Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η τελευταία βόλτα πριν την καταστροφή

 
Τις τελευταίες μέρες τα ΜΑΤ στρατοπέδευσαν στην πόλη του Αγρινίου.
Ο Δήμαρχος αναρωτιέται όπως στο γνωστό ανέκδοτο "Πώς πήδηξαν αυτά πάνω μου;" και ξύνει το κεφάλι του με περισυλλογή στην απλή ερώτηση "Πόσα δέντρα είναι τελικά στο πάρκο;" και "Πόσα θα κοπούν;"
Ιδέα δεν έχει. Και υποτίθεται ότι  υπάρχει ένα καλά μελετημένο σχέδιο που υπόσχεται την ανάπλαση του πάρκου. 
Βέβαια είναι πολύ μελετημένο, τόσο μελετημένο που άφησε δέντρα απ' έξω. Αυτά δε λογαριάζονται σε εκείνα που θα κοπούν. Άλλωστε δεν υπάρχουν!!




Το δασαρχείο απορεί, οι εισαγγελείς πηγαινοέρχονται και οι δημοσιογράφοι του τόπου απαξιώνουν τις αντιρρήσεις του κόσμου χρωματίζοντας όσους διαφωνούν με μελανά χρώματα. Εν ολίγοις, όλοι όσοι διαμαρτύρονται, είναι γι΄αυτούς γραφικοί, τρελοί, απροσάρμοστοι που δε θέλουν την ανάπτυξη. 
Μάλιστα!!




Ξεχνούν πολύ βολικά πως δεν υπάρχει ούτε ένας Αγρινιώτης που να μη θέλει να φτιαχτεί το μοναδικό αξιοθέατο της πόλης.
Να φτιαχτεί και να συντηρηθεί όπως του πρέπει όμως. Όχι να καταστραφεί!!



 
Είναι πάρα πολύ εκείνοι που δεν εμπιστεύονται πια τις αρχές και υποψιάζονται τα συμφέροντά τους.
Διαφωνούν με την "ήπια" ανάπλαση όπως τη χαρακτηρίζει ο Δήμος, γιατί καθόλου ήπια δεν είναι.
Υπάρχουν όμως κι αυτοί που δυσανασχετούν με όλους αυτούς τους "γραφικούς" που έχουν το θράσος να διαφωνούν και να εμποδίζουν την "ανάπτυξη".




  Ξέρω τη νοοτροπία που έχουν οι περισσότεροι από αυτούς.



Θεωρούν ανάπτυξη να πίνουν το φρέντο τους εκεί που σήμερα τρέχουν τα σκιουράκια. 
Να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους εκεί που σήμερα είναι δέντρα.
Είναι αυτοί οι βλαχομπαρόκ νοικοκυραίοι με το "καλό γούστο" που ονειρεύονται μπλε τριαντάφυλλα (!), που θεωρούν τη φύση εχθρό και το χώμα σκουπίδι. Έχουν να το πατήσουν άλλωστε, από τότε που άφησαν τα χωριά τους.


Όλοι αυτοί έχουν λόγο και μάλιστα σκληρό!
Ε, όχι λοιπόν κύριοι "νοικοκυραίοι" που θέλετε να πηγαίνετε τα παιδιά σας στο πάρκο και δεν μπορείτε. Ποιον δουλεύετε μωρέ; Πάλι το Μάικ το φασολάκι θα τους δείχνετε και θα αποκτήσουν κι αυτά τα κακόμοιρα τη δική σας αισθητική.


Γιατί όσοι θέλουν πραγματικά να πάνε τα παιδιά τους στο πάρκο, τα πάνε!!
Σε αυτή την τελευταία μου βόλτα είδα γονείς με παιδάκια. Έπαιζαν στην παιδική χαρά (που ναι, θέλει φτιάξιμο, να μη λέμε τα ίδια), ή απλά απολάμβαναν την πρωινή τους βόλτα.
Εσείς όμως δεν είστε αυτοί οι γονείς!!!

Σκοπεύετε να αράξετε στις καφετέριες που θα βάλουν τα τραπεζάκια τους παντού γύρω από το πάρκο και μέσα του και θα αφήσετε τα βλαστάρια σας να ενοχλούν τους άλλους όσο εσείς θαυμάζετε τη φύση (;) κουτσομπολεύοντας γενικώς και αδιακρίτως.
Σαν να σας βλέπω ήδη!



 Δεν είναι λοιπόν, οι ναρκομανείς και οι "παρέες του πάρκου" όπως αναφέρουν κάποιοι στα ψευτοαρθράκια που τους υπαγόρευσαν άλλοι να γράψουν, αυτοί που διαφωνούν ή αντιδρούν. Είναι χιλιάδες αυτοί που διαφωνούν, αλλά δεν έχουν τα κότσια να αντιδράσουν στα σκοτεινά σχέδια του συμφέροντος και απλά θρηνούν την ομορφιά που θα γίνει γκαζόν.  


Οι ναρκωμένοι όμως, είναι αυτοί που πάντα συμφωνούν και αφήνουν να καταστραφεί ό, τι έχουμε. 
Και χειροκροτούν ακόμα και σήμερα σημαίες και παρατάξεις.
Τρέμουν μη χάσουν το μέσον!!




Α! θα σπείρουν λέει και σιτάρι για να βλέπουν τα παιδιά πως είναι οι καλλιέργειες.
Σε μια αγροτική πόλη που την περιτριγυρίζουν αμέτρητα χωράφια με καλλιέργειες είναι ό τι καλύτερο θα μπορούσαν να κάνουν.
Δε νομίζετε;
Έχουν χιούμορ όμως!!


Πολύ πικρό χιούμορ βέβαια, μια και μέχρι σήμερα δεν ήταν άξιοι να συντηρήσουν ένα πάρκο σχεδόν αυτόνομο που με λίγα χρήματα το χρόνο θα ήταν παράδεισος.
Και είναι και αφελείς αν νομίζουν πως όλα αυτά που θα φτιάξουν θα καταφέρουν να τα συντηρήσουν. Μόνο το νερό και τα λιπάσματα που θέλει το γκαζόν σε μια πόλη που φτάνει τους 42 βαθμούς το καλοκαίρι, αρκεί για να αναλογιστούμε πως θα είναι το πάρκο λίγα χρόνια μετά την πανάκριβη ανάπλασή του.
Και πως θα είναι η πόλη που θα ασφυκτιά πια για τα καλά!
Κάποιοι όμως θα πίνουν φρέντο κι αυτό είναι που έχει σημασία για τους περισσότερους!
Οικολογία, περιβάλλον, πράσινο...τι είναι αυτά;....σαν την ομπρέλα της καφετέριας δεν έχει!!!
Θα βάλουν κι αυτά τα μηχανήματα που σκορπίζουν δροσιά και θα τη βολέψουν πάλι!
Και να έλεγα πως δεν είχαμε καφετέριες σε αυτόν τον τόπο!
Ας περπατήσουμε και λίγο στη φύση...δεν είναι ανάγκη να πληρώνουμε παντού. Εντάξει κάποιοι έχετε μια και είστε από τους βολεμένους του συστήματος, αλλά φτάνει!!..

Κι επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, μίλησε και η Λαϊκή Επιτροπή Πάρκου...τα ΜΑΤ έφυγαν και οι εργασίες σταμάτησαν...για να δούμε, θα αποφασίσουν τελικά να κάνουν το πάρκο πάρκο και όχι γήπεδο;
Βέβαια η καταστροφή που ήδη έχουν κάνει είναι ανυπολόγιστη.
Αναρωτιέμαι τι θα γίνει τελικά...μια και είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα!!
Θα νικήσει το πράσινο ή η πράσινη ανάπτυξη; (κι εδώ γελάμε!!)


34 σχόλια:

  1. Δεν ζω στην πόλη σου αλλά καταλαβαίνω απόλυτα τα όσα λες!!Ελπίζω και εύχομαι να πάνε όλα καλά και να το πάρκο που φαίνεται υπέροχο ακόμα κι έτσι να παραμείνει και να γίνει ακόμα καλύτερο όπως άλλωστε του αξίζει!!!
    Φιλιά πολλά Μαρία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι (ήταν μια και άρχισε η καταστροφή) πανέμορφο και θα ήταν ακόμα πιο όμορφο αν δεν το είχαν εγκαταλείψει χρόνια τώρα!!
      Και τώρα ξύπνησαν και θέλουν να το ξηλώσουν...παίζονται πολλά λεφτά και φαντασιώνονται τρελά πράγματα!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. αν πάρουν μπρος στο τέλος το βλέπω το πάρκο σαν την πλατεία της Ομόνοιας!
    όπου βλέπω ότι μιλούν για ανάπλαση η Ομόνοια μου έρχεται στο μυαλό!
    καλό απόγευμα Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις κι άδικο...σκέψου πως θα κόψουν πολλά δέντρα και ονειρεύονται εκτάσεις με γκαζόν...ναι ή με πλατεία θα μοιάζει ή με γήπεδο τελικά...άσε!!
      Καλό απόγευμα!..φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Συγνωμη, αλλα περα απο καποιες ελαχιστες αντικαταστασεις και συντηρησεις, εγω δεν βλεπω ενα παρκο που χρειαζεται καμια αλλαγη! Αντιθετα οι φωτογραφιες σου δειχνουν ενα χωρο πανεμορφο, χαλαρωτικο, μια οαση μεσα στην πολη...
    Οι πολιτες πως αντιδρουν σε ολο αυτο; Γιατι δεν γινεται κατι πιο μαζικα; Εστω και μια προχειρη αναπλαση/καθαρισμος απο τους ιδιους τους κατοικους, να αποδειξουν οτι δεν χρειαζεται πολλα πραγματα το παρκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα πια θέλει περισσότερα μια και τις τελευταίες μέρες μπουλντόζες με την προστασία των ΜΑΤ έριξαν τα κράσπεδα, ξύλωσαν τους θάμνους και απογύμνωσαν ακόμα και δέντρα από το χώμα....και όλα αυτά σχεδόν παράνομα και κρυφά..με ένα ψεύτικο σχέδιο που έδωσαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες..και χωρίς περιβαντολογική μελέτη...
      Βλέπεις ήθελαν να καρπωθούν τα 4,7 εκατομμύρια από ένα πρόγραμμα..και στο τέλος την πλήρωσε το πάρκο που εντέχνως άφηναν στην τύχη του...

      Διαγραφή
  4. Τα παρκα θα κοιταμε τωρα; Αρκει να ειναι κοντα το mega jumbo για να παμε να αγορασουμε ποιοτικα παιχνιδια στα παιδια μας μετα το 3ωρο καφεδακι. Τι;;; Βιβλια; Δε διαβαζουν τα δικα μας τα παιδια. Τι να κανουμε τωρα... Με το ζορι δε γινεται.

    Γλυκια Ελλαδα.

    Κριμα το παρκακι και γενικα κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα πεθαίνει...κι αυτοί κοιτάνε ακόμα να φάνε....είναι όλα κρίμα!

      Διαγραφή
  5. Πάρκο χωρίς δέντρα; Καινούργιο είναι αυτό; Όπως λέει και η butterfly, ούτε εγώ βλέπω να χρειάζεται κάτι αλλαγή. Τα πάντα όλα για τα λεφτά... Αν φοβούνται την εγκληματικοτητα, ένας καλός φωτισμός το βράδυ αρκεί νομίζω. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να πιάσουν τόπο οι αντιδράσεις των πολιτών. Όσο για τους υπόλοιπους... Δεν πειράζει, να πάνε να πιούν το φρέντο τους στις τόσες καφετέριες της πόλης όπως αναφέρεις. Δεν θα "κόψει" το χρωματάκι τους.
    Πολλά φιλιά Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, θα αφήσουν και λίγα δέντρα να θυμόμαστε πως εκεί ήταν πάρκο...πάντως μου κάνει εντύπωση που κάποιοι σκέφτηκαν να καλύψουν σχεδόν 30 στρέμματα με γκαζόν που καθόλου οικολογικό δεν είναι!
      Ένας καλός φωτισμός και μια περιποίηση μια στο τόσο θα ήταν αρκετά για να είναι παράδεισος..αλλά αυτό που βλέπεις είναι το αποτέλεσμα 25 χρόνων πλήρης εγκατάλειψης γιατί λέει δεν υπήρχαν ποτέ κονδύλια..ούτε τώρα υπάρχουν και δε θα υπάρξουν ούτε στο μέλλον, αλλά μήπς σκέφτηκαν πως θα καταφέρουν να συντηρήσουν ένα χώρο που θα χρειάζεται πολύ περισσότερη φροντίδα από πριν?...όχι βέβαια..το μυαλό τους μετράει ακόμα τα μηδενικά από τα εκατομμύρια...

      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  6. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι η «ανάπλαση» θα συνοδευτεί με πεζόδρομους, καφετέριες, Mc Donald’s και λοιπά …οικολογικά! Διότι ανάπλαση και πράσινο δεν νοείται. Άντε να βάψουμε κανα τοίχο πράσινο να πάψετε οι ενοχλητικοί να σκούζετε.

    Υποθέτω πως ο δήμαρχος δεν είναι μόνος του. Σίγουρα η παράταξή του (ενδεχομένως και άλλες) επικροτούν την καρατόμηση των δέντρων. Οι κάτοικοι έχετε κάθε δικαίωμα να δείτε τις μακέτες και να μάθετε τι σχεδιάζουν να κάνουν.
    Ελπίζω και εύχομαι να μη του περάσει. Διότι αυτός μπορεί στις εκλογές να ψάχνει να βρει τη ψήφο του, αλλά το κακό θα έχει γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καφετέριες δε θα φτιάξουν μέσα, μια και ήδη λειτουργεί εκεί αναψυκτήριο για όσους θέλουν και καφέ...πως θα παιχτούν πολλά όμως είναι σίγουρο ακόμα και για αυτό...αυτό που με τρομάζει είναι που θέλουν να ρίξουν κάποιες μάντρες και να το κάνουν ανοιχτό στο κοινό λέει...όλοι ξέρουμε τι πραγματικά εννοούν και ποιοι θα εκμεταλλευτούν και πως αυτό το "άνοιγμα"...πολλά παίζονται εκεί!!
      Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξερογλείφονται ήδη..

      Διαγραφή
  7. Θα νικήσει ΤΟ ΜΑΥΡΟ, όσο κι αν ακούγομαι γραφική....
    Το μαύρο του καμένου εγκέφαλου του μ@λ@κ@ του νεοέλληνα......
    Πολύ απογοήτευση παίρνω και σήμερα, σε όποιο φιλικό μπλογκ μπαίνω...
    Κάθε χτες και καλύτερο........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου γραφική δεν ακούγεσαι...είναι πολλά τα λεφτά!!!

      Διαγραφή
  8. Ζουμε στην εποχη του παραλογου
    και του εκμηδενισμου.
    Δεν υπαρχει φυση
    αρα
    δεν υπαρχει και φυση ανθρωπινη.
    THIS IS THE END,MY ONLY FRIEND...THE END!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς...
      Τα ισοπεδώνουμε όλα και βαφτίζουμε την ισοπέδωση ανάπτυξη...βαφτίζουμε όσους διαφωνούν γραφικούς και τους καταστροφείς σωτήρες..και η ζωή κυλά όμορφα στη χώρα του παραλόγου!!


      ...Of everything that stands, the end....

      Διαγραφή
  9. Οι φωτογραφίες σου δείχνουν ένα εκπληκτικό μέρος που απλά θέλει λίγη φροντίδα !
    Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου και θλίβομαι!
    Να μας ενημερώσεις για το τι θα αποφασίσουν τελικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ φοβάμαι πως ό, τι κι αν αποφασίσουν ο μεγάλος χαμένος θα είναι πάλι το πάρκο...ή που θα το ξεριζώσουν ή που θα το ξαναεγκαταλείψουν...μια μέση λύση δεν μπορούν να σκεφτούν!

      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  10. Εύχομαι καλή συνέχεια στους αγώνες σας.
    Εύχομαι να μπορέσετε να αποτρέψετε την καταστροφή.
    Εύχομαι να μην είναι οι τελευταίες φωτογραφίες αυτές πριν την καταστροφή.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι αγωνίζονται Φλώρα μου...και "κακοχαρακτηρίζονται" κιόλας από πολλούς..τα πιο πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης συνεχώς υποβαθμίζουν τα πάντα...βλέπεις είναι όλοι φίλοι της εξουσίας και συνδέονται μαζί της με πολλούς διαπλεκόμενους τρόπους...
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  11. Θλίβομαι κάθε φορά που βλέπω να καταστρέφονται πάρκα και να κόβονται αιωνόβια (και νεότερα βέβαια) δένδρα για να φτιαχτούν στην θέση τους δήθεν 'ωραίοι και χρήσιμοι χώροι'. Και δεν μπορώ να μην αναπολώ τα πάρκα πχ. στο Παρίσι, ή στο Αμβούργο (και τόσα άλλα), όπου χαίρεσαι να περπατάς στο χώμα και στα πεσμένα φύλλα, να κάθεσαι στα παλιά παγκάκια... ας μην συνεχίσω γιατί δακρύζω.
    Εύχομαι, εάν προχωρήσει το 'έργο', τουλάχιστον να μην είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή...
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αστείο είναι πως παλεύουν να γίνουν Ευρωπαίοι καταστρέφοντας...δε σέβονται τίποτα...αν ονειρεύονταν έναν τέτοιο χώρο ας τον έφτιαχναν αλλού...το πάρκο πρέπει να παραμείνει πάρκο...

      Το ίδιο εύχομαι κι εγώ..φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  12. Μια χαρά μου φαίνεται το παρκάκι σας! Τι πράσινη ανάπτυξη και κουραφέξαλα χρειάζεται ένα πάρκο; Κοροϊδία μου ακούγεται. Μια χαρά τα γράφεις Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια συντήρηση ήθελε όλα αυτά τα χρόνια που δεν την είχε...θέλει κάποιο φτιάξιμο, αλλά σε λογικά πλαίσια..όχι να αλλάξει η φυσιογνωμία του!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  13. Κρίμα Μαρία μου!!!Ενα τόσο όμορφο πάρκο καί θέλουν νά τό καταστρέψουν!!!Εύχομαι νά μήν πραγματοποιηθούν τά σχέδιά τους!Οι φωτογραφίες σου,εξαιρετικές!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μην πραγματοποιηθούν...σε ευχαριστώ πολύ..καλό Σαββατοκύριακο...φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. Μπράβο Μαρία μου! Έχεις απόλυτο δίκιο...μιά ζωή μας πλασάρουν πως όλα γίνονται για την ανάπτυξη και τελικά όλα γίνονται για αυτά που θα τσεπώσουν...και έφτασε σου λέει το έργο τα χ εκατ. ευρώ...Που πήγαν μωρέ όλα αυτά τα λεφτά...γιατί συνήθως το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με το ποσό που δαπανήθηκε...
    Σας εύχομαι κουράγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ζωή μας ταΐζουν κουτόχορτο κι αυτοί τρώνε με χρυσές κουτάλες...μετά μας λένε και το παραμυθάκι πως μαζί τα φάγαμε και ξεμπερδεύουν!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  15. Σε καταλαβαίνω απολύτως! Κι εγώ οργίζομαι με την καταστροφή της φύσης για να γίνει άλλη μια καφετέρια, άλλο ένα πάρκινγκ, άλλο ένα εμπορικό.
    Στο δικό μας δήμο τα τελευταία χρόνια έκοβαν δέντρα συνέχεια. Ειπώθηκε πως ήταν παλιά και επιβαλλόταν, αλλά εγώ προσωπικά τα έβλεπα καταπράσινα. Πλατείες άλλαξαν, το πράσινο έφυγε και τσιμεντώθηκαν από άκρη σε άκρη. Τι να πεις... Άμα είναι έτσι η ανάπτυξη, τι να την κάνουμε;
    Μακάρι να τους ανατρέψατε τα σχέδια.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σκεφτείς δεν έχουν καταγράψει καν τα δέντρα...αυτό κι αν είναι ύποπτο!!
      Οι πολίτες όμως που έκαναν την κίνηση κατά της ανάπλασης (τουλάχιστον σε αυτή τη μορφή) πλήρωσαν από την τσέπη τους ειδικούς και τα έχουν καταγράψει όλα!!
      Οι άλλοι ακόμα ψάχνονται...άσε!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  16. τι ''μάσα'' προκειται να πεσει και σκιζονται τοσο για την αναπλαση...!!!μια χαρα ειναι το παρκο,που ακουστηκε να θελουν να κοψουν τα δεντρα για να φτιαξουν το παρκο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό είναι πως τίποτα δεν άλλαξε από όσα μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση...συνεχίζεται το σχέδιο άρπα κόλλα..αα και η μάσα!!
      Αυτοί ισχυρίζονται πως δε θα κοπούν πολλά, αλλά μακάρι να ήξεραν κι αυτοί...

      Διαγραφή