Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Νεκροταφείο βρεφών

Όταν άκουσα πως στην Αστυπάλαια βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος, μοναδικός στον κόσμο, η φαντασία μου οργίασε.
Όταν τον επισκέφτηκα, κι ενώ με είχαν ήδη προειδοποιήσει να μην περιμένω πολλά, απογοητεύτηκα από την εικόνα που αντίκρισα.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που τράβηξα από διαφορετικές μεριές, αλλά και οι πιο κοντινές που μπόρεσα να βγάλω, πίσω από το συρματόπλεγμα που είναι και η μοναδική του προστασία, ο χώρος προς το παρόν τουλάχιστον βρίσκεται στην τύχη του.
Το κείμενο που ακολουθεί, το παραθέτω αυτούσιο από τη σελίδα  www.astipalea.org 

Κατά την επίσκεψη σας στην Χώρα μην παραλείψετε να δείτε το Βρεφικό Νεκροταφείο που είναι και το µοναδικό στον κόσµο.

Βρίσκεται στην περιοχή «Κυλίνδρα» µε θέα τον κόλπο του Λιβαδιού. Τόσο από αρχαιολογικής όσο και από ανθρωπολογικής άποψης πρόκειται για μοναδικό εύρηµα και χρονολογείται στην Γεωµετρική περίοδο.

Μοναδικό στον κόσμο το νεκροταφείο βρεφών με ταφές σε πήλινα αγγεία, αποκαλύφθηκε στην Αστυπάλαια. Η ανασκαφή έφερε στο φως πάνω από 2.500 χιλιάδες ταφές βρεφών, κυρίως νεογέννητων μωρών, τα οποία είχαν εναποτεθεί μέσα σε πήλινα αγγεία, σύμφωνα με έναν τρόπο ταφής που ονομάζεται εγχυτρισμός.

Η ταφή μέσα σε πήλινα αγγεία αρχικά χύτρες, αλλά και υδρίες, πίθους, αμφορείς ή και άλλα σχήματα αγγείων, ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος ταφής στην αρχαία εποχή για μωρά, συμβολίζοντας πιθανόν τη μήτρα της μητέρας τους.

Η ταφή του βρέφους γινόταν συνήθως από οπή που ανοιγόταν στην κοιλιά του αγγείου, η οποία στη συνέχεια καλυπτόταν με το ίδιο τεμάχιο που είχε αποκοπεί ή ακόμη και με κάποια πέτρα.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι στην περιοχή υπήρχε ιερό της γεωμετρικής εποχής, όπου έρχονταν πιστοί για να εναποθέσουν το χαμένο μωρό τους ή ακόμη και τα έμβρυα από τις αμβλώσεις. Στη συνέχεια ωστόσο το αρχικό ιερό της γεωμετρικής περιόδου με τα χρόνια εξελίχθηκε σε πανελλήνιο ιερό, όπου πιστοί προσέρχονταν να προσφέρουν το χαμένο μωρό τους, χωρίς κτερίσματα, το ίδιο ως αφιέρωμα.





45 σχόλια:

  1. Πραγματικά απορώ γιατί στα νησιά και μάλιστα στα μικρά οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν για να προσέχουν και να αναδεικνύουν την κληρονομιά τους.Κρίμα...
    Καλό μήνα Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως δεν είναι όλα θέμα των κατοίκων...όταν εμπλέκονται διαφορετικές υπηρεσίες και διαφορετικά συμφέροντα, γίνεται ένα μπάχαλο συνήθως...σε νέα ανάρτηση διευκρινίζω κάποια πραγματάκια!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία μου
    Δεν ήξερα κάτι σχετικό
    Μια ανάδειξη του χώρου χρειάζεται!!!

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται οπωσδήποτε...κι ελπίζω να γίνει γρήγορα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Δεν το είχα ακούσει ότι υπήρχε τέτοιος χώρος και πραγματικά θα του άξιζε περισσότερη προσοχή και φροντίδα.
    Σε άλλες εποχές η παιδική και βρεφική θνησιμότητα ήταν πολύ μεγάλες, κι ο πόνος των μανάδων το ίδιο. Θυμάμαι κάτι μικροσκοπικούς τάφους που είχαμε δει σε κατακόμβες της Ρώμης, ήταν αμέτρητοι και συγκλονίζουν...
    Καλή μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά είναι συγκλονιστικό κι ο πόνος ίδιος όπως λες!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  4. Όπως πολλά αφημένα στην τύχη τους έτσι και αυτό. Και είναι κρίμα γιατί είναι μοναδικό όπως μοναδική θα είναι και η αδιαφορία του κράτους. Τι να πω;
    Όμορφες φωτογραφίες πάντως.
    Καλημέρα Μαρία μου με ένα γλυκό φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο,Μαρία,για την ενημέρωση!
    Δεν γνώριζα το θέμα κι εγώ.
    Ανάμεικτα μου προκαλεί συναισθήματα...
    Θαυμασμό για το παρελθόν μας,
    απογοήτευση για το παρόν..
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι λες τώρα... Δύο χρόνια που η Λεκάνα (συγνώμη, Χριστίνα ήθελα να γράψω) δούλευε στην Αστυπάλαια, δεν πρέπει να το πήρε χαμπάρι, διότι δεν μου είχε πει τίποτε για το νεκροταφείο βρεφών.
    Πάντως δεν είναι το μόνο που είναι παρατημένο. Φαντάζεσαι πόσα παρατημένα υπάρχουν στο ειδυλλιακό Άργος, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε επτά πόλεις διαφορετικών χρονολογιών... Ακόμα και απέναντι από το σπίτι που κατοικώ έχει κάτι που μοιάζει με τάφο, δεν ξέρω τι ακριβώς είναι, το οποίο μόλις πέρυσι το περιφράξανε.
    Ένυγουέι, είναι πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες σου, όπως πάντα άλλωστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου έλεγε και η Λεκάνα (συγνώμη, Χριστίνα ήθελα να γράψω), ότι υπάρχει ένα μέρος λίγο παραπέρα από εκεί που δούλευε σκεπασμένο με μουσαμάδες και κλειστό με πλέγματα?
      Έλα στη θέση της!
      Αν το περιφράξανε πέρυσι, έχετε ακόμα μέλλον...θα ακολουθήσουν οι μουσαμάδες σε προειδοποιώ!
      Για να μην ξαφνιαστείς το λέω!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Ελεεινή εικόνα Μαρία....! πραγματικά σε προκαλεί για την εγκατάλειψη και την περιφρόνηση. Λίγο ακόμα να καταντήσει βοσκοτόπι δηλαδή.
    Τι να πω. Το μακρινό σου βήμα μας έφερε σε ένα όμορφο νησί αλλά οι προβληματισμοί μεγάλοι.
    Καλή συνέχεια κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολλά τα θέματα, και αν προσέξεις στη φωτό, δε θα ξαφνιαστείς που είναι κατά κάποιο τρόπο ήδη βοσκοτόπι, μια και η περιοχή έχει πολλά κατσίκια και η πλαγιά είναι φραγμένη...υπάρχει πορτούλα για να μη βγαίνουν τα κατσίκια και την οποία πέρασα ουκ ολίγες φορές μια και το μέρος αυτό ήταν ότι πρέπει για να βγάζω βόλτα τον Μπρίκι και να τον αφήνω να τρέχει πάνω κάτω την πλαγιά!
      Και στο λέω κρυφά να μη μας ακούσουν...κάτω υπάρχει και υπέροχη παραλία που λίγοι γνωρίζουν...

      Διαγραφή
  8. Μοναδικό στον κόσμο ε; Ιδέα δεν είχα.
    Έτσι όπως διάβαζα την περιγραφή σκέφτηκα..."εντοιχισμένα μωρά:"
    Μιλ μερσί για την ενημέρωση Μεμαρία μας! :)
    (κρίμα για την εγκατάλειψη βέβαια...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένε πως έφερναν μωρά εκεί από όλη τη Μεσόγειο...ελπίζω κάποτε να αποκατασταθεί και να γίνει ένας αρχαιολογικός χώρος που θα αξίζει να επισκεφτούμε!

      Διαγραφή
  9. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιάννη. Έκανα ακριβώς τις ίδιες σκέψεις.
    Πιστεύω πως οπουδήποτε στην Ευρώπη αν υπήρχε αυτό το μοναδικό στον κόσμο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, θα είχε ανεγερθεί κάποιο υπερσύγχρονο μουσείο και θα υπήρχε πλήρης αξιοποίηση, καθώς και τεράστια προβολή του τόπου που το φιλοξενεί.
    Στα μέρη μας θα παραμείνει μια ακόμα χορταριασμένη ανασκαφή σκεπασμένη με μουσαμάδες.

    Συγγνώμη για τη μιζέρια μου Μαρία, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φυσικά θα συμφωνήσω απόλυτα!
      Ελπίζω μόνο κάποτε, κατά προτίμηση σύντομα, να γίνει κάτι και να αναδεχθεί ο χώρος!

      Διαγραφή
    2. φυσικά ήθελα να γράψω αναδειχθεί, αλλά βγήκε λειψό!

      Διαγραφή
  10. Πολύ λυπηρό!! Το ότι δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή του δείχνει την ανικανότητα όλων υπευθύνων εδώ και δεκαετίες!!Είναι εξαιρετικό εύρημα ..... αλλά θλιβερό το θέαμα!!!! γιατι τόση εγκατάλειψη ;Γιατι δεν έγινε ποτέ καμία αναφορά από τα Μ.Μ.Ε; Εστω και έτσι χαίρομαι για την όμορφη ενημέρωση!! Καλό σου Βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις ίδιες απορίες έχουμε όλοι...μα έκανα νέα ανάρτηση, που φυσικά δε δίνει απαντήσεις, μα λέει όσα υποψιαζόμαστε όλοι μας!
      Να είσαι καλά!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  11. Ούτε που το είχα ξανά ακούσει... κι είναι μοναδικό στο κόσμο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και όπως εμεις δεν είχαμε ξανακουσει για αυτό το παιδικο νεκτροταφείο.. νομιζω οτι και οι υπευθηνοι του τόπου μαλλον δεν το ξερουν αλλιως δεν θα το είχαν εγκαλιψει στην τύχη του... κριμα για την εγκαταλιψη φιλη μου.. οι αρμόδιοι το ξερουν; τέτοια ευρήματα μοαδικα στον κόσμο θα έπερεπε να αναδικνύονται αλλιως.. τα φιλιΆ μου ΜΑΡΊΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι πως το ξέρουν, μια και ανακαλύφθηκε από το 1995, αλλά προφανώς δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. ❤ Μαρία, οι φωτογραφίες σου είναι θαύμα (όπως πάντα)
    το θέμα όμως, κόβει την ανάσα, όχι, δεν το ήξερα καν
    αλλά δεν σου κρύβω ότι έχω πάθει σοκ με έναν τέτοιο χώρο
    που κανονικά θα έπρεπε να μην χρειαζόταν να υπάρχει ποτέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Το θέμα είναι συγκλονιστικό και πραγματικά δεν αντέχεις να το σκέφτεσαι!

      Διαγραφή
  14. Ενδιαφέρον εύρημα αν και μακάβριο.
    Δείχνει πολλά για την τότε κοινωνία.
    Η εγκατάλειψή του δείχνει επίσης πολλά για την σημερινή κοινωνία.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω πάει δυο φορές στην Αστυπάλαια αλλά πρώτη φορά ακούω για αυτό το μέρος!Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο της Μαρίας Νικολάου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ξαναπάς, ρίξε κι εκεί μια ματιά κι ελπίζω κάτι να έχει αλλάξει...εντάξει δεν έχω και μεγάλη ελπίδα, αλλά λέμε τώρα!

      Διαγραφή
  16. Είδα χθες την ανάρτηση στο fb μιας αμερικανίδας φίλης που έγραφε :"We Remember - the babies born sleeping, those we carried but never held, those we held but could not take home, those who came home but could not stay." Προφανώς, ο Οκτώβρης είναι μήνας "pregnancy and infant loss awareness", στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και θυμήθηκα τη δική σου ανάρτηση, για το νεκροταφείο βρεφών στην Αστυπάλαια. Το οποίο έχει, ως θέμα, κάτι αφύσικο (θάνατος στην αρχή της ζωής;), τρυφερά θλιβερό και μακάβρια συγκινητικό. (Γράφοντας το σχόλιο, μού ήρθε στο μυαλό ένα νεκρό μωρό σε υδρία, προς φωτογράφηση από την Anne Geddes.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφύσικο και θλιβερό κι από όλα είναι...δεν αντέχεται...
      Ξέρω πως στο εξωτερικό συνηθίζεται να φωτογραφίζουν τα νεκρά τους βρέφη για να κρατάνε την ανάμνηση. Μια απόδειξη πως ήταν εδώ...γράφω κι ανατριχιάζω...είναι τόσο συγκινητικό..πώς το έγραψες?...μακάβρια συγκινητικό...έτσι ακριβώς!!

      Διαγραφή
  17. Δεν είχα ιδέα, πρώτη φορά το ακούω αυτό! Κι εγώ συμφωνώ με τη Μαρία Νι., το ίδιο θα σου έγραφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι εγώ δεν το ήξερα Μαρία μου παρότι έχω πάει αρκετές φορές στο νησί. Φαίνεται δεν το θεωρούν "αξιοθέατο", αφού κανείς απ' τους ντόπιους δεν μας μίλησε γι αυτό. Οι φωτογραφίες σου κόβουν την ανάσα, αλλά άξιζε η ενημέρωση.
    Φιλιά και καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως δεν το αναφέρουν επειδή η κατάστασή του είναι αυτή που είναι, ή δεν έτυχε να το αναφέρουν...ποιος ξέρει!

      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  19. Πολύ ενδιαφέρον θέμα, Μαρία! Και πολύ όμορφες φωτό.
    Οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του. Ο Μέγας Αλέξανδρος, προφανώς, είναι πιο σημαντικός από τα βρέφη...
    Καλό μήνα είπαμε; ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αλεξάνδρα μου!
      Πραγματικά, αν σκεφτείς πως αλλού χαλάνε εκατομμύρια ακόμα και για "εκπροσώπους τάφων" και μη χειρότερα, χάνεσαι στη "μετάφραση"!
      Καλό μήνα...και να είπαμε, ξαναλέμε!

      Διαγραφή
  20. Με μελαγχόλησε λίγο το μακάβριο του θέματος,ειδικά επειδή έχει να κάνει με βρέφη!
    Από την άλλη,κρίμα να είναι τόσο παραμελημένο και εγκαταλελειμμένο!
    Πρώτη φορά μαθαίνω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, αν και έχω πάει Αστυπάλαια αρκετές φορές!
    Φιλιά Μαράκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κατανοώ απολύτως!
      Ελπίζω όταν ξαναπάς να έχει γίνει κάτι...εντάξει δεν περιμένω και θαύματα, αλλά λέμε τώρα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Μαρία μου, δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη τέτοιου χώρου. Μα καλά πως έβγαλες φωτογραφίες, με τέτοια φύλαξη; Έχω πάθει πλάκα με το πόσο "χύμα" είναι η κατάσταση. Σε ευχαριστούμε που μας το παρουσίασες :)
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κίνδυνο της ζωής μου...χαχα!
      Όταν έβαλα το χέρι ανάμεσα στο συρματόπλεγμα για να βγάλω τις πιο κοντινές, λερώθηκα λίγο η αλήθεια είναι...:P
      Να είσαι καλά!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή