Θα ανηφορίσουμε άλλη μια φορά ως το κάστρο, μια και σας είχα υποσχεθεί πλήρη ξενάγηση.
Θα ανηφορίσετε δηλαδή, αφού αυτή τη φορά θα σας αφήσω να περιπλανηθείτε μόνοι σας ανάμεσα σε όσα η ιστορία η ίδια θα σας διηγηθεί.
Μη φοβηθείτε να πατήσετε σε ίχνη που άφησαν άλλοι πριν από σας.
Αφουγκραστείτε τον αέρα που ανοίγει τα δικά του μονοπάτια συνεχώς, μα κοντοστέκεται ίσα για να αφήσει ένα χάδι στις πέτρες και να κρυφοκοιτάξει από αρχαία ανοίγματα μια πόλη που την είδε να αλλάζει μέσα στα χρόνια.
Κοιτάξτε κατάματα τον ήλιο όταν βγαίνετε στο φως. Άλλωστε αυτός έστελνε τις αχτίδες του να σας βρουν όταν εξερευνούσατε και τα σκοτεινότερα σημεία.
Ελπίζω να με συγχωρέσετε που δε θα είμαι εδώ!
Αν χαθείτε, φωνάξτε την
Πατρινέλα να σας καθοδηγήσει (αν τολμάτε δηλαδή!! χαχα!).
Πατρινέλα να σας καθοδηγήσει (αν τολμάτε δηλαδή!! χαχα!).
Αν θέλετε να απολαύσετε τη θέα της Πάτρας από ψηλά άλλη μια φορά, διαβείτε την πύλη στο χτες!
Πριν σας αφήσω να απολαύσετε τη βόλτα σας, παραθέτω λίγα λόγια, όπως τα διαβάζω στη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Κάστρο της Πάτρας βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Παναχαϊκό. Η ίδρυσή του τοποθετείται τον 6ο μ.Χ. αιώνα επί Ιουστινιανού. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε ήδη καταρρεύσει.
Η ιστορία του Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τον 9ο αιώνα η Πάτρα δέχεται επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα. Οι εισβολείς ηττώνται και η ήττα τους αποδίδεται στον Πολιούχο Άγιο Ανδρέα. Το 1205 οι Φράγκοι με αρχηγό τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο καταλαμβάνουν την πόλη και το Κάστρο. Η Πάτρα δίδεται ως βαρονία στον Γουλιέλμο Αλεμάν και υπάγεται στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας με έδρα την Ανδραβίδα. Ταυτόχρονα γίνεται έδρα του Λατίνου αρχιεπισκόπου, που σταδιακά αποκτά μεγάλη πολιτική ισχύ. Το 1408 ο Πάπας παραχωρεί την πόλη έναντι μισθώματος στους Βενετούς για 5 χρόνια.
Το 1428 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθερώνει το Κάστρο τα τείχη του οποίου επισκευάζονται και πραγματοποιούνται προσθήκες. Το 1458 η πόλη παραδίδεται στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατρέπεται σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρεται στο Κάστρο του Ρίου. Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα γίνεται μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας και από το 1715- 1828 καταλαμβάνεται εκ νέου από τους Τούρκους. Το 1828 ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν απελευθερώνει την περιοχή. Το Κάστρο υφίσταται μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά. Από το 1950- 1975 το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού - 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος.
Συντάκτης
Α. Μανιάκη, αρχαιολόγος