Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Γάλα Μαγνησίας, Κώστας Ακρίβος

Με έναν έξυπνο, διπλής ανάγνωσης, τίτλο και μια εύγλωττη φωτογραφία στο εξώφυλλο, σίγουρα το βιβλίο προϊδεάζει για πολλά!
Κι όμως τελικά ο αναγνώστης πιάνεται απροετοίμαστος για όσα θα συμβούν στην ιστορία που θα διαβάσει.

Το Γάλα Μαγνησίας του Κώστα Ακρίβου δεν είναι μόνο ένα δυνατό μυθιστόρημα ενηλικίωσης, γραμμένο με ειλικρίνεια, είναι πολλά παραπάνω. 
Η ιστορία ξετυλίγεται με συνέπεια και η κύρια αφήγηση διακόπτεται, από μια δευτερεύουσα που σε σωστές δόσεις δίνει την εξέλιξη ενός τραγικού περιστατικού.
Τέσσερα παιδιά, ο Ζερβής που είναι και ο αφηγητής, ο μικροκαμωμένος Αχιλλάκος, ο  Μπράσκας και ο  Μικ, βιώνουν την εφηβεία σε ένα οικοτροφείο του Βόλου λίγο μετά τη δικτατορία κι ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους
Τα ψευδώνυμά τους δηλώνουν και το λόγο που τα απέκτησαν. Ο Ζερβής ήταν αριστεροπόδαρος, ο Μπράσκας θύμιζε αρκετά το ομώνυμο ψάρι και ο Μικ ήταν σωσίας του Μικ Τζάκερ και μεγάλος του θαυμαστής.

Μέσα από τα μάτια του Ζερβή, καταγράφεται η καθημερινότητά τους στο οικοτροφείο με όλα όσα συμβαίνουν εκεί, οι σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά, με τους υπεύθυνους του οικοτροφείου και τους καθηγητές τους,  οι πρώτοι έρωτες, αλλά και οι πρώτες τους επαφές με την πολιτική.
 Τα σοβαρά περιστατικά διαδέχονται τα αστεία, και ο χρόνος κυλάει, ώσπου φτάνει εκείνη η μέρα που θα τα επισκιάσει όλα. Μια ανέμελη βόλτα στη θάλασσα, τελειώνει με φρικτό τρόπο, καθώς πνίγεται ένας συμμαθητής τους.

Τα χρόνια περνούν και ο Ζερβής ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας, προσπαθώντας να ξεδιαλύνει όσα είχαν γίνει εκείνη τη μέρα. Ανακαλύπτει ότι και οι άλλοι βασανίζονταν όλα αυτά τα χρόνια από τα ίδια ερωτήματα.

Η μνήμη του καθένα τους έδινε άλλη διάσταση στα ίδια γεγονότα.
Και το ερώτημα που γεννάται τελικά είναι αν μπορούμε να εμπιστευτούμε απόλυτα όσα θυμόμαστε, ή αν χρειαζόμαστε και τις μνήμες των άλλων για να μάθουμε τελικά την αλήθεια, όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή.


"Για ό, τι έγινε στη θάλασσα εκείνο το καλοκαίρι όσα χρόνια κι αν πέρασαν δεν άνοιξαν το στόμα να πουν το παραμικρό, ακόμα και να το συζητήσουν μεταξύ τους, έστω απ' το τηλέφωνο."

Το τέλος, τελείως απρόβλεπτο, συγκλονίζει τον αναγνώστη με την ορμή του, ενώ παράλληλα του δίνει και τη δυνατότητα να αναλογιστεί πολλά και να υποθέσει άλλα τόσα.
Το Γάλα Μαγνησίας είναι ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα που "παίζει" με τις σκιές που ρίχνει η ίδια η μνήμη στα γεγονότα, επιθυμώντας να τις απομακρύνει για να λάμψει η αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή.
Έχει όμως κι όλα τα καλά στοιχεία ενός αστυνομικού θρίλερ.
Είναι ένα μάλλον πολυεπίπεδο βιβλίο που το σίγουρο είναι ότι καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη στη ροή του, ενώ ταυτόχρονα του δίνει τροφή για σκέψη.


"Όπως και να το δεις, τελικά χαμένοι είναι μονάχα εκείνοι που βρίσκονται κάτω από το χώμα. Γιατί όσες συμφορές κι αν σε δέρνουν, όσες αμφιβολίες και να τυραννούν μέρα νύχτα το μυαλό σου, δεν μπορεί να μη νιώσεις έστω έναν κόκκο χαράς άμα γυρίζεις τα μάτια και βλέπεις τις χιονισμένες πλαγιές να αστράφτουν κάτω από τον ήλιο, τα δέντρα που ετοιμάζονται για την άνοιξη, το γαλάζιο της θάλασσας, τον αέρα να μυρίζει αλμύρα, τα θαλασσοπούλια δίπλα σου, την αίσθηση ότι αύριο θα είναι μια μέρα καλύτερη, όλα θα φτιάξουν."


Γάλα Μαγνησίας

Συγγραφέας: Κώστας Ακρίβος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες:  312

Ημερομηνία Έκδοσης:  04/10/2018
Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιµαρέτ Καβάλας το θεατρικό έργο του Ο γηραιός πατήρ µου από το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

17 σχόλια:

  1. Φαίνεται πράγματι πολύ ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε για την πρόταση, Μαρία μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως πάντα η παρουσίαση άριστη. Μπαίνει στη λίστα των προσεχώς. Σ'ευχαριστούμε Μαρία μου
    Καλή σου ΄μέρα όλη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου όσα μας παρουσιάζεις είναι σε λίστα αναμονής .
    Ετοιμάζω προμήθειες για το καλοκαίρι .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως λέει και το Ρενάκι, κι εγώ ετοιμάζω προμήθειες για το καλοκαίρι!
    Κι έχω διαβάσει κι άλλες θετικές κριτικές για το συγκεκριμένο βιβλίο.
    Κι εγώ με τη σειρά μου σου συστήνω τον Κωνσταντίνο Κέλλη -αν δεν στο
    έχω ξαναπεί- γράφει λογοτεχνία μεταφυσικού περιεχομένου. Και πρόσφατα
    απέκτησα το νέο του βιβλίο -για το καλοκαίρι επίσης!- "Άγιοι Τίποτα" 🌺
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόταση!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε για την όμορφη παρουσίαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και προσωπικά προτιμώ το Maalox Plus, πιστεύω οτι θα είναι πολύ ενδιαφέρον και το Γάλα Μαγνησίας!
    Οπότε το σημειώνω για μελλοντική ανάγνωση, καθώς τα τελευταία χρόνια τα βρίσκω καλύτερα με την ελληνική λογοτεχνία!
    Κίσιζ Μεμαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου,
    τελικά έχεις ειδικότητα στις Βιβλιοπαρουσιάσεις έτσι ; το ξέρεις δα αυτό πλέον. Σε σημείο να έλεγα ότι οφείλεις να το κάνεις επαγγελματικά γιατί το αξίζεις.
    Τελικά σε κάθε εκδοτικό δημιούργημα, το πρώτο μεγάλο "κλικ" το παράγει ο τίτλος ! ένας "πιασάρικος" ιδιαίτερος τίτλος πάντα ελκύει. Είναι ο πρώτος λόγος που σε καλεί ένα βιβλίο κοντά του.
    Ευχαριστούμε αγαπημένη μου φίλη.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ πρωτότυπος τίτλος και σίγουρα θα είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα απ' τις περιγραφές σου.
    Μαράκι, ευχαριστούμε πολύ για τις συστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφερον ακουγεται και ο τιτλος πολυ εξυπνος και περιεργος!!!Καλα εκανες και μας το προτεινεις!!!Καλη συνεχεια και καλο μηνα να εχεις 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξεκινάω ανάποδα, από το απόσπασμα που παράθεσες στο τέλος και που αναφέρεται στη χαρά της ζωής. Περίεργο πράγμα, όταν διαβάζω ανάλογες σκέψεις, σα να νιώθω ποιες είναι γραμμένες με την ψυχή και ποιες "παπαγαλία". Κι ανηφορίζοντας την ανάρτησή σου, φτάνω και στον προϊδεασμό του τίτλου, της φωτογραφίας. Εκεί πάλι κάποιες μυστήριες εσωτερικές διεργασίες μου λένε "διάβασέ με" ή "άφησέ με".

    Συνηγορία: Σε ένα ταξίδι στο Βόλο, εδώ και χρόνια, είχαμε στις αποσκευές μια συλλογή κειμένων λογοτεχνίας με επιμέλεια του Ακρίβου: http://www.biblionet.gr/book/120629/%CE%92%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82:_%CE%9C%CE%B9%CE%B1_%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B1
    (Πω, πωω, πόσο βγήκεε!)

    Τέλος, καλά στα λέει ο Γιάννης - και άλλοι: Έχεις κι εσύ ταλέντο στις παρουσιάσεις, άντε να μην υποκύψουμε!

    Ευχαριστούμε και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Διονύση!
      Διηύθυνε τη σειρά του Μεταίχμιου "Μια Πόλη στη Λογοτεχνία", στην οποία σειρά δε βρήκα τη δική μου πόλη πάντως! Κρίμα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Ε λοιπόν Μαρία, εγώ το είχα σίγουρο τόσο καιρό πως ασχολείσαι με τις παρουσιάσεις επαγγελματικά!!!
    Τέλεια!!!
    Τα βιβλία τα λατρεύω, αν και δεν διαβάζω τόσα όσα θα ήθελα. Τελευταία, 6-7 χρόνια, από έλληνες συγγραφείς διαβάζω μόνο τον Ισίδωρο Ζουργό. Έχω ορκιστεί αποχή :)))
    Όμως τούτο δω, από τα αποσπάσματα που έβαλες πολύ με άγγιξε.
    Θέλω πολύ να το διαβάσω και θα το γράψω στη λίστα μου.
    Και Βολιώτης ο συγγραφέας, και σχεδόν ηλικία μου, άντε 3 χρόνια μεγαλύτερος, νομίζω θα βρω πολλά κοινά στις σελίδες του βιβλίου.
    Πολύ χάρηκα για αυτή την παρουσίαση, αλήθεια!!!
    Σε ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ άρτια και ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου Μαρία μου για το βιβλίο του κυρίου Ακριβού.
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχω διαβάσει ξανά για το βιβλίο, αλλά ήρθα να απολαύσω την κριτική σου,
    αφού είσαι αξεπέραστη σε αυτό το είδος!!!
    Είναι σε... μελλοντικές λίστες!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πραγματικά Μαρία η κριτική σου για το βιβλίο είναι πολύ σπουδαία !! Το σημειώνω ήδη στη λίστα μου όπως και τα άλλα που έχω αγοράσει μετά τη δική σου ανάλυση !!
    ΤΗν αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα σχόλιά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή