Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Το αίνιγμα της κερασόπιτας, Βάσια Ακαρέπη

"...Στον έρωτα, όπως και στα γλυκά, δεν είναι η ζάχαρη που δίνει χαρακτήρα στη γεύση, μα τα υπόλοιπα υλικά. Η πικράδα του αμύγδαλου, η σπιρτάδα του πορτοκαλιού, το χρώμα του κερασιού, το άρωμα της βανίλιας και σίγουρα η φλόγα..."

Έτσι και τα βιβλία, για να αποκτήσουν χαρακτήρα και να κρατήσουν σε ομηρία τον αναγνώστη με την πλοκή τους, έχουν ανάγκη από πολλά "υλικά".
Σίγουρα από "Το αίνιγμα της κερασόπιτας" δε λείπει κανένα.
Η πικράδα που μπορεί να έχει η ζωή, μπλέκεται με το άρωμα της αγάπης, καίγεται από τη φλόγα του έρωτα, έχει τη σπιρτάδα της έμπνευσης, και σίγουρα σε αυτή την περίπτωση παίρνει το χρώμα του κερασιού που κρύβεται στα αινίγματα.

Η Βάσια Ακαρέπη απέδειξε, πως γνωρίζει πολύ καλά τις σωστές δόσεις των "υλικών" και με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο δημιουργεί εξαιρετική μυθοπλασία που έχει τη δύναμη να μαγέψει τις αισθήσεις και ταυτόχρονα το θάρρος να διαπραγματευτεί με τις πιο σκληρές καταστάσεις, χωρίς να χάνει στιγμή την ικανότητα να κρατάει τον αναγνώστη αιχμάλωτο ακόμα και μετά το τέλος της.


"...Όταν τα γεγονότα αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τα βήματα του ανθρώπου προς μία κατεύθυνση, τότε η σκέψη παύει. Θολώνει.


Κι όταν τα χρόνια περάσουν, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των επιλογών και των επιβεβλημένων αποφάσεων χάνεται εντελώς. Τα όρια μπαίνουν εκ νέου. Κι έτσι ο άνθρωπος δεν θυμάται πια που σταματούσε η προσωπική επιλογή και από που άρχιζε ο εξαναγκασμός των καταστάσεων...."
Η ζωή είναι απρόβλεπτη και μπορεί να φτιάξει ένα ξεχωριστό σενάριο για τον καθένα μας. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που επαναλαμβάνει τα ίδια μοτίβα, λες και θέλει να δοκιμάσει σε διαφορετικούς ανθρώπους την ίδια συνταγή.
Η Έλλη χωρίς να το γνωρίζει έχει ένα κοινό με τη θεία της, που έχει να δει από μικρό παιδί.
Κι όταν αποφασίζει να αλλάξει το συγκεκριμένο μοτίβο που καθόλου δεν την καλύπτει, συνειδητοποιεί πως για να δημιουργήσει τη ζωή της εκ νέου, πρέπει να αλλάξει και τη συνταγή.
Τότε ακριβώς, μια κληρονομιά που έρχεται αναπάντεχα, μοιάζει να φτάνει στην πιο κατάλληλη στιγμή.

Όλα περιπλέκονται όταν ανακαλύπτει πως πίσω της κρύβονται κι άλλα πράγματα, κυρίως το παρελθόν, που μοιάζει να έρχεται με φόρα για να φανερώσει μυστικά, να ξεδιαλύνει καταστάσεις και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. ακόμα και να αποκαταστήσει σχέσεις, έστω και μετά θάνατον.
Ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και το πιο παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, τη φέρνουν στην Κεφαλονιά, για να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας.
Μια παράξενη τελευταία επιθυμία  που η Έλλη δεν ξέρει καν αν θέλει να πραγματοποιήσει και να τιμήσει έτσι τη μνήμη της γυναίκας που όλα δείχνουν ότι προσπάθησε κάποτε να τη δηλητηριάσει.
Το μίσος μπλέκεται με τις τρυφερές αναμνήσεις που ξυπνά μέσα της το νησί και χωρίς καλά καλά να το καταλάβει, αρχίζει να παίρνει μέρος στο παιχνίδι και προσπαθεί να λύσει τους μυστήριους γρίφους που περιέχουν οι συνταγές του τετραδίου. 

Κάθε συνταγή τη φέρνει κοντά σε ένα πρόσωπο και κάθε πρόσωπο ξεκλειδώνει κάτι μέσα της, τα αινίγματα όμως παραμένουν.
Αυτό που ωστόσο μαθαίνει καλά, μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής των γλυκών, είναι τα κρυφά συστατικά που δεν αναγράφονται σε καμιά συνταγή και είναι εκείνα που δίνουν τη γεύση, αλλά κυρίως την ποιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Κι όσο η Έλλη ζει το παρόν ανακαλύπτοντας τη γλύκα στα κρυφά αυτά συστατικά, τόσο το παρελθόν που στοιχειώνει την ίδια, καθώς και τις ζωές πολλών άλλων, αρχίζει να αναδύεται στη μνήμη της, φέρνοντας την πίκρα.
Με τη βοήθεια των φίλων που αποκτά σταδιακά και τις δικές τους αναμνήσεις οι αλήθειες αρχίζουν σιγά σιγά να αποκρυπτογραφούνται και οι γρίφοι να λύνονται.
Το ερώτημα όμως είναι πόσα μπορεί τελικά η ψυχή του καθένα τους να αντέξει.
...Η μνήμη! Η πιο μαγική λειτουργία του νου. Καταγράφει πληροφορίες κι ύστερα τις ταξινομεί με βάση αυτά που η ψυχή του ανθρώπου μπορεί να αντέξει...
Η ζωή δεν παύει να δίνει τις δικές της συνταγές που δεν είναι πάντα γλυκές και οι ήρωες παλεύουν με τον εαυτό τους διαρκώς, καθώς καλούνται να ξεπεράσουν όσα τους πληγώνουν, όσα τους χωρίζουν, ακόμα και όσα νομίζουν πως γνωρίζουν καλά.


Το αίνιγμα της κερασόπιτας έχει μια δυναμική που εύκολα συνεπαίρνει τον αναγνώστη. 
Η ιστορία από μόνη της είναι συναρπαστική, οι ήρωες κινούνται σχεδόν σε όλα τα φάσματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ενώ η πλοκή δένεται με απόλυτη μαεστρία, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το ρυθμό της. 

Έχει όμως ένα ακόμα συστατικό που το κάνει να ξεχωρίζει και είναι η πρωτότυπη, όσο κι ευρηματική δομή του που στηρίζεται πάνω στη ζάχαρη για να δείξει την πίκρα και στις συνταγές των γλυκών για να λύσει τους γρίφους και τα αινίγματα που βάζει η ίδια η ζωή. 

Ο τόπος που διαδραματίζεται η ιστορία, για μένα προσωπικά, είναι ακόμη ένα μαγικό συστατικό του βιβλίου, μια κι έχοντας ζήσει στην Κεφαλονιά για χρόνια, ακολούθησα τα χνάρια των ηρώων με τη σιγουριά πως κάθε τους βήμα θα με ταξιδέψει στα πιο αγαπημένα μου μέρη.





"Το αίνιγμα της κερασόπιτας", της Βάσιας Ακαρέπη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.





Η Βάσια στο blog της "Vasia is writing . . ." θέτει τα παρακάτω ερωτήματα που πραγματικά μας βάζουν σε πολλές σκέψεις. Αν θέλετε να τα απαντήσετε, ή να θέσετε κι άλλα στη συγγραφέα, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, μπορείτε να τη συναντήσετε στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου.
"Εσείς τί λέτε;
Μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη οι νεκροί;
Πόσο συνδεδεμένοι είμαστε τελικά όλοι μεταξύ μας σε αυτό το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού που παίζουμε καθημερινά, αιώνες τώρα και που ονομάζουμε -χάριν συντομίας- ζωή;
Και η ζάχαρη; Το κέρασμα; Τα γλυκά; Οι γιορτές μας; Οι κερασόπιτες; Όλα αυτά που μας δίνουν χαρά και ευφραίνουν την καρδιά μας; Ποιος είναι ο ρόλος τους μέσα στην ύπαρξη μας; Μήπως λειτουργούν ως εξισορροπιστικοί παράγοντες, γλυκαίνοντας την πίκρα;"

33 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρία μου!
    Χαίρομαι πολύ που το διάβασες! :)
    Την προηγούμενη εβδομάδα το διάβασα κι εγώ και συμφωνώ με όσα έγραψες..! Έπεται αφιέρωμα σύντομα, αφού πρώτα παρευρεθούμε στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου σε λίγες ημέρες! Καλό σαββατοκύριακο φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περιμένω το αφιέρωμα...πόσο θα ήθελα να είμαι κι εγώ μαζί σας!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς η 24ωρη απεργία των μέσων μεταφοράς δεν θα μου επιτρέψει να κατέβω.. Ατυχία μεγάλη, ωστόσο θα γίνει κανονικά για όσους τα καταφέρουν να πάνε με άλλο τρόπο.
      Ελπίζω η επόμενη να γίνει σύντομα! :)

      Διαγραφή
    3. Πόσο κρίμα!
      Ελπίζω να βρεθεί τελικά τρόπος και να πας!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία μου
    Σ' ευχαριστούμε για την παρουσίαση
    Το βιβλίο έχει πολλά εχέγγυα για να
    μας προσελκύσει....

    Καλό Σαββατοκύριακο με φιλάκι γλυκό ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου τα έχει πραγματικά!
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Προσωπικά,θεωρώ ότι όντως λειτουργούν ως
    εξισορροπιστικοί παράγοντες
    που γλυκαίνουν την πίκρα.
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ίσως και να λειτουργούν έτσι!
      Καλή εβδομάδα Γιούλη μου!

      Διαγραφή
  4. Τι να πω Μαρία μου για την επιλογή, την παρουσίαση ; μπορώ να πω κάτι ; Παρά να υποκληθώ μία ακόμα φορά στο θέμα σου αλλά και στον τρόπο που το παρουσίασες. Εξαιρετικό δείχνει. Το κρατώ σε σημείωση καλή μου.
    Όμορφο Σαββατόβραδο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά οι παραπάνω ερωτήσεις προβληματίζουν!! Πολύ ωραία η παρουσίασή σου Μαράκι..φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η υπέροχη παρουσίαση του βιβλίου δείχνει να είναι εξαιρετικό !!! Θα φροντίσω να παρευρεθώ στην παρουσίαση !!! Ευχαριστούμε Μαρία !!Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να τα καταφέρεις να πας και να μας πεις όσα θα χάσουμε!
      Σε ευχαριστώ πολύ Νικόλ μου!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Σιγουρα θα είναι απο τα βιβλία Μαρία μου...που με αυτα που διαβασα θα κινήσουν το ενδιαφερον μας..θα το έχουμμε στα υπόψιν μας.. εμεις στα μακρινα...να περνας ομορφα διαβαζοντας.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ρούλα μου!
      Κι εσύ να περνάς όμορφα!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Μαρία μου, υπέροχη παρουσίαση... Ενθουσιάστηκα με τα αποσπάσματα του βιβλιου! Θα επισκεφτω τη Βασια αμεσως και θα ψαξω και το βιβλιο της!
    Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου!
      Να είσαι καλά!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Δεν ξέρω αν μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη οι νεκροί.
    Ξέρω πάντως ότι στην παρουσίαση βιβλίων ...σκίζεις ;-)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοηθάει και το βιβλίο όμως! :) :)
      Σε ευχαριστώ πολύ Αριστέα μου!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Δεν το έχω διαβάσει και με προκαλείς με την παρουσίασή σου να το κάνω. Φοβερή παρουσίαση όπως λέει και η Αριστέα, σκίζει!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Άννα μου!
      Αν το διαβάσεις περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. Πολυ ενδιαφερουσα βιβλιοπροταση! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά!
      Πραγματικά είναι υπέροχο βιβλίο!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Η Βάσια Ακαρέπη σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις περί των σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών...
    Έχω ξεφυλλίσει το παιδικό της βιβλίο "Πάνθηρας Μαυρόγατος" κι έχω εκτιμήσει τον τρόπο γραφής της...
    Πάντως "το αίνιγμα τής κερασόπιτας" φαντάζει λαχταριστό, από τον τίτλο ως την πανέμορφη παρουσίαση!✿✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λαχταριστό!
      Και πράγματι η Βάσια ξέρει να γράφει!
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Καλή εβδομάδα...που πρέπει να ξαναευχήθηκα, αλλά δεν πειράζει...χαχα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, Μαρία μου! Στα υπόψη. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εξαιρετική παρουσίαση. Θα αναζητήσω το βιβλίο μόλις ολοκληρώσω αυτό που διαβάζω τώρα.
    Είσαι τυχερή που μπορείς να πας στην παρουσίαση.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Άννα μου!!
      Εγώ θα περιμένω να έρθει η παρουσίαση σε μένα...χαχα...εννοώ φυσικά να γίνει στο Αγρίνιο μία, γιατί μου είναι αδύνατον να πάω στην Αθήνα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Δεν είχα διαβάσει αυτή την ανάρτηση σου Μαρία μου.
    Τώρα μου κέντρισε ακόμα πιο πολύ το ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή