Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οι μάγοι της φυλής και η δυσανεξία (μου)


Ή απλά, η παράκρουση. 
Κι όταν η παράκρουση παντρεύεται με λίγη επιστήμη, ανακατεύεται με παράξενα σχεδιαγράμματα και μαγειρεύεται με διάφορους τίτλους σπουδών, πάντα παίρνει κόσμο στο λαιμό της, ή του αδειάζει την τσέπη στην πιο λάιτ εκδοχή.
Οι μάγοι της φυλής μπορεί να είναι γιατροί, σεισμολόγοι (που είναι και επίκαιροι), ή οποιοσδήποτε τυγχάνει να έχει έναν τοίχο γεμάτο διπλώματα, ή θα ήθελε να έχει έναν τοίχο γεμάτο διπλώματα. 
Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω μην τα λάβετε σοβαρά υπόψιν.
Δεν έχω τίτλους και η σχέση μου με τους γιατρούς είναι οι απεγνωσμένες μου προσπάθειες να τους αποφεύγω όσο μπορώ.
Δεν έχω κάνει ποτέ δίαιτα, εκτός αν θεωρείται δίαιτα η προσπάθεια να ανεβάσω τον αιματοκρίτη μου με εντολή Σαμαρά (ουπς, γιατρού).

Έξυπνη δε με λες, αφού μου πήρε χρόνια να καταλάβω πως με πειράζει το αβγό.
Ή για να μιλήσω με όρους της σύγχρονης εποχής, πως έχω δυσανεξία στο αβγό. 
Εεεε;;; Δεν κάνει πιο γκλάμουρ;
Αυτό που για όλους είναι πηγή πρωτεϊνών και γευστική απόλαυση, για μένα είναι θρίλερ.

Έτρωγα αβγό από μωρό.
Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, η μαμά κουταλίτσα την κουταλίτσα με οδήγησε σε γευστικά μονοπάτια που αγνοούσα.
Όλα καλά. Το μωρό δέχτηκε την καινούρια τροφή ή έτσι έδειχνε!
Και τα χρόνια περνούσαν!
Μεγάλωνα και το μελάτο μου βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.
Μια φορά θυμάμαι το έφαγα και στο κεφάλι, μια και δεν ήθελα να το φάω αλλιώς. Άνθρωπος ήταν και η μαμά και τα νεύρα της με το πιο κακόφαγο παιδί στον πλανήτη, που της κλήρωσε η μοίρα να μεγαλώνει, είχαν τεντωθεί επικίνδυνα μέχρι να έρθει η στιγμή να σπάσουν.
Όταν έσπασαν, έσπασε και το μελάτο στο δικό μου κεφάλι. Νομοτελειακά τα νεύρα σπάνε πάντα με παρέα!
Δεν έδωσε κανείς σημασία σε εκείνη την άρνηση, επειδή αρνιόμουν πολλά φαγητά. Κάποια δε, δεν τα δοκίμασα και ποτέ, μια και αποφάσισα πως αυτό που μυρίζει τόσο άσχημα (τυρί) αποκλείεται να μπει στο δικό μου στόμα. Η μυρωδιά του, ειδικά της φέτας με κάνει να σιχαίνομαι τη ζωή μου, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τη φάω, ούτε καν καμουφλαρισμένη σε άλλα φαγητά!
Η ευχή-κατάρα της μαμάς να παντρευτώ τσοπάνη για να είμαι μες στα τυριά ποτέ δεν έπιασε, οπότε τα αποφεύγω σχετικά εύκολα!
Ας γυρίσω όμως στο αβγό.
Έτρωγα ομελέτα και πονούσε το στομάχι. 
"Με πείραξε το τηγανητό", σκεφτόμουν.
Έτρωγα σούπα (αβγοκομμένη) και πέθαινα στον πόνο. Στη θέση του υπόπτου έβαζα όλα τα υπόλοιπα που έφαγα, εκτός από τη σούπα, που έκρυβε και το μυστικό, το αβγό δηλαδή!
Έτρωγα γλυκό και κατηγορούσα τα γλυκά.
Μέχρι που με τον καιρό, το αβγοκομμένο κου μυαλό, έκανε επιτέλους τη σύνδεση και βρήκε τον ένοχο.
Από τότε που το έβγαλα από τη διατροφή μου δεν ξαναπόνεσα. Το πεθύμησα τρελά, μπορώ να γράψω ακόμα και ποίημα για την τρελή μου επιθυμία να το γευτώ, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει, πως αν το φάω πονάω κι επειδή δε θέλω να πονάω, το αποφεύγω.
Τόσο απλά!
Τα τελευταία χρόνια όμως, μια νέα μόδα άρχισε να κυριεύει (και) την Ελλάδα.
Πάω στοίχημα πως θα ήρθε από Αμερική όπως πολλά "πρωτοποριακά", συμπεριλαμβανομένων και αρκετών μαγικών που κάνει πότε ο ένας σταρ και πότε ο άλλος, για να κρατιούνται σε φόρμα, αλλά αποδεικνύονται από γελοία, έως και επικίνδυνα πολλές φορές. 
Τα μαγικά λέω!

Η νέα μόδα που καθιερώθηκε, λέγεται τεστ δυσανεξίας και με το αζημίωτο (αλίμονο, πώς αλλιώς;), μας λέει ποιες τροφές μας πειράζουν και πρέπει να τις αποφεύγουμε(!)
Το άκουγα να συζητιέται γύρω μου για χρόνια. Το έζησα μέσω γνωστών.
Ήταν κοινό μυστικό και κάποιοι μάλιστα μου έδιναν και συμβουλές όταν τους έλεγα πως δεν μπορώ να φάω αβγό.
"Να κάνεις το τεστ", μου έλεγαν. Τους κοίταζα λοξά και δεν έμπαινα καν στον κόπο να παρατηρήσω πως δε θα πλήρωνα ποτέ κανέναν επιτήδειο να μου πει κάτι που γνώριζα ήδη. Με την ίδια ακριβώς λογική, δε θα πήγαινα σε χαρτορίχτρα για να μου πει πόσο πλήρωσα το μαρούλι στη λαϊκή το πρωί.
Είχα την τιμή παλιότερα να δω αποτελέσματα τέτοιων εξετάσεων, στις οποίες χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη "βρίσκει".
Δεν θα πω πως αυτό το τεστ είναι μάλλον χαζομαρίτσα για να περνάει η ώρα.
Άλλωστε τι είμαι εγώ για να το πω;
Δεν σέρνω κανέναν σιδηδόδρομο τίτλων πίσω μου και μάλλον καίω κάρβουνο ακόμα.
Είναι όμως ένα σημείο των καιρών, όπως πολλά άλλα πράγματα. 
Σήμερα δε χρειάζεται να λύσεις σταυρόλεξα για να περάσει η ώρα.
Δεν έχεις τι να κάνεις;
Δίνεις λίγο αίμα (φαντάζομαι έτσι γίνεται) και μετά περνάς την υπόλοιπη ζωή σου προσπαθώντας να ισορροπήσεις ανάμεσα σε τροφές που δεν πρέπει να αγγίξεις, σε κείνες που πρέπει να καταναλώσεις πάση θυσία και σε εκείνες που δεν πρέπει ούτε καν να αναφέρεις επί ματαίω, έχοντας έναν κατάλογο στα χέρια σου που σε γεμίζει άγχος από το τίποτα, αδειάζοντας την τσέπη. 
Τελικά η ζωή μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη!


Τα παραπάνω τα έγραψα μετά από μια συζήτηση που είχα με μια φίλη, η οποία έκανε όλα τα τεστ και μάλλον τα πέρασε με επιτυχία αφού αυτά που απαγορεύεται να φάει είναι ελάχιστα και δεν τα έτρωγε και πριν.
Όπως τόνισα ήδη, μην με πάρετε στα σοβαρά. 
Δεν είμαι…μάγος.


60 σχόλια:

  1. Ναι, ε ; Έχει γίνει μόδα εκεί το τεστ δυσανεξίας ;;; Εδώ (Αγγλία) είναι πολλά χρόνια πίσω ακόμα !!! Σου λένε κράτα ημερολόγιο διατροφής και δες τι σε πειράζει κι όταν το βρεις, σταμάτα να το τρως !!! :-) Να δεις που θα βγει και καινούριο τσιτάτο τώρα: "Ρε ... ... ... όταν εμείς κάναμε τεστ δυσανεξίας οι Άγγλοι κρατούσαν ακόμα ημερολόγια διατροφής !" Χαχαχαχαχαχαχαχαχααα !!!

    Καλημέρα και φιλιά, Μαρία μου ! Είχα καιρό να σχολιάσω από δω, αλλά δεν έχασα ανάρτησή σου ! xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και χρόνια...πολύ μόδα λέμε!!
      Οι Άγγλοι μάλλον είναι πιο ψύχραιμοι, αλλά καθόλου απίθανο να το εκμεταλλευτούμε κι αυτό με τον τρόπο που λες...χαχα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Εγώ είμαι της λογικής παρακολούθησε τι τρως, τι σε πειράζει και τι όχι, κράτα σημειώσεις , εφάρμοσε!
      Κάπως έτσι έχω λειτουργήσει ως τώρα. Μόνο για τα γαλακτοκομικά ήξερα από μικρή αφού γεννήθηκα λειψό (εκτός από ζαβό) το δόλιο!
      Ρε Μαρία μου αν είχα θέμα με το αυγό θα τρελαινόμουν: δεν ζω χωρίς αυγό!
      Πωπω τελικά όλοι έχουμε τα θεματάκια μας!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    3. Και βρίσκω μια λογική στη λογική σου!!
      Και λειψό και ζαβό και δόλιο?...κόψε κάτι καλέ...μας πήρες όλους τους τίτλους...χαχα!!
      Άσε..υπάρχουν στιγμές που πραγματικά τρελαίνομαι...και στιγμές που έχω υποχωρήσει..που δεν κρατήθηκα και δοκίμασα την ομελέτα π΄χ...ε, μέγα λάθος...ακόμα και μια μπουκιά με τιμώρησε σκληρά..
      Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  2. Καλέεεεε! Το αβγό στην εικόνα με ζάλισε!!!
    Η γλάμουρ(!) εκδοχή που αναφέρεις είναι όντως γκλάμουρ!!! Αλλά έχω μία ένσταση: Πρέπει να σε πάρουμε στα σοβαρά!
    Νομίζω είναι πολύ χρήσιμο, σοφό και λογικό να ξέρεις τί "σε πειράζει" και τί όχι!!!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, άπειρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα είπα να το κάνω έτσι, για να καταλάβετε τι περνάω όταν το τρώω και όχι στο κεφάλι!!
      Φυσικά και είναι σοφό να το ξέρουμε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει κάθε φαντασία αυτά που απαγορεύουν...και δεν πειράζουν κιόλας τα περισσότερα...η μόδα όμως το επιβάλλει!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Το τεστ αίματος να το δεχτώ! Αλλά το τεστ με τις αντιδράσεις του τρίτου ατόμου, τι σου λέει; Ξέρω τι λέω. Το έκανα αφού φίλη μου είχε κλείσει ραντεβού. Το πλήρωσε κιόλας! Ένοιωσα βλάκας! Να με κτυπάει στο γόνατο και να αντιδρά η κοπελίτσα που ήταν εκεί! Φυσικά δεν έκανα τίποτα από αυτά! Λες να αδυνατίσω αν τρώω κατσικίσια φέτα και όχι πρόβεια ή αν μειώσω την ποσότητα. Δεν ήξερα αλλά έμαθα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το τεστ με την αντίδραση του τρίτου προσώπου θα έχει πολύ πλάκα!!!...δεν το ήξερα!
      Προχώρησε τόσο η....επιστήμη??...χαχα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Να σου πω την αλήθεια δε σε διάβασα.. Το αβγό στην εικόνα κόντεψε να μου δημιουργήσει επιληψία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχασες και τίποτα...μάλλον πρέπει να προσφέρω και ασπιρίνες σε όποιον μπαίνει...αλλά από την άλλη αφού δεν θα το διαβάζει, τζάμπα θα τις δίνω...χαχα!

      Διαγραφή
    2. Με κίνδυνο να τυφλωθώ σε διάβασα...

      Για τα τεστ δυσανεξίας δε γνωρίζω γνωρίζω όμως για κάτι άλλα τεστ-απάτες για το ποις τροφές μπλοκάρουν τον οργανισμό σου και δεν αδυνατίζεις. Αυτά είναι? Πολλά από αυτά δεν γίνονται καν με αιμοληψία. Πως γίνονται δε ξέρω...Οσοι τα κάνανε τους εμφανίσαν τις τροφές που έτρωγαν συχνότερα.

      Ασε είναι και ένας τύπος (γιατρός και καλά) στα γιάννενα που λέει ότι θεραπεύει τα πάντα με ένα τεστ δυσανεξίας. Εχουν πάει κάτι θείοι μου. Ακου να δεις πώς γίνεται η εξέταση. Κρατάς κάτι ματσούκια και αυτός βλέπει στον υπολογιστή του τα πάντα. Εάν περνάει νερό κάτω από το σπίτι σου (το είπε πραγματικά αυτό) , πότε πέρασε ανεμοβλογιά, τα πάντα σου λέω... Στο τέλος πιάνει μια Α4 και διαγράφει τις μισές τροφές της τροφικής αλυσίδας. Στο δίνει , πέρνει 100€ και πας στην ευχή της Παναγίας. Και για όσους αναρωτιούνται.. Η αυθυποβολή κάνει θαύματα...

      Διαγραφή
    3. Ναι, είναι κι αυτά μεταξύ άλλων...γενικά επικρατεί ένας μύθος και μια παραφιλολογία πίσω από όλα αυτά που ευνοεί διάφορες καταστάσεις...να σκεφτείς οι περισσότεροι που κάνουν και το τεστ δυσανεξίας δεν είναι γιατί έχουν κανένα πρόβλημα, αλλά γιατί πείστηκαν πως ελέγχοντας τις τροφές που θεωρητικά πάντα απαγορεύεται να καταναλώνουν θα αδυνατίσουν κιόλας με εντυπωσιακά αποτελέσματα!!

      Α μπράβο...αυτό με τη διαγραφή τροφών το έχω δει με τα ματάκια μου....σε παραπάνω από μια κόλλα Α4 (3 ή 4 ήταν, για ένα άτομο) με σβησμένα σχεδόν τα πάντα...αν το πιστεύεις σε μια περίπτωση είδα σβησμένο και το ελαιόλαδο(!)...τέλος πάντων...η αυθυποβολή που λες κι εσύ κοστίζει ακριβά στις μέρες μας!!

      Διαγραφή
  5. Δεν είναι απλά "οι μάγοι της φυλής"...η λέξη απατεώνες τους καλύπτει πλήρως!

    Γειαααααααααα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ της μοδας ειναι και η δυανεξια στην γλουτενη... αλλη μεγαλη μπαρουφα. Δυσανεξια στην γλουτενη υπαρχει, ειναι ασθενεια και ονομαζεται κοιλιοκακη. Περιστασιακη δυανεξια στην γλουτενη δεν υπαρχει! Και πως οι διαιτολογοι-διατροφολογοι που δεν ειναι γιατροι αποφασιζουν αν καποιος εχει δυανεξια ή αλλεργια σε μια τροφη? Αναπαντητα ερωτηματα...
    (οντως ζαλιστικη η φωτο αλλα ωραια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κι αν είναι μόδα!!!
      Πιο ιν δε γίνεται λέμε!...Λίγοι γνωρίζουν όσα λες εδώ και είναι η πραγματικότητα...η γλουτένη δεν απαγορεύεται σε όλους παρά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό που έχει πραγματικό πρόβλημα...όλα τα άλλα είναι η παραφιλολογία και η κινδυνολογία της εποχής!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Μαρία μου!!! Η φωτό με ζάλισε λίγο!!! Μην αγχώνεσαι!! Φαντάζομαι έχουμε όλοι λίγο έως πολύ φάει διαφορα στο κεφάλι!!!! χιχιχιχι!!! Αλλά αυτό το τεστ που λες το χω κι εγώ ακουστά.. Λογικά κάτι θα εξυπηρετεί (εκτός από να γεμίζει παχυλές τσέπες ειδικών και να αδειάζει των ατόμων που πονάνε).. Ολα για το χρήμα πια?? Σίγουρα με προσοχή και παρατηρητικότητα έκανες το καλύτερο που κατάλαβες τι σε πειράζει και το έβγαλες από τη διατροφή σου.
    Ας μην σπέρνουν κι οι ειδικοί αυτοί τον πανικό!! Αμάν!!!
    Φιλάκια πολλά κοπέλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φωτό είναι κάπως, πραγματικά....
      Δεν ξέρω αν εξυπηρετεί...λογικά και σε λίγες περιπτώσεις ίσως, αλλά επειδή έχω δει αποτελέσματα που ξεπερνάνε κάθε φαντασία έχω τις αμφιβολίες μου ακόμα και γι΄αυτό πια...
      Εδώ και χρόνια το κατάλαβα για το αβγό (και άργησα κιόλας) και το έβγαλα από τη διατροφή, αλλά ακόμα και σήμερα που δεν με πειράζει τίποτα άλλο ακούω συμβουλές τύπου κάνε το τεστ και κάπου εκεί φορτώνω ελαφρώς...χαχα!!
      Να το κάνω γιατί?....δεν με ενοχλούν τα 100 - 150 ευρώ που στοιχίζει για να θέλω να τα αποχωριστώ!
      Πολύ φοβάμαι πως δεν είναι και τόσο ειδικοί πάντως αυτοί που σπέρνουν τον πανικό!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Έρχομαι να συμφωνήσω πως από πολλές απόψεις η διατροφή έχει καταντήσει διαστροφή. Εχω κάνει πολλές διαστροφικές τέτοιες δίαιτες τα τελευταία 2 χρόνια. Ευτυχώς διάβασα πρόσφατα έναν πολύ σοβαρό αντίλογο και με έπεισε πως "οι δίαιτες για αγρίους", όπως έχω γράψει κι εγώ παλιότερα δεν είναι αποτελεσματικές. Οι τάσεις αυτές έχουν αποτελέσματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν τις κάνεις στάση ζωής νομίζω βαθμηδόν γίνεσαι και ο ίδιος περίπτωση.
    Καλημέρα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει χειρότερο από τις δίαιτες για αγρίους όπως λες κι εσύ...θέλουν όλα πολύ μελέτη και προσοχή, δεν είναι να παίζουμε με τον οργανισμό μας!!
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Μαρία μου, λυπάμαι που δεν μπορείς να γευτείς το αυγό και το επιθυμείς... Συμφωνώ μαζί σου όμως, αφού έχεις καταλάβει τι σε πειράζει (συγνώμη, σε τι έχεις δυσανεξία - να το πω πιο κόσμια, χεχε!!), τι να το κάνεις το τεστ;
    Πολλές μόδες, από πολλούς μάγους της φυλής, γενικότερα. Για να μην πω για τις έρευνες... που βγαίνει ο ένας και δηλώνει πως ο καφές π.χ. είναι άγιος και μετά βγαίνει ο άλλος και λέει πως προκαλεί χίλια δεινά. Μας έχουν κατα-μπερδέψει... κι εμείς που τους ακούμε, μπερδεύουμε και τον οργανισμό μας.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς...και το είχα καταλάβει πριν καταλάβουν οι άλλοι πως υπάρχει τέτοιο τεστ...χαχα!!
      Α καλά...αυτό με τις έρευνες ξυπνάει το τέρας μέσα μου...αλλά όλοι ξέρουμε πως οι περισσότερες γίνονται για συγκεκριμένους λόγους και η αξιοπιστία πολλών είναι ανύπαρκτη....
      Ο οργανισμός μας, μας λέει συνήθως τι τον ενοχλεί και τι όχι...αλλά και αμφιβολία να έχουμε, υπάρχουν οι σοβαροί ειδικοί που μπορούν να μας βοηθήσουν υπεύθυνα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Πριν μερικους μηνες ειχαν ερθει 2 φιλοι Αμερικανοι να τους φιλοξενησουμε και πραγματικα εκνευριστηκα τοσο πολυ γιατι οταν ηρθε η ωρα να παραγγειλουμε πιτσα η συζυγος πηρε τηλεφωνο σε ολες τις πιτσαριες της περιοχης μεχρι να βρει gluten-free πιτσα για τον συζυγο, ο οποιος ΔΕΝ εχει προβλημα με τη γλουτενη, απλα εχει πειστει οτι η γλουτενη δεν πρεπει να καταναλωνεται. Επισης, οπου πανε φερουν τα δικα τους σαπουνια απο γαλα κατσικας γιατι τα αφρολουτρα ειναι καρκινογονα. Τα ιδια κανουν κ με την οδοντοκρεμα κ το αποσμητικο. Ο συζυγος βαζει ασπρο ξυδι στη μασχαλη για να μην παθει καρκινο απο τα χημικα του αποσμητικου.

    Αυτα οχι απλα με εκνευριζουν, μου ερχεται να παρω το Axe και να τον ψεκασω σαν να μην υπαρχει αυριο.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είχε πρόβλημα στα αλήθεια να το καταλάβω όλο αυτό, αλλά σε μερικούς το πρόβλημα είναι στο κεφάλι και μόνο...
      Πέθανα στο γέλιο με το άσπρο ξύδι...πες του πως υπάρχουν και οι υγροί κρύσταλλοι να τον θαμπώσεις με τις γνώσεις σου...χαχα!
      Άκου ξύδι...μωρέ axe που του χρειάζεται!!

      Διαγραφή
  11. Γειά σου Μαράκι μου,,με την εξαιρετική σου ανάρτηση έδωσες άφθονη τροφή για προβληματισμούς!η φωτό με το αυγό εκπληκτική!!είναι μεγάλο το πρόβλημα με την δυσανεξία..αλλά δεν γίνεται και διαφορετικά.όσο για τους ειδικούς όντως σπέρνουν τον πανικό με όσα λένε!απλά πρέπει να τα ''ψάχνουμε όλα τελικά''δεν ξέρεις πιά απο που σου έρχεται!!φιλάκια και την αγάπη μου σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σοβαροί ειδικοί, δεν σπέρνουν τον πανικό...συνήθως αυτοί που κάνουν αρπαχτές (ω ναι, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) ακολουθούν περίεργους δρόμους....όλα θέλουν ψάξιμο!...
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μαρία μου καλησπέρα!
    Εδώ και λίγα χρόνια έχω το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (δεν ντρέπομαι να το λέω, δεν ξέρω αν το είπα.. γκλαμουράτα!) και ο γαστρεντερολόγος μου απέκλεισε κάποιες τροφές και όλα τα αναψυκτικά. Τα είπα πριν και στην Αριστέα που έχει ανάλογο θέμα, στη δική μου περίπτωση είναι κυρίως θέμα ψυχολογίας που όταν δεν είμαι καλά με πειράζουν αρκετές τροφές. Στην δική σου περίπτωση όμως μη το αμελήσεις. Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή στην γλουτένη κοίταξέ το. Γνωρίζω πολλούς που το πήραν αργά χαμπάρι και τους δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Δεν θέλω να σε αγχώσω, απλά είναι καλό να τα αντιμετωπίζουμε όλα στην αρχή τους και με ηρεμία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώπα καλέ...μια χαρά γκλάμουρ είναι κι έτσι...χαχα!...λογικό αν υπάρχει πρόβλημα να αποκλειστούν τροφές...ειδικά τα αναψυκτικά είναι τελείως άχρηστα!..
      Στην Αριστέα θα πάω σε λίγο και θα διαβάσω και το σχόλιό σου εκεί...
      Δεν έχω πρόβλημα με καμιά άλλη τροφή εκτός από το αβγό...ίσως με το σκόρδο αν είναι μπόλικο και το αποφεύγω κι αυτό, αλλά μπορώ να το φάω σε λογική ποσότητα...δυσανεξία δεν έχω ούτε στη γλουτένη, ούτε στη λακτόζη και μπορώ να φάω ακόμα και πέτρες χωρίς να καταλάβω ενόχληση (αρκεί να μην τις φάω στο κεφάλι, όπως το αβγό...χαχα)...
      Στη δική μου ειδικά περίπτωση είναι τελείως περιττό το τεστ...ούτε γιατρός μου το σύστησε ποτέ...
      Αν με πείραζε η γλουτένη ή η λακτόζη θα είχα κάποια ένδειξη, όπως με το αβγό...αν φάω αβγό πεθαίνω...και το έχουν πολλοί άνθρωποι από όσο γνωρίζω το συγκεκριμένο κουσούρι...
      Θα συμφωνήσω απόλυτα στο να τα αντιμετωπίζουμε όλα με ηρεμία!!

      Διαγραφή
  13. τρωω τα πάντα χωρις πρόβλημα! μόνο πατσά δεν τρώω κι ευτυχώς ούτε η μάνα μου για να τον φάω στο κεφάλι!
    εδω μέχρι και οι αστρολόγοι λένε τι να τρωει το κάθε ζώδιο....ακόμα και με την ομάδα αίματος.
    να μην ειμαστε κοντά ,να τρώω τα αβγά που δεν τρως!
    με ζαλισεεεεεεεεεεεεεε η εικόναααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσα αβγά πάνε χαμένα....τα βλέπω να περνάνε εμπρός μου και δεν μπορώ να τα φάω....δράμα...
      Χαχα...πατσά έχω φάει από τα χεράκια της μανούλας μου μόνο, αλλά δεν μπορώ να πω πως είναι και το αγαπημένο μου...και να μην ξαναφάω δε θα μου λείψει...άσε που και να μην τον έτρωγα, κάτι μου λέει πως δε θα προσγειώνονταν στο κεφάλι μου το πιάτο...είναι ειδικό φαγητό αυτό, όπως και να το κάνεις...
      Η εικόνα άρχισε να ζαλίζει κι εμένα νομίζω...λες να αυθυποβάλλομαι?

      Διαγραφή
  14. Να παντρευτεί τσοπάνη λέει! Χα,χα,χα! Να είσαι καλά Μαρία μου, με έκανες και γέλασα! Λοιπόν... Τον τσοπάνη και τα τυριά σε 'μένα, να γλυτώσω και τα έξοδα. Εσύ κάποιον αγρότη με μποστάνια, τί λες; :))
    Nα σου πω την αλήθεια τα μόνα τέστς που δίνω σημασία, είναι αυτά για τις αλλεργίες που γίνονται σε νοσοκομεία. Παρόμοια είναι;;;;
    Καλό απόγευμα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πουτ δε τσοπάνι ντάουν!!!
      Είπα εγώ πως δεν θα ήθελα τον τσοπάνη?...αρκεί να μην έφερνε τα τυριά του στο σπίτι ..και να μην έπρεπε να πάω εγώ στη στάνη...δεν θα είχα πρόβλημα με το κρέας ας πούμε...χαχα!!
      Δεν νομίζω να είναι τα ίδια...νομίζω πως είναι άλλο πράγμα οι αλλεργίες και άλλο η δυσανεξία...
      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δυσανεξία τουλάχιστον μέχρι τώρα αλλά το κοριτσάκι μου τώρα τελευταία έχει αρχίσει και αισθάνεται άσχημα με τα γαλακτοκομικά. Την εξέταση σε τι ιατρείο την έκανες ? Αν θέλεις να μου πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έκανα καθόλου εξέταση..και όσοι γνωρίζω προσωπικά την έκαναν γιατί τους είπαν πως ακολουθώντας όσα θα βγάλει το τεστ θα χάσουν και κιλά, αλλά και θα είναι σε καλή κατάσταση....στην ουσία δηλαδή δεν είχαν ούτε αυτοί πρόβλημα...
      Αν το κοριτσάκι σου έχει πρόβλημα να ξεκινήσεις από τον παιδίατρο που υπεύθυνα θα σε καθοδηγήσει...μην ακούς εδώ κι εκεί τα διάφορα...

      Διαγραφή
  16. καλησπερα και απο μενα!
    παει καλα που δεν εχεις δυσανεξια σε κανα παστιτσιο, σοκολατα, γυρο, κτλ. χιχιχ

    καλο βραδυ! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παστίτσιο ειδικά δεν το τρώω, λόγω τυριών και μάλλον εκεί το πρόβλημα είναι στο κεφάλι μου...χαχα!
      Αλλά αν δεν μπορούσα να χτυπήσω κι έναν γύρο μια στο τόσο θα είχα θέμα!!
      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  17. Βασικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές μόδες!
    Απο που να αρχίσεις Μαρία μου.
    Ο κάθε άνθρωπος ξέρει τον εαυτό του.
    Αν τον ενοχλεί κάτι το καταλαβαίνει, αργά ή γρήγορα, το κόβει και όλα μια χαρά!
    Τόσο απλά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά όταν δεν υπάρχουν προβλήματα...γιατί αν υπάρχουν, οι κατάλληλοι επιστήμονες μπορούν να βοηθήσουν, χωρίς υπερβολές!!
      Ψυχραιμία χρειάζεται πιστεύω...φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Κάποιες τροφές μέ πειράζουν Μαρία μου,αλλά φροντίζω νά τό ελέγχω!!Τό παλόμενο αυγό,φοβερό!!!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι! αν κάτι μας πειράζει, δίνει σήματα...το τρως και σε τρώει ας πούμε...ε, μετά το αποφεύγεις...
      Τώρα αν θέλουμε να δυσκολέψουμε τη ζωή μας, υπάρχουν .ένα σωρό θεωρίες!!
      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  19. Μαρία μου αυτό το τεστ δυσανεξίας δεν το κάνω ..δεν το κάνω... εμένα θα μου που τι μ΄ενοχλεί ;;;; Το είπε κόσμια και η Κατερίνα , σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου , εντάξει τι να κάνουμε αποκλείουμε ότι μας ενοχλεί. Αχ όλοι οι μοντερνισμοί μας φάγανε..
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιο είναι αυτό το τεστ που θα μου πει εμένα...ε???...έτσι, καλά το πας...χαχα!
      Να είσαι καλά Νικόλ μου....λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τι μας πειράζει και τι όχι....έχεις δίκιο...φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  20. Αυτή η εντολή Σαμαρά μας έχει στοιχειώσει τελικά!
    Όσο για το αβγό, ευτυχώς να λέω που σε πειράζει μόνο όταν το τρως και όχι όταν το βλέπεις, διότι τότε θα είχες θέμα και με το "Σιγά τ' αβγά"!
    Πάντως είμαι της γνώμης ότι ο οργανισμός μας ξέρει καλύτερα τι του ταιριάζει πέρα από κάθε τεστ ή κάθε γιατρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό Αθηνά μου είναι πως την έχω εντάξει και στο καθημερινό μου λεξιλόγιο αυτή την εντολή και οι περισσότεροι με κοιτάνε σαν ούφο...χαχα!!
      Να τα βλέπω μπορώ μια χαρά τα αβγά!!...άλλωστε η συγκεκριμένη έκφραση είναι σοφή!!!
      Και θα συμφωνήσω απόλυτα με τη γνώμη σου!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  21. Θα σου πω κάτι από τα παιδικά μου χρόνια.
    Πριν σαραντήσω η μαμά μου με τάϊσε λιωμένη μπανάνα
    για να παχύνω λέει, γιατί ήμουν πολύ μικροσκοπική
    σε σχέση με μια άλλη μπέμπα συνομίληκή μου
    που η μαμά της της έδινε να δοκιμάσει μέχρι και μπανάνα, καθώς έλεγε.
    Αφού λοιπόν κατάπια λίγη μπανάνα
    εκτός από εμετούς, γέμισα λέει και με σπυράκια.
    Έκτοτε δεν μπορώ ούτε να μυρίσω τη μπανάνα.
    Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ μου και δεν την ανέχομαι ούτε σαν γαρνίρισμα σε γλυκά.
    Δυσανεξία το λένε αυτό; Αλλεργική είμαι από τη γέννησή μου ή έγινα μετά την προσπάθεια της μαμάς μου να με παχύνει.
    Κανένας δεν θα μάθει ποτέ.
    Ούτε όμως κι εγώ θα βάλω ποτέ στο στόμα μου μπανάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο και για αλλεργία μου κάνει όλο αυτό...αλλά πολύ μωρό ήσουν βρε Φλώρα μου για μπανάνα...αν θυμάμαι καλά, γιατί πέρασαν και χρόνια, δίνουμε φρούτο στα παιδιά στους 5-6 μήνες, την μπανάνα ειδικά θυμάμαι την έδινα με πολλή προσοχή και ούτε μισή κουταλίτσα την ημέρα στην αρχή...έτσι μου είχε πει ο γιατρός...είχα υποθέσει τότε πως ήταν επειδή η μπανάνα είναι βαριά, αλλά είναι και αλλεργιογόνα..
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  22. Μαρία μου ,σε παραδέχομαι !! Το αποτέλεσμα το βρήκες μόνη σου ,το τηρείς και είσαι μια χαρά πλέον !!! Καλό είναι να ξέρουμε τι μας πειράζει ,τελικά μόνοι μας το ανακαλύπτουμε ,αλλά μη μας γίνει και εμμονή το κάθε φαγητό με το τεστ δυσανεξίας !! Προσωπικά ήμουν κακόφαγο παιδί ,ξύλο έτρωγα πρωί ,μεσημέρι και βράδυ πριν το φαγητό κάτι σαν "ορεκτικό " ας πούμε , η σωστή διαπαιδαγώγηση των καιρών και τώρα πλέον δεν με δέρνει κανείς για να σταματήσω το φαγητό !!!! Πως αλλάζουν οι καιροί ,από το ένα άκρο στο άλλο !!!!
    Καλή σου νύχτα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιότερα ήταν και πιο ήπιο και ίσως δεν το έπαιρνα μυρωδιά αν δεν αποφάσιζε να γίνει τόσο σοβαρό...μιλάμε για πολύ πόνο!!
      Έχεις τόσο δίκιο χρησιμοποιώντας τη λέξη "εμμονή"...γιατί αυτό γίνεται σε πολλούς...ακόμα και τροφές που δεν τους πείραξαν ποτέ τις βγάζουν από τη διατροφή τους και σίγουρα όλα αυτά καλά αποτελέσματα δεν θα έχουν μακροπρόθεσμα...
      Αν εξαιρέσουμε το αβγό που έφαγα στο κεφάλι, η μάνα μου είχε εξαντλήσει όλα τα παραμύθια που ήξερε, επινόησε καινούρια και με πήγαινε και βόλτες για να "ξεχαστώ" να φάω...χαχα...βασανιστήρια της έκανα!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  23. Πρέπει να κάνω και εγώ επειγόντως το τεστ δυσανεξίας μήπως και καταφέρω να βγάλω από το μενού μου έστω ένα συστατικό καθότι το τρώω όλο μου το φαγητό ωών συμπεριλαμβανομένων! Χα,χα,χα
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με 150 ευρουδάκια στο κάνω εγώ εδώ και τώρα...τι θες να σου βγάλω από τη διατροφή?...πες το κι έγινε!..χαχα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  24. Το έχω κάνει το τεστ- είναι εντυπωσιακό (αν και στο πρόβλημά μου δε με βοήθησε και πιστεύω πως θα τυχαίνει μερικές φορές ο εφησυχασμός να εμποδίσει έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών).
    Όμως εδώ δε θα σας κουράσω με τις δικές μου τροφικές περιπέτειες μόνο θα σου πω Μαρία μου ότι καθώς διάβαζα για το καθημερινό αυγό σου σκεπτόμουν εκείνο το πείραμα με βρέφη που τα άφηναν να επιλέξουν μόνα τους και (ναι, τι έκπληξη..) η καταγραφή επιλογών αποκάλυψε ότι ενστικτωδώς επέλεγαν τέλεια πλήρη διατροφή.

    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις και όταν υπάρχει πρόβλημα, σε συνδυασμό με σοβαρούς επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσει...
      Κοίτα να δεις που τα βρέφη ξέρουν καλύτερα από τους μεγάλους...εδώ που τα λέμε, έχω ένα ακόμα παράδειγμα..η κόρη μου αρνιόνταν να φάει ένα συγκεκριμένο φρούτο από μωρό, έφτυνε τη φρουτόκρεμα χωρίς να την καταπιεί ακόμα κι αν της είχα βάλει μέσα ελάχιστο ακτινίδιο...μεγάλωσε κι ακόμα δεν το τρώει...μάλλον κάτι ήξερε!!
      Καλή σου μέρα Δάφνη μου!

      Διαγραφή
  25. Καλέ γιατί μας βασάνισες τόσο να σε διαβάσουμε ???? Μου έβγαλε τα μάτια αυτό το αυγό, και όχι τίποτα άλλο είναι το αγαπημένο μου φαγητό άν και δεν καταλαβαίνω πως η κότα γεννάει κάτι μεγαλύτερο απ το κεφάλι της χαχα Λες γι αυτό να μην το χωνεύεις ???
    Τέλος πάντων καλύτερα είναι να ξέρουμε τι μας πειράζει και να το αποφεύγουμε ... Καλό ξημέρωμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα...είμαι κακιά...ήθελα να σας τιμωρήσω που μπορείτε να τρώτε αβγά χωρίς πρόβημα, ενώ εγώ όχι!!
      Σίγουρα πρέπει να ξέρουμε!!, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η υπερβολή γίνεται από μόνη της πρόβλημα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  26. Πω πω πω βρε Μαράκι αν δεν μπορούσα να φάω αβγό δεν ξέρω τι θα έκανα!!!
    Και εγώ τους γιατρούς δεν τους θέλω καθόλου λέμε!!! Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι παίζει με δαύτους. Κάπου στην πορεία χάσανε το νοήμα του ορκου τους και τους κέρδισαν τα χρήματα και τα προνόμια απο τις φαρμακευτικές και τις ιδιωτικές κλινικές!
    Λαχείο να πετύχεις σωστό-ηθικό γιατρό!!
    Μακριά κι αγαπημένοι λοιπόν και με τους γιατρούς και με τα αβγά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, γιατροί με γιατροί έχουν διαφορά...κι ακόμα μεγαλύτερη διαφορά όσοι θα ήθελαν να είναι γιατροί, αλλά δεν είναι!
      Υπάρχει κάποια εκμετάλλευση στο συγκεκριμένο θέμα κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
      Να είσαι καλά...καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  27. Μαρια μου κι εγω ειμαι της γνωμης οτι αν βρεις τι σε πειραζει το κοβεις κι αυτο για λιγο καιρο, μετα ξαναδοκιμαζεις μπας και δεν σε πειραξει....ενταξει αν ειναι ετσι καραμπινατο σαν το αυγο σε σενα δεν το ξανατρως αλλα και αυτα τα τεστ δυσανεξιας ουτε λογος ,,,καθολου δεν τα πιστευω , μαλιστα οπως ειπε και η γαστρεντερολογος μου γιατι εχω κολιτιδα αν περιορισεις και δεν τρως αυτα που σε πειραζουν ολο το χρονο τοτε κανεις το ενερο πιο ευαισθητο οποτε εκεινο το καιρο που σε πειραζει κατι το κοβεις και μετα το ξαναρχιζεις σιγα σιγα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως έχεις δίκιο...ίσως κάποια πράγματα να μην μας πειράζουν συνέχεια...τα τεστ δεν έχουν γενικότερα αποδοχή, ούτε αποτελέσματα...άλλωστε όλο αυτό κάνει και λίγο κομπογιαννίτικο.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή