Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικα στολίδια με κορν φλάουρ και σόδα!


Πέρα από τη διάσημη αλατοζύμη με την οποία μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και σχετικά γρήγορα χριστουγεννιάτικα στολίδια υπάρχει άλλη μία συνταγή με υλικά που δεν κοστίζουν, γιατί τα έχουμε ήδη στην κουζίνα μας. 
Ε, εντάξει κάτι κόστισαν κι αυτά όταν τα αγοράσαμε, αλλά αυτή τη στιγμή δε θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα.
Πασίγνωστη κι αυτή, όσο και η μεγάλη της αντίζηλοςπαρασκευάζεται με μισή κούπα κορν φλάουρ, μία κούπα μαγειρική σόδα και τρία τέταρτα της κούπας νερό που τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και τα .ανακατεύουμε με πείσμα! 
Σε λίγο το μείγμα μας θα ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια θα σφίξει.
Δε φεύγουμε στιγμή από πάνω του και ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν σφίξει, αποσύρουμε από τη φωτιά, το βάζουμε σε ένα μπολ να κρυώσει, δεν αγγίζουμε εννοείται σε αυτή τη φάση γιατί καίει, και το σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα για να μην ξεραθεί.


Το δικό μου καταξεράθηκε, γιατί το είχα φτιάξει πρωί, μετά έφυγα, εννοείται το ξέχασα τελείως και το ξαναθυμήθηκα το βράδυ που γύρισα σπίτι.
Να μην σας περιγράψω καλύτερα το χάλι του!
Δεν απελπίστηκα διόλου! Το αγνόησα επιδεικτικά και το άφησα έτσι όπως το βρήκα. Την άλλη μέρα όμως, το ξαναέβαλα στην κατσαρόλα, πρόσθεσα λίγο νερό και όλα πήραν το δρόμο που θα έπρεπε να έχουν πάρει από την αρχή, χωρίς απρόοπτα αυτή τη φορά, μια και φρόντισα να είμαι δίπλα στη ζύμη όταν κρύωσε και να αρχίσω να την παιδεύω κατευθείαν!
Η ζύμη βγήκε απαλή και εύπλαστη και δεν με δυσκόλεψε καθόλου όταν προσπάθησα να της δώσω τα σχήματα που ήθελα με τα κουπ πατ, αφού την άνοιξα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Όλα πήγαν καλά και αφού τα αράδιασα σε ένα ταψί, τα άφησα να στεγνώσουν φυσικά, μια κι αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για τη ζύμη αυτή.
Η διαδικασία αυτή κράτησε περίπου δυο μέρες!


Όταν στέγνωσαν για τα καλά, άρχισα να τα διακοσμώ με ό, τι υλικά είχα στο σπίτι.
Μέχρι και ντεκουπάζ παραλίγο να κάνω η άσχετη, γιατί δεν το λες και ντεκουπάζ αυτό "το παραλίγο" που έκανα.
Και δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Να κάνω ντεκουπάζ δηλαδή. Αυτό που ήθελα ήταν να ντύσω τα στολίδια μου κι αυτό μάλλον το κατάφερα χωρίς να θρηνήσουμε πολλά θύματα.
Γιατί θύματα υπήρξαν, αφού η ζύμη αυτή βγαίνει πιο ντελικάτη και πιο ευαίσθητη από τη σκληρή αλατοζύμη και στην αρχή το ομολογώ, της φέρθηκα άγαρμπα.
Μετά τα βρήκαμε, κάθισε ήσυχη ήσυχη κι αυτή και αδιαμαρτύρητα με άφησε να της ρίξω μπόλικη χρυσόσκονη, να τη βάψω, γιατί ζωγραφική δεν το λες ακριβώς αυτό που της έκανα, να της κολλήσω τη χαρτοπετσέτα, που είπαμε, ούτε αυτό το λες ακριβώς ντεκουπάζ και γενικά, τα έκανα όλα απ' έξω έξω και στο περίπου, με όσα υλικά είχα στα χέρια μου. Όταν βγήκε από αυτά, απ΄τα χέρια μου δηλαδή, ήταν αγνώριστη, αλλά από όσο γνωρίζω μηνύσεις δε θα μου κάνει τελικά.
Της κρέμασα και κουδούνια, αναδιατυπώνω, γιατί κάπως ακούστηκε αυτό, έβαλα λοιπόν κουδουνάκια σε κάνα δυο στολίδια κότσαρα κι από ένα 2018 στο καθένα κι αυτά αναβαθμίστηκαν σε γούρια.
Τα υπόλοιπα παρέμειναν στολίδια!


Αν όμως συγκρίνουμε την ντελικάτη και κατάλευκη ομολογουμένως ζύμη από κορν φλάουρ και σόδα με την αλατοζύμη, ποια είναι εκείνη που θα κερδίσει στα σημεία;

Πάμε για ένα Crash Test!


Η αλατοζύμη είναι αρκετά δύσκολη στο πλάσιμο λόγω αλατιού.
Όταν όμως ετοιμαστεί, την κάνουμε εύκολα ό, τι θέλουμε.


Δεν βγαίνει τόσο λευκή όσο η ζύμη με το κορν φλάουρ, αλλά βγαίνει σίγουρα πιο ανθεκτική.

Μαζί της ξεμπερδεύεις πιο γρήγορα, γιατί την ψήνεις και είναι έτοιμη.

Η αλήθεια είναι πως αν υπάρχει υγρασία μπορεί να δείξει αλλοιωμένη όταν αποθηκεύεται για την επόμενη χρονιά, αλλά επανέρχεται.

Η ζύμη με το κορν φλάουρ δεν έχει δυσκολία στο να ετοιμαστεί, αρκεί να είσαι εκεί ψυχή τε και σώματι για να την κατευθύνεις με ψυχραιμία από το ένα στάδιο στο άλλο.

Σε έχει συνεχώς στο περίμενε!
Περίμενε να κρυώσει, περίμενε μετά κάνα δυο μέρες να στεγνώσει, περίμενε πως μπορεί "απάνω στο περίμενε" να την ξεχάσεις κιόλας, αν είσαι ανυπόμονος σε έχασε από φαν!

Γίνεται λευκή σαν χιόνι, εύπλαστη σαν πλαστελίνη, όμορφη σαν οπτασία, αλλά θέλει προσεκτικό χειρισμό, γιατί όλη αυτή η λευκότητα και η τόση ομορφιά διαθέτουν και μια άλφα ευαισθησία, που όμως χάνεται όσο περνούν οι μέρες και γίνεται κι αυτή ανθεκτική!

Στην αποθήκευση δεν την έχω τεστάρει ακόμα, γιατί πρώτη φορά τη φτιάχνω, αλλά ας υποθέσουμε ότι αντέχει.

Με όσα λοιπόν γνωρίζουμε και όσα υποθέτουμε, δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία. Η καθεμιά έχει τη χάρη της!
Εσείς τι λέτε;
Ποια είναι η καλύτερη; 


19 σχόλια:

  1. Είναι τέλεια η ζύμη με το κορν φλάουρ, απαλη και με υφη σαν πορσελάνη! Καλή και η αλατοζύμη, αλλά αυτη είναι πιο φινετσάτη!!
    Μια φορα δοκίμασα να την αρωματίσω με βανίλια και έγινε ένα ωραιότατο σοκολατί χρώμα!! Ποιος ξέρει τι αντίδραση έκαναν τα υλικά και βγηκε έτσι...
    Τα στολίδια σου και τα γουράκια είναι τέλεια, και το ντεκουπάζ μια χαρά, μην το κατηγορείς!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν Μαρία μου,
    Πρώτα θα φτιάξουμε στο πιτς φιτίλι τα κατάλευκα μπαλάκια καρύδας που μας είχες προτείνει, στη συνέχεια θα βάλουμε να παίζουν τα αγαπημένα μας τραγουδάκια και καθώς απολαμβάνουμε κάποιο ρόφημα (πχ ζεστή σοκολάτα) θα καταπιαστούμε με τα κορν-σόδα-νεράκι στολίδια μας!!!
    Ευχαριστούμε και πάλι Μαρία μου, για τα απλά και όμορφα που φτιάχνουν τη διάθεση!
    ΑΦιλάκια γιορτινά και πάντα τρυφερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαρία μου!
    Τέλεια έγιναν τα στολιδάκια σου!Πολυ γουστόζικα!!
    Τα δε ντεκουπαρισμένα,φανταστικά!!!
    Μπραβο σου!!!Καλο ΣΚ!!Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχει τέλος η ευρηματικότητα. Μπράβο Μαρία...! εγώ δεν έχω κάτι άλλο να πω παρά να απολαύσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνονται πολύ ωραία και λέω να δοκιμάσω με τις μικρές. Να κάνω χεράκια και πατουσίτσες.
    Η αλατοζυμη όντως τραβάει υγρασία και φουσκώνει. Μετά επανέρχεται αλλά δεν ξέρω αν μουχλιασει κιόλας γιατί τα πέταξα αυτά που είχα.
    Καλή συνέχεια και Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 😮😮😮Τι λες, τώρα;! Τι έφτιαξες;;;!!!
    Λοιπόν, αυτό, με τα υλικά που "τα έχουμε ήδη στην κουζίνα μας", μην το λες - μην το λες! Υπάρχουν και κάτι ακαμάτρες (όχι εγώ, μια φίλη μου!) που δεν έχουν κορν-φλάουρ (να μη σου πω, δηλαδή, ότι αρχικά νόμιζα ότι πρόκειται για μπέικιν πάουντερ, λες και μιλούσαμε για στολίδια... μπαλόνια!) 😑
    Η δε υπομονή που απαιτείται, είναι αρετή (κι εγώ, δεν είμαι ενάρετη...)
    Θαυμάζω, θαυμάζω, θαυμάζω και σε συγχαίρω και για αυτή την πτυχή του ταλέντου σου!

    Κυριακάτικη καλημέρα, φιλιά πολλά πολλά! 💕🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανεμορφα τα στολιδακια σου Μαρακι! Και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ομορφα τα στολίδια σου
    Καλώς σας βρήκα...Χαίρομαι πολύ που είμαι ξανά στη μπλογκογειτονιά μας...Αν σας αρέσει η παγκόσμια μυθολογία θα χαρώ πολύ να σας δω στο ταπεινό μου μπλογκοσπιτάκι. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία εγώ δοκίμασα με πηλό, αλλά κάτι έγινε όταν στέγνωναν και δεν στέγνωσαν σωστά, πήραν μια κλίση προς τα πάνω (που ήταν η βαρύτητα εκείνη την ώρα δεν ξέρω). Θα δοκιμάσω με τον δικό σου τρόπο. Έχεις καμιά συμβουλή για το στέγνωμα;
    Θέλω πολύ να ετοιμάσω γούρια, και ομολογώ εντυπωσιάστηκα από αυτά που έφτιαξες.
    Άλλο ένα ταλέντο σου λοιπόν μετά την γραφή και την φωτογραφία.
    Εύγε Μαρία μου.
    Σε φιλώ και σε καλοβδομαδίζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα μάλλον θα τα έχεις φτιάξει, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα έλεγα και τίποτα σοφό...χαχα! Δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο....απλά τα αράδιασα στο ταψί και τα άφησα!
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Εγώ καλέ κυρία πρόσεχα την Γιαδικιάρογλου, που πρόσεχε την Νατάσα, που πρόσεχε τον καθηγητή Φλωρά και δεν έμαθε (ακόμα), τι διαφορά έχει το κορν-φλάουρ απ' το μπεϊκιν πάουντερ...
    Αχ και νόμιζα ότι ήμουν η μόνη ασχετοάσχετη που τα μπερδεύει.
    Μαρία μου, εμένα αν μου πρότεινες να τα φάω, θα τα δάγκωνα ευχαρίστως.
    Για την υφή και τις υγρασίες, καλύτερα να σου πουν οι έμπειρες δημιουργοί.
    Εμένα μ' αρέσουν πάντως οι φωτογραφίες σου. Σαν ρομαντικές γκραβούρες είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία είναι, αλλά άσε με εμένα να φτιάχνω τρουφάκια!
    Τα πετυχαίνω καλύτερα!
    Καλή εβδομάδα Μεμαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πανέμορφα! Πολλά-πολλά μπράβο και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
    Αλατοζύμη έχω δοκιμάσει, αλλά δεν με τρελαίνει η υφή της. Ενώ η υφή της ζύμης που προτείνεις εσύ είναι λεία και στιλπνή, δε χρειάζεται καν βάψιμο. Στα υπόψη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ ήρθα να πω μονάχα πως το να σε διαβάζει κανείς είναι τόσο ευχάριστο όσο το να χαζεύει τις φωτογραφίες σου. Και ξέρεις ΠΟΣΟ εκτιμώ τις φωτογραφίες σου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ λέω πως είναι όλες οι ζύμες κούκλες!!! Τρώγονται και λίγο μην σου πω!!!
    Καταπληκτικό πρότζεκτ και με παιδάκια που όσο να ναι τρελαίνονατι να μαθαίνουν και να λερώνουν δημιουργικά τα χεράκια!!!
    Και του χρόνου Μαρία μου!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για εμένα που δεν το έχω ξανακάνει λέω να προσπαθήσω την αλατοζύμη που δεν εχει και πολλές απαιτήσεις, ούτε και χρόνο απ ότι καταλαβαίνω και γενικά κάθεται στα καλα της.. :-) Οπότε θα θυσιάσω το κατάλευκο για το πανεύκολο σε αυτη τη φάση της ζωής μου γιατι τα έχω παίξει με τις δουλειές και θα σου πω πως πήγαμε!!! Αλήθεια για 10 στολίδια πόσο αλεύρι χρειάζεσαι περίπου;
    Πολλά φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα μου βάζεις! χαχα! Η αναλογία είναι πάντα 1 δόση αλάτι 1 δόση νερό και 3 δόσεις αλεύρι, οπότε ανάλογα το τι θα χρησιμοποιήσεις για "μέτρο" αλλάζει και το αποτέλεσμα!
      Δε θυμάμαι καν πόσα είχα βγάλει, αλλά ήταν αρκετά και είχα χρησιμοποιήσει για μέτρημα ένα φλιτζάνι τσαγιού!
      Φιλιά πολλά και καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  16. Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας!! :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή