Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Αλκυονίδες μέρες, Ευτυχία Γιαννάκη



 "Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί αθώος"

Αλκυονίδες μέρες ονομάζονται οι ηλιόλουστες εκείνες ημέρες του Ιανουαρίου, που έρχονται μέσα στην καρδιά του χειμώνα ως απρόσμενο δώρο και κατά τις οποίες λέγεται ότι το πουλί Αλκυόνη γεννάει τα αυγά του.
Αλκυονίδες μέρες ονομάζεται και το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη μια που η πλοκή του εξελίσσεται ακριβώς στην καρδιά αυτών των ημερών, πράγμα που εντείνει την αντίθεση μεταξύ του καλού καιρού και του κακού γενικότερα. Τραγική ειρωνεία στ' αλήθεια να χάνει μια νέα κοπέλα τη ζωή της ενώ η φύση ολόκληρη συνωμοτεί υπέρ της ζωής!
Η Ευτυχία βάζει τον αναγνώστη κατευθείαν στα βαθιά, όπως θα έκανε κάθε συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας που σέβεται το είδος, αναγκάζοντάς τον να συγχρονιστεί με τον καταιγιστικό ρυθμό, που καθόλου δεν κόβει ταχύτητα μέχρι το τέλος, μέχρι να διαβαστεί και η τελευταία σελίδα!
Το διάβασα απνευστί, με το που έπεσε στα χέρια μου κι αν άργησα να γράψω γι' αυτό ήταν γιατί οι άλλοι καταιγιστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας δε με άφηναν. 
Το σκεφτόμουν όμως πολύ!
Δεν είναι μόνο η υπόθεση που από μόνη της είναι ικανή να κρατήσει το ενδιαφέρον στα ύψη. Η συγγραφέας με αφορμή αυτή, ασχολείται και με άλλα θέματα που μπορεί να μη βρίσκουν λύση στο τέλος, όπως η υπόθεση που καλείται να εξιχνιάσει ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος, αλλά είναι πράγματα που τα ζούμε, θέματα που μας έχουν απασχολήσει και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν στο μέλλον και εικόνες μιας γνώριμης κοινωνίας που θα θέλαμε να ήταν αλλιώς.
Έκπληξη για μένα που μου αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία και που διαβάζω αρκετούς ξένους συγγραφείς του είδους, ήταν ότι η πένα της Ευτυχίας διεισδυτική και αρκούντως αιχμηρή χάραξε μονοπάτια σε μέρη που αναγνώρισα, που αν και δύσβατα, αφού οι καταστάσεις που περιγράφονται και αναλύονται δεν είναι οι καλύτερες, ήταν πιο "γνώριμα" αφού τα διαβαίνουμε δυστυχώς καθημερινά μέσα από την επικαιρότητα.
Φυσικά και ήταν απολύτως λογικό να ακολουθηθούν τα πιο δύσβατα μονοπάτια, εκείνα που βρίσκονται συνήθως στο ημίφως, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με φόνο και στο φόνο δεν οδηγούν οι ειδυλλιακές συνθήκες, αλλά οι άσχημες.


Ας πω όμως δυο λόγια για την υπόθεση.
Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, την πρώτη μέρα των εκπτώσεων βρίσκεται δολοφονημένη μια νεαρή κοπέλα από την Γκάνα.
Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του καλούνται να εξιχνιάσουν την υπόθεση, μα όσο κι αν προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της, εκείνο όλο και μπλέκεται, χάνεται στο παρελθόν και όλα δείχνουν πως δεν έχει μόνο μία άκρη!
Μέσα σε όλα αυτά ο Χάρης αναπόφευκτα κουβαλά και τα δικά του προβλήματα που με κάποιο τρόπο κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν  για να τον κάνουν να αποσυρθεί από την περιβόητη υπόθεση!
Πόση σχέση μπορεί να έχουν οι προσωπικές σχέσεις του Χάρη με τη δολοφονία στο εμπορικό κέντρο;
Η νεαρή κοπέλα είναι η μόνη που βάφει με το αίμα της τις σελίδες του βιβλίου;
Τι σχέση μπορεί να έχει ο γιος του που βρίσκεται προφυλακισμένος για άλλο λόγο με όλα αυτά;
Γιατί κάποιοι θέλουν να βγάλουν τον Χάρη εκτός;
Και ποιος είναι ο Χάρης Κόκκινος;


