Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ανασκαφές


Πάλι στην Αστυπάλαια θα σας πάω και συγκεκριμένα στο βρεφικό νεκροταφείο.
Πολύ σωστά, αναρωτηθήκατε, πώς έμεινε ένας τέτοιος χώρος, μοναδικός μάλιστα στον κόσμο, ανεκμετάλλευτος.
Την ίδια απορία έχω κι εγώ, αλλά  και οι κάτοικοι του νησιού.
Αυτά που έμαθα ήταν πως η ανασκαφή έγινε το 1995.

Έκτοτε μεταφέρθηκαν κάποια ευρήματα αλλού όπου και φυλάσσονται προφανώς, αλλά η περιοχή έχει ακόμα πολλά που δε φυλάσσονται.
Πιθανολογείται μάλιστα, πως σε όλη την πλαγιά που βρέθηκε το νεκροταφείο, και η οποία φαίνεται καθαρά στη φωτογραφία, υπάρχουν  ανάλογοι τάφοι.
Η περιοχή δεν απαλλοτριώθηκε ποτέ, λόγω έλλειψης χρημάτων καθώς λένε.

Αυτό σημαίνει πως τα οικόπεδα ανήκουν σε κάποιους, οι οποίοι συνεχίζουν να χτίζουν σε χώρο που θεωρείται αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Λογικό θα μου πείτε, αφού το κράτος έχει δυσκαμψία. Ποιος δε θα ήθελε να χτίσει στο οικόπεδό του;
Παρόλα αυτά είναι και παράλογο.
Και όχι, δεν τα βάζω με τους ιδιοκτήτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, αλλά με το κράτος που δεν αξιοποιεί ποτέ την περιουσία όλων μας.
Το νεκροταφείο βρισκόταν πιθανότατα κοντά σε Ιερό της Ειλειθυίας που ήταν θεότητα-προστάτιδα της λοχείας, ένα ιερό που βρίσκεται πιθανότατα σε κάποιο σημείο της Χώρας της Αστυπάλαιας αλλά δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη. Δεχόταν νεογέννητα παιδιά που πέθαναν στη γέννα ή και βρέφη μέχρι δύο ετών, τα οποία σύμφωνα με το έθιμο τοποθετούνταν μέσα σε αγγεία για να έχουν την αίσθηση της μήτρας.
«Η πληθώρα των εγχυτρισμένων βρεφών και η μεγάλη χρονική έκταση που καταλαμβάνουν τα ευρήματα μιλούν για τη σπουδαιότητα της Αστυπάλαιας τα αρχαία χρόνια ως κόμβου στρατηγικής σημασίας. Πιθανολογείται ότι θάβονταν εδώ βρέφη από όλη τη Μεσόγειο, πράγμα που θα επιβεβαιώσει ή όχι η ανθρωπολογική έρευνα. Στο παλιό Σχολείο όπου έχουν μεταφερθεί οι εγχυτρισμοί του οικοπέδου Σταυριανού εργάζονται ανθρωπολόγοι από το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το UCL, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Σάιμον Χίλσον, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια εργάζεται πάνω στο ίδιο αντικείμενο και διεθνής ομάδα από Άγγλους, Καναδούς, Φινλανδούς και Αμερικανούς μελετητές με διάφορες ειδικότητες στον ανθρώπινο σκελετό».
πηγή:http:www.archaiologia.gr


Το άρθρο που παραθέτω είναι από το 2011, αλλά όσο ήμουν στο νησί, επισκέφτηκα το παλιό σχολείο και είδα πως εκεί υπήρχαν ενδείξεις έντονης δραστηριότητας.
Αν δεν έχει αλλάξει κάτι λοιπόν, υποθέτω πως οι έρευνες από τους ανθρωπολόγους τουλάχιστον, συνεχίζονται ακόμα.


Από την Αστυπάλαια θα πάμε στην Πάτρα και θα επισκεφτούμε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ.
Όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, ένα ταφικό μνημείο βρίσκεται στο χώρο του γκαράζ του καταστήματος.

Όταν άρχισε να χτίζεται το σούπερ μάρκετ ήρθαν στο φως ρωμαϊκοί τάφοι, και δεν είμαι ειδική για να γνωρίζω πως και γιατί, αλλά η κατασκευή ολοκληρώθηκε, αφού διασώθηκε μέρος του ταφικού μνημείου.
Αντιγράφω από την επιγραφή:
Στο οικόπεδο ερευνήθηκε η γνωστή ταφική οδός, η οποία όπως έχει διαπιστωθεί, διερχόμενη διαμέσου του εκτεταμένου βόρειου νεκροταφείου, συνεχίζονταν κι εκτός της πόλης ως via publica, που οδηγούσε από την Πάτρα στο Αίγιο και την Κόρινθο.
Αποκαλύφθηκαν 46 τάφοι, οι οποίοι ήταν διατεταγμένοι εκατέρωθεν  της ταφικής οδού.
Συγκεκριμένα 39 κεραμοσκεπείς και 7 κιβωτόσχημοι.
Ιδιαίτερα αξιόλογο από όλα τα ευρήματα του χώρου ήταν υπέργειος τάφος....

Σε μια χώρα που σκάβοντας βρίσκεις συνέχεια αρχαία, είναι προφανώς μια περίπτωση που μόνο σπάνια δεν τη λες, αλλά ρωμαϊκό τάφο σε σούπερ μάρκετ, πρώτη φορά έβλεπα, το ομολογώ!
Σίγουρα όσο παράξενη κι αν μοιάζει δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Στο Αγρίνιο, πριν λίγα χρόνια, έγιναν νέοι δρόμοι εκεί που κάποτε ήταν μόνο χωράφια. Όπως αποδείχτηκε, τα χωράφια έκρυβαν καλά τα μυστικά τους από όσους τα καλλιεργούσαν.
Βρέθηκαν κι εκεί τάφοι. Δεν γνωρίζω ποιας περιόδου ήταν, μα ήταν όλοι συλημένοι και μάλιστα από αιώνες πριν. Κρίθηκαν άνευ ενδιαφέροντος, ξανασκεπάστηκαν, οι δρόμοι έγιναν και η ζωή συνεχίστηκε.

Προφανώς δεν έχουν όλα τα ευρήματα την ίδια σπουδαιότητα.
Κάποια όμως έχουν μεγαλύτερη απ' όση φανταζόμαστε.
Δε θέλω να καταλήξω κάπου ιδιαίτερα. 
Όπως είπα, καθόλου ειδική δεν είμαι, απλά θυμήθηκα δυο πραγματάκια ακόμα σχετικά.

31 σχόλια:

  1. Πολύ σοβαρό το θέμα που καταπιάνεσαι Μαρία μου
    Όλη η Ελλάδα κρύβει θησαυρούς ανεξερεύνητους
    και δυστυχώς κάποιοι που βγαίνουν στο φως μένουν
    αναξιοποίητοι!!!


    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' έξω απ' έξω το έπιασα...πάντως σοβαρά τώρα αν πιάσουμε και το θέμα της αρχαιοκαπηλίας που είναι γέννημα θρέμμα των παραπάνω θα πνιγούμε από την μπόχα...αυτό, που ευρήματα τυγχάνει να βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές και μάλιστα με "νόμιμο" τρόπο, πολύ βρωμάει!
      Φιλιά πολλά Ελένη μου!

      Διαγραφή
  2. Μαρία πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνά σου και οι συσχετισμοί που κάνεις. Μου κάνει εντύπωση να μην έχω ακούσει ποτέ γι αυτή την περιοχή (απ' τη φωτογραφία θυμήθηκα το σημείο που ήταν όντως ανεκμετάλλευτο, γιατί όπως μας έλεγαν κάτι ντόπιοι, οι τίτλοι ιδιοκτησίας ήταν μπερδεμένοι). Όντως όποιο μέρος και να σκάψεις σ' αυτή τη δύσμοιρη χώρα, θα βρεις αρχαία. Αν ήμασταν χώρα του εξωτερικού, θα κόβαμε εισιτήρια εισόδου σε κάθε γωνιά της χώρας. Θα υπήρχαν οργανωμένες δομές απ' την αρχαιολογική υπηρεσία, που θα αναδείκνυαν και θα ενημέρωναν τους επισκέπτες, προσελκύοντας τουρίστες και ερευνητές.
    Δυστυχώς σπουδαία ευρήματα και αρχαίοι πολιτισμοί, είναι θαμμένοι, ή έχουν χορταριάσει, δίχως ούτε μια σήμανση για την ιστορικότητα της περιοχής. Άσε που τα πιο πολλά έχουν τσιμεντωθεί.
    Η ιστορία μας είναι καλά κρυμμένη. Στα τσιμέντα μας και στη συνείδησή μας γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά η τελευταία σου πρόταση συνοψίζει όλη την κατάσταση!
      Κι όπως έγραψα και στην Ελένη αν πιάσουμε και το θέμα της αρχαιοκαπηλίας, τότε είναι που δε θα βγάζουμε άκρη!

      Διαγραφή
  3. Ρωμαϊκός τάφος σε σούπερ μάρκετ;!
    "Ελλάς το μεγαλείο σου"!...
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω. Απλά θα το θέσω αλλιώς...
      Σούπερ μάρκετ πάνω από Ρωμαϊκό τάφο;
      "Ελλάς το μεγαλείο σου"!...

      Διαγραφή
    2. Και θα συμφωνήσω και με τις δυο σας φυσικά!

      Διαγραφή
  4. Μαρία μου Ελλάδα είναι εδώ παιδί μου. Και ζητήματα που έπρεπε να λύνονται αστραπιαία μετατρέπονται και αυτά με τη σειρά τους σε ....αρχαιολογική υπόθεση. Όταν μπλέκονται ....τριάντα υπηρεσίες μαζί και δικαστικές ιστορίες ανακατεμένες τότε άκρη δεν θα βρεις. Αυτά τα ζητήματα τα λύνει μια πολιτική εξουσία "μαχαίρι".
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύστοχο το σχόλιό σου...μετατρέπονται πραγματικά σε αρχαιολογική υπόθεση και οι ίδιες οι υποθέσεις!
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον!!!!!!!!!!!!
    Προσωπικά πιστεύω πως όπου και να σκάψει κάποιος στην Ελλάδα όλο και κάποιο εύρημα θα ανακαλύψει!!!
    Καλή βδομάδα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία μου τι ενδιαφέρον! Ρωμαϊκός τάφος σε σούπερ μάρκετ; Πράγματι σου τραβά την προσοχή, θες δεν θες! Νομίζω ότι όλη η Ελλάδα είναι ένα εύρημα ολόκληρη. Προφανώς περιμένουμε κάποιον να μας ανακαλύψει ή παίζουμε με τον χρόνο μέχρι να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας. Δεν είμαι σίγουρη!
    Σε φιλώ γλυκά, καλή μας εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί η στήριξη του πολιτισμού γίνεται με επιδοτήσεις σε αυτούς που μας ψηφίζουν και του τουρισμού με συνθήκες σκλαβιάς των εργαζομένων...
    Κι αν δεις τι γίνεται στο χώρο της αρχαιολογίας, θα φρίξεις. Μπορεί κάποιοι να βρίσκουν σημαντικά μόνο τα αρχαία, αλλά στην πράξη κυνηγάνε το χρήμα...
    Καλά εβδομάδα, Μαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι τέτοιο υποψιάζομαι κι εγώ...και όχι μόνο εγώ, εδώ που τα λέμε!
      Θαυμάσαμε άλλωστε πριν λίγο καιρό και το σκηνικό, αλλά και τις μάχες που δόθηκαν με αφορμή έναν άλλο τάφο...εκείνον που είχε και εκπρόσωπο λέω!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Στη χώρα που οπουδήποτε σκάψεις θα βρεις αρχαία
    και αν σκάψεις κάτω από αυτά θα βρεις ...αρχαιότερα
    μάλλον το κράτος (της πλάκας) θεωρεί περιττή πολυτέλεια
    το να ασχοληθεί σοβαρά, μεθοδικά, εντατικά
    και να αναδείξει την ιστορία αυτού του τόπου.
    Πρόκειται για ακόμα ένα κομματάκι του παζλ
    που αποδεικνύει ότι είμαστε στο κράτος του ΑΡΠΑ ΚΟΛΛΑ!
    Με μια εμμονή στο άρπα(ξε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς είναι όπως τα λες!
      Στο άρπαξε θέλω να σταθώ λίγο, γιατί προφανώς κάποιοι αρπάζουν κι από τέτοιες υποθέσεις πολλά...και φτάνουμε στο σημείο γνωστές και μη εξαιρετέες οικογένειες, να κατέχουν και μάλιστα με νόμιμο τρόπο αρχαία...

      Διαγραφή
  9. Το ''δυσκαμψία'' που αποδίδεις στο κράτος σίγουρα από επιείκεια το έγραψες ε; Εγκληματική αμέλεια μήπως είναι πιο σωστό;
    Βέβαια δε λέω να γίνει όλη η χώρα ένα μουσείο και να μη χτίζεται τίποτε αλλά ας αναδειχθεί αυτό που καλύπτει το μπετό και ας τιμωρηθούν οι παραβάτες.Παραδειγματικά όμως. Είναι φοβερό να βλέπεις άλλες χώρες να έχουν μια κρήνη και να την αναδεικνύουν σε τουριστικό προορισμό και εμείς σαν να έχουμε βαρεθεί να βρίσκουμε αρχαία και να τα αξιολογούμε...Μόνο η μίζα μας νοιάζει; Ήμαρτον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, νομίζω πως το "εγκληματική αμέλεια" είναι πιο σωστό!
      Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια λογική, αλλά φευ!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας παρουσιάζεις Μαρία μου! Όσο και αν είναι διάσπαρτη από αρχαία η Ελλάδα, πάντα μας εντυπωσιάζουν αυτά που 'φανερώνονται' - γιατι είναι πολύ περισσότερα αυτά που ξαναθάβονται και δεν τα βλέπουμε ποτέ!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι γίνεται σωστό σ αυτόν τον τόπο Μαρία μου .. για να γίνει και σ αυτες τις περιπτωσεις.. ειναι τοσο κρίμα να μενει ανεκμετάλευτος τόσος πλουτος αυτης της χώρας!!! τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απίστευτα ενδιαφέρον το θέμα! Είμαι σίγουρη ότι έχουμε ανεκμεταλευτο πλούτο στην χώρα μας γιατί απλά υπάρχει αδιαφορία και σίγουρα τα λεφτά πηγαίνουν σε άλλες τσέπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο σίγουρο Μαρία μου, είναι πως τα λεφτά πάντα κατευθύνονται σε συγκεκριμένες τσέπες!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ενδιαφέροντα όσα μοιράστηκες και σήμερα μαζί μας για το θέμα αυτό. Ντροπή να μην υπάρχει μέριμνα της προκοπής σχετικά. Αλλά θα μου πεις, πού νομίζεις ότι ζεις;
    Με το σούπερ μάρκετ δεν εντυπωσιάστηκα, και θα σου πω γιατί. Έχω ξαναπετύχει κάτι αντίστοιχο: υπάρχει μια πολυκατοικία κάπου στο Βόλο, στα θεμέλια της οποίας έχουν βρεθεί (και εντέλει διασωθεί) αρχαία ερείπια, προφανώς κάποιας αρχαίας οικίας. Η πολυκατοικία κατασκευάστηκε έτσι ώστε να μην πειραχτούν (ευτυχώς), οι ένοικοι περνούν πάνω από μια γέφυρα για να πάνε στην είσοδο της πολυκατοικίας τους και τα αρχαία βρίσκονται από κάτω (ορατά στον καθένα, και γεμάτα σκουπίδια ταυτόχρονα που πετούν οι περαστικοί - ένα μπουκάλι εδώ, μια συσκευασία κρουασάν εκεί... ξέρεις. Έχουμε παιδεία σ΄αυτή τη χώρα, όχι ό,τι κι ό,τι...). Το θέμα είναι ότι η πολυκατοικία χτίστηκε, έτσι κι αλλιώς. Θυμάμαι όταν την πρωτοείδα, μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση αυτό. Πώς τους δόθηκε άδεια; Δεν έχω ιδέα, και λογικά δεν θα το μάθω ποτέ.
    Τι να πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σίγουρα ούτε η περίπτωση που αναφέρω εγώ ούτε αυτή που γράφει εσύ είναι οι μοναδικές!
      Ποιος ξέρει πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα!
      Ένα είναι το σίγουρο, πως δε μάθουμε ποτέ αλήθειες!

      Διαγραφή
  14. Που ξέρεις, μπορεί τα επόμενα χρόνια να βρεθεί ένα...σούπερ μάρκετ, κάτω από έναν ρωμαϊκό τάφο.. :) Σε χαίρομαι βρε Μαράκι, γιατί έχεις μεράκι -και- με την ιστορία, πέρα από την φωτογραφία... Πολλά φιλιά καληνύχτας ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αρχαια μπορουμε να βρούμε παντου.Αυτο ειναι το καλο. από τα αρχαια μυαλα με παρωχημένες ιδεες πώς γλυτώνεις ομως ώστε να αφησουν τν εθνικό μας πλούτο να φανει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα...που δυστυχώς θα μείνει αναπάντητο!

      Διαγραφή