Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Άρωμα Αστυπάλαιας - Ανεμολόγιο


Ο άνεμος μπαίνει με φόρα στο κάστρο. 
Ορμάει στα παράθυρα που χάσκουν και στροβιλίζεται σε άδεια από καιρό δωμάτια, αναμοχλεύοντας τα μυστικά τους. 

Βρίσκει αντίσταση στα λίγα σφραγισμένα παντζούρια όσων καστρόσπιτων αναπαλαιώθηκαν και τα τραντάζει ελαφρά, καθώς σφυρίζει τον μοναδικό σκοπό που γνωρίζει και που κάποτε στέγνωνε εδώ πάνω απλωμένες μπουγάδες.

Οι λίγοι τουρίστες αντιστέκονται στις ριπές του και όσοι είναι ανεβασμένοι στις πέτρινες σκάλες, απλώνουν ενστικτωδώς το χέρι στον τοίχο για να κρατηθούν. Τόση είναι η ορμή του. Εκείνος, πριν τους αφήσει στην ησυχία τους, τους δίνει μια τελευταία ώθηση και συνεχίζοντας το κεφάτο του σφύριγμα, χύνεται ακράτητος στα στενοσόκακα και στα καλντερίμια της Χώρας. 

Εδώ έχει πολλή δουλειά. Πρέπει να ανακατέψει καλά τα λουλούδια, να κλέψει μια ιδέα από τα αρώματα του γιασεμιού και του βασιλικού, να πάρει ένα κόκκινο φιλί από τον ιβίσκο, να παρηγορήσει τις άδειες γλάστρες, να χαϊδέψει τις γάτες, να κάνει λευκές κουρτίνες να ανεμίσουν. 

Χορτάτος με αρώματα, ξελογιασμένος από την ίδια του τη δύναμη, δυναμώνει κι άλλο.Τώρα είναι έτοιμος να φουσκώσει όσα πανιά ανεμόμυλων βρει στο διάβα του.


Ένα θυμωμένο τρίξιμο από τις δεμένες, γυμνές φτερωτές, του θυμίζει πως οι ανεμόμυλοι αρνούνται εδώ και καιρό να χάσουν τη στάσιμη βολή τους για ένα άνευ λόγου τελευταίο φτερούγισμα.

Πριν καν προλάβει να αναρωτηθεί πως έγινε και ξεχάστηκε έτσι, δίνει μια βουτιά, φτάνει στον Πέρα Γιαλό και παίρνει να σπρώχνει καραβάκια ως τα Καμινάκια και τις Βάτσες, ή ως πέρα στα νησάκια και να κλέβει ψάθινα καπέλα από ανέμελα κεφάλια.Όταν βαρεθεί να παίζει με μπούκλες ανηφορίζει πάλι, προσκυνητής αυτή τη φορά, στο κάστρο. 

Στην επόμενη κατάβαση θα ακολουθήσει άλλη διαδρομή.Θα ψαχουλέψει όλη τη ρεματιά του Λιβαδιού, θα μεθύσει στα αμπέλια του και μετά, κομματάκι ζαλισμένος, θα πέσει στη θάλασσα, κάνοντάς την ν’ αναριγήσει και να στείλει αγγελιοφόρους χαράς στην ακτή ανάλαφρα κύματα.

Δε θα σταματήσει να γυρνάει σε όλο το νησί σήμερα.Ακούραστα θα πλέκει τη μυρωδιά του θυμαριού που φέρνει από το βουνό με την αλμύρα της θάλασσας.Θα ανασαίνει φως από κεράκια που τρεμοσβήνουν καθώς χώνεται από χαραμάδες στα ξωκλήσια και θα χριστεί πειρατής στη Μαλτεζάνα.

Ξυστά θα περάσει από τις σκουριασμένες αιχμές του ναυαγίου και πριν τον καταπιεί το πέλαγο, θα δώσει μια και θα ανέβει στα ψηλότερα βουνά.Θα κρυφοκοιτάξει μέσα σε σπηλιές, θα αναμετρηθεί με τα κατσίκια στις πιο απόκρημνες πλαγιές και θα αφεθεί για λίγο στην αγκαλιά του Βάι. 

Σε κάποιο από αυτά τα ατέλειωτα πήγαινε έλα, πώς έγινε, κάθισε για λίγο δίπλα μου στο παγκάκι, εκεί σιμά στους ανεμόμυλους.Με χαιρέτισε φεύγοντας με μια πνοή που έκανε το μακρύ μου φόρεμα να ανεμίσει.Κι έτσι όπως με τύλιξαν οι ευωδιές που μου έφερε πεσκέσι, έτσι όπως μου χάρισε σε μια του ανάσα όλο το νησί, ένιωσα απόλυτα ευτυχισμένη. 


Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 

"Κάθε τόπος, μια ιστορία…


Γράψε μια ιστορία με αφορμή έναν τόπο…

Γράψε μια ιστορία για ένα νησί, για ένα χωριό, για μία χώρα, ή ακόμα και για μία γειτονιά.
Γράψε για το μέρος που δεν έχεις πάει ποτέ, αλλά έχεις ταξιδέψει με το μυαλό σου.

Εκεί όπου έβλεπες τη θάλασσα, εκεί όπου φύσαγε το αεράκι.

Αυτό είναι και το ανεμολόγιο, μια πυξίδα που κατευθύνει το σώμα και τη ψυχή σου...."...περισσότερα εδώ!

27 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρία μου
    Μας μετέφερες νοερά στο νησί μας ταξίδεψες
    στην σκληράδα του ανέμου και στην αψάδα
    της αρμύρας!!!!
    Πολύ ωραίο οδοιπορικό σου κι πολύ όμορφη η ιδέα
    του ανεμολόγιου!!!!

    Καλή εβδομάδα με φιλί ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφη ξενάγηση! Πολύ θα ήθελα να είχα παρασυρθεί από αυτό το αγέρι και να είχα γευτεί αρώματα και αλμύρα.
    Υπέροχο Μαρία μου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τα φτερα του ανεμου σου ταξιδεψα κι εγω στο κυκλαδιτικο ασπρογαλανο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ βρε Μαρία....! πες μου ότι βρέθηκες εκεί ; πες μου ότι γεύτηκες την ορμή και τη δύναμη του αγέρα εκεί πάνω στην πρώτη εξαίρετη εικόνα ; αλήθεια πες το. Μα κι αν δεν ήσουνα, ήταν τόσο ζωντανή, τόσο όμορφη αυτή η ανάσα που μας έδωσες.
    Ένα ταξίδι λοιπόν κοντά σου, στον τόπο αυτό, στην Αστυπάλαια.
    Μας έφτιαξες τη μέρα. Καλή σου βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όμορφο το κείμενό σου,
    Μαρία μου!
    Σου αρέσουν τα ταξίδια απ'ό,τι έχω καταλάβει,
    να φθάσεις εύχομαι,όπου ποθείς!
    Εγώ,όπως λέει το τραγούδι:
    "Δεν έκανα ταξίδια μακρινά.
    Ταξίδεψε η καρδιά κι αυτό μου φτάνει!"
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Γιούλη μου!
      Να είσαι καλά...θα ευχηθώ το ίδιο και σε σένα!!

      Διαγραφή
  6. Το είχα διαβάσει από προχτές στο Ανεμολόγιο (αλήθεια δεν έχει φόρμα σχολίων ε;) και σε θαύμασα Μαράκι μου! Η Αστυπάλαια είναι εκ προοιμίου ένας παραδεισένιος προορισμός, κι εσύ τον ανέδειξες με τον καλύτερο τρόπο.
    Επίσης να σου πω ότι μου άρεσε πολύ η τεχνοτροπία στη φωτογραφία σου και το εξαίσιο αποτέλεσμα. Μπράβο σου για όλα Μαρία! Αγαπάω πολύ το νησί και τους Αστυπαλιώτες, τώρα δυο φορές;-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχει φόρμα σχολίων είναι καλά κρυμμένη, γιατί ούτε εγώ την έχω δει...χαχα!
      Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
      Το αγάπησα κι εγώ πολύ το νησί και θα ήθελα να ξαναπάω!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Φύσηξε αέρας και σκόρπισε τις λέξεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μας μετέφερες όλη την αύρα του νησιού Μαράκι!! Πολύ πολύ όμορφο, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω πάει στην όμορφη Αστυπάλαια, αλλά οι περιγραφές σου μου ξύπνησαν θύμησες από άλλα ανεμοδαρμένα νησιά! Γράφεις τόσο όμορφα Μαρία μου!!! Με ταξίδεψες πραγματικά!!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πώς να μην αισθανθείς ευτυχισμένη, Μαρία, όταν ένα παιδί τού Αιόλου σού αποκαλύπτει τόσο γλαφυρά τα μυστικά του από τις ατέλειωτες διαδρομές σ’ ένα πανέμορφο νησί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με ταξίδεψες με την όμορφη γραφή σου Μαρία μου και χαρήκανε τα μάτια μου τις εικόνες του νησιού .....η αίσθηση της απόλυτης ευτυχίας που βίωσες αγγίζει και τον αναγνώστη κι αυτό είναι μαγικό και υπέροχο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κούκλα η βόλτα στην Αστυπάλαια (που δεν έχω πάει...), κούκλες και οι φωτογραφίες! ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή