Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

5ο "Παίζοντας με τις λέξεις" Συμμετοχές 1 - 5


Το σχεδόν Χριστουγεννιάτικο, 5ο "Παίζοντας με τις λέξεις", μας έδωσε τις λέξεις μαχαίρι, ευθύνη, χειροκρότημα, ξύλο, γάτα κι εμείς γράψαμε!
19 καταπληκτικές συμμετοχές, περιμένουν να τις διαβάσετε, να τις απολαύσετε και να τις βαθμολογήσετε!
Ευχαριστώ πολύ όλους τους παλιούς φίλους που στηρίζουν το παιχνίδι μας που ξεκίνησε η Φλώρα στο  TEXNIS STORIES και συνεχίζεται εδώ και καλωσορίζω με μεγάλη χαρά τους νέους που συμμετέχουν για πρώτη κι εύχομαι φυσικά όχι για τελευταία φορά!

Όσο κι αν πρόσεχα, διόλου απίθανο να έκανα λάθη!
Αν δείτε κάποιο λάθος που αφορά συμμετοχή σας, θα σας παρακαλούσα να μου το επισημάνετε στο mail almikr@gmail.com
Αν το λάθος αφορά κάτι που μπορεί να ειπωθεί δημόσια, χωρίς να διακινδυνεύσει καμιά συμμετοχή, μπορείτε να το γράψετε στα σχόλια!


Ήρθε όμως η ώρα της βαθμολογίας, που άλλαξε!

Βαθμολογείτε 5 συμμετοχές! 
3 βαθμούς παίρνει η συμμετοχή που σας άρεσε περισσότερο, 
2 η επόμενη και από 
1 βαθμό δίνετε σε τρεις ακόμα συμμετοχές που σας άρεσαν!
Για την αποφυγή αδικιών πρέπει να μπουν όλοι οι βαθμοί.
Δεν μπορείτε φυσικά να βαθμολογήσετε τη δική σας συμμετοχή!
Κρατάτε κρυφή τη συμμετοχή σας και δεν τη δημοσιεύετε μέχρι να λήξει το παιχνίδι.

Τις βαθμολογίες θα τις γράψετε στα σχόλια, κάτω από αυτή την ανάρτηση μέχρι και την Παρασκευή 18/12 στις οχτώ το βράδυ.
Το Σάββατο 19/12 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Ο νικητής, ή η νικήτρια, καθώς κι ένας (που θα βγει με κλήρωση) από όσους βαθμολογήσουν, θα πάρουν συμβολικά δώρα.
Σας ευχαριστώ και σας αφήνω να απολαύσετε τις ιστορίες και τα ποιήματα!




1. Κανείς δεν άκουσε τίποτα...

Ακούστηκε ένα ανεπαίσθητο γρατζούνισμα στην πόρτα, κανείς όμως δεν άκουσε τίποτα... καθώς μετά το οικογενειακό τραπέζι, παραμονή Χριστουγέννων, όλοι είχαν αποσυρθεί στη μαλακωσιά των στρωμάτων και στου ύπνου τη γαλανή πλάνη.
Μόνο το χριστουγεννιάτικο δέντρο έμενε ξάγρυπνο συνομιλώντας με τα βαρύτιμα έπιπλα, με τα κομψά βάζα και με τους περίτεχνους πίνακες κι ανυποχώρητο -αναλάμποντας- ξεκινούσε έναν αέναο αγώνα με τον κόσμο του σκοταδιού και του ερέβους, σαν προανάκρουσμα μιας μεγάλης θυσίας!
Δίπλα το τζάκι σκόρπιζε το αντιφέγγισμα του ακούραστα σ' όλες τις γωνιές του σαλονιού και σαν ανταμοιβή εισέπραττε χιλιάδες επευφημίες κι ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τα καλά ξωτικά και τ' αερικά του σπιτιού, κανείς όμως δεν άκουσε τίποτα...
Αυτή τη νύχτα όλα στο σπίτι ήταν μαγικά λες κι ένα ουράνιο χέρι να τα είχε παστρέψει και να τα είχε στολίσει με τα πέπλα της ζεστασιάς της θαλπωρής και της ασφάλειας.
Έξω στον κήπο, φώτα παντού, γαϊτανάκια χαράς απλωμένα στα δέντρα της ζωής φώτιζαν μικρούς κόκκινους ιβίσκους και ναρκωμένες τριανταφυλλιές..
Ο ήχος στην πόρτα το ίδιο χαμηλός έκανε πάλι την εμφάνισή του.
Μία παρατεταμένη επίμονη επίκληση λες στο λουστραρισμένο ξύλο της εξώθυρας.
Κάποιος ν' ακούσει, κάποιος ίσως να γνοιαστεί και να τη συμπονέσει...
Σήμερα είχε αποχωριστεί βίαια το αφεντικό της -που είχε την ευθύνη της -κι είχε χαθεί στα χαώδη δρομάκια της πόλης σαν ένα νόμισμα που κατρακυλά σε αρπακτικούς υπονόμους κι αφανίζεται!
Τρόμαξε πολύ, τον έψαξε αδίκως, τραύλισε ήχους θλιμμένους, και τώρα μπροστά σ' αυτή την πόρτα στο τέλος του δρόμου ζητούσε μια φωλίτσα, ένα καταφύγιο για να βγάλει απ' τη σκήτη της καρδιάς της το μαχαίρι της 
μοναξιάς της στέρησης και της πείνας, κανείς όμως δεν άκουσε τίποτα...  
Έκανε προσπάθεια να ζεσταθεί αναπηδώντας ως το ρόπτρο αλλά άδικα, τέντωσε τη γλωσσίτσα της να πάρει νοστιμιά απ' τον αέρα της χαραμάδας, μάταια, άνοιξε τα ρουθούνια ν' αγγίξει τα μικρά πλάσματα της αρμύρας αλλά απογοητεύτηκε κι έγειρε αποκαμωμένη στο πλάι το κεφαλάκι της να κοιμηθεί.
Μια αχτιδούλα έφυγε απ' τα μάτια της και καρφώθηκε στα δέντρα της αυλής!
Έλαμψε σαν πυροτέχνημα ο κήπος, κροτίδες ακούστηκαν δίπλα στα κοιμισμένα ρόδα, κανείς όμως δεν άκουσε τίποτα...
Όταν ξημέρωσε άρχισε απαλά να πέφτει το χιόνι, ξύπνησε το σπίτι και τα παιδιά έτρεξαν ξετρελαμένα στην πόρτα, στράφηκαν και κοίταξαν όλο απορία στο χαλάκι της εισόδου...
Ο μικρός Νικόλας πήρε τη ξέπνοη γάτα στην αγκαλιά του και φώναξε ενθουσιασμένος:
-Γιατί μαμά ξεχάστηκες και δεν μας έδωσες αυτό το όμορφο δώρο;
Έτρεξε η μαμά τους και κοίταξε κάτω σαστισμένη!
....................................................................................................
Εκεί στην άκρια δίπλα στους ιβίσκους θα υπάρχει πάντα ένας μικρός ξύλινος σταυρός σαν ενθύμηση για εκείνο το πρωινό που όλοι άκουσαν καθαρά το λυγμό των δυο παιδιών, κόντρα στο σκοτάδι μιας αλλοτινής νύχτας που κανείς δεν άκουσε τίποτα!




2. Ο εφιάλτης...


Ξημερώνει παραμονή Χριστουγέννων, κι εδώ και λίγη ώρα στριμώχνεται στο μπαλκόνι του τρίτου, κάτω από ένα τσίγκο,  που σκεπάζει δυο λίμπες λαδιού. Βρέχει καταρρακτωδώς και δεν μπορεί να καταλάβει, αν ο ήχος της βροχής ή η αγωνία του, τρυπούν τα μηνίγκια του.
  Ο Ορφέας τα έχει, εδώ και τρεις μήνες, με μια ξανθιά καλλονή , που συμβαίνει να είναι παντρεμένη. Ο έρωτάς τους έχει σπάσει το φράγμα της λογικής και παρασύρει στο πέρασμά του κάθε συμβατικότητα.
  Πρώτη φορά πήγε στο σπίτι της, γιατί τον διαβεβαίωσε, λέγοντάς του ότι αυτή έχει την ευθύνη, ότι ο άντρας της πήγε στο χωριό του, να φέρει χωριάτικη γαλοπούλα, που του άρεσε, και θα γύριζε την άλλη μέρα , το βράδυ.
  Πήγαν αποβραδίς στα μπουζούκια, διασκέδασαν μέχρι τα ξημερώματα, πήρε και το χειροκρότημά του από το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας  που χόρεψε και γύρισαν στο σπίτι της ,να  σβήσουν την φλόγα τον έρωτά τους, σαν... στο σπίτι τους.
   Στην κορύφωση της ιεροτελεστίας χτυπάει το κουδούνι του διαμερίσματος, κι απότομα πετάγεται η Άσπα και του λέει τρομαγμένη...''πω, πω, ο άντρας μου !''
  Σηκώνεται έντρομος ο Ορφέας , φοράει όπως όπως το παντελόνι και το πουκάμισό του και παίρνοντας τα υπόλοιπα παραμάσχαλα, βγαίνει στο μπαλκόνι, που του υπέδειξε.
  Η καρδιά του πήγαινε να σπάσει, μέχρι που κάποια στιγμή βγήκε εκείνη για μια στιγμή και του είπε ψιθυριστά...''όταν σου πω θα έλθεις.Μην κουνηθείς από εκεί !''
  Νοιώθει πως έχουν περάσει χρόνια, καθώς τρεμοκουκουρίζει απ΄το κρύο περιμένοντας, κι ενώ η άβολη θέση του επιβαρύνεται από τον υπερκείμενο τσίγκο, καθώς από μια τρύπα του πέφτουν στον σβέρκο του σταγόνες , που αυλακώνουν την ραχοκοκαλιά του, σαν μαχαίρι.
  ΄Εχει φωτίσει για τα καλά και μπορεί να βλέπει κάτω στον δρόμο παιδιά ζυγιές- ζυγιές ,να περνοδιαβαίνουν για τα κάλαντα.
   Δίπλα του μια γάτα στέκεται με οίκτο στα μάτια, που στην αρχή του έμοιαζαν εχθρικά. Του συμπαραστέκεται, σχεδόν συνωμοτικά.
  Ξαφνικά ακούγεται η μπαλκονόπορτα και πριν φουντάρει απ΄την τρομάρα του, , βγάζει η  Άσπα το κεφάλι και του λέει ...''έλα γρήγορα !''
Τον οδηγεί γρήγορα στο ασανσέρ, που είχε με το ροδάκι της πόρτας  εγκλωβίσει, του δίνει ένα πεταχτό φιλί και του λέει,..''φύγε γρήγορα, τον έχω στείλει μια στιγμή στην αποθήκη. Θα τα πούμε ''
  Κατέβηκε και έφυγε τρέχοντας, με σκυμμένο κεφάλι, να φαίνεται  σαν παιδί που πάει για  τα κάλαντα.
  Πήγε κατευθείαν στην πρώτη εκκλησία, που βρήκε μπροστά του.
  Άναψε ένα κερί, ευχαριστώντας τον Χριστούλη που γεννιέται , μιας και γλύτωσε το ξύλο , Χριστουγεννιάτικα...
  Και μια υπόσχεση ....κομμένα με το μαχαίρι τα ξένα σπίτια....





3. Εφτάψυχη

Εφτά ζωές έχει ζήσει ως τώρα το Μαρούλι μας.
Εφτά διαφορετικοί θάνατοι. Εφτά αναγεννήσεις. Εκ του μηδενός. Άλλη στη θέση της θα είχε αφήσει το κύμα να την παρασύρει. Μα αυτή, σαν γάτα με εφτά ζωές, συνέχιζε. Αγόγγυστα θαρρείς!

Στο χωριό ξεκίνησαν όλα. Εκεί πέρασε τα πρώτα δύσκολα. Στο σπίτι έμεινε με το που τέλειωσε το δημοτικό, να συντρέχει τα μικρότερα αδέρφια της. Η μάνα μισότρελη, πουτανιάρα. Άλλαζε τους άντρες σαν αλλαξιά ιδρωμένη~ της μιας βραδιάς οι περισσότεροι. Ήδη είχε ζήσει μαζί της μια ζωή και πολλούς θανάτους!
Ο τελευταίος γκόμενος της "πουτανιάρας", έγινε και πατριός της. Ο τελευταίος, ήταν και η φαρμακερή της.
Την πήρε βίαια μια μέρα που η μάνα από το μεθύσι είχε πέσει σε λήθαργο, μέσα στο πιάτο που έτρωγε. Την τσάκισε κάτω σαν κουνέλι. Τη σφάγιασε τη καψερή. Μαχαίρι στο παρθένο χωράφι της το αφηνιασμένο, υγρό εργαλείο του, σαν υνί που έσκαψε και χάραξε τη γη! Ούτε κιχ δεν πρόλαβε να βγάλει το μικρό. 
Πάνω στο τρυφερό, παιδικό κορμάκι της κόρεσε τις αδηφάγες ορέξεις του. Και το "μαρουλάκι" μας δεν είχε κανέναν να πει τον πόνο της. Έξι αδέρφια είχε να φροντίσει.  Αν ήθελε, ας έκανε κι αλλιώς!
Άλλος ένας θάνατος, από τους πολλούς. Χωρίς τιμωρία των ενόχων.

Δεν είπε τίποτα. Όπως ποτέ δεν έλεγε!  Όμως σε εφτά μήνους, η φουσκωμένη της κοιλίτσα πρόδωσε το καλοφυλαγμένο μυστικό. Στη μάνα που είπε κάποια στιγμή με αναφιλητά τα καθέκαστα, μετάνιωσε. Έφαγε το ξύλο της χρονιάς της. Μετά, την έδιωξε. Στους δρόμους πετάχτηκε σαν σκουπίδι. Λες κι ήταν δική της η ευθύνη για τις γουρουνιές του πατριού.
Με μια διεύθυνση σ΄ ένα χαρτάκι κατέβηκε στην Αθήνα. Βρήκε τη θεία Διαμάντω, ξαδέρφη της μάνας της. Τη μάζεψε με το στανιό, για ψυχοκόρη.  Για λίγο την κράτησε κι αυτή. Όταν είδε τα μάτια του δικού της γουρουνιού να τη λιμπίζονται στο δρόμο την άδειασε σαν σακί!
Πάλι αυτή την πλήρωσε. Τα χτήνη πάντα την γλιτώνουν!
Άλλος ένας ακόμα θάνατος. Τον πέρασε στο πόδι. Αν ήθελε, ας έκανε κι αλλιώς!

Γέννησε με πόνο το βλαστάρι της. Μόνη της. 
Ταλαιπωρήθηκε πολύ. Με ιδρώτα το μεγάλωσε. Πλένοντας σκάλες. Κάνοντας τη παραδουλεύτρα. Πηγαίνοντας με άντρες που έβρισκε στην Ομόνοια. Άντρες βρωμεροί, γέροι. Ό,τι της τύχαινε. Κι εκεί, τα στραβά μάτια έκανε. Για το παιδί της. 

Όλα στα πόδι τα πέρασε το Μαρούλι! Σαν συνάχι. Κιχ δεν έβγαλε ποτέ. Εφτά ζωές κι άλλες τόσες θα έδινε για το μοναχογιό της. Το αγνώστου πατρός!
Κι άλλα τόσα θα πέρναγε για χάρη του. Το αγάπησε εκείνο το μωρό. Κι ας ήταν σπέρμα ενός χτήνους.  Για κείνη ήταν το παιδί της. Ένα αγγελούδι! Τι έφταιγε;
Και θα έδινε τα πάντα να το δει να ευτυχεί... Μέσα από αυτό, μια ακόμα ζωή θα ζούσε το Μαρούλι μας. Κι ας μην έπαιρνε ποτέ της χειροκρότημα για όσα άντεξε κι έζησε.

Αχ Μαρουλάκι μου να ήξερες...Δεν είσαι μόνη . Αμέτρητα μαρουλάκια θα ζούνε και θα πεθαίνουν διαρκώς σε τούτη τη ζωή. Και θα αναγεννιούνται. Από τη στάχτη τους. Γιατί είναι φτιαγμένα από κείνα τα υλικά που είναι φτιαγμένοι μοναχά οι ήρωες!





4. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΔΩΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.

Tο Καλύτερο δώρο, είναι όταν χαρίζεις ένα  μέρος του εαυτού σου.
Χρόνια πριν, τα ταξίδια στις θάλασσες, έκαναν ένα πλοίο τις παραμονές Χριστουγέννων, να μοιάζει με μαχαίρι καρφωμένο στο χάρτη ενός λιμανιού  της  Βόρειας Αγγλίας και να ξεφορτώνει πετρέλαιο.
Ο καπετάνιος βολτάροντας στο κατάστρωμα, ένιωθε το χιονόνερο να τρυπάει το προσώπου του αλλά και τη καρδιά του, αφού μέσα στο πλήρωμα, έβοσκε μια άφωνη θλίψη. Το τσουχτερό κρύο, δεν ήταν αρκετό, να τους κάνει να ξεχάσουν, ότι οι μέρες που έρχονταν, θα τους εύρισκαν, μακριά από τα σπίτια τους, να ονειροπολούν οικογενειακές στιγμές και  οικεία χαμόγελα.
Οι άνθρωποι είναι μια μεγάλη οικογένεια, που πολλές φορές είναι σκορπισμένη  στα πέρατα της γης. Όταν νοιώσουν την ανάγκη της συντροφικότητας, τότε η ζεστασιά της οικογένειας, έρχεται μέσα τους και τρίβεται στα σωθικά τους, σαν τη γάτα που τρίβεται στα ποδάρια μας, όταν χαριεντίζεται.
Θα έφευγαν τη παραμονή των Χριστουγέννων, για τον επόμενο προορισμό. Η παραμονή των Χριστουγέννων, ήταν ριζωμένη στο μυαλό του καπετάνιου. Αποκαμωμένοι από το ξενύχτι και τη δουλειά, θα έπρεπε να πάνε να ξεκουραστούν κι εκείνος,  έψαχνε να βρει τις συνθήκες για να αλλάξουν δυο ευχές, όλοι μαζί.
Σχεδίαζε το Χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό τραπέζι και το θελε γεμάτο χαμόγελα.
Μυστικά, αγόρασε από το λιμάνι, ένα δώρο για τον καθένα του πληρώματος. Φεύγοντας το πλοίο από το λιμάνι, όταν οι περισσότεροι αποκαμωμένοι πήγαν να ξεκουραστούν, μπήκε στο σαλόνι, αφήνοντας στο χριστουγεννιάτικο δέντρο τα δώρα του.
Σε κάθε δώρο κι ένα όνομα γραμμένο.
Κόντευε μεσημέρι, το πλήρωμα, εμφανίζονταν στο σαλόνι, με σκοπό να καθήσουν όλοι μαζί στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα.
Ο καπετάνιος έπινε το καφέ στο σαλόνι, κλέβοντας χαμόγελα από τον καθένα, που άνοιγε το δώρο του. Ρωτούσαν, ποιος τα έφερε τα δώρα. Κι ο καπετάνιος τους έλεγε:
- ¨Ο Άγιος Βασίλης με ευθύνη και προσοχή, τα έφερε με την πιλοτίνα*, γιατί το  έλκηθρο δυσκολεύεται  στα κύματα.
Όλοι σχεδόν είχαν πάρει το δώρο τους. Τελευταίος ο μάγειρας, πήγε να πάρει το δικό του. Παίρνοντάς το, γυρίζει προς το καπετάνιο και του λέει:
-  Καπετάνιε δεν θα πάρεις το δώρο σου;
Ο καπετάνιος ξαφνιάστηκε. Ο μάγειρας συνέχισε:
-  Ένα δώρο γράφει, "Για τον Καπετάνιο".
Ο καπετάνιος πιάνοντάς το, έμεινε σαν ξύλο, ακίνητος και σαστισμένος. Πως δεν μπόρεσε, να το δει στο δέντρο, όταν έφερνε τα δικά του, νωρίτερα;
 Μέσα στο κουτί, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, ολόιδια με εκείνα, πούχαν σπάσει, μέρες πριν στη γέφυρα, σε ένα κούνημα του καραβιού. Ένα σημείωμα έγραφε:
" Γιατί ο καπετάνιος, πρέπει να βλέπει πάντα καλά".
Στρέφει το βλέμμα του στο σαλόνι.Παντού χαμόγελα για την έκπληξή του.
Ένα χειροκρότημα ξέσπασε. Χαμογελώντας, ο καπετάνιος ρώτησε:
-  Ποιός αγόρασε τα γυαλιά;
Ο ηλεκτρολόγος του απάντησε:
-   Ο Άγιος Βασίλης τάφερε, γιατί ο Άγιος Βασίλης δεν φέρνει δώρα μόνο στο πλήρωμα, φέρνει και στο Καπετάνιο.
Μόλις είχε συμβει ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα.
Ένα παιδί ξύπνησε μέσα τους, ίδιο με κείνο, που γεμίζει με αγάπη, συντροφικότητα και χαμόγελο σαν θωρεί τον Άη Βασίλη.

*Πιλοτίνα = η βάρκα που μεταφέρει τον πλοηγό στο πλοίο γιά να μπέι στο λιμάνι.





5.Ανεπίστρεπτο

Χριστούγεννα απόψε, θα ανάψω όλα τα φώτα
Να γιορτάσω κι εγώ
Στο βάζο τα γαρύφαλλα μαραμένα
Κι εκείνη η πράσινη στεφάνη στο μέσο του βάζου
Σαν θηλιά μοιάζει ή μάλλον σαν διάνυσμα
Ονείρων πεθαμένων, μια πύλη που βγάζει
Στη ψυχρή αίθουσα των ειδώλων
Αλλά είναι Χριστούγεννα απόψε
Κι εγώ παρότι μόνη θα γιορτάσω
Άκου το χειροκρότημα των άστρων για εμένα είναι
Με σκέφτηκαν κι αυτά τα ουράνια...
Έτσι θαρρώ πως δεν θα με ανακρίνουν στο μέλλον άλλο οι Θεοί σου!

Θα σταθώ εδώ δίπλα στο οβάλ τραπέζι
Θα ανάψω τσιγάρο κι όπως η στάχτη
Θα πέφτει ένοχα απ' το τρέμουλο
Πάνω στο ξύλο θα κάνω σχέδια πολλά
Γιατί ξέρεις οι πιο όμορφες μορφές μ' αποκαΐδια φτιάχνονται
Η τέφρα δεν πονά τις ρυτίδες, τις θωπεύει
Θα κάτσω εδώ λοιπόν ανήμερα Χριστούγεννα
Κι η γάτα μου αποφασισμένη θα εκλιπαρεί για ένα χάδι
Δεν ξέρω ίσως ενδώσω, ξέφτισε κι αυτή η κουβέρτα
Αλλά παραμένω ζεστή
Είναι που με τη φωτιά διαλέγομαι
Μην παίρνεις εσύ την ευθύνη 
Θα έχεις δει άλλωστε κάποιες κρυφές πληγές μου
Εσύ που δρόμους άνοιξες κάποτε στο αβέβαιο
Έλα εδώ στα στενά να με περιγράψεις!

Πολυλογώ το ξέρω, τι άλλο όμως μου έμεινε να κάνω;
Ίσως πάρω το μαχαίρι ν' ανοίξω ένα δυο χρυσούς καρπούς
-Εκείνο το μαχαίρι που το λέπτυνε το χώμα-
Ίσως ζήσω έτσι τ' όνειρο
Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κρύβει στο βάθος
Ένα σκληρό περίβλημα
Τι έχω να χάσω;
Αλλά είναι Χριστούγεννα απόψε
Κι εγώ θα σταθώ γυμνή μπροστά στους ουρανούς
Πολλά τα φωτάκια δεν θα φαίνομαι
Το πολύ φως τυφλώνει όπως κι αυτό το μαύρο της νύχτας!

Αν θέλεις έλα, έχω στεριώσει τη σκαλωσιά
Πάντα ανέβαινα σ' αυτά τα δώματα
Εκεί τα πολύτιμα και τ' ακριβά, τα συντηρώ επιμελώς!
Μην ανησυχήσεις ποτέ
Εκεί θα πλανιέμαι φορώντας
Το καρό σου πουκάμισο που ξέχασες προ ετών...
Σ' αυτά τα δώματα
Φυλάω με προσοχή τα μικρά φυλαχτά μου
Μόνο που διαλέγω πάντα ένα
Αυτό δεν θα στο δώσω
Το μόνο δικό μου στολίδι
Ένα χάρτινο φιλί που διαφύλαξε στεγνό η μνήμη
Τώρα κρέμεται στο δέντρο δίπλα στα ξωτικά
Γιατί είναι Χριστούγεννα απόψε και σκοτεινά σ' αναπολώ!


Για να πάτε στην ανάρτηση με τις συμμετοχές 6 - 12 πατήστε εδώ!
Για να διαβάσετε τις συμμετοχές 13 - 19 πατήστε εδώ!

67 σχόλια:

  1. Α τι καλά!! Καλή επιτυχία σε όλους Μαρία μου!! Ηταν απαραίτητοι οι έξτρα βαθμοί!!
    Θα επιστρέψω για την βαθμολογία, ακόμα δεν διάβασα τίποτα!!
    Φιλιά πολλά και καλό σ/κ να χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαριλένα μου!
      Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία μου
    Πάρα πολύ καλές και πάλι οι συμμετοχές σε σημείο
    που να έχω μπερδευτεί πολύ στην τελική μου επιλογή
    Τις έχω διαβάσει δυο φορές αλλά δεν φτάνει!!!
    Επανέρχομαι...θέλει μελέτη....
    Συγχαρητήρια θερμά σε όλους και σε εσένα για
    την διοργάνωση!!

    φιλάκια και καλό σ/κ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που μπερδεύτηκες!!!..χαχα!
      Να είσαι καλά!
      Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Μαρία μου. Ήρθα και διάβασα και απόλαυσα τόσο όμορφες ιστορίες αλλά και ποιήματα!!! Δυστυχώς εγώ άργησα να ενημερωθώ γι αυτό σου το δρώμενο και έχασα την προθεσμία. Βλέπω αυξήθηκαν οι βαθμοί. Χαίρομαι γι αυτό αλλά και πάλι θα αφήσω αρκετά εκτός βαθμολόγησης.
    Λοιπόν:
    3 βαθμούς δίνω στο 4. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΔΩΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ. Πολύ συγκινητικη ιστορια και μάλιστα για εργαζόμενους που βρίσκονται τόσο μακριά από τις οικογένειές τους!!!!
    2 βαθμούς δίνω στο 5.Ανεπίστρεπτο. Ωραίο ποίημα, με τόσο συναίσθημα στους στίχους του!
    Από ένα βαθμό δίνω στα:
    3. Εφτάψυχη Πονάει αυτή η ιστορία για όλα αυτά τα μαρουλάκια της ζωής!!! Και θυμώνει για όλα αυτά τα κτήνη που μένουν ατιμώρητα...
    17. Απ’ τον Ντάισελμπλουμ με αγάπη. Συγκινητική ιστορία που δίνει μαθήματα σωστής συμπεριφοράς και αγάπης!
    και στο 16. Καλικάτζαροι και καλικάτζαροι Πολύ επίκαιρο και χαμογέλασα με τη διήγηση!!!
    Συγχαρητήρια σε όλους
    Σε σένα φυσικά οφείλονται πολλά μπράβο για την άψογη διοργάνωση.
    Καλό Σ/Κο Μαρία μου και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Μαρία μου!! Μπράβο σε όλους και σε εσένα για την διοργάνωση και την απόφαση για έξτρα βαθμό :)

    3 βαθμούς στο ν6 Η χορεύτρια των Χριστουγέννων. Φανταστικό! Και από νοήματα και από πρωτοτυπία.
    2 βαθμούς στο ν4 Αν θέλεις να πάρεις ένα χαμόγελο, δώσε λίγο από το δικό σου. Και μόνο ο τίτλος τα λέει όλα. Υπέροχη ιστορία και υποψιάζομαι πως είναι αληθινή!!
    1 βαθμό στα ν8 Παίζοντας κρυφτό με τη μελαγχολία των Χριστουγέννων ~ ειδικά για τις 2 τελευταίες παραγράφους,
    ν13 ~δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμοί και ν16!

    Ανυπομονώ για τα αποτελέσματα! Καλό σαββατοκύριακο σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *αποτελέσματα εννοώ την αποκάλυψη ποιος έγραψε τι, όχι τις βαθμολογίες! :)

      Διαγραφή
    2. Κατάλαβα αμέσως τι εννοείς!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  6. Ηρθα μια βολτα να ριξω μια ματιά Μαρία μου αλλα μια ματια δεν φτανει οποτε θα επανελθω.. καλη κυριακη φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου με την ησυχία σου!
      Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  7. Έχουμε και λέμε: 3 βαθμοί στην ιστορία νούμερο 4,για το απολύτως χριστουγεννιάτικο, κατ' εμέ, πνεύμα της. Δύο βαθμοί στην ιστορία νούμερο 7 ("Αυλαία"), που τη βρήκα πολύ χριστουγεννιάτικα ερωτική και ατμοσφαιρική. Από έναν βαθμό στις ιστορίες 17,16 και 1 (για τη συγκίνηση που μου χάρισε, για την καλικαντζαρέικη τσαχπινιά της και για την ευαισθησία της - αντίστοιχα). Καλή συνέχεια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ κι εγώ, ξενυχτάω με το αγαπημένο μου παιχνίδι!

    Θα ήθελα να δώσω το 3 και στις δυο πρώτες μου επιλογές... Μου άρεσαν πάρα πολύ!

    3 στο 8 Παίζοντας κρυφτό με τη μελαγχολία των Χριστουγέννων (για τον τόσο ανθρώπινο καημό του και την όμορφη δομή του ποιήματος)
    2 στο 5 Ανεπίστρεπτο (γιατί ποιος δεν έχει σκεφτεί έτσι, έστω μια φορά, τα Χριστούγεννα; Εντάξει, όχι με τόση τέχνη!)
    1 στο 9 Χάδι Χριστουγέννων (γιατί ήταν πραγματικά ένα χριστουγεννιάτικο χάδι)
    1 στο 3 Εφτάψυχη (για τα αμέτρητα μαρουλάκια που προσπέρνάμε αδιάφοροι...)
    1 στο 12 Ανακατώστρας και υιός ( γιατί πολύ συμπόνεσα το γιο)

    Μου άρεσε και το έθιμο του πατέρα να φέρνει τελυταία τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι (στο 8).

    Μπράβο σε όλους μας, που εμπνεόμαστε, που διαβάζουμε, μπράβο σε σένα, Μαράκι μου, που είσαι υπέροχη οικοδέσποινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Αλεξάνδρα μου!
      Η βαθμολογία καταμετρήθηκε, όσο για το έθιμο που σου άρεσε ήταν στην ιστορία 7...μπερδεύτηκες και ξεκαθαρίζω αν και δεν έχει σχέση με τη βαθμολογία!
      Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
    2. Ωχ! Και φαντάσου ότι κρατάω και σημειώσεις! Κι εσύ, άψογη! Και στις επάλξεις! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία μου καλημέρα
    Όντως μπερδεύτηκα όπως προείπες κι άφησα έξω πολλά αγαπημένα..
    Και δέκα βαθμούς να είχες βάλει πάλι δεν θα μου έφταναν!!!!
    Περνώ λοιπόν στη βαθμολογία:
    3 βαθμοί στο 9 (χάδι Χριστουγέννων)για το άρωμα γιορτής κι εκείνο
    το εκστατικό χειροκρότημα του χιονιού!!
    2 βαθμοί στο 15 (γιατί;)για τον καταστροφικό "ηρωισμό" της γυναίκας!!
    1 βαθμό στο 11 (γράμμα στον Αη Βασίλη) γιατί μέσα από τα παραμύθια η
    φαντασία κυοφορεί μικρά θαύματα!!
    1 βαθμό στο 16 (καλικάντζαροι και καλικάντζαροι)για τα σατυρικά του χρώματα
    κόντρα στον κοινωνικό μαρασμό που ζούμε!!
    και τέλος 1 βαθμό στο 3 (εφτάψυχη) για αυτές τις ζωές που ούτε η ίδια η μάνα τους
    δεν τις νανούρισε!!
    Όλα ήταν υπέροχα κι εσύ σαν διοργανώτρια άψογη!!
    Σε δύσκολους καιρούς συνυπάρχουμε μέσα από τη δημιουργία!

    Πολλά φιλιά σε όλους ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω έρθει, έχω διαβάσει, έχω θαυμάσει!
    Αλλά αυτή τη φορά θα κάνω και το εξής: θα έρθω και θα διαβάσω από το τέλος προς την αρχή !
    Και μετά θα ψηφίσω!
    Ήδη τρεις ιστορίες μου έκλεψαν (αμέσως) την καρδιά. Οπότε πρέπει ανάμεσα σε τόσες άλλες συμμετοχές να διαλέξω τις άλλες δύο. Δύσκολο!
    Μπράβο μας! Όταν δυσκολεύομαι σημαίνει ότι όλοι αξίζουν ένα τεράστιο μπράβο!
    Μαρία μου κι εσύ το μεγαλύτερο! Ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνει η διοργάνωση αυτού του παιχνιδιού!
    Σε ευχαριστούμε που το συνεχίζεις ♥

    Φιλιά και ως το βράδυ ευελπιστώ να έρθω πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που δυσκολεύεσαι, για το λόγο ακριβώς που λες κι εσύ!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
    2. Τώρα πρόσεξα τη φωτογραφία που έβαλες!!
      Πολύ μου αρέσει!! ♥

      Διαγραφή
  12. Όμορφες όλες οι ιστορίες.
    Δίνω 3 βαθμούς στο 13
    2 βαθμούς στο 3 και
    από 1 βαθμό στο 5, 10 και 15.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ήρθα πιο νωρίς για να μπορέσω να πάω για ξεκούραση :)))
    Οι τρεις πρώτες βαθμολογίες μου είναι ισάξιες....Τυπικά και μόνο:
    3# στο 17 για τη συγκίνηση που μου χάρισε στο τέλος, ενώ τόση ώρα γελούσα!Η ανατροπή ήταν όλα τα λεφτά! Η φωτογραφία δε που επιλέχθηκε ... τι να πει κανείς! Τα συγχαρητήρια μου ...με αγάπη!☺
    2# στον 1 γιατί η φράση: κανείς όμως δεν άκουσε τίποτα... με τσάκισε στο τέλος! Καλογραμμένη αν και τόσο απλή φαινομενικά! ;-)

    από #1 βαθμό
    στο 4 για το ανθρώπινο μήνυμα που μεταφέρει. Ο τίτλος του τα λέει όλα!
    στο 5 γιατί η φράση "Αλλά είναι Χριστούγεννα απόψε Κι εγώ παρότι μόνη θα γιορτάσω" είναι λες και την έγραψα εγώ!Όλο το ποίημα είναι για μένα...τι να λέμε τώρα!( η τελευταία στροφή είναι δική μου ! ☺ κάτσε να δεις που θα αλλάξω γνώμη και θα δώσω 3! ))
    Τέλος, στο 12 αυτό το καλλικατζαράκι το λάτρεψα! Ανυπομονώ δε να δω ποιος κρύβεται για να τον συγχαρώ ! Αυτό το καλικαντζαράκι μου έδωσε ελπίδα εμένα!

    Λυπάμαι για τις συγκινητικές ή αστείες ιστορίες που άφησα αβαθμολόγητες, αλλά φεύγω ικανοποιημένη από όσα διάβασα! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα τι να πρωτοπω για ολες τουτες τις γατοιστορίες που διαβασα , χριστουγεννιατικες ή μη !!! Μαγευτικα !!!
    Οι βαθμολογίες μου λοιπόν ειναι
    3 στο 1 αυτη η αγκαλια και η λατρεια στο ξεπνοο κορμακι ποσο πολυ με αγγιξε ...
    2 στο 3 για ολα τα Μαρουλακια της γης ....
    1 στο 4 κορη εγγονη ανηψια ναυτικων τι αλλο θα διαλεγα !!!
    1 στο 7 μαγικη τουτη εδω η Αυλαια !!!!
    1 στο 9 δωρισμα το χαδι το χριστουγεννιατικο !!!
    Ολα μου αρεσαν και τουτο και εκεινα , σε ευχαριστω για το χαρισμα μερικων ακομα βαθμών , ολα ηταν εξαιρετικά συγχαρητηρια για μια ακομη φορα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Διάβασα και ξαναδιάβασα όλες τις συμμετοχές. Όμως μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο! Γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιλέξω και να βαθμολογήσω μόνο 5. Άσε που και σε αυτές τις 5 ακόμα, πάλι έχω πρόβλημα με τη βαθμολογία!!

    Μέτα από πολλή σκέψη, λοιπόν, δίνω 3 βαθμούς στην 5, γιατί "...οι πιο όμορφες μορφές μ' αποκαΐδια φτιάχνονται..".
    2 βαθμούς στην 1, για όλα όσα κωφεύουμε.
    Τέλος, από 1 βαθμό δίνω στις συμμετοχές: Νο 3 (για όλα τα μαρουλάκια που ζούνε και πεθαίνουν διαρκώς σε τούτη τη ζωή. Και αναγεννιούνται ξανά από τις στάχτες τους),
    Νο 6 και Νο 12, γιατί αγαπώ τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια!

    Λυπάμαι πολύ για όσες ιστορίες δεν μπορώ να βαθμολογήσω, αλλά όπως ήδη επισήμαινε και η Αριστέα, αποχωρώ εκστασιασμένη για όλα όσα διάβασα, ρουφώντας μέχρι την τελευταία τους λέξη! Όσο για σένα Μαρία μου είσαι μια ΥΠΕΡΟΧΗ οικοδέσποινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αμ μπακ Μαράκι μου!! Μας το γραψες και στην αρχή αλλά τολμώ να πω κι εγώ πως οσμίστηκα νέο αίμα!! Οχι καλέ δεν είμαι βάμπιρος!! :))) Αχαχαχα!!
    Λοιπόν να πω ξανά καλή επιτυχία σε λες τις συμμετοχές!! Ηταν πάαααρα πολλή δύσκολη η επιλογή κι αυτήν την φορά, κι ειδικά όταν σε όλα τα κείμενα υπάρχει η αγαπημένη μου λέξη : γάτα!! Αντε να διαλέξω!! Πάλι καλά που μας έδωσες κι άλλους βαθμούς!! Να σαι καλά Μαρία μου!!

    Δίνω 3 βαθμούς στην ιστορία 3. Εφτάψυχη Με κέρδισε με την πρώτη ανάγνωση, με κέντρισε, με τσίγκλισε, ήταν συνέχεια στο μυαλό μου άρα δικαίως θα ναι η πρώτη μου προτίμηση!! Μια μικρή παρατήρηση με αγάπη, τα έντονα γράμματα σε συγκεκριμένες φράσεις θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Περνά το μήνυμά του σαφέστατα και δυνατά και χωρίς την υπόδειξη!! Και κάτι ακόμα, μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε λίγο ψωμί ακόμα που λέμε η ιστορία, αλλά φαντάζομαι ότι επειδή έπρεπε να τηρεί τους κανόνες, έβαλε έτσι την τελεία. Οποιος/όποια την έγραψε θα ταν ωραίο να της δώσει λίγη ανάσα ακόμα όταν τελειώσει με το καλό το παιχνίδι!! Συγχαρητήρια!!

    Δίνω 2 βαθμούς στην ιστορία 5.Ανεπίστρεπτο Μου έβγαλε κάτι σκοτεινό και ταυτόχρονα μια τρυφερή αναπόληση!! Σαν τον Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη του Μπάρτον!! Και για αυτές τις μορφές που ζωγραφίζουν τα αποκαϊδια και τα χάδια της τέφρας!!

    Δίνω 1 βαθμό στην ιστορία 4. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΔΩΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ Ταξίδεψα κι εγώ διαβάζοντας στο ίδιο καράβι και ένιωσα από πρώτο χέρι την αγάπη και την σύμπνοια του πληρώματος!!

    Δίνω 1 βαθμό στην ιστορία 10. Το κουτί Ενιωσα την εγκατάλειψη, την ματαίωση και τελικά την ανακούφιση και λύτρωση της ηρωίδας!!

    Δίνω 1 βαθμό στην ιστορία 14. Άγια Νύχτα Με ξάφνιασε απίστευτα το τέλος!! Είχα σκεφτεί τόσα για αυτόν τον οδηγό και τελικά!! Την πάτηθα!!! ;)))) Ευρηματικότατο!!

    I rest my case Μαράκι, λυπάμαι που δεν μπορώ να ψηφίσω κι άλλες ιστορίες που μου άρεσαν και με συγκίνησαν όμως υπομονη μέχρι τα αποκαλυπτήρια!! Μπράβο σε όλους τους δημιουργούς για την έμπνευσή τους κι ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ σε εσένα που φιλοξενείς άψογα και πάλι ένα αγαπημένο, πουλαγαπημένο δηλαδή, παιχνίδι!!
    Πολλά φιλιά σε όλους και καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 3 βαθμούς στο 10. Το κουτί. «Μια ντουλάπα που χωρούσε όλη της την ματαιοδοξία, όλη της την ζωή, όλη της την εθελοτυφλία.»


    2 βαθμούς στο Νο 5 Ανεπίστρεπο
    «Αλλά παραμένω ζεστή
    Είναι που με τη φωτιά διαλέγομαι»

    Από 1 βαθμό στα
    11.Γράμμα στον Άη Βασίλη
    6. Η χορεύτρια των Χριστουγέννων
    Νο16 Καλικάτζαροι και καλικάτζαροι

    10. Το κουτί. «Μια ντουλάπα που χωρούσε όλη της την ματαιοδοξία, όλη της την ζωή, όλη της την εθελοτυφλία.»

    Συγχαρητήρια σε όλους, δεν πάει μόνο του, το «Και του χρόνου». Εδώ πάει το, «και στα επόμενα το συντομώτερο, αλλά και του χρόνου με χαρούμενες γιορτές»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κουτί. «Μια ντουλάπα που χωρούσε όλη της την ματαιοδοξία, όλη της την ζωή, όλη της την εθελοτυφλία.»
      (Διαγράφεται η παραπάνω πρόταση, μιάς και έχει γραφτεί εις διπλούν) Το κουτί είναι η πρώτη μου επιλογή με 3 βαθμούς κι όχι με 1.)

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  18. Ποιήματα, σοβαρά, χιουμοριστικά... κι εγώ να σβήνω και να σβήνω, γιατί δεν μπορώ να καταλήξω. Η κάθε συμμετοχή είχε κάτι να πει, κι έτσι δεν μπορώ παρά ν' αφήσω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι έγραψαν.

    Ας καταγράψω την βαθμολογία μου πριν αλλάξω -πάλι- γνώμη. :P

    3 βαθμούς στο no 5.
    2 βαθμούς στο no 1.
    1 βαθμό στα no 6, 12, 16.

    Συγχαρητήρια, Μαρία μου, για την διοργάνωση & φιλοξενία. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγχαρητήρια σε όλους!!! Η επιλογή πάρα πολύ δύσκολη!!! Νομίζω ότι η βαθμολογία μόνο τυπική μπορεί να είναι γιατί όλες οι συμμετοχές είναι πάρα πολύ καλές.

    Λοιπόν:

    3 βαθμούς στο Νο.5
    2 βαθμούς στο Νο.4
    1 βαθμό στο Νο.10, Νο.11, Νο 13

    Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα σε σένα Μαρία για την διοργάνωση και για την ζεστασιά που της δίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιούχου!!! Εδώ είμαι κι εγώ για να ευχηθώ καλές γιορτές και να ψηφίσω...
    Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ένα μεγάλω ευχαριστώ στη Μαρία για τη διοργάνωση... Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη δέσμευση που αναλαμβάνει ο διοργανωτής του παιχνιδιού και δεδομένων των καταστάσεων και των περιστάσεων, μιλάμε για κατώρθωμα!!!
    Και τώρα η πιό άχαρη στιγμή του παιχνιδιού....
    3 βαθμούς στο 14
    2 βαθμούς στο 16
    και απο 1 βαθμό στα 11, 17, 4.
    Θα ήθελα να δώσω ένα τεράστιο φιλί και μια αγκαλιά στον Γιώργο απο την ιστορία 13.
    Καλές γιορτές σε όλους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το νου σου ρεμάλι, μην χάσεις ΚΑΙ την βαθμολογία!... (σε μένα μιλάω Μαρία, δεν το κατάλαβες;) :)) Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νου σου λοιπόν!!...χαχα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Ήρθα!
      3 βαθμοί στο 16
      2 βαθμοί στο 5
      1 βαθμοί στο 17
      1 βαθμοί στο 2
      1 βαθμοί στο 9

      Από όλα είχε ο μπαξές: γέλιο, δάκρυ, συναίσθημα..
      Πολλά φιλιά και καλή συνέχεια Μαρία μου :)

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ πολύ!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  22. Πολύ ωραίες συμμετοχές.
    Οι ψήφοι μου λοιπόν είναι ως εξής:
    3 βαθμούς στο 3. Εφτάψυχη
    2 βαθμούς στο 5. Ανεπίστρεπτο
    και από 1 βαθμό στα
    1. Κανείς δεν άκουσε τίποτα...
    7. Αυλαία
    14. Άγια Νύχτα

    Καλές Γιορτές σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στεναχωρήθηκα που δεν πρόλαβα να συμμετάσχω Μαράκι μου, αλλά ανταμείφθηκα με τα διαμάντια που διάβασα από τους φίλους!
    Είναι τόσο δύσκολη η βαθμολογία πάλι, που θα ξαναμπώ (με την Όλγα, αυτή τη φορά) για να καταλήξω.
    Καλή επιτυχία σε όλους!
    Πολλά γλυκά φιλιά!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μύρισαν Χριστούγεννα με τις θαυμάσιες συμμετοχές που συγκέντρωσες Μαράκι μου!
    Kαι μπράβο σου για την παραπανίσια βαθμολογία και δουλειά που φορτώθηκες εσύ, αλλά που όντως βοηθάει πόσους δυσκολεύονται να ψηφίσουν. Και συμβαίνει σχεδόν πάντα αυτό.
    Η δική μου αξιολόγηση είναι η εξής:
    3 βαθμοί στο # 3
    2 βαθμοί στο # 1
    Κι από έναν βαθμό:
    #4
    #5
    #10
    Καλή συνέχεια στο παιχνίδι και μπράβο σε όλους & όλες για τις συμμετοχές τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καταρχήν να συγχαρώ όλες τις συμμετοχές που πραγματικά ήταν ιδιαίτερες η κάθε μία, εμπνευσμένες και καλοδουλεμένες!
    Οι βαθμοί τώρα:
    3 βαθμούς στο 4 γιατί με άγγιξε λόγω του παππού μου ναυτικού και με συγκίνησε
    2 βαθμούς στο 16
    1 βαθμό στο 2
    1 βαθμό στο 9 και
    1 βαθμό στο 17

    Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και συγχαρητήρια για άλλη μια φορά τόσο στους δημιουργούς όσο και σε εσένα Μαράκι για τη διοργάνωση!

    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πόση απόλαυση μου χάρισαν οι υπέροχες συμμετοχές αυτού του παιχνιδιού.....Συγχαρητήρια σε όλους !!! Βαθμολογώ λοιπόν (αναγκαστικά) όμως εκφράζω σε όλους τους συμμετέχοντες τον ενθουσιασμό και τη χαρά μου για τα ποιήματα και τις ιστορίες τους...3 βαθμοί στο 17 νομίζω ότι τους αξίζει με το παραπάνω ο Νταισελμπλουμ....2 βαθμοί στο 4 Αν θέλεις να πάρεις ένα χαμόγελο....Υπέροχο !!! από 1 βαθμό στο 7 Αυλαία, στο 9 Χάδι Χριστουγέννων και στο 16 Καλικάτζαροι.... Μαρία μου ανυπομονώ τώρα για τα αποκαλυπτήρια των δημιουργών !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τις λάτρεψα τις συμμετοχές σε αυτό το Παίζοντας με τις λέξεις και δεν ήταν και εύκολες οι επιλεγμένες λέξεις.
    Λάτρεψα επίσης την διαφορετικότητα της κάθε ιστορίας.
    Μην σε κουράζω όμως δίνω:
    3 βαθμούς στο 5
    2 βαθμούς στο 9
    1 βαθμό στο 10
    1 βαθμό στο 11
    1 βαθμό στο 17
    Συγχαρητήρια σε όλους για τις υπέροχες ιστορίες που μας χάρισαν και σε εσένα Μαράκι για την ζεστή φιλοξενία σου.
    Καλές γιορτές να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μαρία μου μετα απο λιγες ιατρικες διακοπες ευτυχως που προλαβα να ξαναδιαβασω εστω και λιγο βιαστικα..ειναι αλήθεια λογο χρόνου..σιγουρα θα αδικησω καποια γιατι απο οτι ειδα ολες οι συμετοχες ειναι υπεροχες.. αφήνω εδώ την βαθμολογια μου για καποια που μου έκανα ενα παραπανω κλικ..
    Το 3 το δινω στο Νο 3 στην εφταψυχη και σε ολα τα μαρουλακια του κόσμου..
    το 2 το δινω στο Νο 17 για το απιστευτο χιουμορ του και για την απροσμενη καταληξη του.
    και απο 1 βαθμό στο Νο 5 στο Ανεπιστρεφτο... μοναχικες αλλα πολύ ομορφες εικονες μου εδωσε.
    1 βαθμο στο Νο 4 γιατι εχει μεσα του εκτος απο την ομορφη ιστορια και την λέξη χαμογελο..
    και τον τελευταίο 1 βαθμο μου στο Νο 9 το χαδι των Χριστουγεννων .. γιατι πραγματικα με χάιδεψε...
    ηθελα να διαβάσω κι αλλο Μαρια μου αλλα ο χρονος μου ειναι λιγος αυτόν τον καιρό φιλη μου ας με συγχωρεσει οτι αδικησα.. φιλακιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα Μαρία μου
    Το παιχνίδι μας συγκέντρωσε και τούτη την φορά μικρά διαμαντάκια. Συγχαρητήρια σε όλους!
    Το 3 το δίνω στην ιστορία Νο 1 "Κανείς δεν άκουσε τίποτα" πολύ συγκινητικό
    Το 2 το δίνω στην ιστορία Νο 12 ¨Ανακατώστρας και Υιός" για αυτό το αγαπησιάρικο καλικαντζαράκι
    Από 1 βαθμό δίνω
    Στην ιστορία Νο 4 "Αν θέλεις ένα χαμόγελο, δώσε λίγο από το δικό σου" Πρώτα για τον ωραίο τίτλο και μετά για όλη την ιστορία
    Στην ιστορία Νο 11 "Γράμμα στον Αη Βασίλη"
    και στην ιστορία Νο 18 "Φρόσου"

    Καλό βράδυ και φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. – 3 βαθμοί στο υπ’ αριθμόν 6 «Η χορεύτρια των Χριστουγέννων»
    Τα μηνύματα τής αλληλεγγύης και της συνύπαρξης καθώς και η θεμιτή προσμονή τού χειροκροτήματος, μισοκρυμμένα σ’ ένα όμορφο, ευαίσθητο παραμύθι.
    – 2 βαθμοί στο υπ’ αριθμόν 5 «Ανεπίστρεπτο»
    Πικρό, νοσταλγικό. Βάλσαμο και μαχαίρι ταυτόχρονα για τους μοναχικούς ανθρώπους.
    – 1 βαθμός στο υπ’ αριθμόν 17 «Απ’ τον Ντάισελμπλουμ με αγάπη»
    Με έντονο διάλογο, τέμνει αυτές τις ατέρμονες εναλλαγές
    συναισθημάτων που ξεπηδούν από τη σύνθεση τής αγάπης των δικών μας ανθρώπων, των αναγκών τους και των αναγκών μας, μέσα στην τύρβη τής καθημερινότητας.
    – 1 βαθμός στο υπ’ αριθμόν 4 «Αν θέλεις να πάρεις ένα χαμόγελο, δώσε λίγο από το δικό σου»
    Μια ναυτική ιστορία χωρίς τρικυμίες, ναυάγια και βλαστήμιες. Μια ήρεμη εξιστόρηση του πώς οι μοναξιές τόσων ανθρώπων μπορούν να δημιουργήσουν μια νότα ανθρωπιάς και χαρούμενης συνύπαρξης, σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο δυσκολίες.
    – 1 βαθμός στο υπ’ αριθμόν 7 «Αυλαία»
    Η επιφύλαξη και ο φόβος τής απόρριψης, όταν οι μοναχικοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν το φως τής ανθρώπινης επαφής.
    - - - - - - -
    Η βαθμολογία αποτελεί πάντοτε μια σύμβαση. Υπάρχουν πολλά αξιοπρόσεκτα κείμενα, άλλα με ιδιαίτερη ευαισθησία γραμμένα, σε κάποια εμφανής η ευρηματικότητα.
    Ένας μικρότερος αριθμός συμμετοχών θα επέτρεπε ενδελεχή σχολιασμό περισσότερων.
    Πολύ καλή η παρουσίαση, Μαρία.
    Καλή συνέχεια και αντοχή βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Άρη!
      Καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοείς!
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  31. 3 βαθμοί στη συμμετοχή Νο 3: «Εφτάψυχη»
    2 βαθμοί στη συμμετοχή Νο 17: «Απ’ τον Ντάισελμπλουμ με αγάπη»
    1 βαθμός στη συμμετοχή Νο 4: «ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΔΩΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ»
    1 βαθμός στη συμμετοχή Νο 5: «Ανεπίστρεπτο»
    1 βαθμός στη συμμετοχή Νο 16: «Καλικάτζαροι και καλικάτζαροι»

    Καλή συνέχεια Μαράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες, διασκέδασα με τις περισσότερες, κάποιες με βάλαν σε σκέψεις, κάποιες μου ξυπνήσαν μνήμες, όπως και να'χει συγχαρητήρια σε όλους μα κυρίως στην οικοδέσποινα!

    3 βαθμοί στην συμμετοχή Νο 6.
    2 βαθμοί στην συμμετοχή Νο 13
    1 βαθμός στις συμμετοχές Νο 11,15,16

    Καλή συνέχεια και καλές γιορτές σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μαρία μου ,τώρα κατάφερα να διαβασω τις ιστορίες.
    Κάθε φορά και καλύτερες.
    Μπράβο σε όλους.
    Παω να συνεχισω.
    Καλά Χριστούγεννα.
    Φιλακια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή