δεν ανοίγει με τίποτα - πριν σχολιάσει.

    (Κυνική: Και θα φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα μ' εμένα !
    Αντικειμενική: Σκάσε πια ! Κλείσε το λάπτοπ και πάμε για ύπνο ! Σηκωμό δεν θα 'χεις πάλι το πρωί !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα πιθανά είναι...και όλα στις μέρες μας μάλλον ύποπτα...χαχα!
      Ελπίζω να ξύπνησες εύκολα το πρωί!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Οταν ειδα τον τιτλο νομιζα οτι θα αναφεροσουν στον γουρουνοειδη πατερα που αφησε το παιδακι του 2 χρονων να σκασει απο τη ζεστη μεσα στο αυτοκινητο του επι 7 ωρες (στην πολιτεια της Georgia αν δεν κανω λαθος). Συμφωνα με το κατηγορητηριο εμπαινε σε αυτα τα fora και ανταλλασσε αποψεις με αλλους γονεις που ειχαν επισης παιδια αλλα ηθελαν να ζησουν childfree life. Να ενα καλο παραδειγμα ανθρωπου που δε θα επρεπε να εχει τεκνοποιησει. Η γυναικα του στο δικαστηριο αταραχη ακουγε οσα αποκαλυπτονταν για τον αντρα της και με απαθες βλεμμα μασουσε τσιχλα.

    Κατα τ'αλλα ουτε εγω θελω να κανω παιδια για πολλους και διαφορους λογους αλλα δε θα εμπαινα ποτε να πιασω κουβεντα ουτε να παρω συμβουλες για στειρωση. Ελεος.

    Αυτο που συμβαινει συνηθως ειναι το εξης. Επειδη η πλειοψηφια κανει παιδια θεωρει δεδομενο οτι ολοι θελουν να κανουν παιδια. Ετσι λοιπον ερχονται φιλοι, γνωστοι αλλα και ασχετοι κ ρωτανε "Ποτε θα κανετε παιδι;" Οταν ακουν την απαντηση μου, δηλαδη "ποτέ" με ρωτανε "γιατι". Αυτο δε θα το κατανοησω ποτε! Οπως εγω δε ζηταω απο καποιον που θελει παιδια να απολογηθει (τυπου "Και δε μου λες, γιατι θελεις να κανεις παιδια;") δεν καταλαβαινω γιατι εγω πρεπει να απολογουμαι για τις προσωπικες μου επιλογες και θεωρω αυτες τις ερωτησεις ιδιαιτερα αγενεις και αδιακριτες. Και σχεδον παντα οταν ανοιγει αυτη η κουβεντα προσπαθω να μην συμμετεχω γιατι οταν αναπτυσσω τις αποψεις μου ολοι οςοι εχουν ηδη παιδια θεωρουν οτι αναφερομαι σ'εκεινους ενω εγω μιλαω μονο για τον εαυτο μου για να αιτιολογησω γιατι η προτεραιοτητα μου δεν ειναι η τεκνοποιηση.

    Εφ'οσον οι επιλογες του καθενος δεν βλαπτουν καποιον αλλο, τοτε ο καθενας ειναι ελευθερος να κανει ο,τι θελει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πληροφοριακα το λέω: εγω χαρίζω 2 αγόρια , έτοιμα , προικισμένα με ηθική και υλική προίκα! Μετά την παραλαβή ,δεν δεχόμαστε επιστροφές .

      Διαγραφή
    2. Τα διδυμακια βρε τα χαριζεις;; Τωρα που εμαθαν να μαγειρευουν και να στρωνουν κρεβατια, τα παιρνω! Χαχαχα! Δωσε τους τα χαιρετισματα μου! Σε χασαμε!

      Διαγραφή
    3. Κοίτα να δεις που αν καθίσεις λίγο ακόμα εδώ θα γίνεις και πολύτεκνη...χαχα!!

      Εύη μου διάβασα και γι΄αυτό το τέρας, αλλά επειδή στην ουσία δεν ήταν αυτό το θέμα μου δεν το έθιξα...αυτό πάει στις κατηγορίες τέρατα γονείς...
      Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά σε μια συζήτηση που οι εμπλεκόμενοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις το να προσπαθείς να πείσεις τον άλλον για την επιλογή σου, είναι σα να μιλάς με τοίχο...εκείνος θα προσπαθεί να πείσει εσένα ό, τι αυτός έχει δίκιο..
      Πάντως αυτό που έγραψα παραπάνω το πιστεύω...αν εξαιρέσεις την οικογένεια που ίσως λαχταρά να δει εγγόνια, ανήψια, κ.λ.π..οι υπόλοιποι δε νοιάζονται, απλά κάνουν τον έξυπνο και καλά κάνεις που αποφεύγεις τέτοιες συζητήσεις...
      Θα συμφωνήσω δε, απόλυτα με αυτό που λες στο τέλος!!

      Νάσια....φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. ουτε εγω ηξερα σχετικα με την κοινοτητα.
    μπραβο για την ολη αυτη ενημερωση.


    καλη και χαρουμενη εβδομαδα να εχουμε!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κική μου!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  14. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, αλλά αυτά τα ταμπελάκια και η προπαγάνδα για να προσελκύουν και να πείθουν και άλλους τα θεωρώ κουταμάρες.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάπου εκεί, κάτω από τα ταμπελάκια αρχίζουν τα περίεργα!!
      Να είσαι καλά Ελένη μου....φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Δεν μπορώ να κατανοήσω το σκεπτικό μερικών, πραγματικά. Ότι θα γινόντουσαν και τέτοιες κοινότητες; Με ξεπερνάει. Δεν βρίσκω καμιά αναγκαιότητα στο να ωραιοποιούμε τις επιλογές μας, για να έχουμε έτσι στο μυαλό μας το high moral ground. Ούτε στο να βγάζουμε ντουντούκα και να προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε τις επιλογές μας στους ά λ λ ο υ ς, είναι αχρείαστο και κουτό. Όσον αφορά το θέμα κάνω παιδιά - δεν κάνω παιδιά: πρέπει να σταματήσουμε να λανσάρουμε απερίσκεπτα καταστάσεις ως εναλλακτικές και trendy και να παρασύρουμε κοσμάκη με τέτοια χαζοεναλλακτικοπροοδευτικά concept. Ο καθένας είναι ικανός να ορίσει τα θέλω του και τις επιλογές του, αλλά αυτό προϋποθέτει σαφώς την ικανότητα του να μπορεί να καταλάβει κανείς τη διαφορά μεταξύ της "ευθύνης" και του "δημόσιου θηλασμού", γιατί στην 2η περίπτωση δεν είσαι παρά ένα φτηνό φερέφωνο, μια μαριονέτα.

    Εξαιρετική ανάρτηση.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δημόσιος θηλασμός καθιστά μια μητέρα "φτηνό φερέφωνο" και "μαριονέτα";
      Ο θηλασμός είναι τρόπος σίτισης του βρέφους-νηπίου και ο δημόσιος θηλασμός είναι αναπόφευκτος εκτός εαν η μητέρα και το παιδί κλειστούν στο σπίτι μέχρι τον αποθηλασμό (λίγες μέρες, μήνες ή χρόνια δηλαδή).
      Καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοιοι μειωτικοί χαρακτηρισμοί. Ό,τι δεν τεριάζει στην αισθητική ή την ηθική μας δε σημαίνει ότι είναι κατακριτέο.

      Διαγραφή
    2. Δεν τρέφω τέτοιον κομπλεξισμό που να μ' ενοχλεί ο θηλασμός του βρέφους, μην ανησυχείς. :)
      Απλώς έκανα έναν διαχωρισμό, ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο ως φαίνεται, καθότι παρεξηγήθηκε, στην ευθύνη που αναλαμβάνουμε με συνειδητές και καθόλα δικές μας αποφάσεις για τα θέλω μας, και στις ψευτο-δικές μας αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά προϊόν των άλλων (της κοινωνίας, του σογιού κλπ), που μας καθιστούν δημοσίως βυζανιάρικα, αδύναμα και άβουλα πλάσματα.

      Διαγραφή
    3. Ευτυχώς το διευκρίνισες γιατί κι εγώ όταν το διάβασα αλλιώς το πήρα κι ας το είχες και σε εισαγωγικά...
      Έχεις απόλυτο δίκιο φυσικά σε όσα λες!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  16. Τί άλλο θά ακούσουμε,Θέε μου!!!Ελεος!!!!Τά παιδιά είναι ευλογία καί χαρά στήν οικογένεια!!
    Αλλά η επιλογή τού καθενός είναι σεβαστή!Καλή εβδομάδα Μαρία μου!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ την ίδια άποψη με τη δική σου έχω Dimi μου και γι΄αυτό έκανα παιδιά...αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που δε θέλουν και δικαίωμά τους...
      Από το να μη θέλει όμως κάποιος παιδιά μέχρι να σιχαίνεται τα παιδιά και τους γονείς τους ε, είναι μια μεγάααααλη απόσταση!!
      Μερικοί λένε τόσο κουφά πράγματα που απορώ με τη νοημοσύνη τους, όχι τίποτα άλλο σύμφωνα με την έρευνά τους είναι υποτίθεται εξυπνότεροι από μας τους κοινούς θνητούς που "υποκύψαμε" στα στερεότυπα...άσε σου λέω γιατί θα κουφαθείς....χαχα!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  17. Δεν γνώριζα πως υπάρχουν τέτοιες κοινότητες..
    Δεν ξέρω είναι πολύ σοβαρό το θέμα και κρύβει κινδύνους μια τέτοια απόφαση..
    Όσο για τα υπόλοιπα σίγουρα πηγάζουν από ανασφάλειες, έλλειψη παιδείας και το αίσθημα κατωτερότητας.

    Καλή εβδομάδα Μαρία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις κι άδικο...είναι σα να θέλω να σε πείσω στα καλά καθούμενα πως είμαι εξυπνότερη γιατί ας πούμε δεν μου αρέσει η θάλασσα (που μου αρέσει!!)...
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  18. Το θέμα είναι αφού θεωρείται κίνημα αυτό θα χει και μανιφέστο που διαλαλεί την πραμάτεια του για τυχόν υποστηρικτές.... Δεν είχα ξανακούσει ότι υπάρχει τέτοιο κίνημα αλλά τελικά τίποτα δεν μου κάνει πια εντύπωση.. Πως να μην πιστεύω ότι όλα αυτά είναι από κάπου ενορχηστρωμένα εντέλει?? Τώρα τι σκοπό εξυπηρετεί, ποιος ξέρει..
    Τελευταία όλο τέτοια περίεργα διαβάζω.. Προχθές βρήκα ένα άρθρο για κατασκήνωση κάπου στο εξωτερικό που πάνε τα αγοράκια έως 10 ετών και τα μαθαίνουν να ντύνονται γυναικεία και με τακούνια και πως να βάζουν κραγιόν.. Το ίδιο άρθρο έλεγε για γονείς στην Σουηδία που επιλέγουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς να τους αποκαλύπτουν το φύλο για να διαλέξουν λέει μόνα τους τι επιθυμούν να είναι... Αλλά το πιο ανήκουστο είναι το κόμμα παιδόφιλων στην Ολλανδία... Αυτά με ξεπερνούν, ειλικρινά...
    Δεν πιστεύω ότι αυτές οι συμπεριφορές έχουν να κάνουν με έλλειψη αυτοπεποίθησης ή κατωτερότητα.. Εννοώ γι αυτούς που δημιουργούν αυτές τις τάσεις.. Μάλλον πιο πολύ εκμετάλλευση μιας κατάστασης με την δημιουργία νέων προτύπων.. Ισως θέμα μάρκετινγκ. Τώρα ποιος τα ακολουθεί, φαντάζομαι υπάρχει ’’αγοραστικό’’ κοινό πια για όλα. Μεγάλη κουβέντα.. θα πω και μη χειρότερα..
    Σε φιλώ Μαρία μου και λυπάμαι αν σε κούρασα. Καλή βδομάδα να χεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει κέρδισες!!!
      Όχι κέρδισες!!...έβαλες μεγαλύτερα κουφά...έλεος δηλαδή με όσα συμβαίνουν!
      Δηλαδή θα με κάνεις να πιστέψω στην έρευνα που επικαλούνται οι childfree...και θα αναφωνήσω στο τέλος πως πραγματικά είναι εξυπνότεροι..χαχα!
      Κοίτα κάποιοι από αυτούς έχουν ένα δυο, μπορεί και τρία απωθημένα...αλλά σίγουρα κάποιοι παλεύουν πολύ σκληρά για τη δημιουργία νέων προτύπων!
      Και μη χειρότερα θα πω κι εγώ!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  19. Ποση βλακεια υπαρχει τελικα στο συμπαν; Ειχει δικιο ο Αινσταιν, ειναι το μονο αστειρευτο πραγμα! Οχι η επιλογη να μην κανει κανεις παιδια, αυτο ειανι απολυτα σεβαστο. Η επιλογη να δινει τετοιες συμβουλες και ακομα περισσοτερο η επιλογη καποιου να ζητησει τετοιες συμβουλες απο αγνωστους σε ενα φορουμ, ειναι τουλαχιστον βλακωδης!!!! τι να πω, αναισθητη εχω γινει και τιποτα δεν με εκπλησσει; Με αηδιαζει ωστοσο...
    Καλη εβδομαδα Μαρακι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν διάβασες και τι έγραψε η Μαριλένα παραπάνω πώς να εκπλαγείς?...χαχα!
      Σε ευχαριστώ...καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  20. Ω! Τι μαθαίνω εδώ πέρα μέσα! Κι ύστερα λέμε ότι στην Ελλάδα ψεκάζουν. Τελικά ψεκάζουν όλο τον πλανήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του, οπότε δεν εξετάζω περισσότερο υπό αυτό το πρίσμα το θέμα. Σκέφτεσαι, ζυγίζεις καταστάσεις, υπολογίζεις μέσα σε όλα αυτά και την κοσμοθεωρία σου και αναλόγως πράττεις (ή δεν πράττεις).)
    Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως έχουν δημιουργηθεί σχετικές κοινότητες - δεν το ήξερα καν. Ποιου είδους ανάγκη ωθεί τους ανθρώπους αυτούς να ενταχθούν σε τέτοιες κοινότητες, δεν μπορώ να το καταλάβω. Ψυχολογική υποστήριξη για την επιλογή; Η ανάγκη του να ξέρουν πως την ίδια επιλογή την έχουν κάνει κι άλλοι; Συμφωνώ μαζί σου: Αφού είναι σίγουροι για την επιλογή τους και είναι κι απόλυτα ευτυχισμένοι, γιατί όλα τα υπόλοιπα; Γιατί να πρέπει να κάνω βούκινο την επιλογή μου, να επιχειρηματολογήσω σχετικά, δημοσίως και μάλιστα σε αγνώστους και να ζητώ συμβουλές διαχείρισης της ζωής και των επιλογών μου από τρίτους;
    Όντως όσο ζούμε μαθαίνουμε, τελικά... να δω τι άλλο θ΄ακούσουμε.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό μου έκανε κι εμένα εντύπωση και γι΄αυτό το έψαξα λίγο...δεν άντεξα για πολύ εννοείται και δεν είχα και χρόνο για περισσότερο, οπότε σίγουρα θα μου ξέφυγαν πολλά!
      Ναι, φαντάζομαι πως για αυτούς τους λόγους οργανώνονται, αλλά να δεις που θα φτάσουν να διεκδικούν και πράγματα...τι εννοώ...θα ζητάνε στο τέλος να μην κυκλοφορούν παιδιά ούτε στους δρόμους που λέει ο λόγος (κι ελπίζω να το πει μόνο ο λόγος..χαχα)...διάβασα απίστευτα πράγματα από κάποιος πιο σκληροπυρηνικούς!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα Μαράκι μου!έδωσες τροφή για άφθονο προβληματισμό με τη σπουδαία` σου ανάρτηση..έχω ακούσει για τις συγκεκριμμένες κοινότητες δεν το ΄'εχω ψάξει ιδιαίτερα έχω δεί όμως σε κάποιο ιστολόγιο Αμερικάνικο να γίνεται αναφορά και με έβαλε σε σκέψεις..τάση ίσως να γίνει μη παίρνεις και όρκο όταν συμβαίνουν τόσα γύρω μας..το θέμα ΄΄παιδί ''είναι πολύ ευαίσθητο κι εμένα δεν με αφήνει ασυγκίνητη!στο Ιλινόι των ΗΠΑ γίνεται μιά προσπάθεια να βλέπουν οι γονείς των μαθητών ψυχολόγο μιά φορά το μήνα!αυτό είναι κάτι που με ενθουσίασε- και για τη χώρα μας θα μου άρεσε να γίνει κάτι τέτοιο-μπήκα σε άλλο θέμα αλλά είναι και αυτό πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτείς ότι κάποιοι γονείς είναι ανίκανοι να μεγαλώνουν παιδιά!ίσως αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει..Απίστευτα και όμως αληθινά ότι ακούμε Μαράκι μου..αληθινά πέρα για πέρα!!την αγάπη μου και συγχαρητήρια για την ανάρτηση..φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η προσπάθειά τους να πείσουν πως η δική τους επιλογή είναι η καλύτερη...
      Κι εκείνο που με σόκαρε είναι πως θεωρούν τον κόσμο μας παράλογα επικεντρωμένο στο παιδιά και το αντιμετωπίζουν σαν αφύσικο, ή απλά σαν ένα ακόμα στερεότυπο που πρέπει να καταρρίψουν αυτοί οι "φωτισμένοι"...τραγικό!!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  23. Εν ταξει το διαβασαμε και αυτό..Μαρία μου .. ακου ΄κινημα..!!γιατί κυρα μου κανετε κίνημα;;.. δεν θελειτε παιδια μην κάνετε ... το ΄κινημα δεν εχω καταλαβει γιατί .. ποιον θα ενδιαφερει τι θέλεις να κανεις στην ζωή σου;; δική σου ειναι και την κουλαντρίζεις όπως σου αρέσει.. γιατί πρέπει να το μαθουμε και εμείς..!!! τι άλλο θα μαθουμε....Μαρία μου.. και μη χειρότερα να πουμε όπως και οι φίλες πιο πανω..θα συμφωνήσω αι με την γνωμη της Ευης..... φιλκιαααααααα..!! υ.γ. πάω και στην προηγούμενη που δεν πρόλαβα... ξαναφιλώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι!!
      Τα πράγματα είναι απλά...λες κι υπάρχει νόμος που τους υποχρεώνει να κάνουν παιδιά θέλουν δε θέλουν!!
      Ντόρος να γίνεται δηλαδή....
      Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο Ρούλα μου!

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα Μαρία,
    έθιξες όντως ένα μεγάλο θέμα. Δεν ξέρω γιατί κάποιος να θέλει να δηλώνει ανοιχτά κάτι τέτοιο, το σέβομαι μα δεν το κατανοώ.
    Και σκέφτομαι πως αν τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου, το να θες να φτιάξεις κοινότητες με άτομα που δηλώνουν πως δεν θέλουν παιδιά, είναι ο δικό σου τρόπος να πεις πως δεν ενδιαφέρεσαι αν ο κόσμος θα έχει μέλλον...
    Σε φιλώ γλυκά και σου εύχομαι να έχεις ένα όμορφο υπόλοιπο στην ημέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να το δηλώσει, δικαίωμά του είναι, αλλά το να προσπαθεί να το περάσει ως φώτιση και την καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ (κι ας ξέρει πως μπορεί και να μην είναι, γιατί όλοι σίγουροι δεν είναι), ή ακόμα χειρότερα ως την καλύτερη απόφαση που θα πρέπει να πάρουν και οι υπόλοιποι, είναι άλλο!
      Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  25. Έχω πέσει λίγο από τα σύννεφα....μάλλον δεν έχω πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στον κόσμο!!! Πρώτη φορά το ακούω κάτι τέτοιο...μόνο για τα σκυλιά και τα γατιά και γενικότερα για τα ζώα το είχα ακούσει...τι να πω...δεν έχω λόγια....
    Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε...ό, τι του φανεί του Λωλοστεφανή είναι ο κόσμος μας...και να ήταν αυτά τα μόνα παράλογα!!
      Καλώς ήρθες!

      Διαγραφή