Μόνο το τελευταίο ερώτημα μπορώ να σας απαντήσω χωρίς να χαλάσω το μυστήριο!
Τον Χάρη τον συναντήσαμε για πρώτη φορά στο "Πίσω Κάθισμα" που είναι και το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας της Αθήνας με τις Αλκυονίδες μέρες να ακολουθούν.
Αν δε διαβάσατε το πρώτο, μην ανησυχείτε!
Μπορείτε άνετα να πιάσετε το νήμα κι από δω, αλλά είμαι σίγουρη πως με το που θα το τελειώσετε θα αναζητήσετε και το "Πίσω Κάθισμα", ενώ θα περιμένετε με αγωνία να κυκλοφορήσει και το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας, για να μπείτε για άλλη μια φορά στον κόσμο του Κόκκινου και να λύσετε μαζί την καινούρια του υπόθεση!


Από όποιο βιβλίο κι αν αρχίσετε θα δείτε πως η Ευτυχία Γιαννάκη ξέρει να δίνει το σωστό ρυθμό και στην πλοκή και στα βιβλία της και όσο η υπόθεση προχωρά και οι ήρωες αποσαφηνίζονται τόσο η ένταση κορυφώνεται!
Ο ρατσισμός, η εκμετάλλευση στο εργασιακό και όχι μόνο περιβάλλον, η οικογένεια, ακόμα και η γειτονιά με τον τρόπο που υπάρχει στις μεγάλες πόλεις σήμερα, είναι κάποια από τα θέματα που αναλύονται, ή θίγονται μέσα στο βιβλίο.
Καλή αστυνομική λογοτεχνία άλλωστε είναι εκείνη που ξέρει να δείχνει και να αναλύει το προφανές, αλλά και να φωτίζει όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνα που κατοικούν στις σκιές και που είναι εκείνα που όσο τα ποτίζει το σκοτάδι, τόσο γεννούν σκοτάδια.
Οι χαρακτήρες δίνονται ολοκληρωμένοι και σκιαγραφούνται στο έπακρο, λες και η ματιά της Ευτυχίας τους περνά από ακτινογραφία πριν τους εκθέσει στο χαρτί.

Και η βία;
"Η βία δεν έχει τίποτε ορθολογικό. Είναι μια κληρονομική ασθένεια, το ένστικτο που πάει από πατέρα σε γιο κι από γιο σε εγγονό και που δεν αναγνωρίζεται ως ασθένεια, γιατί απλά δεν υπάρχει κανένα φάρμακο γι΄αυτή την κληρονομιά. Υπάρχουν καταστολείς, υπάρχουν ωραία λόγια, υπάρχει ο άλλος δρόμος, υπάρχει η τέχνη, υπάρχει η μουσική και τα βιβλία, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα να σου αποσπάσουν την προσοχή......αλλά θα είναι πάντα εκεί στο βάθος του μυαλού σου, μέσα σου, γιατί να την ξεριζώσεις δεν γίνεται. Θα είναι σαν να ξεριζώνεις το μυαλό και την καρδιά του ζώου."

Οι Αλκυονίδες μέρες της Ευτυχίας Γιαννάκη, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος.

26 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον!!!μπήκε στα υπόψιν
    Καλό υπόλοιπο σαββατοκύριακου αγαπημένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστεψέ με δε θα χάσεις!
      Καλό Σαββατοκύριακο...μια εβδομάδα μετά...χαχα!

      Διαγραφή
  2. Ανέκαθεν με γοήτευε η αστυνομική λογοτεχνία!
    Υπενθυμίζει στην εκάστοτε Κοινωνία ότι ο Άνθρωπος είναι εν δυνάμει Κτήνος!...
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "Πίσω Κάθισμα" με είχε "τραβήξει" αμέσως και θα συμφωνήσω, τόσο για τις αρετές της πένας τής συγγραφέως όσο και για το ότι διαχειρίζεται το ρυθμό και την πλοκή πολύ αριστοτεχνικά.
    Οι "Αλκυονίδες Μέρες" μπαίνουν στη λίστα (προηγείται το βιβλίο της Μαρίας το οποίο είχε μπει σε αναμονή, για να τελειώσω τα "Εντιμότατα Λαμόγια"!)

    Πάρα πολύ καλή, εξαιρετική η παρουσίαση από 'σένα, Μαρία μου!
    Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλή συνέχεια στις αναγνώσεις σου!
      Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο επίσης!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σου Μαρία μου. Πάντα οι παρουσιάσεις σου στα βιβλία είναι υποδειγματικές καλή μου και μας δίνουν συγκροτημένη εικόνα για καθένα από αυτά.
    Ευχαριστούμε κοπέλα μου. Καλά να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου...κι εσύ να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  5. Μάλιστα. Θα το σημειώσω στη λίστα δώρων που θα μου κάνουν στα γενέθλιά μου!
    Αλλά πόσο ωραία φωτογραφίζεις και τα βιβλία, Μεμαρία!
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή κίνηση!! Σωστή και σοφή!
      Α θα ετοιμάσω κι εγώ μία για τα δικά μου...βέβαια μέχρι τον Δεκέμβριο έχω καιρό, αλλά σε τόσο κρίσιμα γενέθλια όσα αυτά που θα έρθουν πρέπει να προετοιμαστώ καλύτερα νομίζω!
      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  6. Μια πρόταση δελεαστική
    και μια παρουσίαση αρκούντως δυναμική!!!!

    Καλή Κυριακή ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου είσαι τόσο εξαιρετική στις βιβλιοπαρουσιάσεις σου όσο και στις φωτογραφίες!
    Πολύ πολύ ενδιαφέρον φαίνεται.. Κι αυτή η πρώτη φράση, πως πονάει ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ πονάει αυτή η φράση!
      Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου!

      Διαγραφή
  8. Τιόμορφη η παρουσίαση
    Και οι φωτογραφίες
    όλα εξαιρετικά

    καλημέρα και καλή εβδομάδα

    Κική από το ΕΚΦΡΑΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απίστευτο κι ότι ήθελα πολύ να πάρω μια γνώμη για την Γιαννάκη. Αφού άρεσε σε σένα σίγουρα θα είναι αξιόλογη συγγραφέας!
    Καλή συνέχεια Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια! Όπως κατάλαβες "ψηφίζω" Γιαννάκη ανεπιφύλακτα! :):)
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  10. Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου είδη τα αστυνομικά!! Δεν έτυχε να το διαβάσω αλλά μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου Μαρία μου!! Και φυσικά άκρως ατμοσφαιρικές κι οι φωτό σου!! Στο κλίμα του βιβλίου!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη πως οι Αλκυονίδες Μέρες, αλλά και το Πίσω Κάθισμα θα σε ενθουσιάσουν!
      Σε ευχαριστώ πολύ Μαριλένα μου!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Δεν είχα μέχρι πρότινος ιδιαίτερη προτίμηση στα αστυνομικά, απέκτησα όμως καθώς μου έπεσαν μερικά πολύ δυνατά (αστυνομικά) βιβλία στα ΄χέρια μου, οπότε σημειώνονται και τα δύο βιβλία της Ευτυχίας Γιαννάκη , στη λίστα που τελειωμό δεν έχει!
    Πολλά φιλιά Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτές οι λίστες μας!
      Είμαι σίγουρη όμως πως θα κατατάξεις κι αυτά στα "πολύ δυνατά"!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή