Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

The Handmaid's Tale


"Τώρα άνοιξαν τα μάτια μου.
Πιο πριν κοιμόμουν.
Έτσι το αφήσαμε να συμβεί.
Όταν αιματοκύλισαν το Κογκρέσο δεν ξεσηκωθήκαμε.
Όταν με πρόφαση τους τρομοκράτες κατάργησαν το Σύνταγμα πάλι δεν ξυπνήσαμε.
Είπαν πως ήταν προσωρινό.
Τίποτα δεν αλλάζει σε μια στιγμή" 

Τίποτα δεν άλλαξε σε μια στιγμή, αλλά όλα άλλαξαν κι έγιναν εφιαλτικά όταν δημιουργήθηκε μια απάνθρωπη κοινωνία με αυστηρά θεοκρατικό χαρακτήρα, μια καρικατούρα δημοκρατίας που εδραιώθηκε με βία και επιβλήθηκε στο όνομα του Θεού.
Αφορμή για αυτό το τερατούργημα, μα και δικαιολογία ταυτόχρονα, η δυσκολία τεκνοποίησης που κινδυνεύει να αφανίσει τον πληθυσμό.
Μια ομάδα αδίστακτων ανθρώπων, που κρατά για τον εαυτό της όλα τα προνόμια παίρνει τον έλεγχο δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου φρίκη, καθώς για να επιτελέσει το θεάρεστο όπως επικαλείται έργο της, δε διστάζει να σκοτώνει με το παραμικρό όσους αντιστέκονται, αλλά και να αιχμαλωτίζει γυναίκες που μπορούν να τεκνοποιήσουν αναγκάζοντάς τες να δίνουν τις "υπηρεσίες" τους και το σώμα τους στους λίγους που αυτοχρίστηκαν  εκλεκτοί.
Και είναι οξύμωρο το γεγονός, ότι για να γεννηθεί ζωή πρέπει να καταστραφούν πολλές άλλες.
Άραγε τι νόημα έχει να συνεχίσει ένας τέτοιος κόσμος να υπάρχει; Τι νόημα έχει η ίδια η αναπαραγωγή στο όνομα της οποίας τελούνται τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα;

Εξώφυλλο - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ

Η σειρά "The Handmaid's Tale" είναι βασισμένη στο βιβλίο της Margaret Atwood και είναι μια δυστοπία που εξελίσσεται σε ένα μέλλον όχι και πολύ μακρινό.


Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με τον τίτλο "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ" από τις εκδόσεις Ψυχογιός στις 08/03/2018, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ. 

"H Όφρεντ είναι θεραπαινίδα στη Δημοκρατία του Γιλεάδ. Μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι του Κυβερνήτη και της συζύγου του μια φορά για την ημέρα για να πάει περπατώντας για ψώνια στην αγορά όπου οι πινακίδες δεν έχουν λέξεις παρά μόνο εικόνες αφού στις γυναίκες δεν επιτρέπεται πλέον να διαβάζουν. Πρέπει να ξαπλώνει ανάσκελα μια φορά τον μήνα και να προσεύχεται να μείνει έγκυος από τον Κυβερνήτη διότι, σε μια εποχή όπου οι γεννήσεις μειώνονται σταδιακά, η Όφρεντ και οι άλλες θεραπαινίδες έχουν αξία μόνο αν τα ωάριά τους είναι βιώσιμα.  

Η Όφρεν μπορεί να θυμηθεί το παρελθόν, τις μέρες όπου ζούσε και έκανε έρωτα με τον άντρα της τον Λουκ∙ όταν έπαιζε με την κόρη της∙ όταν είχε δουλειά, δικά της χρήματα και πρόσβαση στη γνώση. Αλλά τίποτε απ’ αυτά δεν υπάρχει πια… "

Αν είδατε τη σειρά, που θα έχει και 2η σεζόν, σίγουρα μετράτε μία μία τις μέρες που απομένουν για την κυκλοφορία του βιβλίου.

Alexis Bledel in The Handmaid's Tale (2017)

Η σειρά καταφέρνει να δημιουργήσει την ζοφερή εκείνη ατμόσφαιρα που είναι αναγκαία για να φανεί όλη η σαπίλα που κρύβει μέσα της η ανθρωπότητα. 
Ένας άκρατος μισογυνισμός είναι το σκηνικό που στήνεται η φρίκη και που δυστυχώς δεν ξαφνιάζει όσο θα έπρεπε, όταν αναλογιζόμαστε πως η γυναίκα είναι αυτή που χρεώνεται πάντα όλες τις αμαρτίες και τιμωρείται μάλιστα γι΄αυτές με την ευλογία και των θρησκειών!

1η σεζόν


2η σεζόν


* Φωτογραφίες κειμένου: imdb, στο οποίο μπορείτε να βρείτε και όλες τις πληροφορίες για τη σειρά και τους συντελεστές της.

13 σχόλια:

  1. Πολύ δυνατό φαίνεται το βιβλίο.
    Και μήπως να ζήταγες μερτικό απ' τις εκδοτικές γι αυτές τις καταπληκτικές παρουσιάσεις που κάνεις:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραία η παρουσίαση σου Μαρια μου!
    Υπέροχο βιβλίο!!
    Καλο τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα μια εξαίρετη βιβλιοπαρουσίαση.
    Μαρία, το βλέπω πολύ δυνατό το θέμα....! Θεωρώ ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία γιατί πατάει σε πολλά σημεία του παρόντος και έχει καλά εμπορικά στοιχεία.
    Για να το έχουμε υπόψη κ. Βιβλιοπαρουσιάστρια.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Μαρία μου. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά μου έχουν πει τα καλύτερα για την σειρά κ την έχω στα υπόψιν!!! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω δει τη σειρά αλλά το βιβλίο φαίνεται να κάνει πάταγο όταν κυκλοφορήσει.
    Ειδικά αυτό που γράφεις στο τέλος για τον άκρατο μισογυνισμό και τη γυναίκα-θύμα το κάνει για μένα πολύ ενδιαφέρον
    Σ'ευχαριστούμε γι αυτην την ενημέρωση
    Φιλιά πολλά και καλό τριήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακούγεται φρικτό, αλλά ενδιαφέρον.
    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
    Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν παρακολουθώ σειρές, αλλά το βιβλίο φαίνεται ενδιαφέρον και ελπίζω να ταρακουνήσει τους βαθιά νυχτωμένους!

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά Μαρία μου και κοίτα να περάσεις ένα χαλαρό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ήξερα πως ήταν βασισμένη σε βιβλίο, το οποίο σίγουρα θα είναι καταπληκτικό. Θα το έχω στα υπόψη. Και, φυσικά, η σειρά είναι ήδη στη λίστα, καίτοι θα την αφήσω αρκετά, για να μαζευτεί μπόλικο υλικό και να μη περιμένω στα αβάσταχτα διαλείμματα για τη συνέχεια.

    Ευχαριστούμε πολύ, Μαρία μου. Είσαι μανούλα στις παρουσιάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει τελειώσει η πρώτη σεζόν ήδη, οπότε μπορείς να τη δεις χωρίς διακοπές! Εκτός αν θες να περιμένεις και τη δεύτερη! :) :)

      Διαγραφή
  9. Φαινετε οτι και το βιβλιο αλλα και η σειρα Μαρία μου θα ειναι πολύ ωραια απο την παρουσίαση που μας εκανες .. πως θα μπορεσω να δω την σειρα.. και πως; μηπως μπορεις να μου δώσεις οδηγίες πλιζζζζζ..
    να εχεις ενα ομορφο τριημερο Μαρία μου..φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δύσκολο να παρακολουθήσω τέτοια σειρά...
    Θα σταθώ στο μισογυνισμό, τον έχουμε ξεχάσει! Κι ακόμα καλά κρατεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ούτε τη σειρά γνώριζα, ούτε το βιβλίο...
    Σε ευχαριστούμε Μαρία μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή