Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Βοϊδοκοιλιά


Όταν είχα επισκεφτεί τη διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς* επηρεασμένη από την ιστορία, τους μύθους, αλλά και τις υπέροχες, τραβηγμένες από ψηλά, πανοραμικές φωτογραφίες που έδειχναν ένα μαγευτικό  τοπίο απογοητεύτηκα λίγο, παρότι δεν έφταιγε καθόλου το ίδιο το μέρος, αλλά οι περιστάσεις και σίγουρα ο μήνας που διάλεξα να το επισκεφτώ.

Ο Αύγουστος δεν είναι ο καταλληλότερος μήνας για να βρεις εκεί τη μαγεία που ψάχνεις. Αντίθετα μπορεί να συναντήσεις ακόμα και γνωστούς σου, αφού η παραλία είναι γεμάτη κόσμο.
Πολύς κόσμο και πολλές ομπρέλες που αλλάζουν το τοπίο που είχες στο μυαλό ότι θα συναντήσεις.

Δε φταίει ο κόσμος όμως, ούτε κι εσύ, όπως πολύ σωστά λέει το λαϊκό άσμα, μια και κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβαίνει μέσα στον απόλυτο μήνα των διακοπών. 
Και πάρε παράδειγμα τον εαυτό σου που είχε την ίδια σκέψη με όλους τους άλλους. Και η δική σου ομπρέλα καταστρέφει ωραιότατα τη φαντασίωση που έφερε ως εδώ τη διπλανή παρέα.

Κι αλίμονο, αν δεν είσαι πετούμενο, δε θα απολαύσεις την ονειρική θέα από ψηλά, αλλά αυτό υποθέτω ότι το καταλαβαίνεις και δεν περιμένεις πολλά πολλά, εκτός αν είσαι αποφασισμένος για περπάτημα. Βέβαια Αύγουστο μήνα με ντάλα ήλιο καθόλου δεν το συνιστώ. 

Αντίθετα προτείνω να αφήσουμε εδώ κάπου τα πράγματά μας, να στρώσουμε τις ψάθες, να βάλουμε αντηλιακό και να αρχίσουμε τις βουτιές. Μπορεί η διαδρομή για τα βαθιά να μοιάζει με ώρα αιχμής σε κεντρικό δρόμο και το νερό να είναι μάλλον προς το χλιαρό της μπανιέρας, αντί για το δροσερό που λαχταρούσες, αλλά σταμάτα να γκρινιάζεις κι απόλαυσέ το.

Κολύμπα λίγο πιο μακριά, προσπέρασε τα πιτσιρίκια με τα νεροπίστολα, περίμενε να περάσει το κόκκινο φουσκωτό και άρχισε να κολυμπάς σαν να μην υπάρχει γυρισμός.
Που υπάρχει, γιατί πού αλλού θα πας, πάλι στην ακτή θα βγεις και θα υποσχεθείς στον εαυτό σου πως κάποτε θα επιστρέψεις εδώ, αλλά ποτέ ξανά τον Αύγουστο. 
Ίσως Ιούνιο, ή Σεπτέμβριο. Και θα έρθεις προετοιμασμένος για όλα, μα πάνω απ' όλα με κατάλληλα για πεζοπορία παπούτσια και φυσικά νερό! Μη σε πιάσω πάλι απροετοίμαστο και αναβάλεις για άλλη μια φορά την ανάβαση, θα τσακωθούμε στο λέω!

Τότε λοιπόν, φρόντισε να ξεκινήσεις χαράματα για να αφήσεις τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας* να σου δείξει τα πιο όμορφα μυστικά της πριν αρχίσεις να ανηφορίζεις για το Παλαιόκαστρο*.
Μην ξεχάσεις να κάνεις την απαραίτητη στάση στη σπηλιά του Νέστορα*, εκεί όπου ο Ερμής έκρυψε τα 50 βόδια που έκλεψε από τον Απόλλωνα. Τα βόδια δε θα τα δεις, αλλά θα δεις αυτό που ονειρευόσουν. Την Βοϊδοκοιλιά από ψηλά!
Και καθόλου εντύπωση δε θα σου κάνει πια το όνομά της.

Όταν χορτάσουν τα μάτια σου και η ψυχή σου ομορφιά, τότε μπορείς να κατέβεις να κάνεις το μπάνιο σου. 
Μην ξεχάσεις όμως πριν φύγεις να κάνεις λίγο ακόμα κόπο για να δεις και τον θολωτό τάφο του Θρασυμήδη* που βρίσκεται στον λόφο στα δεξιά της παραλίας.

Θα σε πάω σήμερα ως εκεί, στην παραλία δηλαδή, αλλά μη σε δω να κατσουφιάζεις. Είπαμε ήταν Αύγουστος, είχε κόσμο, είχε ζέστη...ουφ!...
Προετοιμάσου λοιπόν ψυχολογικά, γιατί να, μόλις κατηφορίσουμε θα τη συναντήσουμε μπροστά μας.
Και όπως και να το κάνουμε, ακόμα και με αντίξοες συνθήκες δεν παύει να είναι η Βοϊδοκοιλιά.
Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας!*Βοϊδοκοιλιά: Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων. Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Στο νότιο άκρο της Βοϊδοκοιλιάς αναπτύσσεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο, όπου βρίσκονταν τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου.
Η παραλία προσεγγίζεται από χωματόδρομο που διασχίζει περιμετρικά την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από χωματόδρομο από το χωριό Πετροχώρι καθώς και από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι.
Πιστεύεται ότι η παραλία αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα στην οποία σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο. 


*Σπηλιά του Νέστορα: Στο βράχο που είναι χτισμένο το Παλιόκαστρο, από τη πλευρά της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, είναι ορατό ένα σπήλωμα. Πρόκειται για το μυθικό πλέον Σπήλαιο του Νέστορος, γιου του Νηλέα. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο οποίος επισκέφτηκε την Πύλο περί το 160 π.Χ., εκεί φυλάσσονταν τα βασιλικά βόδια. Κατά τη μυθολογία, ο Ερμής έκρυψε στο σπήλαιο τα 50 βόδια που έκλεψε από τον Απόλλωνα. Ο Ερρίκος Σλήμαν εντόπισε ευρήματα της περιόδου του Νέστορος, που μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή από τα πρώιμα εκείνα χρόνια. Μέσα στο σπήλαιο είναι ορατοί σταλακτίτες.
Πηγή: pylos.info 

Παλαιόκαστρο: Το κάστρο θεωρούνταν σχεδόν απόρθητο με μόνη προσβάσιμη είσοδο αυτή στην Νότια πλευρά του, εκεί που καταλήγει το σημερινό μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία στο "Πέρασμα της Συκιάς". Και αυτό το σημείο βέβαια είχε σημαντικές δυσκολίες για τους εκάστοτε κατακτητές αφού οι αμυνόμενοι είχαν την δυνατότητα με μικρά κανόνια τοποθετημένα στα τείχη να αποκρούουν ισχυρότερες αντίπαλες δυνάμεις. Το Παλαιόκαστρο άρχισε να παρακμάζει όταν οι Τούρκοι αποφάσισαν να φράξουν για τα πλοία την είσοδο του Ναυαρίνου από το "Πέρασμα της Συκιάς". Η βαρύτητα έπεσε στην μεγάλη είσοδο στον κόλπο και το Νιόκαστρο, που χτίστηκε για να την περιφρουρεί.

Στο εσωτερικό του κάστρου, ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τον μεγάλο περίβολο ο οποίος στο παρελθόν φιλοξενούσε αρκετά οικήματα, τα οποία έχουν πλέον καταρρεύσει. Ακόμα θα δείτε και μεγάλες γούρνες (θέλει την σχετική προσοχή κατά την προσέγγιση σας σ'αυτές) οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την συγκέντρωση του νερού της βροχής, καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη πηγή νερού ή πηγάδι.

Στις μέρες μας, έχει απαγορευθεί από τις αρχές η πρόσβαση στο κάστρο από την είσοδο που βρίσκεται στο τέρμα της Χρυσής Ακτής/Ντιβάρι, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πτώση τμημάτων της οχύρωσης του κάστρου. Υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικής ανάβασης από μονοπάτι που θα βρείτε να ξεκινάει δίπλα από την είσοδο της Σπηλιάς του Νέστορα και οδηγεί σε μια τρύπα στο τείχος, απ' όπου μπορείτε να μπείτε στο κάστρο.

Πηγή: pylos.info

ιμνοθάλασσα Γιάλοβας: Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι μια περιοχή με τεράστια οικολογική σημασία! Μια ζώνη προστασίας για πληθυσμούς πουλιών και ζώων. Μεγάλος αριθμός αργυροτσικνιάδων ζουν και αναπαράγονται εδώ. Μεταξύ άλλων θα βρείτε εδώ και τους αφρικανικούς χαμαιλέοντες- το μόνο μέρος στην Ευρώπη!

*Τάφος Θρασυμήδη: Ο θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου (1680-1060 π.Χ.) είχε εντοπιστεί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, από τον Άγγλο ιστορικό G.B.Grundy, αλλά την πρώτη συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε κατά την δεκαετία του 1960 ο Σπ. Μαρινάτος. Ο ανασκαφέας θεώρησε ότι πρόκειται για το ταφικό μνημείο του Θρασυμήδη, γιου του μυθικού βασιλιά Νέστορα, το οποίο αναφέρει και ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του. Ο τάφος ήταν μερικώς συλημένος, αλλά από τα εναπομείναντα κτερίσματα μπορούμε να φανταστούμε τον πλούτο του: πλήθος λίθινων βελών, δύο περιδέραια από αμέθυστο και σάρδιο, τέσσερα χρυσά ελάσματα, δύο μικρά μυκηναϊκά αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα.

Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί ο ακέραιος σκελετός βοδιού, πιθανότατα από θυσία προς τιμήν του νεκρού. Νεότερες έρευνες (1977-1979) υπό τον καθηγητή Γ. Κορρέ, απέδειξαν ότι ο θολωτός τάφος κτίστηκε επάνω σε τύμβο της Μεσοελλαδικής εποχής (2050-1680 π.Χ.) με ταφικούς πίθους, ενώ γύρω από τον τάφο εντοπίστηκαν ίχνη Πρωτοελλαδικού οικισμού (3100-2050 π.Χ. περίπου), αλλά και στοιχεία Νεολιθικής κατοίκησης (περίπου 4.000 π.χ.). Ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή μαρτυρείται και κατά τα Ελληνιστικά χρόνια (323-31 π.Χ.). Τα πολυάριθμα πήλινα πλακίδια και ειδώλια του 4ου-3ου αι. π.Χ. που βρέθηκαν γύρω από τον θολωτό τάφο, μαρτυρούν την άσκηση προγονικής λατρείας σε επώνυμο ήρωα και συνδέονται πιθανότατα με μικρή κατασκευή, ίσως βωμό Ελληνιστικών χρόνων, που ερμηνεύτηκε ως ηρώο.
Πηγή: pylos.info

32 σχόλια:

 1. Φεύγω! Θα έρθει κανείς μαζί; Καταγγέλλω το κείμενο ως ένα τεράστιο και προκλητικό ψέμα και ξεκινάω αμέσως να διαπιστώσω του λόγου το αληθές! Ε, μα!
  Αλλά, θα μου πεις, μήπως δεν ήταν σοφός ο Νέστορας, που δέσποζε σ' αυτή τη γειτονιά;

  Λοιπόν, Μαρία, ραντεβού στη διπλανή ομπρέλα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εμένα με ξετρελαίνουν κάτι τέτοια!
  Παραλίες και περπατήματα και λίγη περιπέτεια -θα φτάσω..δε θα φτάσω; Θα το βρω δε θα το βρω; Μου έχει μείνει απωθημένο μάλλον από παιδί που δεν με έστειλαν στα πουλάκια :)
  To μέρος δεν το έχω επισκεφθεί. Φαίνεται υπέροχο από τις φωτογραφίες σου Μαρία μου. Όσο για την παρουσίασή σου, πέρα από απολαυστική, είναι και κατατοπιστικότατη!!
  Θα συμφωνήσω μαζί σου για τον Αύγουστο. Πολύς ο κόσμος, έχει και μελτέμια, το ρισκάρει κανείς να τη βγάλει μέχρι το τέλος των διακοπών με αντηλιακό στην ξαπλώστρα.
  Σημαδεύω την Βοϊδοκοιλιά στο χάρτη και..φεύγουμε:)
  Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εμένα με ξετρελαίνουν και οι παραλίες και οι περιπέτειες!
   Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Το αδικούν λίγο το μέρος, αλλά θα προσπαθήσω καλύτερα την επόμενη φορά!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 3. Αυτή η πατρίδα τα έχει όλα!!!!

  Ευχαριστώ για τη βόλτα ...φιλάκι ♥♥♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ω ναι, όλα τα έχει!!
   Ευχαριστώ που ήρθες στη βόλτα! :)
   Φιλιά πολλά!♥♥♥

   Διαγραφή
 4. Τι μου θύμισες Μαράκι!! Υπέροχες οι φωτό σου!! Έχω περάσει πολλά καλοκαίρια σε αυτά τα μέρη, κολυμπώντας στην Βοϊδοκοιλιά, στην Γιάλοβα!! Έχω σκαρφαλώσει για ώρα ανεβαίνοντας με την παντούφλα το λόφο για την σπηλιά και τα γδαρσίματα δεν ήταν τίποτα μπροστά στην θέα!! Έχουμε απίστευτα μέρη!! Να περνάς όμορφα το καλοκαιράκι σου!! Σε φιλώ!! 😘🐙

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου θύμισα τόσο όμορφα πράγματα..ακόμα και τα γδαρσίματα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μας πτοούν!
   Φιλιά πολλά και να περνάς κι εσύ όμορφα!

   Διαγραφή
 5. Μαρία μου,
  να πω κάτι. Τι γίνεται με τις περιπτώσεις των ανθρώπων, που, αντικειμενικά, δεν μπορούν να τα ζήσουν όλα αυτά ; μιλάω αντικειμενικά έτσι ; και όταν λέω αντικειμενικά, αναφέρομαι σε μια σειρά αποτροπές και δυσκολίες.
  Τα ταξίδια είναι ένα απωθημένο μου. Κάτι που θα ήθελα συνέχεια να κάνω. Που, σαν πήρα αυτή τη σύνταξη, θεώρησα πως θα μπορούσα να τα κάνω. Να χαρώ τις στιγμές που αναφέρεις.
  Έλα όμως που άλλα θέλουμε και άλλα μπορούμε. Γιατί η ζωή μας χτίστηκε σε περιορισμούς και μειώσεις και υποβαθμίσεις. Και τότε αρχίζουν τα ζητήματα Μαρία. Και είναι και πολλά.
  Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μέσα απ τις φωτογραφίες.
  Αυτό να το θυμάσαι.
  Σε φιλώ και εύχομαι καλή βδομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλοι, ή έστω οι περισσότεροι, στο ίδιο καζάνι βράζουμε Γιάννη μου. Μερικοί παραβράζουμε κιόλας, κινδυνεύοντας να καούμε τελείως, αλλά το παλεύουμε όσο μπορούμε! Όσο παλεύεται δηλαδή! Και μέσα στην πάλη ξετρυπώνουμε και κάτι παλιές φωτογραφίες...
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 6. Καλησπέρα Μαρία μου !!! Η Βοιδοκοιλιά όντως είναι ξακουστή παραλία που είναι ακόμα καλύτερη όταν την κοιτάς από ψηλά η καλύτερα ακόμα από αεροφωτογραφία !!! Πράγματι τον Αύγουστο έχει πάρα πολύ κόσμο , τα δεν νερά πολύ ρηχά και πολύ ζεστά !Διαβάζοντας το σχόλιο του Γιάννη πιο πάνω χαίρομαι που την έχω γνωρίσει από κοντά !Να απολαύσεις το καλοκαίρι σου !!! Σε φιλώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θέλω πολύ να ξαναπάω και την επόμενη φορά να τα κάνω όλα σωστά, για να μπορέσω να απολαύσω τη θέα από ψηλά!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 7. Μακάρι να μπορούσαμε να πηγαίνουμε διακοπές όποτε θέλουμε.
  Η χώρα μας είναι τόσο όμορφη που θες δυο ζωές να την γυρίσεις.
  Καλά να περνάς Μαρία μου και σου εύχομαι πολλές τέτοιες εξορμήσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι να μπορούσαμε Μαρία μου!
   Σε ευχαριστώ πολύ! Κι εσύ να περνάς όμορφα!

   Διαγραφή
 8. πανεμορφο μερος, δεν εχω πάει ποτε αλλα εννοειτε πως θα το ηθελα
  μακαρι να τα καταφερω στο μελλον

  να περνας ομορφα Μαρια μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το εύχομαι Κική μου!
   Σε ευχαριστώ πολύ!
   Να περνάς κι εσύ όμορφα!

   Διαγραφή
 9. Τι υπέροχο, παραδείσιο μέρος. Σ' ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες, Μαρία μου. Μου άρεσε ιδιαίτερα η πρώτη φωτογραφία. Πιάνεις σχεδόν τον εαυτό σου να κάνει μερικά βήματα μπροστά και να τεντώνει το πόδι του προς το νερό, να βραχεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν δε γίνει κανένα θαύμα σήμερα να κάνω καμιά βουτιά, θα βγάλω το μεσημέρι κοιτώντας τη φωτογραφία για να δροσίζομαι...χαχα!
   Είναι πραγματικά υπέροχο μέρος και οι φωτογραφίες μου το αδικούν!

   Διαγραφή
 10. Πολύ όμορφο μέρος και οι φωτος σου μαγικές.
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Υπέροχα!
  Παράδεισος!!
  Μα δεν ήξερες πως τον Αύγουστο δεν πάμε διακοπές;;

  Φιλάκια πολλά:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν σου δίνουν άδεια Αύγουστο κάνε κι αλλιώς...χαχα!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 12. Προς το παρόν, διακοπές κάνουν τα μάτια μου και αυτό χάρη στις φωτό σου!
  ΑΦιλάκια πολλά και ανεμοδαρμένα σήμερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πολύ ωραία η παρουσίασή σου Μαρία.
  Φαντάζομαι την ομορφιά του τοπίου σε εποχή μη αιχμής!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ πολύ!
   Σίγουρα θα είναι καταπληκτικό τότε!

   Διαγραφή
 14. Πολύ ωραία μας ταξιδεψες στην όμορφη Βοιδοιλια! Έχω πάει και είναι πάρα πολύ όμορφη, δεν θα τη ξεχάσω ποτέ .Το φθινόπωρο είναι ωραία που έρχονται τα πουλιά. Οι φωτογραφίες σου φανταστικές !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ πολύ Μεταξία μου!
   Επόμενη στάση στη Βοϊδοκοιλιά θα είναι το φθινόπωρο λοιπόν...κάποιο φθινόπωρο τέλος πάντων! χαχα!

   Διαγραφή
 15. Για όσους δεν μπορούν να πάνε σε τόσο ομορφα μερη οπως η βοηδοκοιλια που δεν ηξερα πως υπηρχε (για τον βοιδοματη τον ποταμο ξερω μονο ) Μαρια μου οι φωτογραφιες σου μαζι με την περιγραφή σου...με ενθουσίασε γι αυτο το μερος.. τελικα η πατριδα μας ειναι υπεροχη όπου και να πας.. αρκει να βρεις το σωστό τάιμ....
  Να περνας τελεια...φιλακιααα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι Ρούλα μου που σου άρεσε κι εύχομαι να πας κάποτε!
   Σε ευχαριστώ πολύ!
   Φιλιά πολλά και να περνάς κι εσύ τέλεια!

   Διαγραφή
 16. Την πολυκοσμία δεν την αντέχω, είναι αλήθεια, και ποτέ δεν θα πήγαινα Αυγουστο μήνα σ'ένα πολυσύχναστο μέρος αλλά η ομορφιά που μας δείχνεις είναι το κάτι άλλο! 'Εχω δεί φωτογραφίες και από ψηλά, αλλά περισσότερο χάρηκα το κείμενό σου καθώς και όλες τις πληροφορίες που συγκέντρωσες για τα όμορφα αυτά μέρη! Και να σκεφθείς πως από μικρή ήθελα να πάω κάποτε στα μέρη του Νέστορα, γιατί Νέστορα έλεγαν και τον μπαμπά μου, αλλά ποτέ δεν αξιώθηκα να κατέβω στην Μεσσηνία.
  Νά'σαι καλά, Μαρία μου και καλά μπανάκια...όπου κι αν βρεθείς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάποιες φορές ο Αύγουστος είναι...μονόδρομος...χαχα!
   Εύχομαι Μαριάννα μου να καταφέρεις να πας σύντομα!
   Σε ευχαριστώ πολύ και να περνάς όμορφα!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή