Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Vantage point (2008)


Μια ταινία που αναφέρεται στη Σαλαμάνκα, υποτίθεται ότι γυρίστηκε στη Σαλαμάνκα, αλλά τελικά μόνο οι λήψεις από τον αέρα έγιναν στη Σαλαμάνκα.
Η υπόλοιπη γυρίστηκε στο Μεξικό  επειδή οι αρχές της Σαλαμάνκα αρνήθηκαν να κλείσουν την Plaza Mayor για τρεις μήνες που θα διαρκούσαν τα γυρίσματα.
Στήθηκε λοιπόν μια νέα πλατεία, ίδια με την αληθινή, αλλά μικρότερη  στο Μεξικό.
Η ταινία αφηγείται τα γεγονότα με πολλούς τρόπους και με άλλον πρωταγωνιστή κάθε φορά.
Βλέπουμε πως βίωσαν τα ίδια πράγματα διαφορετικοί άνθρωποι.
Άλλοι  ήταν απλά παρατηρητές, άλλοι θύματα,  άλλοι  υποκινητές των  γεγονότων.
Κάθε φορά που ο χρόνος γυρίζει πίσω ξέρεις πως θα γυρίσεις πίσω στις 12 το μεσημέρι λίγο πριν τον πυροβολισμό που είναι και το πρώτο που συμβαίνει.
Η ταινία έχει δράση, αλλά δεν εκπλήσσει ούτε κρατά το θεατή σε αγωνία.
Ίσως επειδή έχουμε ένα γεγονός που αναπαράγεται ξανά και ξανά έστω κι αν κάθε φορά το βλέπουμε από άλλη οπτική γωνία.
Θα το έλεγα κλασσική αμερικάνικη ταινία όπου όλα αλλοιώνονται, ακόμα και ο χώρος.
Το ζητούμενο δεν είναι η πιστή απεικόνιση, αν και η πλατεία που στήθηκε για τις ανάγκες του έργου είναι αρκετά αληθοφανής και οι δημιουργοί της υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι γυρίστηκε στη Σαλαμάνκα και τι όχι, αλλά το να ειπωθεί η ιστορία και να υπάρχει η ανάλογη δράση.
Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε καλά τι σημαίνει αυτό  μια και απολαύσαμε στο παρελθόν την ιστορία το μύθο και τη φαντασία του σεναριογράφου  να μπλέκονται και να γίνονται σούπα σε κάποια σήριαλ τύπου «Ηρακλής» και «Ζήνα».
Αξέχαστη θα μείνει η σκηνή που η Γκαμπριέλα  στη Ζήνα διαβάζει  μια αρχαία προσευχή χρησιμοποιώντας λέξεις που προφανώς ο σεναριογράφος έμαθε στις διακοπές του όπως καλημέρα, Ηράκλειο, γεια σας, κ.λ.π.
Τουλάχιστον εδώ  αρκούνται στο να εξαντλήσουν για μια ακόμα φορά το αγαπημένο τους θέμα.
Την τρομοκρατία.

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Pete Travis
Και πρωταγωνιστούν οι: Dennis Quaid, Matthew Fox, Forest Whitaker, Saïd Taghmaoui, Eduardo Noriega, Ayelet Zurer, Richard T. Jones, Bruce McGill, Sigourney Weaver, William Hurt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου