Στα Αροάνια όρη, στον Χελμό δηλαδή, σε υψόμετρο 899 μέτρων, πάνω από τη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, και κρύβοντας στα σπλάχνα του μια σπηλιά, το Μέγα Σπήλαιο, υψώνεται επιβλητικό όπως και το τοπίο γύρω του.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η παράδοση λέει πως ιδρύθηκε από δυο μοναχούς. Ο Συμεών και ο Θεόδωρος οδηγημένοι από ένα όνειρο έφτασαν εδώ από τη Θεσσαλονίκη, για να βρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Έτσι το 362 μ.Χ. και με τη βοήθεια μιας βοσκοπούλας, της Ευφροσύνης, που τους αποκάλυψε πως ένας τράγος από το κοπάδι της, πήγαινε συχνά στο σπήλαιο για να πιει νερό από την πηγή που υπήρχε εκεί, βρήκαν την εικόνα.
Η εικόνα, βρίσκονταν δίπλα στην πηγή και φυλάσσονταν από ένα δράκο, που τον σκότωσε ένας κεραυνός, όταν επιτέθηκε στους δυο μοναχούς, που προσπαθούσαν να καθαρίσουν το χώρο από την πυκνή βλάστηση.
Η πηγή σήμερα είναι μαρμάρινη και γνωστή ως "η Πηγή της Κόρης".
Στη συνέχεια έχτισαν ναό στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Δίπλα του χτίστηκαν παρεκκλήσια και ξενώνες και πλήθος πιστών άρχισε να καταφτάνει για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα.
ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Η Μονή κάηκε τέσσερις φορές στα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά η εικόνα σώζονταν πάντα, αν και μετά την πυρκαγιά του 1640 έχει παραμορφωθεί.
Τελευταία φορά κάηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι άρπαξαν και πολλά σπουδαία κειμήλια.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας όμως, ήταν καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα, αφού δεν πατήθηκε ποτέ από Τούρκους.
Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία του μοναστηριού, που χτισμένο σ' ένα ονειρικό τοπίο, αφήνει τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης να διηγούνται τη δική τους.
Είναι φανταστικό όντως όπως και η ιστορία του. Να σαι καλά που μου τη θύμισες! Όμοφες φωτογραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Είναι τόσο επιβλητικό αυτό το Σπήλαιο που σου κόβει την ανάσα Μαρία μου !!! Εχω χρόνια να πάω !!! Η πρώτη φωτογραφία σου είναι υπέροχη !!!Τα φιλιά μου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω χρονια να πάω στο Μέγα Σπηλαιο αλλα το θυμάμαι ακριβώς όπως το περιγραφεις! Τώρα έμαθα για την ιστορία με τον δράκο! Θα το πω και στις κόρες μου! Καλημέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωτηρια
www.mylittleworld.gr
Δέος προκαλεί τόσο ο χώρος όσο και το
ΑπάντησηΔιαγραφήγύρω τοπίο!!!!!
Καλημέρα Μαράκι μου ♥
Ταξιδεψα σημερα σε ενα μερος πανεμορφο που σου προκαλει δεος!δεν εχω παει εκει αλλα θα το ηθελα πολυ! πολυ ομορφες φωτογραφιες Μαρια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το δέος θα γράψω κι εγώ. Το πρώτο που νιώθω. Και θαυμασμό για τις φωτογραφίες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο ταξίδι, Μαρία!
Όμορφες φωτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
Έχω πάει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑισθάνεσαι δέος!
(Γιούλη)
Υπέροχο οδοιπορικό Μαράκι, και η συλλογή τού φωτογραφικού υλικού σου, μιλάει από μόνη της! Πολλά φιλιά ❤
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο μέρος, σε πιάνει στην κυριολεξία δέος Μαρία. Λίγο με χάλαει η αρχιτεκτονική κομματιών των κτιρίων που φαντάζει άκαιρη με το χώρο και το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Τούρκοι το σπήλαιο το σεβάστηκαν οι Γερμανοί Ναζί φασίστες όχι....! το κρατώ αυτό να το πετάξω στα μούτρα κάποιων δικών μας καλόπαιδων νοσταλγών, ξέρεις εσύ.
Σε φιλώ κορίτσι μου.
Το έχω επισκεφθεί - μας είχαν ενημερώσει, τότε, πως οι Ναζί τη δεκαετία του '40 είχαν ρίξει από την κορυφή του βράχου, που ορθώνεται πίσω από το μοναστήρι, κάμποσους μοναχούς, ακόμα και ένα δεκάχρονο παιδί - για αντίποινα; Για τιμωρία, λόγω αντίστασης; Δεν το θυμάμαι πια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά πανέμορφο μέρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Μαρία μου!
Έξοχη ανάρτηση!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου είχε κοπεί η ανάσα απ' τις επιβλητικές φωτογραφίες, διάβασα και το σχόλιο της Διονυσίας και μ' αποτέλειωσε. Μαρία μου δεν έχω πάει σ' αυτά τα μέρη, αλλά τα ταξίδεψα μέσα απ' τις αφηγήσεις και το έξοχο φωτογραφικό σου υλικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατόβραδο να έχεις!
Επιβλητικό τοπίο!! Δεν το ήξερα καθόλου Μαρία μου!! Μακάρι να βρεθώ κάποια στιγμή εκεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά!! Σε φιλώ!
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τα σχόλιά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφή