Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Αμνησία, Federico Axat

"Ξύπνησα μέσα σε μια δίνη αβεβαιότητας, όπως συνέβαινε συνήθως όταν μεθούσα και έπεφτα σε άλλο κρεβάτι από το δικό μου. Η πρώτη µου επαφή µε την πραγµατικότητα ήταν το απόµακρο τρίξιµο της κούνιας στην µπροστινή βεράντα• η δεύτερη, το χτύπηµα της λάµπας καθώς τεντωνόµουν, πριν ακόµη ανοίξω τα µάτια µου. Το µοιραίο που στοίχειωνε τη ζωή µου τελευταία έκανε τη λάµπα να πέσει και να γίνει χίλια κοµµάτια. Εκείνη τη στιγµή συνειδητοποίησα ότι ήµουν ξαπλωµένος µπρούµυτα στο πάτωµα. Τότε µε την άκρη του µατιού µου διέκρινα το σώµα. Όλο αυτό κράτησε λιγότερο από µισό λεπτό, στο µυαλό µου όµως τα γεγονότα εκτυλίσσονταν µε τροµαχτική βραδύτητα. Γύρισα το κεφάλι, σίγουρος πως κάτι δεν πάει καλά, και είδα το κορίτσι, µε το πρόσωπο στραµµένο στο πάτωµα, σκεπασµένο µ’ ένα λευκό σεντόνι. Το κεφάλι ήταν ελαφρώς γερµένο δεξιά, στο µέρος που στεκόµουν, τα µάτια διάπλατα ανοιχτά."

Τι γίνεται όταν ξυπνάς και μπαίνεις στον απόλυτο εφιάλτη;
Την απάντηση μας τη δίνει η Αμνησία, ένα θρίλερ που διαβάζεται απνευστί. 
Ο Federico Axat τυλίγει με δεξιοτεχνία την πλοκή του έργου σε ένα σφικτό κουβάρι, που όταν αυτό αρχίζει να ξετυλίγεται οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη.
Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο με πριν. Ακόμα κι εκείνα για τα οποία ο ήρωας ήταν απόλυτα βέβαιος.



Ο Τζόνι είναι είκοσι εφτά ετών, ταλαντούχος, αλλά πρέπει να βρει μια καινούρια ιδέα, καθώς η εικονογράφηση της σειράς βιβλίων με την ηρωίδα μέλισσα που εμπνεύστηκε, την Busy Lucy, φαίνεται ότι κούρασε το κοινό. 
Αυτό ίσως να ήταν εύκολο, αν ο Τζόνι δεν βασανίζονταν από διάφορα θέματα που ξεκινάνε από την παιδική του ηλικία και συνεχίζονται στην ενήλικη ζωή του
Καθαρός ήδη ένα χρόνο από το αλκοόλ, συνεχίζει να παλεύει σκληρά με τον εθισμό, ενώ από τον αποτυχημένο του γάμο έχει ένα κοριτσάκι που λατρεύει και που προσπαθεί να βλέπει συχνά.

Η ζωή του δεν είναι ειδυλλιακή, αλλά έχει έναν αδερφό που αγαπά, ανθρώπους που νοιάζονται, φίλους και φυσικά την κόρη του. 
Προσπαθεί να ξαναβρεί τις ισορροπίες του για να σταθεί στα πόδια του, όταν έρχεται εκείνη η νύχτα που ξυπνά κι έρχεται αντιμέτωπος με έναν πραγματικό εφιάλτη. 
Ένα άγνωστο κορίτσι κείτεται νεκρό στο πάτωμα του σαλονιού του και ο ίδιος δε θυμάται καθόλου τις τελευταίες ώρες, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.
Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τι έχει συμβεί, μπαίνει κυριολεκτικά σε άλλη τροχιά, καθώς όσα αποκαλύπτονται είναι πέρα από κάθε φαντασία.




Η Αμνησία είναι ένα εκπληκτικό θρίλερ που καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη στον μυστηριώδη κόσμο του και να τον αφήσει να περιπλανηθεί στους μεγαλύτερους φόβους του, (είτε αυτοί αφορούν τα μυστήρια που μπορεί να κρύβει το δάσος, ή όσα η επιστήμη (απο)καλύπτει), πριν έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια.
Θυμάμαι που όσο το διάβαζα, έδινα νοερά συγχαρητήρια στον Federico Axat, κάθε φορά που η πλοκή ξεπερνούσε τις προσδοκίες και πιστέψτε με, ήταν πολλές αυτές οι φορές.


Ο Federico Axat γεννήθηκε το 1975 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός κάνοντας σπουδαία καριέρα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Φανατικός αναγνώστης του Στίβεν Κινγκ και θαυμαστής της Χάισμιθ, ξεκίνησε να γράφει από πλήξη. Γνώρισε τεράστια επιτυχία με το τρίτο του μυθιστόρημα την Τελευταία έξοδο, το οποίο έγινε διεθνές εκδοτικό φαινόμενο και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Η αμνησία είναι το τέταρτο βιβλίο του.



Συγγραφέας: Federico Axat
Μεταφραστής: Αγγελική Βασιλάκου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 432
Ημερομηνία Έκδοσης: 07/02/2019

6 σχόλια:

  1. Στα ζόρικα μας βάζεις φιλενάδα! Και ξέρεις την αδυναμία μου στο είδος έτσι Μαρία;
    Μια εξαίρετη, όπως πάντα, παρουσίασή σου σε ένα βιβλίο που κεντρίζει άμεσα το ενδιαφέρον στους εραστές του είδους.
    Ευχαριστούμε καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ Γιάννη μου!
      Είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσεις!

      Διαγραφή
  2. Θρίλερ;;; Και μάλιστα μες στις γιορτές;;;
    Καλές γιορτές, με εκπλήξεις... ευχάριστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα θρίλερ είναι παντός καιρού! χαχα!
      Σε ευχαριστώ πολύ! Καλές γιορτές και σε σένα Αλεξάνδρα μου!

      Διαγραφή
  3. Μαρία μου με έβαλες στην διαδικασία να το βρω και να το διαβάσω. Είναι από αυτά που μου αρέσουν.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή