Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Το σχέδιο, Κατερίνα Μαλακατέ


"Το σχέδιο" της Κατερίνας Μαλακατέ, είναι ένα βιβλίο που  σε βάζει αμέσως στο ρυθμό του και γρήγορα σε απορροφά εντελώς. Με ζωντανή αφήγηση και εναλλαγές που κρατάνε το ενδιαφέρον αμείωτο, θα σας συμβούλευα να το αρχίσετε όταν θα έχετε χρόνο, γιατί ειλικρινά δε θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι να φτάσετε στην τελευταία σελίδα.


Οι καταστάσεις που περιγράφει είναι σκληρές, πολύ σκληρές. 
Είναι αναμφίβολα μια δυστοπία κι αυτό από μόνο του το κάνει τρομακτικό.
Είναι όμως κι ένα πολιτικό θρίλερ με όλες τις ιδεολογίες  να ανακατεύονται και τα χειρότερα να γίνονται πραγματικότητα. 
Πάνω απ' όλα όμως, κατά την άποψή μου, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που φτάνει με ευκολία στα άκρα. 


Ο άνθρωπος γίνεται σκλάβος και μένει υποταγμένος με τη θέλησή του σχεδόν, χωρίς τη χρήση βίας, αν και η απειλή της πείνας είναι μια μορφή της, και ίσως η χειρότερη, αφού μπορεί να επιφέρει τα χειρότερα βασανιστήρια.
Η πορεία που φέρνει τους ανθρώπους ως εδώ, είναι αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος και του πραξικοπήματος των Πέντε Ημερών, όπου ο "Ένας" αναλαμβάνει την εξουσία και όλα γίνονται εφιαλτικά.
Η Αθήνα αρχίζει να καίγεται και στη συνέχεια γίνεται μια ζούγκλα, η επαρχία δεν έχει τρεχούμενο νερό, ρεύμα, φαγητό. Η  έλλειψη ενημέρωσης είναι αβάσταχτη, μα κι επικίνδυνη, μια και κανείς δεν ξέρει τι να πιστέψει και τι όχι, από τις φήμες που κυκλοφορούν.

Ο Χάρης, μεσήλικας συγγραφέας το σκάει για το Παρίσι όταν αρχίζουν να διαφαίνονται τα δύσκολα και είναι και μια νύξη αυτό, για όσους το βάζουν συνήθως στα πόδια για να γλιτώσουν το τομάρι τους, όταν όλα δυσκολεύουν και αυτοαποκαλούνται εξόριστοι για να μην προλάβουν να τους πουν οι άλλοι δειλούς.

Η κόρη του, φτάνει μισοπεθαμένη στο σπίτι του παππού της, σ' ένα ορεινό χωριό κι όταν αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν και να βγουν στο δρόμο, είναι η ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο.

Η ίδια η Κατερίνα λέει για το σχέδιο  στη Βιβλιοθήκη του Πρώτου.:

"Το σχέδιο δεν είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα βιβλίο για την κρίση, ούτε στ' αλήθεια μια δυστοπία.
Είναι ένα μυθιστόρημα ιδεών, χαρακτήρων και πλοκής. Είναι ο τρόπος μου να διευρευνήσω πως θα αντιδρούσαν διάφοροι άνθρωποι σε ακραίες καταστάσεις."


Και πραγματικά οι σχέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αναλύονται διεξοδικά.
Η Κατερίνα τις γυρίζει το μέσα έξω και τις τινάζει κυριολεκτικά. Πώς ήταν πριν το κακό, πώς εξελίχτηκαν, πώς τις βλέπουν οι άλλοι, μα κυρίως πώς τις βιώνουν οι ίδιοι οι ήρωες.
Μια χούφτα άνθρωποι που βιώνουν διαφορετικά τις ίδιες καταστάσεις, που αντιλαμβάνονται αλλιώς την αγάπη, που κάποιοι δυσκολεύονται ακόμα και να την αποδεχτούν.
"Η ζωή είναι μια απλή τυχαιότητα.... Είναι μια αλληλουχία συμπτώσεων, αυτό που ορίζει το ποιοι είμαστε δεν μπορεί να μετρηθεί με τίποτε άλλο. Αυτό που λέμε εαυτός  δεν υπάρχει έξω από τα γεγονότα. Κι αυτό που λέμε πραγματικότητα δεν ορίζεται εκτός του εαυτού μας "
Ειλικρινά προσπάθησα να συμπαθήσω τον Χάρη, και ίσως κάποια στιγμή να το κατάφερα για λίγο.
Στην αρχή όμως, με το σνομπισμό του και την ελιτίστικη διάθεσή του, μου ήταν εντελώς αντιπαθής.
Προσπαθούσα να καταλάβω από που πήγαζε όλος αυτός ο ελιτισμός, όταν το μόνο που έβλεπα πάνω του ήταν η απουσία συναισθημάτων, ακόμα και για το ίδιο του το παιδί, και μια καταστροφική πορεία ζωής.
Άραγε το να γράφεις δυο αράδες, να το παίζεις διανοούμενος και να πιστεύεις μάταια πως προσφέρεις σε κάτι, ό, τι κι αν είναι αυτό, σε κάνει ανθρώπινο ον, αν είσαι απογυμνωμένος από αισθήματα; 
Ή για να το θέσω σωστότερα, αν δεν είσαι σε θέση να νιώσεις ούτε τα αυτονόητα, αν κουβαλάς μέσα σου μόνο πίκρα και είσαι ανήμπορος να δεσμευτείς σε οτιδήποτε και με οποιονδήποτε, μπορείς να προσφέρεις ποτέ κάτι ουσιαστικό;

Ίσως τελικά ο πιο συμπαθής χαρακτήρας να μου ήταν ο Νίκος, ο οποιοσδήποτε άστεγος  μετανάστης δηλαδή, που καθόλου εκ του ασφαλούς δεν αφήνει τον τόπο του, που το πληρώνει με το χαμό του παιδιού του που αληθινά αγαπά, και που οι άλλοι αντιμετωπίζουν συνήθως με καχυποψία και φόβο.

Πραγματικά το βιβλίο βάζει τον αναγνώστη σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον που η απομόνωση δε συντελείται μόνο από τις καταστάσεις, αλλά προϋπήρχε βαθιά μέσα στους ήρωες που μοιάζουν ανίκανοι να διαχειριστούν με σαφήνεια τα αισθήματά τους, που τα μπερδεύουν και τα υπεραναλύουν βαπτίζοντάς τα συνεχώς με άλλα ονόματα, στην προσπάθειά τους να τα αποδομήσουν, ή και να τα ξεπεράσουν, κι αυτό ίσως είναι το πιο τρομακτικό απ' όλα.Το σχέδιο της Κατερίνας Μαλακατέ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μελάνι.

Την Κατερίνα μπορείτε να τη βρείτε και στο blog της "Διαβάζοντας" .

20 σχόλια:

 1. Με κέντρισε γενικά σαν σύνολο
  κι εσύ έχεις έναν ολοκληρωμένο
  τρόπο παρουσίασης πάντα
  Σαν καταξιωμένος κριτικός
  βιβλίου ένα πράγμα!!!!
  Προς αναζήτηση.....

  Να περνάς καλά Μαρία μου ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελένη μου είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και σίγουρα λέει πολλά περισσότερα από όσα έγραψα!
   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 2. Ενδιαφέρον το θέμα του βιβλίου (και πολύ ωραίο το εξώφυλλο - σαν να σου λέει: "ιστορία που αποδομεί τον άνθρωπο στα εξ ων συνετέθη").
  Όταν οι συνθήκες ζωής είναι πιεστικές, είναι πάντοτε πρόκληση (και μοιάζει πολυτέλεια) να ασχολούμαστε με τα συναισθήματα, με τις σχέσεις. Έτσι, τουλάχιστον, πιστεύεται. Ίσως επειδή δεν έχουμε "επίσημα" μάθει να θεωρούμε τις σχέσεις προτεραιότητα για τη ζωή μας (η άψογη συναισθηματική μας εκπαίδευση, βλέπεις). Ο χαρακτήρας του Χάρη, τελικά, δε δικαιολογείται; Ή δε δέχεσαι, προσωπικά, τους λόγους του για να έχει αυτή τη στάση που περιγράφεις;
  Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο της Κ.Μ. ακόμα. Εσύ που τα έχεις διαβάσει και τα δύο, ποιο θα έλεγες ότι ευχαριστήθηκες περισσότερο;
  (Σε ευχαριστώ που άνοιξες τα σχόλια και για μας τους ... ανώνυμους, πλέον. ;-) )
  (To love life for what it is)

  Υ.Γ.: Αν κουβαλάς μόνο πίκρα μέσα σου και δε μπορείς να δεσμευθείς απέναντι στον οποιονδήποτε για οτιδήποτε, κάνεις, πάντως, ένα ωραιότατο παράδειγμα προς αποφυγήν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικά το εξώφυλλο δίνει αυτή την εντύπωση!
   Οι ήρωές μας εδώ, θα τολμούσα να πω πως είχαν δυσλειτουργικές σχέσεις και πριν αρχίσει το κακό.
   Τον Χάρη κόντεψα να τον συμπαθήσω όταν όλα έδειχναν πως κάτι θα άλλαζε μέσα του τελικά.
   Γενικά πάντως οι σχέσεις τους δεν είναι οι αναμενόμενες...ακόμα και στην αγάπη του παππού για την εγγονή του κάποιες σκέψεις, αλλά και η αντίδρασή του σε όσα λέγονταν με ξενέρωσε! Τώρα σου εξάπτω κι άλλο τη φαντασία, αλλά πραγματικά ακόμα αναρωτιέμαι πόσα θα μπορούσα να αποκαλύψω από ένα βιβλίο χωρίς να το απογυμνώσω από τα μυστήριά του!
   Τα βιβλία της Κατερίνας μου άρεσαν και τα δυο πολύ, αλλά το σχέδιο δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου...το καθένα έχει τις δικές του χάρες..
   Από το πρώτο αυτό που με τάραξε και με κάνει να το σκέφτομαι ακόμα είναι το τέλος του και όσα υπονοεί πάλι για τις σχέσεις!
   Θα συμφωνήσω απόλυτα με το υστερόγραφό σου!
   Όσο για τα σχόλια, ίσως ήταν καιρός να ανοίξουν πάλι...καιρό είχαν μείνει κλειστά!

   Διαγραφή
 3. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανάγνωση. Και το ωραίο κείμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρακαλώ, αλλά ήταν δική μου ευχαρίστηση να ξέρεις!! :) :)

   Διαγραφή
 4. Ενδιαφέρον-μου φαίνεται.
  Μου αρέσουν τα βιβλία,
  που μας κάνουν να σκεπτόμαστε ως πολιτικά όντα.
  (Γιούλη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι αυτό το βιβλίο σίγουρα σε κάνει να σκέφτεσαι πολύ...και πολλά!

   Διαγραφή
 5. Άρα δεν το αρχίζω τώρα που δεν έχω χρόνο. Ειναι κι αυτή η εσάρπα βλέπεις...
  Εύχομαι στη συγγραφέα να αγαπηθεί πολύ αυτό το βιβλίο και σε συγχαίρω για την ωραία παρουσίαση!
  Κίσιζ Μεμαρία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είπαμε θα πλέκεις πιο γρήγορα?...μόνη μου τα λέω, μόνη μου τα ακούω?...χαχα!
   Σε ευχαριστώ πολύ Αρτίστα μου και πλέκε λέμε!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 6. Το βιβλιο της Κατερινας Μαλακατε ..ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ...που μας προτείνεις Μαρία μου και που με την περίλυψη του μας έχεις εξαψει την φαντασια που μπορεί να γινει και πραγματικότητα στο μελλον .. φαινεται ακρως ενδιαφερον.. σε ευχαριστουμε για την πρόταση.. να περνάς ομορφα.. φιλακιαααα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελπίζω Ρούλα μου ποτέ να μη γίνει πραγματικότητα, αλλά το συνιστώ ανεπιφύλακτα για διάβασμα!
   Σε ευχαριστώ πολύ!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 7. Δεν το γνώριζα το βιβλίο Μαρία μου και δεν είναι πρώτη φορά που μας κοινοποιείς κάτι σημαντικό και όμορφο. Το μπλογκ της Μαλακατέ το παρακολουθώ, δεν μπορώ να πω με απόλυτη προσοχή αλλά κάπως επιφανειακά.
  Ευχαριστούμε για την παρουσίαση καλή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά Γιάννη μου!
   Είμαι σίγουρη πως αν το διαβάσεις θα σου αρέσει πολύ!

   Διαγραφή
 8. Μαρία μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον και μπήκε στο υπόψιν!!!!
  Ευχαριστούμε για την πρόταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φοβερό εξώφυλλο να πω.
  Η παρουσίασή σου άψογη, όπως κάθε φορά!
  Κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον.
  Στα υπόψη λοιπόν :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το εξώφυλλο είναι εξαιρετικό όπως και το περιεχόμενο!
   Σε ευχαριστώ πολύ Αριστέα μου!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 10. Φοβερά ενδιαφέρον ακούγεται Μαρία μου!!! Να ναι καλοτάξιδο εύχομαι στην φίλη!! Η παρουσίασή σου με έχει κουρδίσει, θα το έχω σίγουρα στα υπόψην!!!
  Φιλιά πολλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά Μαριλένα μου!
   Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον σίγουρα!
   Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή