Σελίδες

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Το χρυσό κλουβί, Camilla Lackberg

Η Camilla Lackberg αφήνει για λίγο τον Πάτρικ και την Ερίκα, αλλά όχι και τη Φιελμπάκα, αφού τοποθετεί εκεί την καταγωγή της νέας της ηρωίδας, και δημιουργεί Το χρυσό κλουβίένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ με φεμινιστικά μηνύματα, το πρώτο της σειράς με πρωταγωνίστρια τη Φέι, μια  δυναμική γυναίκα, που όταν όλα δείχνουν ότι χάνει τον εαυτό της, αυτή καταφέρνει όχι μόνο να τον ξαναβρεί, αλλά να γίνει και πιο δυνατή από ποτέ.

"Όλες οι γυναίκες, όσο πλούσιες και επιτυχημένες κι αν ήταν, είχαν εξαπατηθεί στη ζωή τους από κάποιον άντρα...Κι ωστόσο συγκρατιόνταν. Έσφιγγαν τα δόντια. Έδειχναν ανωτερότητα. Φέρονταν με κατανόηση και συγχωρούσαν....
Γιατί έτσι έκαναν οι γυναίκες. Έστρεφαν την οργή τους προς τα μέσα. Προς τον εαυτό τους. Δεν ύψωναν το ανάστημα και δε ζητούσαν δικαιοσύνη. Γιατί τα καλά κορίτσια δεν αντιδρούν."


Αυτό το μικρό απόσπασμα δείχνει μια άσχημη πραγματικότητα που όσο κι αν θέλουμε να την ωραιοποιήσουμε δε θα τα καταφέρουμε. Το πολύ πολύ να αντικαταστήσουμε το "'όλες" με το "περισσότερες".
Η ουσία παραμένει. Η Φέι όμως θα αλλάξει.


Οι αναμνήσεις της Φέι από τη Φιελμπάκα δεν είναι καθόλου καλές. Όσα την είχαν σημαδέψει στην παιδική της ηλικία, εξακολουθούν να τη στοιχειώνουν, παρόλο που κατάφερε να ξεφύγει, και παλεύοντας πολύ σκληρά να βελτιώσει τη ζωή της. 
Κάποτε ήταν πολύ δυναμική και φιλόδοξη, αλλά τα παράτησε όλα όταν γνώρισε τον Τζακ και αποφάσισε να μείνει στο περιθώριο για να τον στηρίζει. 
Τώρα μοιάζει να τα έχει όλα. Τον τέλειο σύζυγο, μια πολυαγαπημένη κόρη κι ένα υπέροχο σπιτικό.
Αυτό που κατάφερε όμως στην πραγματικότητα ήταν να μπει με τη θέλησή της σε ένα χρυσό κλουβί και απλώς να υπομένει διάφορα, μέχρι που μαθαίνει ότι εκείνος την απατά. Τότε όλος της ο κόσμος, όλη αυτή η πλασματική ευτυχία που νόμιζε πως βίωνε γκρεμίζονται και η ίδια μένει εντελώς ξεκρέμαστη.
Στην αρχή διαλύεται κυριολεκτικά, αλλά στη συνέχεια αποφασίζει να εκδικηθεί. Και όσο ανακαλύπτει διάφορα, τόσο η εκδίκηση είναι μονόδρομος, που ακόμα κι όταν ξεπερνάει κάθε φαντασία, μοιάζει απόλυτα δικαιολογημένη.


Για άλλη μια φορά η Camilla Lackberg καταφέρνει να ταράξει τα νερά, να αφηγηθεί μια ιστορία γεμάτη αλήθειες που πονάνε, μα και να την περάσει σε άλλο επίπεδο, χτίζοντας ολοκληρωμένους χαρακτήρες και αφήνοντάς τους στη δίνη των ανατροπών.
Μέχρι που η κεντρική ηρωίδα αποφασίζει να γίνει η πρωταγωνίστρια της ζωής της, να διεκδικήσει όσα της αξίζουν και αναπόφευκτα να γίνει και τιμωρός.
Μπορεί να ξεφεύγει κάποιες φορές και ίσως σε μια περίπτωση ακόμα και να αναπαράγει κάποια κακά αντρικά στερεότυπα, αλλά όλα φαίνονται να της συγχωρούνται γιατί το μόνο που θέλει είναι να αποδώσει δικαιοσύνη. Να προστατευτεί και να προστατέψει από έναν κόσμο που δε φτιάχτηκε για γυναίκες. 


Το χρυσό κλουβί αιφνιδιάζει. Είναι τόσο ωμό κάποιες φορές που μοιάζει απόλυτα ρεαλιστικό, ενώ παρόλα αυτά ξεπερνάει την πραγματικότητα. 
Έχει θύτες και θύματα. 
Εδώ η συγγραφέας σαφέστατα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα θύματα είναι συνήθως οι γυναίκες, ενώ οι άντρες οι θύτες. Περιγράφει όσα οι γυναίκες βιώνουν όταν οι άντρες ξεπερνούν κάθε όριο.
Και όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται, όταν ο άντρας βρίσκεται στη θέση του κυνηγημένου, φροντίζει να μοιάζει τόσο φυσικά αυτονόητο, τόσο απόλυτα δικαιολογημένο, που δεν προκαλεί.
Άλλωστε αυτό που ζητάει η ηρωίδα, πέρα από τη λύτρωση, είναι η ασφάλεια. Και αυτά τις περισσότερες φορές δεν έρχονται με τη συγχώρεση, γιατί υπάρχουν και πράγματα που δε συγχωρούνται με τίποτα. Χώρια που η συγχώρεση σε καμιά περίπτωση δεν εγγυάται την ασφάλεια. 
Κι όταν είσαι μάνα έχεις να προστατεύσεις πολλά περισσότερα από τον εαυτό σου, και τότε η τιμωρία επιβάλλεται. 


Η Φέι είναι μια ηρωίδα που σταμάτησε να υπομένει και επιχειρεί να αντιστρέψει τους όρους του παιχνιδιού.
Και το καταφέρνει με τον πιο εντυπωσιακό κι απρόβλεπτο τρόπο. 
Ο αναγνώστης αγωνιά μαζί της, σκέφτεται μαζί της, μα εκείνη είναι πάντα πολλά βήματα μπροστά ξαφνιάζοντάς τον συνεχώς.
Και όλα φαίνονται τόσο, μα τόσο σωστά!




Συγγραφέας: Camilla Lackberg
Μεταφραστής: Γρηγόρης Κονδύλης
Σελίδες: 432
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ημερομηνία Έκδοσης: 04/04/2019

3 σχόλια:

  1. Λοιπόν Μαρία, η Lackberg μου αρέσει. Έχω διαβάσει ήδη την "Παγωμένη πριγκίπησσα" και έχω και άλλο στα σκαριά. Η Ανάλυσή σου είναι υπέροχη και το θέμα του βιβλίου πολύ ξεχωριστό, ενδιαφέρον, με πάρα πολλές παραπομπές.
    Κρατώ σημείωση καλή μου φίλη.
    Να πω μία ακόμα φορά πριν φύγω ότι είσαι μια εξαιρετική παρουσιάστρια βιβλίων, να το ξέρεις.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη παρουσίαση όπως πάντα. Και η προηγούμενη μου άρεσε σε σημείο να μπουν και τα δυο βιβλία στη λίστα μου
    Εύχομαι καλές γιορτές όπως τις θέλεις. Χαμόγελα πολλά, υγεία πάνω από όλα και αγάπη δίπλα σου κάθε στιγμή
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή