Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου


"Υπήρχε μαγεία πίσω από τη συγγραφή, που ξεπερνούσε κατά πολύ τα οφέλη της κάθαρσης. Κυριαρχία πάνω στα αισθήματα και στις κινήσεις χαρακτήρων, που είχαν γεννηθεί χάρη στη φαντασία της, χάρτινα πλάσματα που η πορεία τους εξαρτιόταν αποκλειστικά από την ίδια."

σελ. 107

Υπάρχει μαγεία και στην ανάγνωση. Μπορεί ως αναγνώστες να μην έχουμε καμιά είδους κυριαρχία πάνω στα χάρτινα πλάσματα που ανασαίνουν μόνο ανάμεσα στι
ς σελίδες, το αντίθετο θα έλεγα, αφού οι ήρωες είναι εκείνοι που ασκούν εξουσία πάνω μας, βάζοντάς μας στον κόσμο τους, για να μας κρατήσουν κοντά τους, ή για να μας διώξουν μακριά τους. 

Η Ιφιγένεια Τέκου καταφέρνει να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται, ώστε οι δικοί της ήρωες να μας κρατήσουν ομήρους μέσα από μια ιστορία που τα έχει όλα.

Το τελευταίο φως είναι και τρυφερό και σκληρό. 
Μιλάει για την αγάπη, αλλά και για το μίσος.
Για την εκδίκηση, αλλά και για τη συγχώρεση. 
Έχει μια θλίψη, μα δε σβήνει την ελπίδα από τον χάρτη, ενώ ένα προσεκτικά πλεγμένο μυστήριο τα σκεπάζει όλα, σαν ομίχλη που πέφτει σιγά σιγά και αλλάζει ένα γνώριμο τοπίο.
Πάνω από όλα όμως, το τελευταίο φως έχει μια βαθιά λάμψη που υπόσχεται κάθαρση.


"Στη ζωή του καθενός μπορεί να υπάρξουν μονάχα λίγες στιγμές κατά τις οποίες έρχεται σε άμεση επικοινωνία με το μέσα του, το μαλάζει και το πλάθει και τελικά του δίνει τη μορφή που θέλει"
σελ. 297

Η ιστορία ξεκινάει στη Μάνη του '70 για να καταλήξει πάλι εκεί όπου ξεκίνησε χρόνια μετά. Οι ζωές των ηρώων ακολουθούν το δρόμο τους. Τους συναντάμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Λονδίνο και στην Κένυα, αλλά τους έχει ζυμώσει το επιβλητικό, αρχέγονο τοπίο της Μάνης.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε δυο χρόνους, στο παρόν και στο παρελθόν και η αφήγηση αλλάζει συνεχώς χρόνους αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον.
Αλλάζει όμως και πρόσωπα. 
Έτσι ακολουθούμε την πορεία δυο νεαρών κοριτσιών που κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα στην ωριμότητα μέσα στην άγρια ομορφιά της Μάνης. Η Σεμέλη και η Ισμήνη γίνονται στενές φίλες με το που γνωρίζονται.
Δένονται μεταξύ τους με μεγάλη αγάπη, μα εκείνο που τις δένει περισσότερο από κάθε τι, εκείνο καταφέρνει κατά κάποιον τρόπο και να τις απομακρύνει.
Στη Σεμέλη θα χρεωθεί κι ένα τραγικό λάθος, που στην ουσία δεν της αντιστοιχεί, όμως μένει σαν σκιά να την κυνηγά.


Ακολουθούμε και τη Μαρίνα που είναι η κεντρική ηρωίδα, αφού γύρω από αυτήν περιστρέφονται όλα τα άλλα πρόσωπα, αλλά και τα γεγονότα.
Όταν διαλύεται ο γάμος της, μια ανεπάντεχη, όσο και περίεργη κληρονομιά έρχεται σαν από μηχανής Θεός για να δώσει λύση  στα αδιέξοδα που της δημιούργησε η καινούρια κατάσταση.
Με μοναδικά στοιχεία μια φωτογραφία κι ένα κλειδί η Μαρίνα και η κόρη της φτάνουν σε έναν πύργο στη Μάνη για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Από την πρώτη στιγμή όμως αρχίζουν να συμβαίνουν ανεξήγητα πράγματα.
Όσο περισσότερο προσπαθεί η Μαρίνα να κατανοήσει όσα γίνονται τόσο βαθύτερα μπαίνει στα μυστικά ενός παρελθόντος που αγνοούσε. Όλα δείχνουν ότι μαζί με το σπίτι κληρονόμησε και το παρελθόν.
Παρόλα αυτά θα συναντήσει ανθρώπους που θα σταθούν δίπλα της και θα τη βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Κάπου ανάμεσα στις σκιές κινείται η Σοφία, μια κοπέλα που γίνεται γυναίκα κάτω από το βάρος ενός αβάστακτου πόνου και μιας θλίψης που την αναγκάζουν να ακολουθήσει ένα μοναχικό, όσο και αυτοκαταστροφικό μονοπάτι.


Υπάρχουν όμως και δυο παιδιά πολύ ξεχωριστά, η κόρη της Μαρίνας, η Μάχη και ο Στέλιος, ο γιος της Νεφέλης, της νέας της γειτόνισσας, που δίνουν σε όλους μας μαθήματα ζωής!
Η Νεφέλη σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι: "Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από τις λέξεις, όπως εμείς οι μεγάλοι. Μιλάνε με την καρδιά τους."

Και γύρω από όλους αυτούς, πολλά ακόμα πρόσωπα, συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη ένταση, που καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο, και που τα νοήματά της φτάνουν ξεκάθαρα και με απόλυτη διαύγεια στον αναγνώστη, αποδεικνύοντας ότι όσο περίπλοκη κι αν μοιάζει η ζωή, η αγάπη θα βρίσκει τρόπο να επιβιώνει και η αλήθεια θα έρχεται πάντα στο φως.



Το τελευταίο φως - Ιφιγένεια Τέκου
Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Κοινωνικό
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 19/04/2018
Σελίδες : 432
Εκδόσεις: Ψυχογιός

12 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον βιβλίο. Ευχαριστούμε για την πρόταση, Μαρία μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο τα αγαπημένα μου και η συγγραφέας αγαπημένη και σαν προσωπικότητα

    καλημέρα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα Μαρια μου!
    Ενδιαφέρον βιβλίο και πολυ όμορφο εξώφυλλο!
    Η φωτογραφική σου παρουσίαση άψογη όπως πάντα!
    Καλο μηνα και Καλο Καλοκαίρι!Πολλα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι όπως παρουσιαζεις τα βιβλια μαρια μου, θελω να τα παρω ολα.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι να διαβάζω τις παρουσιάσεις σου Μαρία μου....! αλήθεια....! έχω την εντύπωση ότι ξεπερνούν ακόμα και τις αποκαλούμενες ως "επαγγελματικές" στο χώρο.
    Δοσμένες με την καρδιά σου και τα αισθήματά σου.
    Τι να πρωτοκρατήσω ως σημείωση δηλαδή.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνυπογράφω το σχόλιο του Γιάννη.
    Επαγγελματική παρουσίαση και το κρατάμε στα υπόψη.
    Φιλιά Μαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε, Μαρία. Και φαίνεται ενδιαφέρον - πάντα "προκαλεί" κιόλας ένα (σχετικά) καινούργιο όνομα στο χώρο του βιβλίου.Αυτή η φράση της Νεφέλης που γράφεις στο τέλος, μου θύμισε το κλίμα στο "Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού" του Ρίτσου. Στο προτείνω ως αντί-δωρο :-)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την απόλαυσα την παρουσίαση. Πάντα τις απολαμβάνω. Και το βιβλίο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Σε ευχαριστούμε θερμά
    Καλή συνέχεια
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "..οι ήρωες είναι εκείνοι που ασκούν εξουσία πάνω μας",
    κι αυτή είναι η γοητεία τών βιβλίων. Μη σου πω ότι το
    επιδιώκουμε κιόλας, γιατί δείχνει ότι το βιβλίο έχει αυτό
    το "κάτι"! Τελικά έχει και η ελληνική λογοτεχνία ομορφιές ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λατρευω ότι πληροφορία και απο όπου προερχεται Μαρία μου για ότι αφορα βιβλιο .. και εσύ παντα ότι μας προτεινεις ξερεις τον τρόπο να μας κινείς το ενδιαφερον για την καθε παρουσιαση βιβλιου φιλη μου.. θα το λαβω στα προσεχως υπόψιν μου..
    Να περνας ομορφα διαβαζοντας τουτο το καλοκαιρι φιλακιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή